Země ve středu Evropy: Bělorusko

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Klub UNESCO Kroměříž byl založen dne 9. září 1991 představiteli společenského, kulturního a politického života Kroměříže s cílem naplňování programu UNESCO.
Advertisements

Ročník: VIII. ročník Vzdělávací oblast: Člověk a příroda
Dánsko Vlajka znak.
Kodaň Karel Jurásek DÁNSKO.
Téma hodiny: Bělorusko Předmět: Zeměpis Ročník: 2., 3. ročník
Průběh 1. světové války 3. část.
Zpracoval: Marek Lovecký, 9 .A ZŠ a MŠ Horníkova 1
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není – li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
SLOVINSKO.
BĚLORUSKO Nikola Burkoňová.
P O L S K O Obrázek 1 Obrázek 2 EU – OP VK – III/2 ICT DUM 7
Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola, Horní Česká 15, Znojmo EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu:
CZ 1. kolo 6.ročník KVÍZ.
Odpověz: ANO NE 1) věrozvěsti šíří víru 2) 863 přišli bratři Konstantin a Metoděj na Velkou Moravu 3) Velká Morava přijala křesťanství z Franské říše a.
Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola, Horní Česká 15, Znojmo EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu:
Musilová Tereza VIII.A /2009
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Předmět:zeměpis Ročník:9. ročník Klíčová slova:Česká republika, obyvatelstvo,
PROJEKT EU - PENÍZE ŠKOLÁM Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Název projektuModerní škola Šablona III/2Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Litva Filip Dostál 8.A
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Zeměpis cestovního ruchu.
Bývalé státy Sovětského svazu
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál seznamuje žáky s přírodními, společenskými a hospodářskými.
Polsko Eliška Pokorná.
EVROPSKá UNIE.
Napoleon Bonaparte (15.srpna května 1821)
Napoleon Bonaparte – ruské tažení a pád
Bělorusko Daniel Knápek 8.B
Cestujeme po jižních Čechách
ZÁKLADNÍ ÚDAJE Hlavní město: Minsk Státní zřízení: republika Rozloha (km 2 ): Počet obyvatel:
PAMÁTKY PRAHA.
MÍSTO,KDE ŽIJI JE VSETÍN
1. kolo 7.ročník
RUSKO Jan Vaněk.
Velká písmena Český jazyk 6. ročník ZŠ
Itálie. Obecné informace Jedná se o 69. největší stát na světě Je 23. nejlidnatějším státem na světě Stát je od pradávna jednou z významných oblastí.
Ukrajina, Bělorusko, Moldavsko
Město Brno.
Bývalé státy Sovětského svazu
Polská republika je stát ležící ve střední Evropě.
EVROPA Polsko III2-Z7-III-15.
Německo.
RISKUJ!.
Naše vlast - ČESKÁ REPUBLIKA
EVROPA – ÚVOD A RAGIONÁLNÍ GEOGRAFIE I.
Litva V několika jazicích : Anglicky : Lithuania / Lithuanian
ŠVÝCARSKO ŠVÝCARSKÁ KONFEDERACE. MAPA ŠVÝCARSKA VELIKOST OBYVATELSTVO Ve Švýcarsku žije kolem 8, 40 milionu obyvatel. 96. Stát na světě podle počtu obyvatel.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Blanka Žánová Název DUM: VY_32_Inovace_ Švýcarsko Téma: Česká republika jako součást Evropy Číslo.
Napadení Sovětského svazu. Balkánské tažení Po neúspěšném dobytí VB se Hitler obrátil na Balkánský poloostrov V dubnu 1941byla dobita Jugoslávie a později.
SLOVENSKO SLOVENSKO Krásná země Geografická poloha Slovenská republika je vnitrozemský stát nacházející se ve střední Evropě Slovenská republika je vnitrozemský.
Bývalé státy Sovětského svazu
Druhá světová válka. 1.Kdo je na obrázku? 2.Jaké spojenectví karikatura vyjadřuje? 3.Co jednotlivé státy získaly?
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Blanka Žánová Název DUM: VY_32_Inovace_5.2.4 Republika Rakousko Téma: Česká republika jako součást Evropy.
A jeho krásy.  Polsko je stát ležící ve střední Evropě.  Hraničí s: Německem  Českem  Slovenskem  Ukrajinou  Běloruskem  Litvou  Ruskem  Ze severu.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Pořadové číslo projektu: CZ1.07/1.4.00/ Šablona: III/2 Sada: Státy Evropy2 Ověření ve výuce: Třída:
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Police nad Metují, okres Náchod Autor: Mgr. Květoslava Kuchtová Název VY_32_INOVACE_12C_14_Litva Téma: Zeměpis.
Východní Evropa Zpracovala: Mgr. Kateřina Holá Speciální základní škola, Česká Kamenice, Jakubské nám. 113, příspěvková organizace.
Urči státy, které podle tebe patří do východní Evropy  Rusko, Ukrajina, Moldavsko, Bělorusko, Estonsko, Lotyšsko, Litva __ __ __ __ __ __ __ __ __ __.
Název školy:Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:Mgr. Miloš Kluiber Název:VY_32_INOVACE_274_Finsko Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/
Název školy: ZŠ a MŠ T. G. Masaryka Fulnek
Ukrajina Bělorusko Moldavsko
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Autor: Mgr. Kuchtová Květoslava
Digitální učební materiál
Název školy: ZŠ NETVOŘICE, OKRES BENEŠOV
RUSKO VY_12_INOVACE_Rů_II_2 Název projektu: OP VK
Česká republika jako součást Evropy
Dánsko Vlajka znak.
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR:
ČESKÉ KRÁLOVSTVÍ. ČESKÉ KRÁLOVSTVÍ Obsah Přemysl Otakar I. Situace ve městech Přemysl Otakar II. Nástup Lucemburků Zdroje.
Transkript prezentace:

Země ve středu Evropy: Bělorusko Valery Senichev Jihlava, Eurocentrum 23.04.2009

Běloruská republika Bělorusko Bílá Rus´ Modrooké Bělorusko

Kdo jsem Já? O čem to dnes bude? Trochu zeměpisu, města, historie, známé osobnosti, současnost.

ČR poprvé Chabé povědomí o ČR Co jsem znal: Praha, Poděbrady, Univerzita Karlova, Plzen´, Karlovy Vary Divný jazyk V.Havel, Sametová revoluce, 1968

Stereotypy Zobecnění evropanů o Česku: Pivo, Praha, Hokej, Pivo))),K.Gott Sparta, Nejste Poláci? Evropskej prcek, který si myslí, že je velkej. Znáte o dalších?.....

V ČR poprvé :Cizinec, Rusák, Bělorusko-to je kde? U vás se mluví madařštinou? Případ na vesnici 5 km od Poděbrad MUNI: zkušenosti ČR-různorodost: Čechy, Morava a Slezsko. Mluvení: přízvuk a nářečí To vid´že jo;) ŠALINA, PRÝGL, ŠT´ABL …

Co víte o Bělorusku? 1. 2. 3. 4. …………..

Bělorusko A.G.Lukašenko, Brestká pevnost, Zubr Minsk, Chernobyl, BELAZ www.google.com: 80 500 000 stránek v angličtině a češtině A.G.Lukašenko, Brestká pevnost, Zubr Minsk, Chernobyl, BELAZ

www.belorusko.cz „Německé bludy i do českých hlav“ František Vančura - Vydáno dne 13. 01. 2009 Nedávno jsem si v knihovně zapůjčil "Dětský lexikon zemí" od Knižního klubu (překlad německého vydání z roku 2004 v nakl. Wissen Media Verlag), abych potomku rozšířil ponětí o geografii. Lexikon je velice pěkně graficky vyvedený, na kvalitním papíře a jak to už bývá, jsem se rozhodl podívat na zpracování hesel mně známých. To, co jsem si přečetl o Bělorusku, mě mírně řečeno, silně překvapilo, protože je v ostrém kontrastu s mými zkušenostmi z početných pobytů v Bělorusku. Autoři tam uvádí: "Hodně lidí si však nemůže dopřát ani jedno teplé jídlo denně. Děti bývají hubené. Mnozí rodiče nejsou schopni dát dohromady ani peníze na školní vzdělání. Děti pak musí odejít ze školy a najít si práci." Odkud ty bludy berou? Úroveň školství je stejná, ne-li lepší, a v Bělorusku převyšuje zájem o studium na bezplatných i draze placených státních a placených soukromých vysokých školách nabídku škol. Co se týče výživy, je skoro totožná s Českem či Německem, byť potraviny jsou o něco vyšší a životní úroveň objektivně o něco nižší. Přesto je tento propad ve srovnání např. s Ukrajinou zanedbatelný. Je ovšem zajímavé, že v hesle o Ukrajině se autoři knihy nerozhodli poškozovat pověst země narážkou na životní úroveň a pouze objektivně zhodnotili některé její turistické zajímavosti. Je to náhoda, nekompetence nebo úmysl?

Města Minsk Menesk,Mensk, rok 1067 Obchodní cesty z Východu na Západ Mensk-původ slova „měnit“ vyměnovat si 256 km2-1 800 000 lidí (2007). Město je sídlem Společenství nezávislých států Zdroj:wikipedia

Města Polatsk - jedno z nějstarších ve východní Evropě,rok 862 Sluck-velmi staré město, jedno z nějstarších v Bělorusku a Východní Evropě. Grodno Vitebsk je jedním z nejstarších slovanských měst. rok 947- kněžna Olga Kyjevská sídlo knížectví a obchodní středisko na cestě zvané Iz Varjag v Greki, tj. na stezce spojující Baltské a Černé moře, resp. Skandinávii s Byzancí.

„Slováni jsou mírulimovným národem, jen 800 let strávili ve válečném tažení a válkách “? Rok 1812, 1914-1921, 1941-1945,1984-1987 překřížení obchodních a kulturních cest z Východu na Západ Význam pro Rusko, EU a západní svět Velkovévodství Litevské-běloruština Součást Litvy, pak Polska a poté v roce 1792 se stala součástí Carského Ruska

Významné osobnosti Efrasinja Polatská František Skorina Mark Chagall Pavel Sukhoy

E.Polastká narodila se v Polocku(11.st.), zemřela v Ierusalemu Zakladatelka Polocko-Efrosinjeho kláštera. Je první ženou v Bělorusku, která byla prohlášená za svatou. Pravoslavie a katolicizmus Kříž Efrosiniy a jantarová komnata jsou v 10 nejcennějších ztracených artefaktů umění. Legendy: obnovení a renesance Běloruska.

Marc Chagall židovský bělorusko-francouzský malíř. Je představitel surrealismu

F.Skorina Polatsk: datum narození a smrti?? Jagellonská Univerzita v Krakowe-Bakalář Univerzita Padua-Itálie-MUDr. Sál slávy 40 1517-1519 Praha Vydává Žaltář a první Bibli v staroběloruštině vydavatelství:Vilniusu pak Německo:Ferdinand 1

P.Sukhoy Inženýr Konstruktér letadel

Války Válká 1812: Řeka Berezina: francouzští vojáci-dead Legendy:obrovské množství zlata, šperků a pěněz z Moskvy

Druhá světová válka: Velká vlastenecká válka Partyzáni: 450 000 lidí Ztráty na životech: 2,2 miliony lidí doválečného počtu obyvatel bylo dosaženo až v 70.letech 22. června 1941 na Minsk a Kiev spadly první bomby a rakety.

Brestská pevnost 10 dní Fašisté byli už 400 km dále 6krát více fašistů a 24hodinové bombardování „Умрем, но из крепости не уйдем", "Я умираю, но не сдаюсь. Прощай, Родина. 20.11.41 г. Gulag

Grodno-obrana válečný generál Karbyshev byl brutálně popraven Němci na jezeře: stál na ledu v zimě a Němci ho oblévali vodou tak dlouho, pokud se z něho nestal kus ledu

Chatyn´ Memoriál, památka, hřbítov vesnic 186 vesnic, vesnice Chatyn´byla poslední. Lidé byli spalováni zaživa Symbolem tohoto memoriálu je socha «Непокорённый человек, kde Iozif Kaminský nese na rukou svého mrtvého syna.

Socha-«Непокорённый человек».

Afganistán 1984-1987 několik tisíc padlých vojáků z Běloruska Ostrov smutku a slz v Minsku

Sovětské období Minsk: věděcko-výzkumné centrum high-tech. Nejvíce techniky a zbraní se vyrábělo v Bělorusku. Populace s největším procentem vysokoškolsky vzdělaných lidí v SSSR dne 25. srpna 1991 plná samostatnost

Současnost Chernobyl 26.dubna roku 1986 S.Dali “Nukleární kříž“

Průmysl Závody Bilaz, MAZ-naklad´áky, Traktory, „Atlant“ „Minsk“-ledničky v českých domácnostech ‚Integral“-počítače a komunikace Gorizont“-televize

Vysoké školy Tradice 43 státních vysokých škol a 10 soukromých VŠ Mezi nejznámější patří Běloruská státní technická univerzita a Běloruská státní univerzita(Minsk) Institut kultury. Žores Alferov-Nobelova cena

Minsk-style Mládež

Chtěl bych Vám ukázat několik fotografií města, odkud pocházím. Doufám, že se Vám budou líbit.

Minsk-moderní

Skvosty architektury

Bělověžský prales Bělavežskaja pušcha

Bělověžský prales Seznam světového dědictví UNESCO tvoří území o rozloze 876 km². Hranice mezi Polskem a Běloruskem probíhá napříč pralesem a je zcela uzavřena nejen pro turisty, ale i pro jakoukoliv větší zvěř.

Rezidence Dědy Mráze Novodobou atrakcí se v pralese stala rezidence běloruského Dědy Mráze a Louka pohádek. Zvláště v zimě spěchají k Mrazíkovi děti se svými přáními. Přes léto drží Děda Mráz obvyklou hlídku, ale o samotě. Sněhurka podle pověsti, aby neroztála, musela odjet na severní pól.

Projekty Minsk-City 2014 Minsk-city

Děkuji Vám za pozornost