Úloha OTE ve spolehlivosti dodávek energie na trhu ČR

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Udržitelný rozvoj energetiky
Advertisements

Energetická bezpečnost ČR - představy x mýty x realita; technologický úhel pohledu Blahoslav Němeček místopředseda a ředitel sekce regulace.
Bezpečná integrace OZE do ES ČR
1 Stavební kameny Národního akční plánu pro energii z obnovitelných zdrojů Euroenergy, spol. s r. o
Modernizace a rozvoj přenosové soustavy ČR
Kvalita elektrické energie z pohledu distributora
První zkušenosti ze vstupu ČR do EÚ Dopady na energetiku a průmysl Pohled ERÚ konference AEM 14. a 15. září 2005 Praha Josef Fiřt - ERÚ.
Požadavky ERÚ a povinnosti českého účastníka při účasti na německém trhu Blahoslav Němeček Místopředseda a ředitel sekce regulace ERÚ.
Novela energetického zákona a teplárenství. Evropská legislativa a teplárenství EU nemá žádnou ucelenou směrnici týkající se teplárenství Novela energetického.
Systémy řízení v reálném čase – nezbytná podpora obchodování
Předpokládaný vývoj české elektroenergetiky Pozice ERÚ seminář VSE 28. května 2007 – Praha Josef Fiřt - ERÚ.
Stav přípravy novelizace energetických zákonů a vyhlášek a účinnost užití energie v průmyslu Současný stav energetické legislativy v ČR Seminář AEM
Energetika a stavebnictví Územní energetická koncepce Mezinárodní konference ABF P r a h a Josef Fiřt Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Výsledky výzkumu ve vzdělávacích institucích doc. Ing. Josef Vaculík, CSc. Ing. Petr Urbanec Univerzita Pardubice.
XI. jarní konference energetických manažerů Problémy ČR v kontextu evropského trhu s energiemi (Bezpečnost a dostupnost dodávek energií v ČR a EU) Vliv.
8. března 2007AEM, SVSE - PRAHA 1 Návrhy ERÚ na novelu energetického zákona Blahoslav Němeček místopředseda a ředitel sekce regulace.
Budoucnost energetiky ČR Aktualizace státní energetické koncepce Diskuse AEM – Poděbrady 18. a 19. března 2003.
Změny v pravidlech trhu s elektřinou
Teplárenství a liberalizovaný trh s energiemi. České teplárenství Vývoj, současnost, perspektiva.
1 Stav novelizace energetických zákonů a vyhlášek a účinnost užití energie v průmyslu Současný stav energetické legislativy v ČR Seminář AEM Brno – 20.
DOPRAVNÍ SEKTOROVÉ STRATEGIE
XVIII. Seminář energetiků Horský hotel Jelenovská
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ POLITIKY STABILNÍ ELEKTŘINA ZA PŘIJATELNOU CENU AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ.
XXII. Seminář energetiků
Smluvní vztahy a registrace u Operátora trhu s elektřinou, a. s
Snídaně s novináři Grand Hotel Bohemia - sál Boccaccio 11. listopad 2008.
Regulační energie a cenotvorba odchylek, analýza průběhu velkých odchylek a navrhované změny v cenotvorbě ČEPS a OTE v roce 2006 AEM,
Vladimíra Henelová ENVIROS, s.r.o. Podrobnosti zpracování ÚEK dle zákona č. 406/2000 Sb., v platném znění, a Nařízení vlády č. 195/2001 Sb.
Změny v pravidlech trhu Úprava systému zúčtování odchylek
Zákon o podpoře výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů Ing. František Plecháč Státní energetická inspekce.
Zkušenosti ze zavedení systému řízení kvality informačních služeb
Rozvoj „Trhu OTE“ Kamil Rudolf Praha „Trh OTE“ = ??? „Trh OTE“ = veškeré registrované nákupy nebo prodeje elektřiny v systému OTE; min. jedna.
Vyrovnávací trh 2008 AEM Richard Kabele Vedoucí projektu REGEN.
Smluvní vztahy a registrace Jaroslav Žákovčík PRAHA
1 „ Kdo za to může – kompletní vzdělávání pro přípravu a realizací projektu z PRV“
Ruská federace x WTO a OECD
Smluvní vztahy a registrace Jaroslav Žákovčík Praha
Energetický audit ve velkém průmyslovém podniku z pohledu zadavatele Ing. Petr Matuszek Seminář AEM Brno
Novinky z provozu ČEPS Dopad novelizace vyhl.373/02 Sb Ing. Pavel Šolc, ČEPS.
Rok 2003, novinky v provozu OTE pro rok 2004, dopad na oprávněné zákazníky Ing. Miroslav Marvan Seminář AEM Spotřebitel energie v roce 2003, výhled na.
Pravidla trhu s elektřinou změny pro rok 2008 Stanislav Trávníček Energetický regulační úřad.
Analýza vývoje odchylek ve vazbě na vývoj trhu s elektřinou v ČR Pavel Kašpar AEM Praha.
1 Brno, Ing. Petr Fajmon Dopady liberalizace a legislativních změn na JMP,a.s.
Práce operátora trhu – roční zkušenost Ing. Miroslav Marvan Seminář AEM „Otevření trhu s elektřinou – první rok zkušeností a jak dále“ 5. března 2003.
VIII. jarní konference energetických manažerů Poděbrady 9. března 2004
Informační systém operátora trhu Sdružení velkých spotřebitelů energie Miroslav Řehoř.
AEM 20. Listopadu 2003 Operátor trhu s elektřinou - činnosti, přeshraniční přenosy, burza.
Problémy provozovatelů PS v Evropě Pavel Šolc, ČEPS, a.s.
1 Zabezpečení dlouhodobé spolehlivosti přenosu v podmínkách mezinárodního trhu s energií Poděbrady 18. a 19. března 2003.
AEM – význam a vliv krajských energetických koncepcí.. ENVIROS s.r.o. Vladimíra Henelová a kol. ÚEK - územní interpretace Státní energetické koncepce.
Ing.K.Šimeček Stav otvírání trhu s energií v ČR z pohledu SVSE Září 2002.
Vliv novelizované legislativy na činnost OTE Miroslav Marvan IX. jarní konference energetických manažerů Poděbrady 15.března 2005.
Asociace energetických manažerů a Sdružení velkých spotřebitelů Ing. Aleš Valla Obchodní ředitel MORAVIA ENERGO, a.s. Nová pravidla vyhodnocování odchylek,
Obchodování s elektřinou v ČR a vývoj po vstupu do EU Miroslav Marvan Konference AEM Česká energetika po vstupu do EU 8. září 2004.
VAZBY MEZI ÚZEMNÍMI ENERGETICKÝMI KONCEPCEMI A UŽIVATELI ENERGIE.
ENA s.r.o. – energetické analýzy ŘÁDY PROVOZOVATELŮ Význam a základní obsah Ing. Vladimír Ing. Zdeněk
Podpora obnovitelných zdrojů podle návrhu nového zákona a souvisejících vyhlášek Stanislav Trávníček ERÚ.
Vazby OTE na poskytovatele regulační energie a ČEPS. Role poskytnuté regulační energie při zúčtování odchylek. Operátor trhu s elektřinou a.s. AEM
Podmínky obchodování se zahraničím Pavel Šolc, ČEPS, a.s. Naše cesta vede k Vám.
Liberalizace trhu z elektřinou a plynem má být prostředkem k dosažení větší konkurenceschopnosti evropského průmyslu, ne cílem za který je často vydávána.
Pohled operátora trhu na energetickou legislativu a příprava úprav při otevírání trhu s elektřinou Jaroslav Müller Seminář AEM Revize plynoucí z aplikace.
Ing. Josef Karafiát, CSc. ORTEP s.r.o.
Pohled operátora trhu na energetickou legislativu a příprava úprav při otevírání trhu s elektřinou Jaroslav Müller Seminář AEM Revize plynoucí z aplikace.
Lokální distribuční soustavy – nejdůležitější zásady
Smluvní vztahy a registrace- držitelé licence na distribuci Jaroslav Žákovčík Praha
Průběh otevírání trhu s elektřinou v České republice 1.část Pavel Kašpar Seminář AEM v Praze 14. dubna 2004.
Novela Energetického zákona změny a zkušenosti v oblasti elektroenergetiky a teplárenství Brno Ing. Josef Snítilý © 2005 Ministerstvo průmyslu.
Pohled nezávislého výrobce na trh s elektřinou v ČR a EU Ing. Petr Matuszek Poděbrady
Praha – Žofín, 29. Září 2009 Vliv evropské legislativy na energetiku v ČR Tomáš HÜNER náměstek ministra průmyslu a obchodu Praha 29. září 2009.
Ing. František Pazdera náměstek ministra průmyslu a obchodu PROCES AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ KONCEPCE Palác Žofín, Praha 1. listopadu 2011.
Transkript prezentace:

Úloha OTE ve spolehlivosti dodávek energie na trhu ČR Ing. Igor Chemišinec, Ph.D.

Liberalizace trhu s elektřinou Výchozí stav Cílový stav ? stát stanovuje cenu elektřiny stát vlastní elektroenergetické společnosti stát je zodpovědný za spolehlivost dodávek elektřiny cena je stanovována na trhu stát nevlastní elektroenergetické společnosti jak se to projeví v zajištění spolehlivosti dodávky?

Liberalizace: Posun pohledu na pojem „Spolehlivost dodávky“ „Dodávka elektřiny v požadovaném množství, čase a při zachování stanovených technických ukazatelů.“ „Dodávka elektřiny v požadovaném množství, čase, při zachování stanovených technických ukazatelů a za co nejnižší cenu.“ (Council of European Energy Regulators) Zajištění spolehlivosti tak není na liberalizovaném trhu s elektřinou jenom technickým problémem, ale i ekonomickým.

Spolehlivost a dostupnost dodávek energií v ES tak závisí na: technických hlediscích => struktura zdrojů, konfigurace sítí, velikost záloh úspěchu modelu obchodování s energiemi => založeno na kvalitní infrastruktuře trhu a ES nových způsobech obchodování => motivace obchodníků a výrobců k investicím investicích do provozu a infrastruktury ES => dlouhodobých a finančně velmi náročných

Různé pohledy na zajištění spolehlivosti dodávek el. energie Legislativní Organizační Provozní Podpůrné JEDEN CÍL: Spolehlivá dodávka el. energie všem v požadované kvalitě, množství, čase a za co nejnižší ceny

OTE přispívá k zajištění spolehlivost dodávek: Organizováním trhu s elektřinou Činnostmi vedoucí k podpoře dlouhodobé rovnováhy na trhu s elektřinou čas

Organizování trhu s elektřinou Organizace, vyhodnocení a zúčtování krátkodobého trhu s elektřinou => Poslední příležitost SZ vyrovnat svou obchodní pozici Denní trh Vnitrodenní trh Organizace vyrovnávacího trhu s regulační energií (ve spolupráci s ČEPS) => pomáhá ČEPS ke krytí systémové odchylky Vyhodnocení a zúčtování odchylek jednotlivým SZ (i ve stavech nouze) Finanční vyrovnání denního a vnitrodenního trhu, a regulační energie Provozování systému zabezpečujícího předávání dat potřebných k fakturaci elektřiny

Účastníci trhu: k 1.1.2007 celkem 1 564 účastníků trhu 46 subjektů zúčtování 2 tranzitéři Objem obchodů (rok 2006): dvoustranné smlouvy (DVS) 71 378 GWh export 18 736 GWh import 5 508 GWh denní trh (DT) 607 GWh vnitrodenní trh (VDT) 45 GWh

Vývoj denního trhu s elektřinou

DT: Ceny srovnatelné v ČR i na EEX

Podíl jednotlivých skupin SZ na odchylce Začátek roku 2007 Stav nouze v DS: Odpadlá spotřeba Výpadek zdroje

Aktivity OTE Analýza vývoje trhu s elektřinou a zveřejňování zpráv o stavu trhu Odhadování taktiky obchodování a možného chování SZ Informování ČEPS o možných problémech SZ  Viz Pravidla trhu §29, odst. 6: Operátor trhu poskytne provozovateli přenosové soustavy a) v den předcházející obchodnímu dni pro účely přípravy provozu údaje o závazku dodat elektřinu do soustavy a o závazku odebrat elektřinu ze soustavy jednotlivých subjektů zúčtování, b) v den následující po obchodním dni pro účely vyhodnocení údaje o individuální odchylce subjektů zúčtování, pokud tato odchylka přesáhne u daného subjektu zúčtování 50 MWh v jednom obchodním intervalu

Aktivity OTE Podávání informací státním orgánům (MPO a ERÚ) o stavu trhu s elektřinou a možném dalším vývoji Rozbor nepříznivých situací v ES ČR včetně z tohoto vyplývajících důsledků Podílet se na přípravě energetické legislativy (zapracování získaných zkušeností o stavu trhu s el.) a podávání návrhu na zlepšení Účast na projektu „NOEL“ (Novelizace energetické legislativy) Účast v pracovní skupině pro novelizace „Pravidel trhu“

Činnosti vedoucí k podpoře dlouhodobé rovnováhy na trhu s elektřinou Rozvoj stávajícího systému obchodování a hledání nových příležitostí Informační podpora státním institucím zodpovědným za stav elektroenergetiky v ČR

Rozvoj stávajícího systému obchodování a hledání nových příležitostí V oblasti výpočtu a finančního vypořádání odchylek subjektů zúčtování se chceme zejména zaměřit na Možnosti vedoucí ke snížení odchylek jednotlivých subjektů zúčtování

V oblasti spotového a vnitrodenního trhu vytvořit podmínky pro vstup dalších účastníků na trh s elektřinou ČR efektivním využitím osvědčených produktů systematickým zkvalitňováním obchodního prostředí rozvojem krátkodobého trhu s elektřinou přispět ke správné činnosti burzovních obchodů

Koho chce OTE nabídkou spolupráce oslovit ? Společně s komoditními burzami nové účastníky trhu s novými finančními produkty V oblasti plynárenství účastníky trhu s plynem v ČR, a to s možností využití zkušeností z procesu otevírání trhu a liberalizace v elektroenergetice, zejména vyhodnocování odchylek a organizace krátkodobého trhu

poskytnout MPO a ERÚ informace o střednědobém a dlouhodobém výhledu Informační podpora státním institucím zodpovědným za stav elektroenergetiky v ČR Zákon č. 458/2000 Sb. o podmínkách podnikání a o výkonu státní správy v energetických odvětvích (energetický zákon) §27, odst. 4, písm. g: Operátor trhu je povinen na základě licence: „zpracovávat a předávat ministerstvu a Energetickému regulačnímu úřadu alespoň jednou ročně zprávu o budoucí očekávané spotřebě elektřiny a o způsobu jejího krytí zdroji elektřiny a o předpokládaném vývoji trhu s elektřinou“ Cíl poskytnout MPO a ERÚ informace o střednědobém a dlouhodobém výhledu stavu ES ČR

Předávaná zpráva vyhovuje i legislativě EU Konkrétně: Směrnice 2003/54/ES Směrnice 2005/89/ES

Směrnice 2003/54/ES Ve vztahu k bezpečnosti dodávky možnost zavést dlouhodobé plánování Zajištění sledování problémů bezpečnosti dodávky Rovnováha nabídky a poptávky Úroveň očekávané budoucí poptávky Předpokládaná budoucí kapacita Možnost zajištění opatření vzhledem k novým kapacitám

Směrnice 2005/89/ES Rozvíjí směrnici 2003/54/ES v oblasti zajištění zabezpečení dodávek elektřiny pro řádné fungování vnitřního trhu s elektřinou Sledovat celkovou způsobilost ES poskytovat dodávky pokrývající současnou a předpokládanou poptávku po elektřině Předpokládaná rovnováha nabídky a poptávky během období příštích pěti let Vyhlídky na zabezpečení dodávek elektřiny v období pěti až patnácti let

Stávající stav: OTE zpracovává ve spolupráci s EGÚ Brno pro MPO a ERÚ 2 dokumenty Očekávaná roční rovnováha mezi nabídkou a poptávkou spotřeby elektřiny Dlouhodobé bilance elektřiny ES ČR (včetně střednědobého výhledu) 2006 2007 2008 - 2012 2013 202 1 20 40 Roční bilance Střednědobá bilance Analýza stavu a předpokládaného chování ES ČR ve střednědobém výhledu Dlouhodobý výhled Podklad pro státní energetickou politiku a hlavní záměry rozvoje elektroenergetiky ČR Strategický výhled Podklad pro státní energetickou politiku, zejména v oblasti paliv a hlavní záměry rozvoje N+1 N+2 N+7 N+6

Hlavní výstupy Zpracování strategických scénářů vývoje spotřeby a očekávaných průběhů zatížení Očekávaný vývoj obchodu s elektřinou Možné varianty rozvoje výrobní základny ES ČR Specifikace požadavků ES ČR na nový výkon v dlouhodobé perspektivě Analýza provozu očekávaného stavu výrobní základny ES ČR Analýza potřeb a dostatečnosti palivové základny ČR a působení ES na životní prostředí Analýza provozovatelnosti ES ČR z hlediska zajištění její regulovatelnosti a její spolehlivosti

Důležitý článek v zajištění spolehlivosti dodávek energie na trhu s elektřinou v ČR

Děkuji za pozornost ! www.ote-cr.cz Igor Chemišinec ichemisinec@ote-cr.cz