Austrálie Australia hlavní město: Canberra počet obyvatel: 22 mil

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Austrálie a Oceánie Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a.
Advertisements

POUŠŤ Vyprahlá krajina.
SAVANY Mgr. Josef Koumar. SAVANY Mgr. Josef Koumar.
Číslo a název šablony klíčové aktivity
Číslo a název šablony klíčové aktivity
Austrálie Queensland Brisbane 2005/2006.
Austrálie.
Austrálie obyvatelstvo
GEOBIOMY Geobiomy=typy krajiny Převládají 4 typy:
Austrálie Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
Nový Zéland Ondřej Gróf.
Nový Zéland Tichý oceán Austrálie Nový Zéland
AUSTRÁLIE nejmenší kontinent (7,7 mil km2)
Podnebné pásy 5. ročník.
Opakování Austrálie.
Gymnázium Jiřího Ortena KUTNÁ HORA
Kanada Canada hlavní město: Ottawa počet obyvatel: 32,5 mil úřední jazyk: angličtina, francouzština měna: kanadský dolar státní zřízení:
Hana Jirsová Zeměpis cestovního ruchu H2.A.
Šířkové pásy tropický pás.
Austrálie.
Austrálie.
AUSTRÁLIE A OCEÁNIE 7. třída Mgr. Jakub Karásek
AUSTRÁLIE.
Přírodní krajiny Romana Zabořilová ZŠ Jenišovice VY_32_INOVACE_049.
Austrálie – „země protinožců.“
Austrálie- vzdálený ostrov svobody
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_133 Název školy Gymnázium, Tachov, Pionýrská 1370 Autor Mgr. Daniela Kemrová PředmětZeměpis.
Austrálie Materiál byl vytvořen v rámci projektu
Austrálie.
Elektronická učebnice - I
Austrálie Podnebí Romana Zabořilová ZŠ Jenišovice VY_32_INOVACE_042
Austrálie - SES Geografie Autor: Mgr. Jaromír Vaněk
Registrační číslo projektu
Předmět: Zeměpis cestovního ruchu Ročník: 1.
Rg austrálie – úvod a přírodní podmínky
Hlavní města Austrálie
Stránky o Austrálii. kontakty Jméno: Veronika Věk: 16 let Zájmy: basket, hudba
Nový Zéland Obr. 1: Nový Zéland
Australské společenství
Nový Jižní Wales.
Austrálie - rostlinstvo a živočišstvo
ZEMĚPIS Téma: Austrálie
Počítačová prezentace
Austrálie Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Příroda Austrálie Obr. 1 – Mapa Austrálie
Afrika – celkový přehled
Savany.
EU peníze středním školám Název vzdělávacího materiálu: Austrálie - kvíz Číslo vzdělávacího materiálu: ICT8-18 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Základní škola a Praktická škola Dvůr králové nad Labem EU-OPVK-CZ.1.07/1.4.00/ :III/2 VY_32_INOVACE_ ČLOVĚK A PŘÍRODA – ZEMĚPIS - NA II.
Austrálie- přírodní poměry Autor: Mgr. Zdeněk Hanuš VY_32_INOVACE_22_Austrálie- přírodní poměry Vytvořeno v rámci projektu „EU peníze školám“. OP VK oblast.
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice Autor: Mgr. Miloslav Cajska Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název: VY_52_INOVACE_1B_21_Fauna.
FAUNA A FLÓRA AUSTRÁLIE
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Bohdalov ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ ŠABLONA: III/2 VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk a příroda, Zeměpis.
Austrálie (Rudý kontinent)
POLITICKÝ SYSTÉM Rozloha: km2 Počet obyvatel: 21 mil
Zeměpis Světadíly a oceány VY_32_INOVACE_04_ZEMĚPIS_SVĚTADÍLY_A_OCEÁNY
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Zeměpis 7. ročník
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy Autor: Jiří Svoboda
Název školy: ZŠ a MŠ T. G. Masaryka Fulnek
Podnebí a přírodní krajiny Afriky
NOVÝ ZÉLAND Rozloha: km2 Počet obyvatel: 4 mil.
Název školy : Základní škola a mateřská škola,
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Zeměpis 7. ročník
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:
NÁZEV ŠKOLY: AUTOR: NÁZEV: VY_32_INOVACE_20 TEMA: ČÍSLO PROJEKTU:
Světadíly Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu:
Pobřeží slonoviny Stát ve střední Africe, na pobřeží Guinejského zálivu Rozloha – km2 Počet obyvatel – 23,7 mil obyvatel (2016) Státní zřízení.
Téma hodiny: Nový Zéland
Austrálie AUTOR: Mgr. Aleš Skála NÁZEV: VY_32_INOVACE_23_09_Z7_Skála
Dějiny Austrálie
Transkript prezentace:

Austrálie Australia hlavní město: Canberra počet obyvatel: 22 mil Austrálie Australia hlavní město: Canberra počet obyvatel: 22 mil. úřední jazyk: angličtina měna: australský dolar státní zřízení: konstituční monarchie hlavní město- capital

Austrálie je: nejmenší světadíl nejsušší světadíl nejpozději objevený světadíl Pobřeží Austrálie prozkoumal až v roce 1770 nizozemský mořeplavec James Cook replika Cookovy lodě loď - ship

Oficiální název Austrálie je Australský svaz Oficiální název Austrálie je Australský svaz. Tvoří ho: 6 spolkových států (z toho je jeden ostrov Tasmánie) 2 teritoria (Canberra a Severní Austrálie+ 8 menších teritorií) tasmánský čert

Podnebí a vodstvo: hora – mountain prales – forest poušť - desert Austrálie je nejsušší kontinent Většina území leží v tropickém pásu Jih Austrálie má subtropické podnebí Ve vnitrozemí převládají pouště a polopouště, zabírají až 70% území (sucha ve vnitrozemí trvají i několik let) Pouště lemují savany s křovinami a stromy- buš Na severním pobřeží rostou tropické deštné pralesy Uluru- posvátná hora domorodců prales poušť hora – mountain prales – forest poušť - desert

V Austrálii rostou rostliny a žijí zvířata, která nenajdete nikde jinde na světě. klokan- kangarro koala australská agama gekon

ježura emu eukalyptus trávový strom ptakopysk zvíře – animal rostlina - plant

Původní obyvatelé Austrálie jsou Austrálci, kteří kočovali a živili se lovem a sběrem. Austrálci se vyznačují: tmavou barvou pleti kudrnatými vlasy širokým nosem K lovu používali bumerang. Má pozoruhodnou schopnost zabít a vrátit se do rukou toho, kdo jej hodil. Vlétne-li do hejna ptáků je velmi pravděpodobné, že pošle k zemi více než jeden kus. Univerzálně se využívá ke kopání a hledání vody, k čištění ohnišť, objevování medu, vyhrabávání mravenců a ještěrek, ke krájení a rozsekání zabitých zvířat, stejně jako k čištění upečeného masa od popela. tmavá pleť - dark complexion kudrnaté vlasy – curly hair široký nos – wide nose

Austrálie je nejméně zalidněný kontinent Austrálie je nejméně zalidněný kontinent. Převážná většina obyvatel je britského nebo irského původu. Austrálců je jen asi 380 000. Většina Australanů žije ve městech na východním pobřeží (Sydney a Melbourne). V zemi je vysoká životní úroveň. Sydney Melbourne

Jací vlastně Australané jsou? Od první chvíle, kdy cizinec vstoupí na australské území, je překvapen chováním lidí okolo sebe snad ještě více než tím, že se ocitl na druhém konci světa. Setkává se zde s milými, usměvavými lidmi, jejichž „No worries" (Žádné strachy; Je to v pohodě) ho bude provázet na každém kroku. Pravděpodobně bude také okouzlen nenuceným a spontánním chováním naprosté většiny lidí, s nimiž se setká. Postupně si ho jejich uvolněný postoj k problémům života nadobro získá a on podlehne kouzelné atmosféře Austrálie, kde se problémy, když se jim trochu pomůže, řeší samy. Australané milují vše příjemné, dobrou zábavu, dobré pití, život bez shonu a chvatu. Sami s úsměvem říkají, že jejich největší starostí je jak naložit s volným časem. Na nekonečných slunečných plážích například vyvinuli vlastní plážovou kulturu. Kromě neustálého množství jachtařů, surfařů, plavců či rodin s lehátky, stanovými stínítky a papírovými draky, jsou jejich hlavním představitelem záchranáři, lehce rozpoznatelní díky látkové čepičce uvázané šňůrkami pod bradou. Považují se za vzor australské mužnosti a plážové tradice. Se stejnou oblibou provozují obyvatelé Austrálie i mnoho dalších sportů. Děti, které neustále plní školní hřiště, vyrůstají v zanícené hráče oblíbeného kriketu, australského fotbalu, bowlingu, ragby či golfu. Neméně populární jsou i koňské dostihy. Téměř v jakoukoliv denní dobu vidíte někoho vypraveného za sportem. Ostatně i v oblečení se odráží povaha Australana. Vyjadřuje jejich volnost a nespoutanost konvencemi. U mladých lidí to jde až tak daleko, že nemají problém chodit bez bot i do velkých nákupních center.

Použité prameny: http://tema.novinky.cz/australie http://cs.wikipedia.org/wiki/Austr%C3%A1lie http://krajane.radio.cz/articleDetail.view?id=2184 http://gnosis9.net/view.php?cisloclanku=2005060006 http://cs.wikipedia.org/wiki/Canberra http://cs.wikipedia.org/wiki/Sydney http://cs.wikipedia.org/wiki/Melbourne