Autor: Mgr. Petr Pavelka Datum: Ročník: 9.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Autor: Mgr. Petr Pavelka Datum: Ročník: 9.
Advertisements

Vedení elektrického proudu v polovodičích
Další součástky s jedním přechodem PN
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
EU peníze školám Základní škola a Mateřská škola Tábor, Helsinská 2732 Název projektu: Moderní škola – naše budoucnost Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Vstupní a výstupní zařízení
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Vedení elektrického proudu v látkách I
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
POLOVODIČE.
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Název materiálu: ELEKTRICKÉ POLE – výklad učiva.
Název materiálu: ELEKTRICKÉ ZNAČKY – výklad učiva.
Název materiálu: OPAKOVÁNÍ 1.POLOLETÍ - OTÁZKY
Obojživelníci- vývoj žáby
Jakékoliv další používání podléhá autorskému zákonu.
Výuková centra Projekt č. CZ.1.07/1.1.03/
28. Elektrický proud v polovodičích
Historie polovodičových součástek I.
ŠkolaZákladní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika 9 Tematický okruhElektrický proud.
Polovodičová dioda Autor: Lukáš Polák Pokračovat.
Polovodiče ZŠ Velké Březno.
PN přechod Autor: Mgr. Marcela Vonderčíková Fyzika: 9. ročník
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
Tranzistor je polovodičová součástka se dvěma přechody P-N.
POLOVODIČE Polovodič je látka, jehož elektrická vodivost závisí na vnějších nebo vnitřních podmínkách a dá se změnou těchto podmínek snadno ovlivnit. Příkladem.
Šablona:III/2č. materiálu: VY_32_INOVACE_FYZ58 Jméno autora:Mgr. Alena Krejčíková Třída/ročník:2. ročník Datum vytvoření: Výukový materiál zpracován.
Kód VM: VY_32_INOVACE_5 PAV03 Projekt: Zlepšení výuky na ZŠ Schulzovy sady registrační číslo: CZ.1.07./1.4.00/ Autor: Mgr. Petr Pavelka Datum: 20.
PRVKY ELEKTRONICKÝCH OBVODŮ
Solární panely g.
Šablona:III/2č. materiálu: VY_32_INOVACE_FYZ_370 Jméno autora:Mgr. Alena Krejčíková Třída/ročník:1. ročník Datum vytvoření: Výukový materiál.
Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost VY_32_INOVACE_B3 – 07.
zpracovaný v rámci projektu EU
SOUČÁSTKY ŘÍZENÉ SVĚTLEM 1
Zpracováno v rámci projektu FM – Education CZ.1.07/1.1.07/ Statutární město Frýdek-Místek Zpracovatel: Mgr. Lada Kročková Základní škola národního.
Polovodičová dioda a její zapojení
Projekt Moderní škola, registrační číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Příjemce: Základní škola Velké Přílepy, okr. Praha-západ, Pražská 38, Velké.
Anotace Prezentace, která se zabývá vedením el. proudu v polovodičích. Autor Mgr. Michal Gruber Jazyk Čeština Očekávaný výstup Žáci znají využití dalších.
Elektrické spotřebiče
TYPY POLOVODIČOVÝCH DIOD
Vznik přechodu P- N Přechod P- N vznikne spojením krystalů polovodiče typu P a polovodiče typu N: “díra“ elektron.
Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost VY_32_INOVACE_D3 – 14.
SOUČÁSTKY ŘÍZENÉ NEELEKTRICKÝMI VELIČINAMI
SOUČÁSTKY ŘÍZENÉ SVĚTLEM 2
Další součástky s jedním přechodem PN Autor: Mgr. Lenka Rohanová Fyzika Inovace výuky na Gymnáziu Otrokovice formou DUMů CZ.1.07/1.5.00/
Fotoelektrický jev Mgr. Kamil Kučera.
Didaktický učební materiál pro ZŠ INOVACE A ZKVALITNĚNÍ VÝUKY PROSTŘEDNICTVÍM ICT Autor:Bc. Michaela Minaříková Vytvořeno:březen 2012 Určeno:9. ročník.
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
Označení materiáluVY_32_INOVACE_F_08 Název materiáluDalší součástky s jedním přechodem PN AutorMgr. Radomil Kryl Typ aplikacePrezentace Ročník9. PředmětFyzika.
P OLOVODIČOVÁ DIODA Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
POLOVODIČE Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_19_32.
Vedení elektrického proudu v polovodičích. Struktura prezentace otázky na úvod výklad příklad/praktická aplikace otázky k zopakování shrnutí.
 ČÍSLO PROJEKTU: 1.4 OP VK  NÁZEV: VY_32_INOVACE_01  AUTOR: Mgr., Bc. Daniela Kalistová  OBDOBÍ:  ROČNÍK: 9  VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk a.
VYUŽITÍ POLOVODIČŮ V PRAXI
VYUŽITÍ POLOVODIČŮ Málokterý vynález tak ovlivnil současnou dobu jako vynález tranzistoru roku Tato nepatrná polovodičová součástka umožnila nesmírně.
ČÍSLO PROJEKTU : CZ.1.07/1.4.00/ NÁZEV : VY_32_INOVACE_10_08_F9_Hanak AUTOR : Ing. Roman Hanák TÉMA : Vedení elektrického proudu v polovodičích.
Měření s multimetrem Název školy: Základní škola Brána Nová Paka
Fotodioda Nina Lomtatidze
VY_32_INOVACE_13_Polovodičová dioda
P-N přechod SOŠ Josefa Sousedíka Vsetín Zlínský kraj
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Digitální učební materiál
Fotoelektrický jev Viktor Šťastný, 4. B.
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
POLOVODIČE SVĚT ELEKTRONIKY.
Fyzika 2.D 17.hodina 01:06:36.
Vedení elektrického proudu v polovodičích
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Transkript prezentace:

Autor: Mgr. Petr Pavelka Datum: 15. 10. 2012 Ročník: 9. Kód VM: VY_32_INOVACE_5 PAV04 Projekt: Zlepšení výuky na ZŠ Schulzovy sady registrační číslo: CZ.1.07./1.4.00/21.2581 Autor: Mgr. Petr Pavelka Datum: 15. 10. 2012 Ročník: 9. Vzdělávací oblast: Člověka a příroda Vzdělávací obor / předmět: Fyzika Tematický okruh: Vedení elektrického proudu v látkách Téma: Polovodičové součástky Anotace: Prostřednictvím tohoto materiálu se žáci seznámí s vybranými polovodičovými součástkami, jejich vlastnostmi, schematickými značkami a příklady jejich praktického využití. U složitějších součástek je připojena zajímavost z historie jejich objevu. Pro upevnění učiva je připojeno 5 kontrolních otázek i s odpověďmi. Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost.

Vedení elektrického proudu v látkách Polovodičové součástky

Využívá se v digitálních teploměrech jako čidlo. Termistor Termistor je součástka, jejíž elektrický odpor klesá při zvyšování teploty. Využívá se v digitálních teploměrech jako čidlo.

Fotorezistor Fotorezistor je součástka, jejíž elektrický odpor klesá při osvětlení. Využívá se k měření intenzity světla.

Využívá se k přeměně střídavého proudu na stejnosměrný. Dioda Dioda je součástka s PN přechodem, která propouští elektrický proud pouze jedním směrem. Využívá se k přeměně střídavého proudu na stejnosměrný.

LED dioda LED = Light Emitting Diode LED dioda je součástka s PN přechodem, která v propustném směru vyzařuje světlo. Využívá se jako indikátor, součást displejů nebo k osvětlování.

Využití LED diody Podsvícení LCD displejů Velkoplošné obrazovky Koncová světla aut Osvětlovací technika Displeje měřících přístrojů

Speciální LED diody Laserová dioda IR dioda UV dioda

Využívá se k přeměně světla na elektrickou energii. Fotodioda Fotodioda je součástka s PN přechodem, na jejíž vývodech vzniká při osvětlení elektrické napětí. Využívá se k přeměně světla na elektrickou energii.

Využití fotodiody Letadlo s elektrickým pohonem Napájení satelitů Sluneční elektrárna Napájení satelitů Letadlo s elektrickým pohonem Solární nabíječka Napájení drobných spotřebičů Solární automobil

Tranzistor Tranzistor je součástka se dvěma PN přechody. 1. tranzistor z roku 1947 Tranzistor je součástka se dvěma PN přechody. Využívá se k zesilování elektrického proudu a ke spínání.

Integrovaný obvod (IO) Jack Kilby a jeho 1. IO z roku 1958 Integrovaný obvod je součástka, ve které je na malé destičce křemíku (čipu) vytvořen mikroskopický elektrický obvod s určitou funkcí, například zesilovač zvuku.

První mikroprocesor firmy Intel z roku 1971 Mikroprocesor je složitý integrovaný obvod, jehož funkci lze změnit pomocí programu

Kontrolní otázky Která polovodičová součástka mění svůj odpor při změně teploty? Uveď 3 příklady využití LED diody. Jakou vlastnost má fotodioda? Kolika PN přechody je tvořen tranzistor? Jak se liší mikroprocesor od jiných integrovaných obvodů?

Odpovědi na kontrolní otázky Při změně teploty mění svůj odpor termistor. Displeje, osvětlení – náhrada žárovek, podsvícení TV LCD obrazovek, osvětlení automobilů. Při osvětlení fotodiody na ní vzniká elektrické napětí. Tranzistor je tvořen 2 PN přechody. Mikroprocesor mění svoji činnost podle programu, ostatní integrované obvody jsou jednoúčelové.

Doplňující materiály Světlo z krystalu – video 8:20 Plakát budoucnosti – video 5:23

Zdroje http://www.devbook.cz/maturitni-otazka-fyzika-elektricky-proud-polovodicich-vyuziti-kvantovy-jev http://www.spsemoh.cz/vyuka/zel/neelektricke.htm http://www.epn-online.com/page/new51544/photodiode-detector-for-photon-counting-applications.html http://www.ekobydleni.eu/solarni-energie/nejvetsi-solarni-elektrarna-v-usa-spustena http://www.un-spider.org/node/5890 http://www.megadarky.cz/iphone-ipod-gadgets/40597-solarni-nabijecka.html http://www.nazeleno.cz/technologie-1/hybridy-a-elektromobily-1/solarni-auta-je-solarni-energie-dostatecna.aspx http://www.bajty.info/2011/12/minielektrikar-5-diody.html http://bastleni.skovstudio.cz/index.php?stranka=soucastka04&id=3 http://stavebnice.postreh.com/select.php?link=PT011B http://moskau-elektro.blog.cz/1012/led http://www.conrad.cz/ir-dioda-tsus-5401-cqy99.k184500 http://www.flajzar.cz/led-diody/uv-led-dioda-200mcd.htm http://www.numismatika-ostrava.cz/cz/detail/819/13301-kapesni-vysouvaci-lupa-s-led-a-uv-diodou-prumer-21-mm-a-12-mm-zvetseni- 20x-a-30x.html http://www.digizone.cz/clanky/topfield-sbi-2060-ocekavana-hd-satelitni-novinka/ http://www.nejlevnejsiprojektory.cz/technika.htm http://www.pekro.cz/jak-funguje-laserova-tiskarna-C55/ http://www.lg.com/cz/dvd-a-blu-ray-mechaniky/lg-GH22NP20-interni-mechaniky http://fourier.eng.hmc.edu/e84/lectures/ch4/node3.html http://www.belza.cz/files1/g123.htm http://www.gamepark.cz/neco_malo_o_pocitacich_571002.htm http://www.chip.cz/novinky/hardware/2011/11/40-let-od-prvniho-mikroprocesoru-intel http://www.root.cz/clanky/mikroprocesory-s-architekturou-risc-cipy-motorola-rady-88000-88k/ http://zackl13.weebly.com/1958-year-in-review.html http://extrahardware.cnews.cz/historie-pocitacu-v-%E2%80%93-nenapadny-puvab-tranzistoru

Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízení. Jakékoliv další využití podléhá autorskému zákonu.