Pět let existence Zvukové knihovny v KPBO Knihovna Petra Bezruče v Opavě.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zvětšovací a předčítací programy pro slabozraké
Advertisements

INTERNET PRO NEVIDOMÉ A SLABOZRAKÉ Služby veřejných knihoven zdravotně postiženým uživatelům PhDr. Ivana Štrossová Hradec Králové 26.března 2001.
Olga Václavová, knihovna ETF
Sportovní centrum pro mládež v areálu ZŠ Vrchlického a Sokolovská Námět projektu IPRM : - Atraktivní a kvalitní život v Liberci - Rozvoj infrastruktury.
Veřejné informační služby poskytované prostřednictvím Internetu Městskou knihovnou v Ústí nad Orlicí n okres Ústí nad Orlicí - MěK Ústí nad Orlicí s reg.
VISK 7 J. Polišenský. Historie ochrany knihovních fondů v NK ČR •1994 vznik odboru ochrany knihovních fondů •1995 dokončení Centrálního depozitáře v Hostivaři.
Integrace a podpora studentů se specifickými vzdělávacími potřebami na Vysoké škole technické a ekonomické v Českých Budějovicích Registrační číslo: CZ.1.07/2.2.00/
Nadační fond Městské části Praha 1 SOFOS
Finanční situace systému veřejného zdravotního pojištění a úhrady zdravotní péče v roce 2009 Praha, 20. listopadu 2008.
Digitalizační pracoviště MKP SDRUK sekce IT, Olomouc února 2007.
Skupina osob se zdravotním znevýhodněním
Tyflokabinet České Budějovice, o.p.s. se zrakovým postižením
Začátek … Městská knihovna Sedlčany 1. červen 2001 – otevření knihovny v nových prostorách červen 2003 – první schůzka partnerů, narození Lukáška Potřeba.
Architektura knihoven KIC FAST
Knihovna Jiřího Mahena, pobočka Líšeň - Jírova
Informační centrum a Ústřední knihovna MENDELU
FAKULTA INFORMATIKY Botanická 68a, Brno Díky tomu, že se na fakultě nachází část střediska Teiresiás, prošla budova z hlediska bezbariérovosti změnami.
OBCHODNÍ AKADEMIE A OBCHODNÍ AKADEMIE PRO ZRAKOVĚ POSTIŽENOU MLÁDEŽ, OPAVA, HANY KVAPILOVÉ 20 Kontakty: Tel.: Fax:
Pavel Zajíc – ředitel Městské knihovny Rožnov p.R.
INTEGROVANÝ PLÁN ROZVOJE MĚSTA STRAKONICE (= IPRM)
Informatizace veřejných knihoven Internet a veřejné knihovny jako informační centra měst a obcí PhDr. Ivana Štrossová Okresní knihovna Havlíčkův Brod.
KNIHOVNA FAKULTY TĚLESNÉ KULTURY
KNIHOVNA JEVIŠOVICE
Seznam.gov.cz Seznam fyzických osob, podnikajících fyzických osob, právnických osob a orgánů veřejné moci, které mají zřízenu a zpřístupněnu datovou schránku.
Paliativní a hospicová péče v Libereckém kraji
Knihovny vzdělávají aneb Senioři v lavicích Nebuďte sami doma Městská knihovna Chrudim a sekce 60+ SKIP
Městská knihovna v Orlové. Současnost Období 60. až 90. let Období 20. až 50. let Obecná veřejná knihovna Čtenářský spolek Historie knihovny.
Společný regionální operační program Obchodní akademie, Česká Lípa, nám. Osvobození 422, příspěvková organizace.
Knihovna střední průmyslové školy chemické Stav knihovny Masarykovy střední školy chemické v Praze 1 Umístění Umístění: větší kabinet (českého jazyka)
Co vše nám může tvořit počítačovou sestavu
Projekt Romaňi Kereka – Romský kruh Knihovny města Ostravy
1. 2 Obsah Nabídka služeb Číselné údaje Oddělení pro dospělé Studovna Hudební oddělení Oddělení pro děti a mládež Městské informační centrum Knihkupectví,
Problematika oddělení pro dospělé čtenáře” v rámci projektu „Blíže k sobě i knihám – místo knihoven ve sjednocené Evropě Knihovna Petra Bezruče v Opavě.
Základní škola a mateřská škola Třebíč, Na Kopcích 342
Novostavba NK z hlediska provozu Bohdana Stoklasová ředitelka Novodobých fondů a služeb.
E-město a e-knihovna Městská knihovna v Praze: infrastruktura pro síť knihoven a služby občanům Jaroslava Štěrbová.
REKS Stav automatizace knihoven na Opavsku. Něco z historie OPAVA : Počátek automatizace rok 1994: listopad 1995 spuštění výpůjčního protokolu na hlavní.
Knihovna v obci Rohov. Místní knihovna ROHOV Adresa: Hlavní 180, Rohov Adresa: Hlavní 180, Rohov Knihovník: Markéta Kretková a Adéla Komárková.
Opava.
I sss I nternet, elektronické informační zdroje a s lužby pro o s oby se s pecifickými potřebami v knihovnách Zlata Houšková, Jana Vejsadová Internet ve.
Počítačové sítě Informatika – 7. ročník
Jak mohu kontrolovat své aktuální výpůjčky z Knihovny PA ČR a termíny jejich vrácení.
Koncepce internetizace knihoven Vít Richter Národní knihovna ČR ISSS 2004.
Regionální knihovní systém Region Jindřichův Hradec.
Semafor služeb NK v bříšku chobotnice letenské.
Květen 2004Architektura knihoven1 Moravská zemská knihovna v Brně.
Pobočka Knihovny Jiřího Mahena v Brně-Černovicích, Charbulova 38 Statutární město Brno finančně podporuje Knihovnu Jiřího Mahena v Brně, příspěvkovou organizaci.
Akademická pracoviště a Ústřední knihovna FF MU Jednání o krátkodobé i dlouhodobé spolupráci a perspektivě.
Vzdělání a vzdělanost a podpora zaměstnanosti
Role koordinačních skupin komunitního plánování v prorodinné politice Konference k zahájení projektu „Od analýz ke koordinaci sociálních služeb v Děčíně“
CENTRUM CELOŽIVOTNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ S KNIHOVNOU MANŽELŮ TOMANOVÝCH ROŽMITÁL POD TŘEMŠÍNEM Dana Súlovcová.
Městská knihovna Čelákovice a její historie. Městská knihovna v Čelákovicích byla založena jako obecní zařízení v prosinci 1920 na podkladě zákona o knihovnictví,
Prezentaci vytvořila : Veronika Jusková Nikola Chylková Alena Bujnochová Martin Kašpárek 1b.
Ing. Sylva Sládečková, Magistrát města Ostravy, 26. srpna 2016.
Paliativní a hospicová péče v Libereckém kraji. Koncepce paliativní péče v Libereckém kraji  Koncept spolu s časovým harmonogramem vzniku jednotlivých.
Středisko handicapovaných studentů na VŠE V roce 2015.
„Multimediální vybavení ZŠ Dvorského“ Datum zahájení projektu: Datum ukončení projektu: Doba trvání projektu: 21,4 měsíce Celkové.
Ostrava, * Koncepce podpory transformace pobytových sociálních služeb v jiné typy sociálních služeb poskytovaných v přirozené komunitě uživatele.
Ing. Sylva Sládečková, Magistrát města Ostravy, 11. dubna 2016.
125 let od první zmínky knihovny 95 let od založení knihovny v Loučce.
Zásady a pravidla Národního rozvojového programu mobility pro všechny
SLUŽBY KRAJSKÉ VĚDECKÉ KNIHOVNY V LIBERCI z hlediska technického vybavení Dana Petrýdesová.
Technické zázemí Univerzitní knihovny ZČU V Plzni
Bezbariérová Knihovna města Hradce Králové
ANALÝZA POČTU PŘEDŠKOLÁKŮ A ŠKOLÁKŮ
Budování Integrovaného informačního systému Národního památkového ústavu Petr Volfík, NPÚ ÚP
Stárnutí a veřejný prostor – Praha 2017
Integrovaný plán rozvoje města Opava pro Integrovaný operační program
POČÍTAČ A LIDÉ S HANDICAPEM Adéla Beránková, 3. A.
Transkript prezentace:

Pět let existence Zvukové knihovny v KPBO Knihovna Petra Bezruče v Opavě

Historie Zahájení činnosti 6. prosince 1999 Zahájení činnosti 6. prosince 1999 přístup k internetu pro nevidomé a zrakově postižené občany přístup k internetu pro nevidomé a zrakově postižené občany Vznik tohoto specializovaného pracoviště ovlivnilo : Vznik tohoto specializovaného pracoviště ovlivnilo : zlepšení prostorových podmínek knihovny- vytvoření bezbariérových přístupů pro uživatele na všech pracovištích ve městě zlepšení prostorových podmínek knihovny- vytvoření bezbariérových přístupů pro uživatele na všech pracovištích ve městě existence dlouhodobého projektu „Knihovna bez bariér“, s jehož realizací jsme započali na konci 90. let existence dlouhodobého projektu „Knihovna bez bariér“, s jehož realizací jsme započali na konci 90. let příznivá grantová politika 90. let příznivá grantová politika 90. let uživatelská poptávka po této službě uživatelská poptávka po této službě

Prostorové podmínky V roce 1997 došlo k převedení zřizovatelských práv na Statutární město Opavu. V roce 1997 došlo k převedení zřizovatelských práv na Statutární město Opavu. v rozmezí let 1998 – 1999 přestěhování dvou městských poboček v Opavě Kateřinkách a v Opavě Kylešovicích do přízemních prostor v rozmezí let 1998 – 1999 přestěhování dvou městských poboček v Opavě Kateřinkách a v Opavě Kylešovicích do přízemních prostor 1997 vybudována plošina pro hendikepované uživatele v hlavní budově 1997 vybudována plošina pro hendikepované uživatele v hlavní budově 1999 rekonstrukce ústřední knihovny: 1999 rekonstrukce ústřední knihovny: byly akceptovány naše potřeby a požadavky byly akceptovány naše potřeby a požadavky realizace naváděcího zařízení pro nevidomé realizace naváděcího zařízení pro nevidomé vybudování výtahu v budově - i zpřístupnění studoven v prvním patře vybudování výtahu v budově - i zpřístupnění studoven v prvním patře !!!P o z o r !!!! !!!P o z o r !!!! Knihovna a vlakové nádraží Opava jsou jediné budovy v Opavě, které mají naváděcí systém pro nevidomé Knihovna a vlakové nádraží Opava jsou jediné budovy v Opavě, které mají naváděcí systém pro nevidomé

„Překonání bariér uvnitř nás samotných“ 90. léta - intenzivní hledání dalších možnosti pro rozšíření a zlepšení svých služeb. Vznikají dva dlouhodobé projekty: Nebuďte na ulici - aneb do knihovny za zábavou i poučením a „Knihovna bez bariér“. Cílem projektu je: - nabídnout dětem v knihovnách další možnosti vzdělávání, pomoci vyplnit jejich volný čas. - systematicky začít spolupracovat s dětmi vyžadující zvláštní péči, se žáky zvláštních škol

Přátelská knihovna Knihovna bez bariér: - vytvořit v knihovně podmínky pro setkávání uživatelů bez ohledu na stupeň zdravotního postižení. - vytvořit podmínky pro zpracování a zejména označování fondů, které by vyhovovalo hendikepovaným uživatelům Cíle z tohoto projektu se pak promítají i v dalších etapách budování Zvukové knihovny, zejména z nich čerpáme při psaní žádostí o granty

Přehled grantů 1999 – OSF $ 1999 – OSF $ 1999 – MMO – ,-Kč 1999 – MMO – ,-Kč 2000 – OSF – $ 2000 – OSF – $ 1999 – 2003 MKČR – program : 1999 – 2003 MKČR – program : „ Knihovna 21. století“ „ Knihovna 21. století“

Technické Technické vybavení Software: Software: WinTalker (RosaSOFT) - ozvučení Microsoft Windows WinTalker (RosaSOFT) - ozvučení Microsoft Windows Bizon (Spektra) - pomoc částečně vidícím Bizon (Spektra) - pomoc částečně vidícím Hardware: Hardware: Tiskárna Braillova písma Tiskárna Braillova písma Skener se spec. folií pro převod z Braillu Skener se spec. folií pro převod z Braillu Zvětšovací lupa Tvi zoom + 21" monitor Zvětšovací lupa Tvi zoom + 21" monitor Počítače s reproduktory ( 1 + 2) Počítače s reproduktory ( 1 + 2)

Další informace Označování fondu Označování fondu Spolupráce s dalšími subjekty: Spolupráce s dalšími subjekty: ZŠ pro nevidomé a slabozraké ZŠ pro nevidomé a slabozraké Charitní dům sv. Cyrila a Metoděje Charitní dům sv. Cyrila a Metoděje knihovny Prostějov, Havířov a Kyjov knihovny Prostějov, Havířov a Kyjov

Statistika čtenáři a návštěvníci v ZK

Statistika výpůjček a knihovního fondu ( svazky)

Kontakt tel.: otevírací doba: Po – Pá 8 – 18, středa zavřeno středa zavřeno Zuzana Bornová