Dubai.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základní škola Frýdek-Místek, Pionýrů 400
Advertisements

před tím velkým šílenstvím…
Od vigvamů k mrakodrapům.
Rozmístění obyvatelstva na Zemi
Hlavní město Praha Beznosková Šárka INFORMACE UBYTOVÁNÍ ZAJÍMAVOSTI
Alexandria, perla Středomoří, je, jeden z nejdůležitějších egyptských přístavů, druhé největší město Egypta a hlavní město stejnojmenného guvernátu.
Mrakodrap, který se sám otáčí, mění výhled jak chceme nebo podle slunečního světla.
Stát na stejnojmenných ostrovech rozprostírajících se v Indickém oceánu mezi rovníkem a 10. rovnoběžkou asi 1600 km od Afriky. Originální název: Republic.
Paříž Prezentace 5.B.
Brazilské Rio de Janeiro je prý nejkrásnějším městem světa
Singapur.
AMERIKA.
Finská republika je severská země v severovýchodní Evropě
Dánsko Přírodní poměry.
Mapa zájmu - plány.
MILLAU (Francie) Nejvyšší most světa ..
STŘEDNÍ VÝCHOD.
Nových sedm divů světa.
Mayské piramidy v Chichén Itzá
GUINNESSOVA KNIHA SVĚTOVÝCH REKORDŮ V INŽENÝRSTVÍ
Bavorsko.
TÉMA: Daň z nemovitostí
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Zeměpis cestovního ruchu.
Evropská nej... Jakub Drahokoupil.
Čadské jezero Hana Krátká 7.třída
VY_32_INOVACE_13 Amerika - USA
VY_32_INOVACE_01 Asie - úvod do Asie
Stavba podle projektu firmy Atkins Middle East začala v roce Stavba podle projektu firmy Atkins Middle East začala v roce Základy budovy.
Uvádí zájezd cestovní kancelář
Praha.
DUBAJ.
OBYVATELSTVO ASIE.
Maledivy Martin Hroch.
-nejmodernější budoucnost
Islám, ropa, oblast napětí
Finanční a rozpočtové právo Přednáška č. 11 Daň z nemovitostí.
GUINNESSOVA KNIHA SVĚTOVÝCH REKORDŮ V TECHNICE.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál seznamuje žáky s typy moří, světovým oceánem a.
Místo : Paríž Výška : 318 metrů Datum ukončení stavby : 1887
RUSKO Jan Vaněk.
Spojené Arabské Perla luxusu, skvelých pláží, teplého more a arabského sveta. Emirát y.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Nový Zéland.
Střední Amerika Materiál byl vytvořen v rámci projektu
Geografické údaje Řecka
Místo, kde bych se chtěla podívat…
Madeira Eliška Nováková.
Stát na stejnojmenných ostrovech rozprostírajících se v Indickém oceánu mezi rovníkem a 10. rovnoběžkou asi 1600 km od Afriky. Originální název: Republic.
New York New York je nejlidnatější město Spojených států. Socha svobody je americký symbol.
Asie Josef Hanzl 6.B.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Zeměpis Autor: Mgr. Miluše Džuberová Indie Tadž Mahál hinduismus.
Spojené arabské emiráty (SAE) je stát na Středním východě, rozkládající se v jihozápadní Asii na východě Arabského poloostrova při pobřeží Perského.
MEŠITA SHEIKH ZAYED ABU DHABI Mešita Sheikh Zayed je stavba v Abu Dhabi, hlavním městě Spojených arabských emirátů. Je to jedna z největších takových.
KANÁRSKÉ OSTROVY. Kanárské ostrovy jsou autonomním společenstvím Španělska a souostroví sedmi hlavních ostrovů a několika dalších menších ostrůvků sopečného.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Police nad Metují, okres Náchod Autor: Mgr. Kuchtová Květoslava Název : VY_32_INOVACE_12C_04_Itálie Téma:
Toto je hlavní ulice v Dubai, v roce 1990, která se od té doby trochu změnila.
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice
VY_32_INOVACE_4/03_ČLOVĚK A PŘÍRODA
DUBAJ SPOJENÉ ARABSKÉ EMIRÁTY
Mešita šejka Zayeda Abu dhabi.
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice
Jezero Titicaca VY_32_INOVACE_14_38
Dubai "jiný svět".
Seychely Stát na stejnojmenných ostrovech rozprostírajících se v Indickém oceánu mezi rovníkem a 10. rovnoběžkou asi 1600 km od Afriky. Originální název:
Dánsko Vlajka znak.
Dubaj Petr Ambrož 4.A.
NeJVĚTŠÍ ZRCADLO SVĚTA.
Co jsme si odnesli z Evropy
Kuvajt
Transkript prezentace:

Dubai

Dubai Dubaj: je hlavní město stejnojmenného emirátu ve Spojených arabských emirátech. Pro odlišení od emirátu se používá označení Dubai City. Nachází se na pobřeží Perském zálivu. Téměř veškerý hospodářský, sociální, kulturní i politický život emirátu se odehrává v jeho hlavním městě, kde žije přibližně 99 % obyvatel emirátu. Poloha a části města: Město leží na severním okraji emirátu. Dělí se na dvě části zátokou Dubai Creek.Tyto části byly v minulosti samostatnými městy Deira na severní straně a Bur Dubai .Dnes se město Dubai dělí na 14 částí. Rozvoj města Protože jsou na severní straně města hranice se sousedním emirátem Šardžá. Právě poblíž Sheikh Zayed Road vzniká nové centrum s nejvyšší stavbou světa –Buri Khalifa. Dubai se dále rozrůstá směrem do moře , kde vytváří velkolepé umělé poloostrovy ve tvaru palem zvané Palm Islands a souostroví, z nichž nejznámější je The World , jehož ostrovy vytváří mapu světa.

Palmové ostrovy Palm Jebel Ali a Palm Jumeirah jsou dva uměle vytvořené ostrovy u pobřeží Dubai v Arabských Emirátech. Ostrovy tvoří jednak kmen palmy, který spojuje ostrovy s pevninou a druhá část ostrova představuje korunu datlovníku. To vše je obklopeno seskupením malých ostrůvků, které jsou poskládány do tvaru srpu a mají sloužit jako vlnolamy. Palmové ostrovy staví firma Nakheel a ta patří šejkovi Mohammedovi bin Rashid al Maktoum, stejně jako spousta dalších stavebních firem. Plocha, určená pro zástavbu ostrovů je cca 300.000 m2. V centrální části jsou luxusní hotely, v krajních částech se pak nabízí byty k prodeji. Nebude chybět ani planetárium, divadlo či aquapark, je zde ponechána plocha i na veřejné parky, pláže a přístavy. Příklad :Za třípokojový byt o rozloze 300 m2 zaplatí noví majitelé 510 000 dolarů (tedy asi 11 miliónů korun), za čtyřpokojový dům o rozloze 600 m2 pak 1 400 000 dolarů (30 milionů Kč). Na ostrov u pláže Jumeirah je rovněž zavedeno metro. Vláda Spojených arabských emirátů je na Palmové ostrovy náležitě hrdá a tak trochu samolibě je označuje za osmý div světa. Ostrovy jsou zatím největšími, uměle vytvořenými souostrovími na světě.

Burj Khalifa je mrakodrap v Dubaji ve Spojených arabských emirátech. Mrakodrap se stavěl od 21. září 2004 a po dokončení se stal nejvyšší stavbou světa. Konečná výška dosáhla 828 metrů o 162 patrech. Celková podlahová plocha má rozlohu 334 tisíc metrů čtverečních. V celém mrakodrapu se nachází 57 výtahů a 8 eskalátorů. Hlavním architektem je chicagská firma Skidmore, Owings and Merrill.Na stavbě se podílí i americké firmy a stavební společnosti Samsung, BESIX a Arabtec. Část výtahů na stavbu dodala pardubická firma Pega Hoist. Samotnou stavbu staví dělníci z Pákistánu, Indie, Bangladéše, Číny a Filipín. Zajímavostí je, že během výstavby nebyla konečná výška mrakodrapu dlouho přesně známa, protože byla přísně tajena kvůli konkurenci. Podle předběžných odhadů se předpokládala asi 808 metrů a 162 podlaží Budova bude součástí rozsáhlého projektu v hodnotě 20 miliard dolarů, zahrnujícího i několik dalších mrakodrapů, obrovské nákupní středisko a umělé jezero vše obklopující.

Zajímavosti Zábava v Dubai Jumeraichje park na pobřeží Arabského zálivu v rezidenční oblasti Jumeirah. Park je směsicí příjemných zákoutí, malebných prostranství zdobených exotickou flórou. Vstupné do parku stojí 5 AED na osobu (cca 25 CZK). WILDE VADI – tento největší vodní park v DUBAI nabízí desítky růných skluzavek, odvážnější si mohou zkusit zasurfovat na umělé vlně ve výšce 3 metrů. Vstupné zde stojí 150 AED pro dospělého a 125 AED pro dítě na celý den (cca 750 CZK/625 CZK).

Ubytování na umělých ostrovech Palm Islands – Palm jebel ali a palm Jumerirah jsou dva uměle vytvořené ostrovy u pobřeží Dubaie ve tvaru palmy. V centrální části ostrova jsou luxusní hotely, v krajních částech se nabízí byty k prodeji. Vláda Spojených arabských emirátů je na Palmové ostrovy tak hrdá, že je označuje za osmý div světa. Tyto ostrovy jsou zatím největšími,uměle vytvořenými souostrovími na světě Dubaj a Ramadán Ramadán je muslimský postní měsíc, kterým si muslimové připomínají zjevení Svatého Koránu. Během jeho trvání nesmí pravověrní muslimové jíst, pít a pracovat. Omezení se netýkají turistů a navštěvníků. Doporučeno je jen nejíst v době Ramadánu na veřejnosti. Během tohoto svátku jsou ceny turistických služeb výhodnější.