Český normalizační institut Czech Standards Institute Seminář Řízení kvality a bezpečnosti informačních systémů v souvislostech mezinárodního akreditačního.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Podívejme se nejen na mobilní bezpečnost v širším kontextu Michal Rada Iniciativa Informatiky pro Občany.
Advertisements

1IT PVY Klasifikace programového vybavení Ing. Jiří Šilhán.
SINGLE EUROPEAN SKY INDUSTRY CONSULTATION BODY Mgr. Richard Klíma KŘ/vOK.
HISTORICKÝ VÝVOJ 1900 Výrobková normalizace, vojenský průmysl
Označování poplachových systémů EZS značkou CE
13. prosinec 2006 Kontrolní den VÚBP, Praha Projekt č. CZ / /0349 Kontaktní místo bezpečnosti a ochrany zdraví při práci pro region hl. m.
Facility management ČSN EN
VLIV ZMĚN SVĚTA PRÁCE NA KVALITU ŽIVOTA 2005 – 2008 Moderní společnost a její proměny Seminář k výzkumu na úseku BOZP
1 „Zájmy České republiky a přijetí společné měny“ Stav příprav v jednotlivých sektorech a úkoly pro další období Vladislav Flek vedoucí Organizačního výboru.
Spolupráce lokálních institucí Seminář Komunitní role veřejných knihoven ZLÍN
Technická normalizace v České republice 1.Tvorba českých technických norem 2.Mezinárodní spolupráce 3.Postavení českých technických norem.
Výhody užití architektury ITS ve veřejné osobní dopravě
Akreditační systém v ČR – kvalita produktů IT
12. OPERATIVNÍ MANAGEMENT
Inovace výuky ve vazbě na požadavky Mezinárodních výukových standardů doc. Ing. Marie Pospíšilová,CSc. SVŠES.
W.P Výbor regionů Stanovisko ke sdělení Komise pro Radu, Evropský parlament, Ekonomický a sociální výbor a Výbor regionů „Posilování místní dimenze.
KLÍČOVÉ KOMPETENCE Lucie Hučínová Výzkumný ústav pedagogický v Praze
Financování politických stran a regulace politických kampaní Prorůstání ekonomiky a politiky Vladimíra Dvořáková CESTA Praha, , hotel Jalta.
Informace o životním prostředí ve veřejné správě Legislativní rámec problematiky, služby pro veřejnou správu česká informační agentura životního prostředí.
Další vývoj přiřazování kvalifikací k EQF v České republice Miroslav Kadlec, Praha,
Informační technologie pro české a slovenské zdravotnictví Integrační a komunikační centrum zdravotnických informací.
Ekonomika informačních systémů
1 Etika podnikání Společenská odpovědnost organizací Ing. Jaroslav Prachař – výkonný ředitel, Korektní podnikání, o.s CEBRE – Kam směřuje Společenská.
Svaz strojírenské technologie PORADA OBCHODNÍCH ŘEDITELŮ SST Hustopeče
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_169_IT 9 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Informační a komunikační technologie Předmět:Informatika.
Strategie řízení informačních a komunikačních služeb ve škole PROČ ?
CZ / /0048 Centrum pro transfer technologií Technologické centrum AV ČR SSŠ AV ČR, VŠE, VŠCHT, ÚPV, ZeNTIVA, a.s., ČKD Nové Energo, a.s.
Zkušenosti ze zavedení systému řízení kvality informačních služeb
Informačnípodpora řízení kvality ve firmě Informační podpora řízení kvality ve firmě CRM Ekonomický systém Personalistika Datová pumpa Akord Software Datový.
Evropská směrnice INSPIRE Ing. Pavla Tryhubová Katedra mapování a kartografie ČVUT v Praze, Fakulta stavební.
Projekt realizace referenčního rozhraní Ing. Jan Pokorný Ministerstvo informatiky ČR ISSS, 5. dubna 2005.
Místní Agenda 21 podpora místní udržitelnosti Ing. arch. Marie Petrová Praha, 23. března 2012.
VII. Konference Český institut manažerů kybernetické bezpečnosti Standardy v kyberprostoru Cyber Security Coordination Group.
GMES, SEIS Bc. Jana Darmopilová, H2IGE1 LS Co je GMES/Copernicus?  GMES = Global Monitoring for Environment and Security (Globální monitoring životního.
IBM Global Services ČR © 2006 IBM Corporation April, 2006 E-stát a EU Pavel Hrdlička.
VEŘEJNÁ EKONOMIKA A SPRÁVA
Informační systém BOZP v ČR (IS BOZP)
Komunitární program PROGRESS Jitka Zukalová, MPSV, oddělení Evropské unie.
Zkušenosti ze zavedení systému řízení bezpečnosti informací ve shodě s ISO a ISO na Ministerstvu zdravotnictví ČR Ing. Fares Shima Ing. Fares.
Příprava zákona o elektronických komunikacích Jaromír Šiška, CSc. náměstek ministra - ředitel sekce elektronických komunikací a poštovních služeb Konference.
Kvalita a bezpečnost IT ve zdravotnictví
Úvod do klasických a moderních metod šifrování ALG082
Normy, vznik, vlastnosti
Sekce elektronických komunikací a poštovních služeb Konference ISSS, 24. – 25. březen 2003, KC Aldis Hradec Králové Jaromír Šiška, CSc. náměstek ministra.
Sekretariát Regionální Rady NUTS II Severovýchod Implementační jednotka Společného regionálního operačního programu.
Prof. Molnár1 Podnikové informační systémy Outsourcing IS/IT a ASP Prof. Ing. Zdeněk Molnár, CSc Ústav řízení a ekonomiky podniku
Číslo projektu: CZ / /0316 Název projektu: Poradenské a informační centrum pro malé a střední podniky Žadatel: Vzdělávací institut Partner:Hospodářská.
Vysoká škola Karlovy Vary, o.p.s. Výzkum, vývoj a inovace na VŠ v ČR Pavel Švejda INOVACE 2009, Týden výzkumu, vývoje a inovací v ČR, 1. –
Projekt GINIE - role a přínosy CAGI při vytváření Evropské geoinformační sítě.
Závěry semináře RVŠ k 3. roli vysokých škol I: 1. V souvislosti se změnami paradigmatu role vysokých škol ve společnosti, respektujíce aktuální trendy.
Bezpečnostní politika
Počítačová podpora konstruování
IEC 61850: Soubor norem pro komunikaci v energetice
Program EU pro zaměstnanost a sociální inovace (EaSI)
1. Charakteristika IS Informační systém je soubor lidí, technických prostředků a metod, zabezpečujících sběr, přenos, uchování a zpracování dat za účelem.
INOVACE STUDIJNÍCH PROGRAMŮ STROJNÍCH OBORŮ JAKO ODEZVA NA KVALITATIVNÍ POŽADAVKY PRŮMYSLU doc. Ing. Josef NOVÁK, CSc. VŠB-TU Ostrava.
Počítačová podpora konstruování
Hospodářský registr Ing. Jiří Pavlíček Konference ISSS 2006 Hradec Králové, 4. dubna 2006.
Vypracováno kolektivem autorů České společnosti pro technickou normalizaci Úřad pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví
Co jsou normy Technické normy jsou dokumentované dohody, které zajišťují, aby materiály, výrobky, postupy a služby vyhovovaly danému účelu. V dnešní společnosti.
Anotace: Materiál je určen pro 1. ročník studijního oboru Provoz a ekonomika dopravy, předmětu Zbožíznalství, inovuje výuku použitím multimediálních pomůcek.
Globální akční plán WHO pro zdraví pracovníků na období Pavel Urban Státní zdravotní ústav WHO spolupracující centrum pro pracovní lékařství.
SIKP – Státní informační a komunikační politika Prezentace – aplikace vybraných zákonů ve společnosti NeXA, s.r.o. Eva Štíbrová Zdeňka Strousková Radka.
Biomedicíncký výzkum s podporou evropských zdrojů v nemocnicích 2012 Perspektivy elektronizace ve zdravotnictví v ČR 12. dubna 2012.
Jednou nohou v Bruselu – Česko a normalizace prevence kriminality
VY_32_INOVACE_Maslovsky_ Technické požadavky na výrobky
Tvorba veřejných projektů – příklad Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Mgr. Bc. David Póč Oddělení pro strategii a rozvoj/Katedra.
Výbor pro audit ing. Bohuslav Poduška, CIA, CRMA
Technická dokumentace pro 1. ročník CZ.1.07./1.5.00/
PARAMETRY KVALITY ELEKTŘINY z pohledu technických norem EU a ČR
Transkript prezentace:

Český normalizační institut Czech Standards Institute Seminář Řízení kvality a bezpečnosti informačních systémů v souvislostech mezinárodního akreditačního procesu 10.Května 2006

Český normalizační institut Czech Standards Institute Interoperabilita páteř e-byznysu Ing. Petr Wallenfels

Český normalizační institut Czech Standards Institute Co je to interoperabilita? -V IT je to „schopnost komunikovat, provádět programy nebo přesouvat data mezi různými funkčními jednotkami tak, že uživatel vystačí jen s malou znalostí konkrétních vlastnosti těchto jednotek, popřípadě je vůbec nepotřebuje“ (ČSN ISO/IEC ). -- tři dimenze interoperability: technickou, sémantickou, organizační; - můžeme také hovořit o interoperabilitě na úrovni: hardwaru, softwaru, komunikací, dat - z obecného pohledu je úzce svázána s normalizací, je výsledkem normalizačního procesu;

Český normalizační institut Czech Standards Institute Interoperabilita a Evropská unie Projekt „Single European Electronic Market“ Cílem projektu je „Internet-based structured space“ Východiskem je architektura založená na principu interoperability Interoperabilita je základem e-byznysu Interoperabilita má sociální a politickou úroveň Řešením byly EC pověřeny evropské normalizační organizace CEN, CENELEC, ETSI

Český normalizační institut Czech Standards Institute Organizační začlenění interoperability ve struktuře CEN CEN CEN/ISSS WorkshopsFocus groups CEN TC Forums eBESeBIF

Český normalizační institut Czech Standards Institute eBIF eBusiness Interoperability Forum - vzniklo v roce vychází z programu EU v oblasti tvorby norem pro ITC, oblast e-byznysu - je zaměřeno na problematiku interoperability hlavní cíle: - sledovat z pohledu interoperability projekty pro oblast e-byznysu, které mají v plánu práce Evropské normalizační organizace - příprava příslušných doporučení pro normalizaci pro prostředí e-byznysu - v rámci CEN úzce spolupracovat s příslušnými workshopy

Český normalizační institut Czech Standards Institute hlavní cíle: - mimo CEN spolupracovat s mezinárodními organizacemi - organizovat konference zabývající se problematikou interoperability

Český normalizační institut Czech Standards Institute Konference Interoperabilita “The Backbone of eBusiness připravená CEN/ISSS/eBIF a EC Interoperabilita z pohledu konference - nezbytný předpoklad pro komunikaci mezi počítači, informačními systémy - nezbytný předpoklad pro přenositelnost služeb - základní stavební blok pro vytváření Evropského informačního prostoru - základním východiskem je normalizace tohoto procesu

Český normalizační institut Czech Standards Institute Z příspěvků vyplynulo: - Interoperabilita není cíl, ale nástroj; - Nutnost harmonizovat práci na normách, je nutné provést prověrku norem, zrychlit jejich vydávání a odstranit duplicity - Růst telekomunikací usnadnil spojení mezi systémy, to zvyšuje tlak na vytváření aplikací, které jsou svým charakterem privátní - To sebou nese nutnost používat širokou paletu různých zařízení a technologií pro konverzi dat - Podle odhadů to stojí evropskou ekonomiku miliony EUR. Organizace utrácejí až 40% rozpočtu IT na řešení problémů spojených s interoperabilitou

Český normalizační institut Czech Standards Institute - Zdravotnictví – do konce roku 2009 bude vytvořen právní rámec certifikace a kvalifikace zdravotní sítě.Zdravotnictví - Důležitou úlohou státu je vytvářet prostředí pro rozvoj ITC, protože je základem rozvoje ekonomiky, jeho účast musí být reálná nikoli akademická a musí být ve shodě s mezinárodním a evropským úsilím - Vlády si musí uvědomit, že jsou jedním z hlavních odběratelů norem, musí proto podporovat jejich vývoj a užití i v nevládní sféře zejména pro ochranu malého byznysu

Český normalizační institut Czech Standards Institute Další rozvoj interoperability Konference schválila návrh dalšího rozvoje řeší „Roadmap“ CEN/ISSS/eBIF její součástí je: - vytvářet předpoklady pro tvorbu norem pro e-byznys - připravovat doporučení pro normalizaci e-byznysu - koordinovat a sledovat projekty řešící problematiku interoperabilty - organizovat konference s účelem seznámit s touto problematikou - spolupracovat s CEN/ISSS/eBES a dalšími WS, ISO, ISO/IEC, UN/CEFACT

Český normalizační institut Czech Standards Institute Závěry - Interoperabilita je úzce svázána s normami - důležitou úlohu hraje stát - je důležitá z hlediska konkurence schopnosti – snižuje náklady otevírá cestu do světa

Český normalizační institut Czech Standards Institute Konec