Věra Boháčová, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PLAYBOY Kalendar 2007.
Advertisements

Stodůlky 1977 a 2007 foto Václav Vančura, 1977 foto Jan Vančura, 2007.
Téma: SČÍTÁNÍ A ODČÍTÁNÍ CELÝCH ČÍSEL 4 Vytvořila: Mgr. Martina Bašová VY_32_Inovace/1_028.
Výživa II – alpské lyžování
B.Procházka Poděbrady 16. –
Stravovací návyky a jejich změny u českých dětí ve věku 1-5 let
Zásady zdravé výživy a nemoci způsobené nevhodnou stravou
Základní škola T. G. Masaryka, Český Krumlov, T. G. Masaryka 213
19.1 Odčítání v oboru do 100 s přechodem přes desítku
Násobíme . 4 = = . 4 = = . 4 = = . 2 = 9 .
Kdo chce být milionářem ?
NÁSOBENÍ ČÍSLEM 10 ZÁVĚREČNÉ SHRNUTÍ
„ZDRAVĚ JÍST, ZDRAVĚ ŽÍT“ VYHODNOCENÍ PROJEKTU.
Fórum prevence dětské nadváhy a obezity Hana Zamrazilová Školní stravování 2014, Praha, 20.–
VY_32_INOVACE_ 14_ sčítání a odčítání do 100 (SADA ČÍSLO 5)
Očísluj dopisy násobky čísla 2
Zásady výživy sportovce
Zábavná matematika.
Tuky v dětském jídelníčku
Ovlivnění medikace prostřednictvím dlouhodobé redukce váhy
Mapa zájmu - plány.
Dělení se zbytkem 6 MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA
Dělení se zbytkem 5 MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA
Projekt PŘEDPOVĚĎ POČASÍ. projekt PŘEDPOVĚĎ POČASÍ.
stravovací režim školáků
Čtení myšlenek Je to až neuvěřitelné, ale skutečně je to tak. Dokážu číst myšlenky.Pokud mne chceš vyzkoušet – prosím.
SPRÁVNÁ VÝŽIVA PROJEKT „ZDRAVĚ JÍST, ZDRAVĚ ŽÍT“.
B Í L K O V I N Y a jejich denní doporučené dávky
Také si myslíte, že to děláte správně?
Aktivity STOBu jako pomoc lékárníkovi při práci s alli Společnost STOB 2009.
Dělení se zbytkem 8 MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA
Násobení a dělení čísel (10,100, 1000)
Zásady pozorování a vyjednávání Soustředění – zaznamenat (podívat se) – udržet (zobrazit) v povědomí – představit si – (opakovat, pokud se nezdaří /doma/)
SČÍTÁNÍ A ODČÍTÁNÍ V OBORU DO 100
Rozdíly ve stravování dětí s normální hmotností a nadváhou/obezitou
Cvičná hodnotící prezentace Hodnocení vybraného projektu 1.
Projekt PŘEDPOVĚĎ POČASÍ. projekt PŘEDPOVĚĎ POČASÍ.
Analýza knihovnických standardů za rok 2006 knihovny Jmk Provozní doba Nákup knihovního fondu Kč na 1 obyvatele Roční přírůstek Počet studijních míst Veřejně.
Jitka Rusková, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí
Metabolismus = přeměna látek a energií přijaté živiny – růst organismu
1 Celostátní konference ředitelů gymnázií ČR AŘG ČR P ř e r o v Mezikrajová komparace ekonomiky gymnázií.
Jitka Rusková, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí
Potraviny – zdroje energie
Zdravé mlsání Dana Růžičková, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí, Praha 26. února 2008.
Jitka Rusková, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí
Přednost početních operací
Prevalence obezity v dětském věku – nové výsledky
Slovní úlohy řešené soustavou rovnic
SPRÁVNÁ VÝŽIVA Prvouka 3.ročník. SPRÁVNÁ VÝŽIVA Prvouka 3.ročník.
Školáci potřebují dostatek energie především dopoledne
HRAVĚ ŽIJ ZDRAVĚ! Internetový kurz zdravého životního stylu
Pitný režim a děti Dana Růžičková, DiS., nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí 14. května 2008.
Svačiny českých (a slovenských) dětí
DĚTSKÁ VÝŽIVA A OBEZITA V TEORII A PRAXI 7
MultiVita pomáhá s chutí růst Ing. Radka Šimánková Manažerka značky Rama.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Stravování středoškoláků Zlínský kraj Odbor Hygieny dětí a dorostu Krajské hygienické stanice Zlínského kraje se sídlem ve Zlíně Prezentace: MUDr. Jana.
Zdravé stravování KC3.
Zásady zdravé výživy Dagmar Šťastná.
OBEZITA U DĚTÍ prim. MUDr. Martin Zítek Dětské oddělení Krajská nemocnice Liberec,a.s.
Životní styl žáků ZŠ Královehradeckého, Pardubického a Libereckého kraje H. Střítecká Univerzita Obrany Fakulta vojenského zdravotnictví Katedra vojenské.
PREZENTUJÍCÍ Olga Johanidesová Vyhodnocení úkolu hlavního hygienika ČR „Monitoring nabídky stravování v základních školách“ (podklady MZ ČR)
Zásady zdravého stravování. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport, zdraví,
Elektronické učební materiály - … stupeň Předmět Autor: Mgr. Roman Havlíček Elektronické učební materiály – II. stupeň Tělesná výchova 1.1 Zdravá výživa.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Věra Boháčová, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí
Autor: Mgr. Marcela Holubová
5-denní jídelníček.
Transkript prezentace:

Věra Boháčová, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí JAK JEDÍ ČESKÉ DĚTI Věra Boháčová, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí „Dětská výživa a obezita v teorii a praxi“ 16.-17. listopadu 2012, Poděbrady

PRŮZKUM U ŠKOLNÍCH DĚTÍ „Tajemství školních svačin“ Květen 2007 – navazující na projekty z let 2005 a 2006 Žáci 14ti základních škol celé České republiky 3. a 7. třída 5ti denní záznamy (čtvrtek – pondělí) zaměřené na: pravidelnost počet konzumovaných jídel množství potravin dobu konzumace pitný režim pohybovou aktivita

VÝSLEDKY – REŽIM STRAVOVÁNÍ 47 % dětí má nepravidelný stravovací režim (20 % jídelníčků) nedodržování pravidelných intervalů mezi jednotlivými jídly vynechávání jednoho nebo více z doporučených pěti denních jídel nejčastěji snídaně nebo svačina u starších dětí se týká více než 30 % jídelníčků – 65 % dětí u mladších dětí cca 15 % jídelníčků 12 % dětí jí poslední jídlo po 21. hodině

Výsledky – energetická hodnota Průměr 8 000 kJ/den (mladší i starší děti) Mladší děti doporučený příjem 7 100 – 7 900 kJ zjištěné hodnoty: 1 061 – 23 069 kJ (!) Starší děti doporučený příjem 8 500 – 9 400 kJ častý nedostatečný příjem zjištěné hodnoty: 270 – 25 182 kJ (!)

VÝSLEDKY – PŘÍJEM ŽIVIN Vyšší příjem bílkovin zejména u mladších dětí – o více než 150 % u dívek, o téměř 180 % více u chlapců u starších dětí denně téměř o 80 % Vyšší příjem sacharidů zejména u mladších dětí dívky o více než 20 g denně více chlapci o více než 40 g denně Optimální množství tuku doporučené množství, ale problematické zdroje tuků v jídelníčcích uvedené živočišné tuky (uzeniny, paštiky) skryté tuky nevýhodného složení (sušenky, dorty) smažené pokrmy

VÝSLEDKY – DALŠÍ ZJIŠTĚNÍ Děti pijí průměrně 1,5 l tekutin za den bez ohledu na věk optimální množství pro mladší děti nedostatečné množství pro starší děti doporučováno alespoň 2 l U 67 % dětí se v jídelníčcích objevují sladkosti (ve 23 % jídelníčků) často i několikrát denně 20 % dětí mělo v jídelníčku „slanosti“ 50 % mladších děti konzumuje uzeniny starší dívky „pouze“ v 19 %

VÝSLEDKY – DALŠÍ ZJIŠTĚNÍ 42 % dětí má ve stravě nedostatek ovoce a zeleniny často neobsahovaly denní jídelníčky ani jednu porci zejména u starších děti 18 % dětí se občas stravuje v restauracích rychlého občerstvení zejména starší chlapci – v 28 % Více než 4 % starších dětí kouří Nedostatek pohybu

Jak dál?

HRAVĚ ŽIJ ZDRAVĚ Internetový kurz pro žáky základních škol 5. třída Lekce zaměřené na správné stravování Záznamy týkající se životosprávy pravidelnost počet konzumovaných jídel Frekvence konzumace jednotlivých potravin pitný režim pohybová aktivita R. 2009 6252 účastníků 52 % díky, 48 % chlapci

HRAVĚ ŽIJ ZDRAVĚ – REŽIM STRAVOVÁNÍ Téměř 64 % dětí jí 4x nebo 5x denně Téměř 65 % dětí pravidelně každý den snídá pouze 6 % nesnídá vůbec Více než 91 % konzumuje ve škole svačinu od rodičů

VÝSLEDKY – DALŠÍ ZJIŠTĚNÍ Čerstvé ovoce konzumuje alespoň několikrát týdně více než 21 % dětí více než polovina nejí ovoce vůbec téměř 24 % dětí konzumuje čerstvé ovoce výjimečně Čerstvou zeleninu konzumuje alespoň několikrát týdně více než třetina dětí téměř 43 % nejí čerstvou zeleninu vůbec téměř 24 % dětí konzumuje čerstvou zeleninu výjimečně Téměř 49 % dětí konzumuje denně smažená jídla Téměř třetina dětí jí denně sladkosti 20 % dětí nekonzumuje sladkosti vůbec Sladké nápoje pije denně, stejně jako nepije vůbec, téměř 30 % dětí

Výsledky – pohybová aktivita Více než 42 % dětí tráví volný čas sportem u TV/PC necelých 15 % dětí nejčastěji venku s kamarády nebo na tréninku téměř 27 % každý den téměř 30 % 4x týdně téměř 30 % 2x týdně

SROVNÁNÍ OBOU PRŮZKUMŮ A ZÁVĚRY Odlišnosti Stravovací režim Míra pohybových aktivit Shoda Nedostatek ovoce a zeleniny Častá konzumace smažených pokrmů Sladkosti a sladké nápoje? pohybová aktivita Úloha rodičů a blízkého okolí osobní příklad, důsledné vedení Úloha škol a učitelů forma Vzory vrstevníků Další… Forma, motivace, vedení

Děkuji za pozornost!