Analýza vlivu cen elektřiny na ekonomiku průmyslových podniků Prezentace EGÚ Brno, a. s. Sekce provozu a rozvoje elektrizační soustavy Květen 2007.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PLAYBOY Kalendar 2007.
Advertisements

Dopady oslabení kurzu na ceny potravin a české zemědělství Mojmír Hampl Viceguvernér ČNB Žofínské fórum na téma „České zemědělství“ 10. března 2014.
1 Vliv ekonomické krize na spotřebu energie a na energetické trhy Ing. Ladislav Pelcl, VUPEK-ECONOMY, s.r.o. Hornická společnost podkrušnohorské oblasti.
Změny cen zemního plynu v ČR od 1. dubna 2008 Tomáš Varcop člen představenstva, RWE Transgas, a.s. Pro zákazníky skupiny RWE s kvartálním stanovením ceny.
XIX. seminář energetiků Regulace v energetice z pohledu EU a ČR seminář Energetiky Malenovice, a. s. a TP Otrokovice, a. s. 21. a 22. ledna 2009, Jelenovská.
Predikce spotřeby elektřiny ES ČR Jednání skupiny expertů
1 RESPONSIBLE CARE Projekt „Adaptabilita a posílení konkurenceschopnosti chemického průmyslu ČR“ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem.
 2011  Ministerstvo průmyslu a obchodu. Proč držet bioplyn pod kontrolou?!
Vysoká škola ekonomická v Praze květen 2012
Poslanecká sněmovna 15. listopadu 2012
PRŮZKUM NA TÉMA: „Dopady finanční krize“ eficia .
Trendy finančních produktů ČLFA
Souhrnné hodnocení situace v plynárenství z pohledu velkých zákazníků Ing. Vladimír Štěpán ENA s.r.o. Listopad 2012.
CO JE TO SVĚTOVÁ HOSPODÁŘSKÁ KRIZE?
Solární systémy pro aktivní topení
Rozhodovací matice.
Energetický management budov
*Zdroj: Průzkum spotřebitelů Komise EU, ukazatel GfK. Ekonomická očekávání v Evropě Březen.
František Cvengroš Situace a výhled ekonomiky ČR (podklad pro kulatý stůl k přípravě Národního programu reforem 2013) Ministerstvo financí ČESKÉ REPUBLIKY.
Zadlužení, inflace, demografie
Solární systémy pro aktivní topení Ing. Tomáš Kopecký 10:30.
Ekonomika provozu a současné trendy v oblasti využívání sluneční energie A5M13VSO-7.
1 Záměry státu v oblasti zdanění energií a dopady na průmysl Seminář SVSE, Praha Vladimír Toman Hutnictví železa, a.s.
D) Produkční a nákladová funkce
Předpokládaný vývoj české elektroenergetiky Pozice ERÚ seminář VSE 28. května 2007 – Praha Josef Fiřt - ERÚ.
Stav přípravy novelizace energetických zákonů a vyhlášek a účinnost užití energie v průmyslu Současný stav energetické legislativy v ČR Seminář AEM
XI. jarní konference energetických manažerů Problémy ČR v kontextu evropského trhu s energiemi (Bezpečnost a dostupnost dodávek energií v ČR a EU) Vliv.
Státní energetická koncepce – její sočasnost a budoucnost Ing. Drahomír Šelong oddělení energetické politiky Ministerstvo průmyslu a obchodu Listopad 2007.

Člen USBS ČR a SP ČR Unie soukromých bezpečnostních služeb ČR Svaz průmyslu a dopravy České Republiky
Situace na trhu s masem v ČR a EU Miluše Abrahamová Pavel Froněk VÚZE Praha.
Makroekonomický vývoj a situace na trhu práce Setkání s představiteli odborových svazů Tomáš Holub Ředitel sekce měnové a statistiky Praha,
SOUTĚŽ studentského sdružení EKONOM I. Řešitelské příklady II. Tip na kurz akcie ČEZ (BCPP, :15) III. Losování ze všech účastníků soutěže Počet.
Cvičná hodnotící prezentace Hodnocení vybraného projektu 1.
Projekt PŘEDPOVĚĎ POČASÍ. projekt PŘEDPOVĚĎ POČASÍ.
Zadluženost domácností v ČR Smilovice 5. června 2007 Zdeněk Veselý MF ČR Názory a závěry prezentované dále jsou autorovy a nemusí tak být v souladu s postojem.
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ POLITIKY STABILNÍ ELEKTŘINA ZA PŘIJATELNOU CENU AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ.
Česká energetika na rozcestí Návrh nové Státní energetické koncepce České republiky s výhledem do roku 2050 Ing. Tomáš Hüner náměstek ministra Ministerstvo.
Energetické úspory metodou EPC v Moravskoslezském kraji Milan Novotný Praha,
Makroekonomie I ( Cvičení 6 – Hospodářské cykly a ekonomický růst)
1 XVI. Seminář energetiků Aktuální problémy v teplárenství ČR Miroslav Krejčů.
Postavení a význam cestovního ruchu – makroekonomický komentář Ing. Vladimír Pikora, Ph.D. Hlavní ekonom Next Finance.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
DOPADY NEKOORDINOVANÉHO ROZVOJE FOTOVOLTAIKY 2. listopadu 2009 Praha, Centrum energetického poradenství PRE Tisková beseda ČSRES.
Energetická účinnost a změna klimatu Kontrola emisí Podpora výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie konference EPEE, , Praha Josef.
Vnější ekonomické vztahy - hlavní faktory a rizika na běžném účtu Ing. Miroslav Kalous, CSc. Česká národní banka, sekce měnová a statistiky
Názory průmyslových odběratelů na situaci v české energetice Roman Blažíček Lasselsberger a.s. © LASSELSBERGER, a.s.
0 Jak ovlivňuje členství v EU obchodování s elektřinou v ČR Seminář AEM Praha, 8-9. září 2004 Jan Kanta.
Makroekonomie I ( Cvičení 8 – Inflace)
Vyrovnávací trh 2008 AEM Richard Kabele Vedoucí projektu REGEN.
Pohled HK ČR na ceny energie a paliv. Ing.Václav Hrabák Předseda energetické sekce HK ČR.
1 6 Predikce potřeby Servisní logistika prof. Ing. Václav Legát, DrSc. Technická fakulta ČZU v Praze Katedra jakosti a spolehlivosti strojů
Ruská federace x WTO a OECD
Léčiva u vzácných onemocnění (v kontextu dalších informací) PharmDr. Josef Suchopár Infopharm, a.s. Praha,
1 Cenová úroveň roku 2006, očekávaný vývoj cen silové elektřiny v roce 2007, aktuality Asociace Energetických Manažerů Partyzánská 7, 170.
Změna Státní energetické koncepce a priority České republiky k zajištění bezpečnosti zásobování elektřinou Ing. Tomáš H ü n e r náměstek ministra © 2008.
Pozice odběratelů elektřiny v ČR Seminář SVSE květen 07 K.Šimeček.
1 Cenová úroveň roku 2004, vývoj cen pro OZ Asociace Energetických Manažerů Partyzánská 7, Praha 7 Sdružení velkých spotřebitelů energie.
Současný stav a problematika plnění Státní energetické koncepce
Pozice průmyslových spotřebitelů elektřiny Podzimní konference AEM 9/2007 K.Šimeček předseda předsednictva SVSE.
1 Předpokládaný vývoj české a evropské elektroenergetiky Co mohou spotřebitelé očekávat Jak si lze navzájem vyjít vstříc květen 2008.
Předpokládaná funkčnost trhu s elektřinou v roce 2005 Ing. Miroslav Marvan Asociace energetických manažerů Praha 14. dubna 2004.
Význam sektoru obchodu v české ekonomice
3. PLATEBNÍ BILANCE.
Konkurenceschopnost chemického průmyslu ČR Praha, 6. května 2010 © 2010 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 Česká ekonomika v prvním pololetí 2011: na prahu nového útlumu? Tisková konference.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_62_INOVACE_12_11 Název materiáluInflace.
Tisková konference ČMKOS
Příjmová situace a zaměstnanost starších osob v evropském kontextu
Tisková konference ČMKOS
Transkript prezentace:

Analýza vlivu cen elektřiny na ekonomiku průmyslových podniků Prezentace EGÚ Brno, a. s. Sekce provozu a rozvoje elektrizační soustavy Květen 2007

Cíl studie Cílem provedených analýz je určit: Jaký je vliv ceny elektřiny na hospodářský výsledek průmyslových podniků. Jak cena elektřiny ovlivňuje růst národního hospodářství ČR. 2 EGÚ Brno, a. s.

Otázky studie Studie hledá odpovědi na otázky: 1.Jaké jsou hlavní příčiny možného růstu cen elektřiny v budoucnu? 2.Jaký lze očekávat vývoj cen elektřiny v EU v nejbližší budoucnosti? 3.Jaký bude mít vývoj cen elektřiny v EU dopad na české ceny elektřiny? 4.Kdy pravděpodobně dojde k vyrovnání českých cen elektřiny s průměrem v EU? 3 EGÚ Brno, a. s.

Otázky studie Studie hledá odpovědi na otázky: 5.Je hospodářský výsledek průmyslových podniků ovlivňován cenou elektřiny a v případě že ano, tak v jaké míře? 6.Má průmyslový podnik možnosti eliminovat růst cen elektřiny? 7.Může růst cen elektřiny ovlivnit hospodářský růst a v případě že ano, tak v jaké míře? 4 EGÚ Brno, a. s.

Predikce vývoje cen elektřiny

6 EGÚ Brno, a. s. Predikce vývoje cen elektřiny OČEKÁVANÝ VÝVOJ CEN ELEKTŘINY PRO DOMÁCNOSTI V EVROPSKÝCH ZEMÍCH OECD (EUR/MWh)

7 EGÚ Brno, a. s. Predikce vývoje cen elektřiny OČEKÁVANÝ VÝVOJ CEN ELEKTŘINY PRO PRŮMYSL V EVROPSKÝCH ZEMÍCH OECD (EUR/MWh)

Mikroekonomická analýza vybraných podniků

Celková charakteristika podniků z dotazníkového průzkumu (data roku 2005): Počet podniků:24 (0,6% z podniků se 100 a více zaměstnanci) Počet zaměstnanců:99 tisíc (6,2 % z počtu v podnicích se 100 a více zaměstnanci) Obchodní marže:907 mil. Kč (0,6 % z výkonů) Výkony:143 mld. Kč Tržby:141 mld. Kč (99 % z výkonů) Výkonová spotřeba:100 mld. Kč (70 % z výkonů) Přidaná hodnota:42 mld. Kč (30 % z výkonů; 1,6 % HPH) Náklady na elektřinu:7 mld. Kč (5 % z výkonů; 7% z výkonové spotřeby) Spotřeba elektřiny:5,3 TWh (9 % z tuzemské netto spotřeby) Průměrná cena elektřiny:1 348 Kč/MWh (rok 2005) EEN:120 Wh/Kč (665 % z průměru NH ČR – 18 Wh/Kč) 9 EGÚ Brno, a. s.

10 EGÚ Brno, a. s. Mikroekonomická analýza vybraných podniků

11 EGÚ Brno, a. s. Mikroekonomická analýza vybraných podniků VÝVOJ BAZICKÝCH INDEXŮ VE VYBRANÝCH PODNICÍCH

12 EGÚ Brno, a. s. Mikroekonomická analýza vybraných podniků VLIV CENY ELEKTŘINY NA VÝKONY PODNIKŮ Podíl nákladů na elektřinu ve výkonech podniků (%)

13 EGÚ Brno, a. s. Mikroekonomická analýza vybraných podniků VÝVOJ PRŮMĚRNÝCH CEN ELEKTŘINY PRO KONEČNÉHO ZÁKAZNÍKA

14 EGÚ Brno, a. s. Mikroekonomická analýza vybraných podniků VÝVOJ PŘIDANÉ HODNOTY A CENY ELEKTŘINY VYBRANÝCH PODNIKŮ

Mikroekonomická analýza vybraných podniků

16 EGÚ Brno, a. s.

Vyhodnocení makroekonomických dopadů ceny elektřiny

18 EGÚ Brno, a. s. Vyhodnocení makroekonomických dopadů ceny elektřiny VÝVOJ BEŽNÝCH CEN

19 EGÚ Brno, a. s. Vyhodnocení makroekonomických dopadů ceny elektřiny

Závěr

Odpovědi studie 1.Jaké jsou hlavní příčiny možného růstu cen elektřiny v budoucnu? Hlavní objektivní příčiny možného růstu cen elektřiny v budoucnosti jsou: očekávaný růst cen všech primárních zdrojů energie, nutný příliv investic do výroby, přenosu a distribuce elektřiny, „ekologizace“ produkce elektřiny (daně, povolenky a podpora OZE) a rostoucí poptávka po nedostatkové levné elektřině na evropském trhu. 21 EGÚ Brno, a. s.

Odpovědi studie 2.Jaký lze očekávat vývoj cen elektřiny v EU v nejbližší budoucnosti? Na základě analýzy trendů v EU odhadujeme možný budoucí růst cen elektřiny v rozmezí 3-8 % ročně pro odběratele z průmyslu a v rozmezí 2-5 % ročně pro odběratele z domácností. Vzhledem k neurčitosti statistických dat nelze však zcela vyloučit ani výrazně rychlejší růst. 22 EGÚ Brno, a. s.

Odpovědi studie 3.Jaký bude mít vývoj cen elektřiny v EU dopad na český trh s elektřinou? Vyšší ceny elektřiny v EU vyvolávají tlak na zvyšování cen v ČR. S vysokou pravděpodobností lze očekávat, že růst českých cen elektřiny bude rychlejší než růst průměrných cen elektřiny v EU. Vyrovnávání cen elektřiny v Evropě závisí na růstu mezinárodního obchodu s elektřinou. 23 EGÚ Brno, a. s.

Odpovědi studie 4.Kdy pravděpodobně dojde k vyrovnání českých cen elektřiny s průměrem v EU? Podle výsledků analýz EGÚ Brno lze předpokládat, že k vyrovnání českých cen elektřiny s průměrem EU mělo dojít kolem roku České ceny elektřiny v tomto roce mohou podle scénářů EGÚ Brno dosáhnout 95 EUR/MWh pro průmysl a 160 EUR/MWh pro domácnosti. 24 EGÚ Brno, a. s.

Odpovědi studie 5.Je hospodářský výsledek průmyslových podniků ovlivňován cenou elektřiny a v případě že ano, tak v jaké míře? Při zvýšení ceny elektřiny o 10 % se „zisk“ (definovaný jako rozdíl výkonů a vlastních nákladů podniků) i přidaná hodnota sníží o cca 0,4 procentního bodu. Ve sledované skupině podniků pak při zvýšení ceny elektřiny v průměru o 10 % poklesne „zisk“ podniku o cca 5 % a přidaná hodnota o cca 1 %. 25 EGÚ Brno, a. s.

Odpovědi studie 6.Má průmyslový podnik možnosti eliminovat růst cen elektřiny? V rámci dotazníkového šetření podniky vesměs odpověděly, že zvýšení cen nemohou eliminovat a pravděpodobně se promítne do cen. Takto by nedošlo ke změně přidané hodnoty, ale cena produkce by vzrostla o inflační 0,4 %. V celkové inflaci by se toto zvýšení samozřejmě mohlo promítnout méně výrazně. 26 EGÚ Brno, a. s.

Odpovědi studie 7.Může růst cen elektřiny ovlivnit hospodářský růst a v případě že ano, tak v jaké míře? Pro odhad vlivu ceny elektřiny na hospodářský růst se musíme opřít o mikroekonomickou analýzu. Zvážíme-li, že vybrané sektory vytvářejí jen asi 25 % HPH a že růst cen elektřiny se pravděpodobně inflačně promítne do cen, pak odhadujeme, že zvýšení cen elektřiny VO o 10 % sníží meziroční růst HPH mezně o 0,1 procentního bodu. 27 EGÚ Brno, a. s.