VY_32_INOVACE_21-01 PRAVDĚPODOBNOST 1 Úvod, základní pojmy.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základní typy rozdělení pravděpodobnosti diskrétní náhodné veličiny
Advertisements

TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM
ZÁKLADY PRAVDĚPODOBNOSTI
KOMBINACE S OPAKOVÁNÍM
BINOMICKÉ ROZDĚLENÍ (Bernoulliovo schéma)
Pravděpodobnost 11  Zásobník úloh  Opakování, procvičení VY_32_INOVACE_21-12.
Zabývá se různými způsoby výběru prvků z daného souboru.
Bude tato přednáška nudná?
Základy informatiky přednášky Kódování.
KFY/PMFCHLekce 3 – Základy teorie pravděpodobnosti Osnova 1. Statistický experiment 2. Pravděpodobnost 3. Rozdělení pravděpodobnosti 4. Náhodné proměnné.
Teorie pravděpodobnosti
Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název OP OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
VY_32_INOVACE_21-14 Test č.2 Podmíněná pravděpodobnost Nezávislé jevy.
Náhodná veličina.
25. října 2004Statistika (D360P03Z) 4. předn.1 Statistika (D360P03Z) akademický rok 2004/2005 doc. RNDr. Karel Zvára, CSc. KPMS MFF UK
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Daniel Hanzlík Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
VY_32_INOVACE_21-06 Pravděpodobnost 6 Zásobník úloh Opakovací lekce.
Binomická distribuce Při zjišťování p je nutné znát:  a) celkový počet možných jednoduchých jevů  b) počet jednoduchých jevů který spadá do jevu/třídy.
Matematický aparát v teorii informace Základy teorie pravděpodobnosti
Projekt OP VK č. CZ.1.07/1.5.00/ Šablony Mendelova střední škola, Nový Jičín Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem ČR. Byl uskutečněn.
VY_32_INOVACE_21-08 Pravděpodobnost 8 Podmíněná pravděpodobnost – II.
VY_32_INOVACE_21-10 TEST č. 1.
Pravděpodobnost 10 Binomické rozdělení pravděpodobnosti neboli
VY_32_INOVACE_21-03 PRAVDĚPODOBNOST 3 Zásobník úloh.
Pravděpodobnost a genetická prognóza
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Daniel Hanzlík Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
Náhodný jev A E na statistickém experimentu E - je určen vybranou množinou výsledků experimentu: výsledku experimentu lze přiřadit číslo, náhodnou proměnnou.
Nezávislé pokusy.
POČET PRAVDĚPODOBNOSTI
Pravděpodobnost. Náhodný pokus.
VY_32_INOVACE_21-04 Pravděpodobnost 4 Geometrická pravděpodobnost.
Definice stochastického procesu jako funkce 2 proměnných
Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název OP OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
PRAVDĚPODOBNOST NEZÁVISLÉ JEVY Jevy A,B nazýváme nezávislými, jestliže
ZÁKLADY TEORIE PRAVDĚPODOBNOSTI
K OMBINATORIKA, PRAVDĚPODOBNOST, STATISTIKA Úvod do pravděpodobnosti VY_32_INOVACE_M4r0113 Mgr. Jakub Němec.
VY_32_INOVACE_21-15 Statistika 1 Základní pojmy.
Komplexní čísla - 3  Zobrazení komplexních čísel  Základní pojmy VY_32_INOVACE_20-03.
Přírodní vědy aktivně a interaktivně
Pravděpodobnost 7  Podmíněná pravděpodobnost. Definice  Podmíněná pravděpodobnost náhodného jevu A je pravděpodobnost jevu A, ale v závislosti na dalším.
Kombinatorika, pravděpodobnost, statistika
Fitování Konstrukce křivky (funkce), která co nejlépe odpovídá naměřeným hodnotám. - může podléhat dodatečným podmínkám Lineární vs. nelineární regrese.
Pravděpodobnost.
Základy matematické statistiky. Nechť je dána náhodná veličina X (“věk žadatele o hypotéku“) X je definována rozdělením pravděpodobností, s nimiž nastanou.
Škola:Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_MATEMATIKA1_ 19 Tematická.
Jana Ch. ZL 3. Prezentace o pravděpodobnosti. Máme 16 láhví minerálky. Víme, že v 10 láhvích je PODĚBRADKA a v 6 je ONDRÁŠOVKA. Jaká je pravděpodobnost,
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Daniel Hanzlík Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
Pravděpodobnost 5  Pravděpodobnost při jevech disjunktních a nedisjunktních VY_32_INOVACE_21-05.
K OMBINATORIKA, PRAVDĚPODOBNOST, STATISTIKA Variace s opakováním VY_32_INOVACE_M4r0110 Mgr. Jakub Němec.
Molekulová fyzika 3. přednáška „Statistický přístup jako jediná funkční strategie kinetické teorie“
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky 1.
Příklad 1 Urči pravděpodobnost získání výhry ve Sportce pro 4 uhodnutá čísla. Řešení: Ve Sportce se losuje 6 výherních čísel ze 49 čísel v osudí. Výherní.
ŠKOLA:Městská střední odborná škola, Klobouky u Brna, nám. Míru 6, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Peníze do.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Vladimír Mikulík. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
POZNÁMKA: Pokud chcete změnit obrázek na tomto snímku, vyberte obrázek a odstraňte ho. Potom klikněte na ikonu Obrázek v zástupném textu a vložte vlastní.
P ODIVNÉ HRACÍ KOSTKY. O HODNOCENÍ KOSTEK V rámci této přednášky se budeme zabývat hracími kostkami, ve kterých budou stěny obsahovat jiný počet ok, než.
1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Vladimír Mikulík. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM
Náhodný jev Mějme určitý soubor podmínek. Provedeme pokus, který budeme chtít zopakovat. Pokud opakování pokusu při zachování nám známých podmínek nevede.
Podmíněné pravděpodobnosti
KOMBINATORIKA Je část matematiky, která se zabývá uspořádáním daných prvků podle určitých pravidel do určitých skupin Máme množinu n různých prvků, z níž.
Induktivní statistika - úvod
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Matematika Pravděpodobnost
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
ČÍSLO PROJEKTU ČÍSLO MATERIÁLU NÁZEV ŠKOLY AUTOR TÉMATICKÝ CELEK
Pravděpodobnost. Náhodný pokus.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Transkript prezentace:

VY_32_INOVACE_21-01 PRAVDĚPODOBNOST 1 Úvod, základní pojmy

Pravděpodobnost 1 Teorie vzniká při zkoumání pravděpodobnosti výher v hazardních hrách. „Slavná“ jména osob, které se zasloužily o rozvoj této matematické oblasti: Pascal, Fermat, Bernoulli, Gauss, Laplace, Čebyšev, Kolmogorov

Vysvětlení základních pojmů Náhodný jev chápeme jako výsledek nějaké činnosti nebo pokusu. Náhodný jev se nazývá jistý, jestliže je nutné, aby jako výsledek nějaké činnosti nastal Náhodný jev se nazývá nemožný, jestliže jako výsledek pokusu či činnosti nemůže nastat.

Příklady předchozích pojmů V třídě je skupina osmi žáků. Uvažujeme jevy: A = ( každý z osmi žáků se narodil v jiném dnu týdne ) B= ( aspoň dva žáci se narodili ve stejný den týdne) C= ( všech osm žáků se narodilo ve středu ) Je zřejmé, že jev A je nemožný, jev B je jistý, jev C je náhodný neboli pravděpodobný jev

Další případy, které můžeme považovat za náhodné Hod hrací kostkou Losování Sportky Hod mincí Vyjmutí karty z balíčku karet Ruleta Házení střevíce ( špička ke dveřím, panna se do roka vdá a odejde z domu ) Testování léků

Základní předpoklady pro prozkoumání náhodných jevů Existuje konečný počet možných výsledků, kterými činnost nebo pokus končí Každý výsledek má stejnou možnost, aby nastal Skutečnost, že nastal nějaký výsledek vylučuje, aby současně nastal výsledek jiný Jeden z možných výsledků vždy nastane Množinu všech možných výsledků budeme značit 𝛀, jednotlivé výsledky neboli prvky množiny všech možných výsledků pak 𝜔1,𝜔2,𝜔3 ….

Příklad 1 Při hodu třemi mincemi jsou uvažovány jevy: A: při hodu padl alespoň jeden rub a alespoň jeden líc B: při hodu padly alespoň dva ruby C: při hodu padl jenom rub Urči množinu všech možných výsledků jevů A,B,C.

Příklad 1 Řešení: 𝛀A = {( r;r;l) ;(r;l;r);(l;r;r); (r;l;l); (l;l;r); (l;r;l )} 𝛀B = {(r;r;l); (r;l;r) ; (l;r;r); (r;r;r ) } 𝛀C = {(r;r;r) Jev 𝜔 =( r;r;l) se nazývá jev 𝜔 příznivý jevu A

Příklad 2 Určete množinu všech možných výsledků v následných náhodných pokusech: 1 a) : vrh klasickou hrací kostkou Může nastat 6 různých možností ⟹ 𝛀 = { 1;2;3;4;5;6 } 1 b): sejmutí karty při zahájení v mariáši ( velká dává) 𝛀 = { 7; 8; 9; 10; kluk, dáma, král, eso } bereme v úvahu pouze hodnoty karet bez ohledu barvu

Příklad 2 1 c): hod mincí mince má dvě strany – panna, orel, budeme používat pojmy RUB a LÍC 𝛀 ={ r ; l } 1/d: hod třemi stejnými mincemi zde máme dvě možnosti: mince nerozlišovat ve smyslu první,druhá třetí ….

Příklad 2 Pak množina všech možností má tyto prvky: 𝛀 = { (3r ) ; ( 2r; 1l ) ; (1r; 2l ); ( 3l) } nebo rozlišujeme mince mezi sebou… pak bude mít množina 8 prvků: 𝛀 = {( r;r;r) ; ( r;r;l ); ( r;l;r ); (l;l;r ); ( r;l;l); (l;r;l ); (l;l;r ) ; ( l;l;l )}

Pro naše další úvahy budeme používat převážně druhý postup, ve kterém jsou všechny možnosti rovnocenné. POZN. Kolik prvků bude mít množina 𝛀 při hodu čtyřmi mincemi ?

Pravděpodobnost 1 Děkujeme za pozornost Autor DUM : Mgr. Jan Bajnar