Aspekty energetického využití lněného stonku Výzkumný ústav zemědělské techniky v.v.i. Praha 6, Ruzyně Konference OZE 2013 15. – 19. dubna 2013 Kouty nad.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
3 Separace SO2 a CO2 ze spalin reálné elektrárny Pavel Machač
Advertisements

ZKOUŠKA PEVNOSTI V TAHU
NÁVRH CEMENTOBETONOVÉHO KRYTU
Zkoušení asfaltových směsí
Instalace pilotní jednotky zplyňování kontaminované biomasy a TAP
Energetický management budov Jiří Karásek Fakulta stavební, ČVUT v Praze K126.
Energetický management budov Jiří Karásek Fakulta stavební, ČVUT v Praze K126.
Podklad č. 0. © 2013 ISATech s.r.o.Konference OZE 2013, dubna 2013, Kouty nad Desnou ISATech s.r.o. ® I ndustrial S afety A ssessment Tech nicians.
*Zdroj: Průzkum spotřebitelů Komise EU, ukazatel GfK. Ekonomická očekávání v Evropě Březen.
Spektra zatížení Milan Růžička 1 Dynamická pevnost a životnost
KŘIVKA DEFORMACE.
18. Deformace pevného tělesa
ZKOUŠKA PEVNOSTI V KRUTU (TORZI)
VYUŽITÍ METODY PIV PRO MĚŘENÍ TURBULENTNÍCH FLUKTUACÍ
Notace napětí 2. ZÁKLADNÍ POJMY A VZTAHY Symetrie tenzoru,
Magnetohydrodynamický (MHD) generátor
Tento soubor už se neudržuje.
I. Zákon termodynamiky doc. Ing. Josef ŠTETINA, Ph.D.
Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost VY_32_INOVACE_C2 – 17.
Regulační diagram je to základní grafický nástroj statistické regulace procesu, který umožňuje posoudit statistickou zvládnutost procesu statisticky zvládnutý.
Teplota Termodynamická (absolutní) teplota, T
Změny skupenství Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Petr Jeřábek. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky.
3. PRINCIP MAXIMÁLNÍ VĚROHODNOSTI
Projekt empirického výzkumu
ARITMETICKÁ POSLOUPNOST II
VY_32_INOVACE_M.1.07-Numerace v číselném oboru prezentace název šablony: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT zaměření VM: 1. ročník –
Projekt PŘEDPOVĚĎ POČASÍ. projekt PŘEDPOVĚĎ POČASÍ.
Dělení se zbytkem 6 MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA
Dělení se zbytkem 5 MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA
Selhávání pryžových výrobků: struktura lomových ploch
Stav přípravy novelizace energetických zákonů a vyhlášek a účinnost užití energie v průmyslu Současný stav energetické legislativy v ČR Seminář AEM
Plasty Fyzikální podstata Deformace Mezní stav.
XI. jarní konference energetických manažerů Problémy ČR v kontextu evropského trhu s energiemi (Bezpečnost a dostupnost dodávek energií v ČR a EU) Vliv.
Projekt PŘEDPOVĚĎ POČASÍ. Předpověď počasí na
Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802–4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
52_INOVACE_ZBO2_1364HO Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj vzdělanosti.
Internetový portál Ing. Bronislav Bechník, Ph.D. odborný garant oboru Obnovitelná energie a úspory energie
předpověď počasí na 14. května 2009 OBLAČNOST 6.00.
Úpravy krmiv.
Název materiálu: OPAKOVÁNÍ 1.POLOLETÍ - OTÁZKY
Houževnatost Základní pojmy (tranzitní lomové chování ocelí, teplotní závislost pevnostních vlastností, fraktografie) (Empirické) zkoušky houževnatosti.
Gymnázium a obchodní akademie Chodov Smetanova 738, Chodov Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Startegie a perspektivy trhu s biopalivy v ČR Česká zemědělská universita, Praha, listopad Česká asociace petrolejářského průmyslu a obchodu.
Projekt PŘEDPOVĚĎ POČASÍ. projekt PŘEDPOVĚĎ POČASÍ.
VY_52_INOVACE_ZBO2_3764HO Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
Výzkumný ústav stavebních hmot, a. s.
Zplyňování odpadů v cementárně Prachovice
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není – li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Využívání druhotných zdrojů energie
Ústav technických zařízení budov MĚŘENÍ A REGULACE Ing. Václav Rada, CSc. ZS – 2003/
BIOMASA Dne Jaromír Jaroš 2L.
JUDr. Ing. Ing. Mgr. Petr Měchura
3. JEDNOSMĚROVÉ KOMPOZITY
VŠB - Technická univerzita Ostrava, Výzkumné energetické centrum Výzkum energetického využívání kontaminované biomasy Jan Najser.
ZÁKLADNÍ ROZDĚLENÍ STROJŮ A STROJNÍCH ZAŘÍZENÍ.
Ekonomické aspekty fotovoltaiky A5M13FVS-12. Ekonomické hodnocení PV systémů Cena elektřiny vyrobená nějakým systémem (např. fotovoltaickým) se obvykle.
Střední odborné učiliště stavební, odborné učiliště a učiliště
TRUHLÁŘ I.ročník Výrobní zařízení Střední škola stavební Teplice
PRUŽNOST A PEVNOST Název školy
Vliv topného režimu na emise krbových kamen spalujících dřevo
ATEA PRAHA s.r.o. PELETIZAČNÍ LINKA LSP
Mechanické vlastnosti dřeva
Úvod do praktické fyziky Seminář pro I.ročník F J. Englich, ZS 2003/04.
Charakteristické vlastnosti kaučuků
Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti 1. Úvod, bezpečnost a protipožární ochrana. 2. Charakteristiky motorových paliv. 3.
7. STRUKTURA A VLASTNOSTI PEVNÝCH LÁTEK A KAPALIN
Modelování procesů úpravy a těžby surovin
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
Paliva Benešová Markéta 2015/16.
STRATEGIE VYUŽÍVÁNÍ DOMÁCÍCH ZDROJŮ BIOMASY
Transkript prezentace:

Aspekty energetického využití lněného stonku Výzkumný ústav zemědělské techniky v.v.i. Praha 6, Ruzyně Konference OZE – 19. dubna 2013 Kouty nad Desnou

Energetické využití stonku lnu Vlastnosti lněného stonku z hlediska energetického využití - definice důležitých vlastností - způsoby jejich stanovení Vlastnosti lněného stonku z hlediska energetického využití - definice důležitých vlastností - způsoby jejich stanovení Zařízení pro zpracování a využití - zpracování v poloprovozních podmínkách Zařízení pro zpracování a využití - zpracování v poloprovozních podmínkách Členění přednášky

Alternativní způsoby energetického využití - Výroba biopaliv - ve formě: pelet, briket, řezanky - výroba ze suché suroviny (nejlépe z pazdeří) Energetické využití stonku lnu

Laboratorní stanovení  Laboratorní stanovení - Cílem je stanovit vliv obsahu vody na parametry desintegrace Mez napětí v tahu - Cílem je stanovit vliv obsahu vody na parametry desintegrace - Mez napětí v tahu - - Mez napětí ve smyku Modul pružnosti - - Mechanické vlastnosti Energetické využití stonku lnu

Velikost částic -Hmotnostním rozdělením částic stejných délek (měření) -Sítovou analýzou -Velikost a tvar částic závisí na typu zařízení použitého k desintegraci Energetické využití stonku lnu

Vlastnosti z hlediska spalování Energetické využití stonku lnu obsah vody % hm spaln é teplo MJ.kg výhřevnost MJ.kg popel % hm.2-3 C % hm H % hm.5,3-5,5 O % hm S % hm. 0,05-0,3 N % hm.<0,1 Cl % hm.0,02-0,05

­ ­Zajištění vhodných vlastností surovin pro následné využití - Umožnit klasifikaci produktů (nutné pro existenci trhu) - -Umožnit dlouhodobé skladování - -Zefektivnit dopravu a manipulaci Sklizeň a následné úpravy je nutné realizovat s ohledem na: Energetické využití stonku lnu

Pomocí sklízecí mlátičky Sklizeň olejného lnu Energetické využití stonku lnu

Sušení, rosení, lisování do balíků Sušení, rosení, lisování do balíků Úprava k dalšímu využití Energetické využití stonku lnu

Úprava k dalšímu využití Energetické využití stonku lnu Výroba a zkoušky produkovaných biopaliv

Energetické využití stonku lnu Optimalizace složení na základě mechanických a energetických vlastností

Energetické využití stonku lnu Závěr Výroba tuhých biopaliv na bázi lněného stonku je z hlediska fyzikálních i energetických vlastností produktů prakticky uplatnitelná Na vlastnosti produktů má pozitivní vliv příměs dřevní hmoty v lisovací směsi Vyšší obsah dřevní hmoty má za následek nižší obsah emisí CO ve spalinách. Pro emise NO x platí zpravidla opačný poměr.

Výzkumný ústav zemědělské techniky, v. v. i. Drnovská 507 Praha 6 Děkuji za pozornost Prezentované výsledky vznikly v rámci řešení projektu NAZV č. QI92A143 - VÝZKUM VHODNÝCH ODRŮD A NOVÉHO ZPŮSOBU ZPRACOVÁNÍ OLEJNÉHO LNU (LINUM USITATISSIMUM L.) PRO NEPOTRAVINÁŘSKÉ A ENERGETICKÉ VYUŽITÍ.