Škola: Praktická škola dvouletá

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Škola: Praktická škola dvouletá
Advertisements

ZKOUŠÍM, BÁDÁM, VYRÁBÍM ROSTLINY ZŠ a MŠ Olšovec, přísp. org.
Lidské zdraví a potrava - pokračování
VÝŽIVA – základní složky potravy
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Název projektu Moderní škola Registrační číslo projektu
Ekosystém pole Rostliny našich polí.
Škola: Praktická škola dvouletá
Metabolismus Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o funkci metabolismu člověka.
Anotace: Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Přírodověda – 4. ročník ZŠ
Škola: Praktická škola dvouletá
Škola: Praktická škola dvouletá
VY_32_INOVACE_VkZ Základní složky potravy
ŠABLONA: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
„EU peníze středním školám“
Pole.
Potraviny rostlinného původu
Polní ekosystémy luskoviny krmné plodiny.
Ovoce – Význam ve výživě
Škola: Praktická škola dvouletá
Zdravá výživa aneb výživou ke zdraví.
Zdravá výživa II Dagmar Šťastná.
VY_52_INOVACE_ZBP1_4264VAL Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
ŠABLONA: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Škola: Praktická škola dvouletá
Příprava stravy v rodině
Druhy zeleniny Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_Přv-Z 4.,6.35
BEZMASÉ POKRMY
16.1 Jaké živiny jsou obsaženy ve stravě?
Zdroje obživy pro lidstvo Radek Sláva Třída 2L VOŠ a SPŠE Olomouc, Božetěchova 3 Školní rok 2012/
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_11
Užitkové rostliny.
Autor: Mgr. Pavla Martincová
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
Mango, Eva Krestová, KMD FreeDeK
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor:Bc. Zdeňka Sîrbu Zpracováno:
Ananas Jiří Honěk, KMD FreeDeK.
Zelenina – druhy, význam
VY_52_INOVACE_ZBP1_4264VAL Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Luštěniny Ing. Alena Říhová
Mgr. Věra Vasiljevičová
LUŠTĚNINY Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: luštěniny, význam, složení, hrách, čočka, fazole, sója Autor:
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL. Mají vysoký obsah bílkovin, sacharidů (hlavně škrobu), vlákniny, minerální látky (draslík, vápník), z vitamínů B, E, provitamín.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Brandýs nad Labem – Stará Boleslav, Školní 291 AUTOR: Mgr. Stránská Alena NÁZEV: VY_32_INOVACE_13_Př - výživa a zdraví TEMA:
Zdravá výživa Správné sestavení jídelníčku VY_32_INOVACE_01_36.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Milan Urbášek Dostupné z Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA Přáslavice.
OBILNINY Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Z LEPŠOVÁNÍ PODMÍNEK PRO VÝUKU TECHNICKÝCH OBORŮ A ŘEMESEL Š VEHLOVY STŘEDNÍ ŠKOLY POLYTECHNICKÉ P ROSTĚJOV REGISTRAČNÍ ČÍSLO CZ.1.07/1.1.26/
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Bc. Martina Jeřábková Název materiálu:
Č LOVĚK A JEHO PROSTŘEDÍ Životní podmínky člověka.
VY_32_INOVACE_Luk_II_08 Živiny Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost 1.4. Zlepšení.
Potraviny a výživa - Zelenina
Zlepšování podmínek pro výuku technických oborů a řemesel Švehlovy střední školy polytechnické Prostějov registrační číslo CZ.1.07/1.1.26/
Zdravá výživa test   VY_32_INOVACE_17_36.
Všechna neocitovaná díla jsou dílem autora.
Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_10_PŘÍRODOPIS
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
JÁDROVINY A OLEJNATÁ SEMENA
Potrava člověka Úkol: Na obrázku jsou některé zdroje živin, rozděl je na zdroje cukrů, tuků a bílkovin.
Luštěniny Vypracoval: Lukáš Karlík
SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Předmět Potraviny a výživa
Živina Funkce (dle schválených tvrzení) Významný zdroj Vitamin A
Ananas, Kiwi, Banán, Kvajáva, Rambutan, Mauricijská papeda
KULTURNÍ ROSTLINY Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška
Transkript prezentace:

Škola: Praktická škola dvouletá   Vzdělávací okruh: Výživa a příprava pokrmů Vyučovací předmět: Příprava pokrmů Ročník: 1. Téma: Výživa člověka Učivo: Potraviny rostlinného původu - luštěniny Průřezové téma: Mediální výchova

POTRAVINY ROSTLINNÉHO PŮVODU LUŠTĚNINY Luštěniny jsou jedlá zralá semena bobovitých rostlin. Více se podobají obilovinám než čerstvé zelenině. Obsahují poměrně velké množství bílkovin (asi 25 %) a škrobu. Obsah tuku je nízký, kromě sóji a arašídů, jejichž tuky jsou však zdraví příznivé. Hrášek - lusky Fazolové lusky

LUŠTĚNINY JSOU TAKÉ ZDROJEM VLÁKNINY A MINERÁLNÍCH LÁTEK Vláknina je nestravitelná část rostlinné potravy, která pomáhá pohybu potravy trávicí soustavou. Je obsažena nejvíce právě v luštěninách, ale i v ovoci – jablka, banány, sušené švestky, v zelenině – mrkev, brambory, a také v obilovinách – pšeničné otruby. Luštěniny obsahují také poměrně významné množství minerálních látek, především vápníku, železa, hořčíku, draslíku, a některých vitaminů (vitaminy skupiny B). Obr. 21 Vláknina je i v ovoci Obr. 20

MEZI LUŠTĚNINY PATŘÍ: 1. LUŠTĚNINY S NÍZKÝM OBSAHEM TUKU Bob obecný bob má význam především jako rostlina s vysokým obsahem bílkovin, semeno má využití i jako jadrné krmivo, dříve se přidávalo i do mouky obsahuje škrob a fosfor Cizrna beraní pochází z Indie ke konzumaci se používají jak celé lusky, tak i semena, či mladé výhonky je vhodná i jako pícnina , tj. krmivo pro zvířata pěstuje a konzumuje se především v oblasti Středozemí, Blízkého a Dálného východu až po Indii, také v Africe, Americe… Obr. 1 Obr. 2

Čočka jedlá Hrách setý Je to u nás velmi oblíbená luštěnina, která se pěstuje hlavně kvůli chutným plodům Obsahuje vitamíny (hlavně skupiny B), také minerální látky, zvláště fosfor, draslík a vápník Prodává se jak čerstvý, tak sterilovaný, zamražený nebo sušený Je původem z Asie Semena čočky obsahují škrob, vlákninu, tuk a minerální látky Čočka je vhodná pro teplou i studenou kuchyni, před úpravou se namáčí do vody na několik hodin Konzervace čočky – sterilace, sušení Obr. 3 čočka Obr. 4

Fazol a fazolové lusky Jsou nejdéle pěstovanou a také konzumovanou luštěninou, pěstovali ji v Peru již asi 8000 let př. n. l. Syrové luštěniny obsahují mnohem více dusíkatých látek než obiloviny. Tyto látky se ale varem ničí, a proto je nutné luštěniny namáčet a dobře tepelně zpracovat. Luštěniny obsahují také velké množství vlákniny, proto je konzumujeme co nejčastěji, a to buď jako teplé pokrmy, nebo třeba jako studené saláty Obr. 5 Obr. 6 Obr. 7

2. LUŠTĚNINY s vysokým obsahem tuku Podzemnice olejná V jižní Americe byla pěstovaná už před 3500 lety Často se pěstuje pro semena, která známe jako arašídy, buráky, buráčky nebo také burské oříšky Lahodné burské oříšky řadíme k suchým skořápkovým plodům (též skořápkové ovoce) Arašídový olej se rovněž používá jako náhrada oleje olivového, k výrobě stolních pokrmových tuků, tzv. arašídového másla Zdravotní účinky - arašídy obsahují významné množství silného antioxidantu – čistí tělo od škodlivých látek Obr. 9 Obr. 8

Sója luštinatá V Asii byla pěstovaná asi 2000 let př. N. L. Obr. 10 Obr. 11 a 22 Sojové boby jsou velmi zdravé mimo jiné i pro vysoký obsah bílkovin. Ze sóji se připravuje také sojové maso, mléko, sýr /Tofu/ a sojová omáčka. Samotné sojové boby jsou výborné do salátů i do teplé kuchyně.

U NÁS NEJOBLÍBENĚJŠÍ LUŠTĚNINY U nás se nejvíce konzumuje hrách, fazole, čočka a v posledních letech také sója a cizrna. Oblíbená je i lusková zelenina. U nás je k dostání zelený hrášek a zelené fazolky (fazolové lusky). Luštěniny jsou velmi chutné a velmi zdravé, proto by neměly chybět na našem jídelníčku alespoň 1x týdně. Obr. 13 Obr. 12 Obr. 14

PŘÍPRAVA LUŠTĚNIN Nejprve z luštěnin vybereme nečistotu a kamínky Obr. 17 Nejprve z luštěnin vybereme nečistotu a kamínky Důkladně propereme ve studené vodě Namočíme na několik hodin, potom propláchneme Vaříme v osolené vodě nejlépe v tlakovém hrnci Uvařené luštěniny používáme do salátů, polévek a hotových jídel Dobrou chuť! Obr. Č. 15 Obr. č. 16 Obr. č. 15

Otázky k učivu Které luštěniny znáš. Jsou luštěniny zdravé Otázky k učivu Které luštěniny znáš? Jsou luštěniny zdravé? Pokud ano, proč? Které z nich vaříte doma? Kde je nakoupíme a jak je připravujeme? Obr. 17

Použité zdroje: http://cs.wikipedia.org/wiki/Resveratrol http://www.zdraverecepty.cz/jidla-z-lustenin-a-obilovin http://images.google.cz/search Obrázek č. 1 - 22 http://www.horoskopnamiru.cz/cizrna-kralovna-lustenin diskuse.nachvojnici.cz http://www.google.cz/imgres? http://images.google.cz/imgres?imgurl=http://img.foodnetwork.com/ http://chatsdamour.over-blog.com/article-ragout-de-petits-pois-frais-51651542.html http://images.google.cz/imgres?imgurl=http://www.lucasinka.cz/wp-content/uploads/2010/08/beans.jpg&imgrefurl=http://www.lucasinka.cz/category/informace-o- http://images.google.cz/imgres?imgurl=http://www.doktoronline.cz/galerie/01/big/06061422.jpg&imgrefurl=http://www.doktoronline.cz/clanek/234-Lusteniny-pro-zdravi.html http://www.maggi.cz/Magazin/Sezonni-kuchyne/Lusteniny.aspx http://ona.idnes.cz/deset-zazracnych-potravin-pro-vase-telo-fdn-/zdravi.aspx?c=A080722_132024_alt_medicina_bad http://saude-joni.blogspot.com/2012/01/cafe-com-leitede-soja.htmlhttp://saude-joni.blogspot.com/2012/01/cafe-com-leitede-soja.html http://varecha.pravda.sk/recepty/soja-na-paprike/16765-recept.html http://images.google.cz/ http://images.google.cz/imgres?q=hr%C3%A1%C5%A1ek&start=270&hl=cs&gbv=2&biw= http://images.google.cz/imgres?q=fazolov%C3%A9+lusky http://images.google.cz/imgres?q=fazolov%C3%A9+sal%C3%A1ty&hl http://recepty.vareni.cz/fazolovy-salat-s-uzenym-masem/ http://www.lebensmittelpraxis.de/sortiment/warenkunden/4120--huelsenfruechte.html?start=1 Autorkou materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PaedDr. Hana Kladnická Použitý software: Microsoft Office PowerPoint 2010 (držitel licence ZŠPr a PrŠ, Vinohradská 54, Praha 2) Projekt je financován z Evropského sociálního fondu, ze státního rozpočtu ČR a z rozpočtu hl. m. Prahy prostřednictvím Operačního programu Praha – Adaptabilita.