Škola: Praktická škola dvouletá Vzdělávací okruh: Výživa a příprava pokrmů Vyučovací předmět: Příprava pokrmů Ročník: 1. Téma: Výživa člověka Učivo: Potraviny rostlinného původu - luštěniny Průřezové téma: Mediální výchova
POTRAVINY ROSTLINNÉHO PŮVODU LUŠTĚNINY Luštěniny jsou jedlá zralá semena bobovitých rostlin. Více se podobají obilovinám než čerstvé zelenině. Obsahují poměrně velké množství bílkovin (asi 25 %) a škrobu. Obsah tuku je nízký, kromě sóji a arašídů, jejichž tuky jsou však zdraví příznivé. Hrášek - lusky Fazolové lusky
LUŠTĚNINY JSOU TAKÉ ZDROJEM VLÁKNINY A MINERÁLNÍCH LÁTEK Vláknina je nestravitelná část rostlinné potravy, která pomáhá pohybu potravy trávicí soustavou. Je obsažena nejvíce právě v luštěninách, ale i v ovoci – jablka, banány, sušené švestky, v zelenině – mrkev, brambory, a také v obilovinách – pšeničné otruby. Luštěniny obsahují také poměrně významné množství minerálních látek, především vápníku, železa, hořčíku, draslíku, a některých vitaminů (vitaminy skupiny B). Obr. 21 Vláknina je i v ovoci Obr. 20
MEZI LUŠTĚNINY PATŘÍ: 1. LUŠTĚNINY S NÍZKÝM OBSAHEM TUKU Bob obecný bob má význam především jako rostlina s vysokým obsahem bílkovin, semeno má využití i jako jadrné krmivo, dříve se přidávalo i do mouky obsahuje škrob a fosfor Cizrna beraní pochází z Indie ke konzumaci se používají jak celé lusky, tak i semena, či mladé výhonky je vhodná i jako pícnina , tj. krmivo pro zvířata pěstuje a konzumuje se především v oblasti Středozemí, Blízkého a Dálného východu až po Indii, také v Africe, Americe… Obr. 1 Obr. 2
Čočka jedlá Hrách setý Je to u nás velmi oblíbená luštěnina, která se pěstuje hlavně kvůli chutným plodům Obsahuje vitamíny (hlavně skupiny B), také minerální látky, zvláště fosfor, draslík a vápník Prodává se jak čerstvý, tak sterilovaný, zamražený nebo sušený Je původem z Asie Semena čočky obsahují škrob, vlákninu, tuk a minerální látky Čočka je vhodná pro teplou i studenou kuchyni, před úpravou se namáčí do vody na několik hodin Konzervace čočky – sterilace, sušení Obr. 3 čočka Obr. 4
Fazol a fazolové lusky Jsou nejdéle pěstovanou a také konzumovanou luštěninou, pěstovali ji v Peru již asi 8000 let př. n. l. Syrové luštěniny obsahují mnohem více dusíkatých látek než obiloviny. Tyto látky se ale varem ničí, a proto je nutné luštěniny namáčet a dobře tepelně zpracovat. Luštěniny obsahují také velké množství vlákniny, proto je konzumujeme co nejčastěji, a to buď jako teplé pokrmy, nebo třeba jako studené saláty Obr. 5 Obr. 6 Obr. 7
2. LUŠTĚNINY s vysokým obsahem tuku Podzemnice olejná V jižní Americe byla pěstovaná už před 3500 lety Často se pěstuje pro semena, která známe jako arašídy, buráky, buráčky nebo také burské oříšky Lahodné burské oříšky řadíme k suchým skořápkovým plodům (též skořápkové ovoce) Arašídový olej se rovněž používá jako náhrada oleje olivového, k výrobě stolních pokrmových tuků, tzv. arašídového másla Zdravotní účinky - arašídy obsahují významné množství silného antioxidantu – čistí tělo od škodlivých látek Obr. 9 Obr. 8
Sója luštinatá V Asii byla pěstovaná asi 2000 let př. N. L. Obr. 10 Obr. 11 a 22 Sojové boby jsou velmi zdravé mimo jiné i pro vysoký obsah bílkovin. Ze sóji se připravuje také sojové maso, mléko, sýr /Tofu/ a sojová omáčka. Samotné sojové boby jsou výborné do salátů i do teplé kuchyně.
U NÁS NEJOBLÍBENĚJŠÍ LUŠTĚNINY U nás se nejvíce konzumuje hrách, fazole, čočka a v posledních letech také sója a cizrna. Oblíbená je i lusková zelenina. U nás je k dostání zelený hrášek a zelené fazolky (fazolové lusky). Luštěniny jsou velmi chutné a velmi zdravé, proto by neměly chybět na našem jídelníčku alespoň 1x týdně. Obr. 13 Obr. 12 Obr. 14
PŘÍPRAVA LUŠTĚNIN Nejprve z luštěnin vybereme nečistotu a kamínky Obr. 17 Nejprve z luštěnin vybereme nečistotu a kamínky Důkladně propereme ve studené vodě Namočíme na několik hodin, potom propláchneme Vaříme v osolené vodě nejlépe v tlakovém hrnci Uvařené luštěniny používáme do salátů, polévek a hotových jídel Dobrou chuť! Obr. Č. 15 Obr. č. 16 Obr. č. 15
Otázky k učivu Které luštěniny znáš. Jsou luštěniny zdravé Otázky k učivu Které luštěniny znáš? Jsou luštěniny zdravé? Pokud ano, proč? Které z nich vaříte doma? Kde je nakoupíme a jak je připravujeme? Obr. 17
Použité zdroje: http://cs.wikipedia.org/wiki/Resveratrol http://www.zdraverecepty.cz/jidla-z-lustenin-a-obilovin http://images.google.cz/search Obrázek č. 1 - 22 http://www.horoskopnamiru.cz/cizrna-kralovna-lustenin diskuse.nachvojnici.cz http://www.google.cz/imgres? http://images.google.cz/imgres?imgurl=http://img.foodnetwork.com/ http://chatsdamour.over-blog.com/article-ragout-de-petits-pois-frais-51651542.html http://images.google.cz/imgres?imgurl=http://www.lucasinka.cz/wp-content/uploads/2010/08/beans.jpg&imgrefurl=http://www.lucasinka.cz/category/informace-o- http://images.google.cz/imgres?imgurl=http://www.doktoronline.cz/galerie/01/big/06061422.jpg&imgrefurl=http://www.doktoronline.cz/clanek/234-Lusteniny-pro-zdravi.html http://www.maggi.cz/Magazin/Sezonni-kuchyne/Lusteniny.aspx http://ona.idnes.cz/deset-zazracnych-potravin-pro-vase-telo-fdn-/zdravi.aspx?c=A080722_132024_alt_medicina_bad http://saude-joni.blogspot.com/2012/01/cafe-com-leitede-soja.htmlhttp://saude-joni.blogspot.com/2012/01/cafe-com-leitede-soja.html http://varecha.pravda.sk/recepty/soja-na-paprike/16765-recept.html http://images.google.cz/ http://images.google.cz/imgres?q=hr%C3%A1%C5%A1ek&start=270&hl=cs&gbv=2&biw= http://images.google.cz/imgres?q=fazolov%C3%A9+lusky http://images.google.cz/imgres?q=fazolov%C3%A9+sal%C3%A1ty&hl http://recepty.vareni.cz/fazolovy-salat-s-uzenym-masem/ http://www.lebensmittelpraxis.de/sortiment/warenkunden/4120--huelsenfruechte.html?start=1 Autorkou materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PaedDr. Hana Kladnická Použitý software: Microsoft Office PowerPoint 2010 (držitel licence ZŠPr a PrŠ, Vinohradská 54, Praha 2) Projekt je financován z Evropského sociálního fondu, ze státního rozpočtu ČR a z rozpočtu hl. m. Prahy prostřednictvím Operačního programu Praha – Adaptabilita.