„Kde se pivo vaří, tam se dobře daří.“

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Výroba piva SŠZePř Rožnov p. R PaedDr.Lenka Těžká Modernizace výuky odborných předmětů CZ.1.07/1.1.08/
Advertisements

VÝROBA PIVA Barbora Šenková, Ondřej Staněk
Lihoviny.
CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_ PaV_1.16
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Prezentaci vytvořil Jan Havlík
Nápoje Člověk potřebuje denně asi 3 litry vody, z toho nejméně 1 litr v nápojích. Nedostatek tekutin se projevuje bolestmi hlavy, suchou pletí a tvorbou.
Jana Hanosová a Jan Palán
Výroba piva Nikola Pohrancová.
Výroba MEDOVINY. Nezbytnost včel… V přírodě nezastupitelné – ekologická stabilita 1 včelstvo/rok – 137x větší finanční přínos pro společnost než ve formě.
OBSAH VITAMINŮ A MINERÁLNÍCH LÁTEK V PIVU
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Radegast nefiltrovaný ležák
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
VY_32_INOVACE_10_GAS_549_Sob
Vznik a vývoj piva Tomáš Kovařík 8.B
HISTORIE VÝROBY PIVA nejstarší biotechnologie spolu s výrobou vína
P I V O 203, Ing.Miroslava Prchalová, Potraviny a výživa 3.ročník,
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Výroba piva Výroba piva Mgr. Ivana Blažíčková
I n v e s t i c e d o r o z v o j e v z d ě l á v á n í
Výroba piva – varný proces
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
PaedDr.Pavla Kelnarová ZŠ Valašská Bystřice
Obor: 29–54-H/01 Cukrář Předmět: Suroviny Ročník: III.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Dagmar Paníčková. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola, Opava,
BIOTECHNOLOGIE KVASNÝ ETHANOL.
výroba piva – kvašení a dokvašování
VY_32_INOVACE_10_GAS_541_Sob
Druhy piva, skladování piva
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Dagmar Paníčková. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola, Opava,
DRUHY PIV – OBECNÉ DĚLENÍ
Výroba piva nejstarší biotechnologie spolu s výrobou vína
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Výroba piva.
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Inovace profesní přípravy budoucích učitelů chemie CZ.1.07/2.2.00/ I n v e s t i c e d o r o z v o j e v z d ě l á v á n í Tento projekt je spolufinancován.
Martin Fabián, Marketing v EU Jaro 2011.
Otázky na kvašení VY_32_INOVACE_G2 - 03
Lihovarství Lihoviny jsou alkoholické nápoje obsahující nejméně 15 % obj. alkoholu (kromě vína a piva), vyhláška č. 57/2003 Sb. Destilát – etanol ze zkvašené.
Pivovarnictví Historie
VÝROBA PIVA Chemie 9. ročník Ing. Bc. Jitka Moosová ZŠ Benešov,
Vzdělávací oblast:Odborné vzdělávání Tematická oblast:Nápojová gastronomie Název vyučovací oblasti: Suroviny pro výrobu piva Ročník / obor studia:2. a.
Sladařství  Cílem je řízeným procesem máčení, klíčení a hvozdění vyrobit z ječmene slad bohatý na enzymy, které jsou důležité pro výrobu sladiny a aromatické.
Zlepšování podmínek pro výuku technických oborů a řemesel Švehlovy střední školy polytechnické Prostějov registrační číslo : CZ.1.07/1.1.26/
Ing.Lenka Bombera Piskačová. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_12_INOVACE_OV57 Název školy SPŠ.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Kakao o Kakao se vyrábí úpravou semen stromu kakaovníku pravého o Plody obsahují semena – tzv. kakaové boby, které mají ledvinovitý tvar o Největší.
Alkoholické nápoje – Pivo Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dana Vinterová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Potravinářská legislativa pro pivo
CHEMIE - Disacharidy Název školy SŠHS Kroměříž Číslo projektu
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
Číslo projektu:. CZ / / Číslo materiálu:
Číslo projektu:. CZ / / Číslo materiálu:
HISTORIE VÝROBY PIVA nejstarší biotechnologie spolu s výrobou vína
Slad Základní surovinou při výrobě sladu je kvalitní sladovnický ječmen Cílem výroby sladu je přeměnit většinu škrobu v obilkách na sladový cukr, a tím.
VÝROBA PIVA LILI LUU.
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Pivo a jeho výroba.
Výroba piva Sophie Dittlová III.B.
Název školy Střední škola obchodně technická s. r. o. Číslo projektu
Vliv podmínek rmutování na výtěžek extraktu při výrobě piva
Výroba vína Zpracovala: Pavlína Ptáčková
Digitální učební materiál zpracovaný v rámci projektu "EU peníze středním školám". Název projektu: Inovace a zkvalitnění výuky v SOŠ a SOU Sušice Registrační.
Prezentaci vytvořil Jan Havlík Obr. 1. Víno je alkoholický i nealkoholický nápoj typicky vznikající kvašením moštu z plodů révy vinné. Slovo víno pochází.
Transkript prezentace:

„Kde se pivo vaří, tam se dobře daří.“

Co je to pivo? Pivo je kvašený, slabě alkoholický nápoj nahořklé chuti, vyráběný v pivovaru z obilného sladu, vody a chmele pomocí pivovarských kvasinek. Jedná se o jeden z nejkonzumovanějších alkoholických nápojů ve střední Evropě. Podle druhu obsahuje pivo 1,5 - 5,3 % etanolu a 2,5 - 5 % rozpustných (tzv. extraktních) látek (sacharidů, aminokyselin, minerálních látek, vitamínu B aj.).

Rozdělení Spontánně kvašená Jediný historický způsob kvašení piva - kvasí se tím, co zbude v sudech po předchozí várce za přístupu vzduchu. Dnes nejvíce rozšířena v Belgii, v částech Francie a v Nizozemí. Nejčastější typy – Lambik, Geuze, Kriek, Frambozen, Faro

Rozdělení Svrchně kvašená piva Vznikají při teplotách okolo 15 až 20 °C Používají se kvasinky rodu Saccharomyces cerevisiae, nebo spontánní kvašení vlivem mikroflóry mléčných či octových bakterií. Využívá se k výrobě veškerých pšeničných piv. Trvá 3 – 4 dny Kvasnice se z hladiny kádě průběžně sbírají Zkvašená mladina se ukládá do sudů a nebo do tanků, kde dozrává za přirozené či sklepní teploty po dobu několika dní až měsíce. Typy – Ale, Stout, Trappist, Porter, pšeničná piva

Rozdělení Spodně kvašená piva Kvašení probíhá při nižších teplotách pohybujících se v rozmezí 8 až 14 °C. Kvašení se účastní kvasinky rodu Saccharomyces cerevisiae Typy – Pils, Bock, Märzen, bavorská piva

Složení 89,7 – 96% vody 1,5 - 5,3 % ethanolu 2,5 - 5 % sacharidů, aminokyselin, minerálních látek a vitamínů Vitamíny: B1, B2, B6, niacin, kys. Listová Energetická hodnota: 200 – 250 kcal / 0,5, což je méně než u většiny slazených minerálních vod Dále: CO2 , cca 100mg bioaktivních látek ( 0,5l ), bílkoviny, hořké látky chmele, polyfenolické sloučeniny Pivo dělá hezká těla ! Tenhle to má z vody!!

Suroviny Voda – kvalitní pitná voda ve velkém množství Chmel – surovina, na které záleží výsledná chuť piva, v ČR se používá zpravidla žatecký poloraný červeňák. Slad - Slad se vyrábí ze speciálně vyšlechtěných druhů obilí, nejčastěji ječmene či méně častěji pšenice, které mají výrazný podíl na výsledné chuti piva, jeho barvě a aromatu Kvasnice - zpravidla spadají do třídy Saccharomyces cerevisiae

Výroba - slad čištění a třídění ječmene máčení v náduvnicích klíčení na humnech (zvyšuje se obsah enzymů v zrnu, vzniká tzv. zelený slad) sušení nebo pražení na hvozdech (probíhá při různé teplotě podle druhu sladu) odkličování a drcení (odstraňují se klíčky a kořínky tzv. sladový květ)‏ Typy sladu český (plzeňský typ) je světle žlutý a dosušuje se při teplotě 80 -85 °C. vídeňský je tmavší, tvoří přechodný typ mezi světlým a tmavým (85 - 90°C). dortmundský slad je základem pro vysoko prokvašená piva . bavorský (mnichovský) slad je tmavý a dosušuje se při teplotě 100 - 105°C. speciální slady - karamelový, melanoidový, diastatický, proteolytický atd.

Výroba - pivo Řezání, filtrace a stáčení Dokvašování Výroba mladiny Pivo se filtruje a směšuje (smísení piva z několika ležáckých sudů). Stáčí se do lahví, sudů, plechovek, cisteren. Pro zvýšení trvanlivosti se někdy pivo pasteruje. Dokvašování Pivo dokvašuje při nízké teplotě kolem 2 °C. Při dokvašování se pivo vyčeří usazením zbytků kvasnic, obohatí se oxidem uhličitým, prokvasí zbytek extraktu a vyrovná se barva, chuť a vůně piva. V uzavřených ležáckých sudech nebo tancích pivo leží 1 až 3 měsíce (12° obvykle 2-3 měsíce, speciální piva až 6 měsíců). Výroba mladiny Sladina se přečerpá do mladinkového kotle a svařuje se s chmelem na mladinu asi 2 hodiny. Z chmele se vyluhují třísloviny a chmelové hořčiny. Odstraňování kalů a chlazení Odfiltrují se zbytky chmele, odstraňují se hořké kaly a na chladicích štocích se pivo ochlazuje na zákvasnou teplotu. Výroba sladiny Slad se máčí ve vystírací kádi za stálého míchání a zvyšování teploty. Část vystírky se přečerpá do rmutovacího kotle, kde se zahřeje k varu. Škrob zkapalní a vzniká rmut, který se vrací do vystírací kádě. Operace se několikrát opakuje, pro získání co nejvíce extraktu. Po dosažení teploty vystírky cca 70 °C (podpora činnosti enzymu diastázy). Ve zcezovací kádi se oddělí tekutá sladina od pevného podílu mláta. Vzniklá sladina je sladká a nevzhledná tekutina. Hlavní kvašení Probíhá v kvasírně (spilce) v kvasných kádích. Mladina se zakvašuje pivovarskými kvasinkami. Kvašení probíhá při teplotě 8 - 13 °C (6 - 14 dní). Teplota a délka kvašení je ovlivněna tržním druhem piva. Při kvašení se mění cukr na alkohol a oxid uhličitý. Kvašení probíhá postupně (zaprašování, bílé kroužky, hnědé kroužky, propadání kroužků, hnědá pokrývka) až kvasinky klesají ke dnu. Mladé pivo se přetáčí do ležáckých sudů nebo tanků.

Vady a skladování Skladování, ošetřování piva Zákal (podchlazené pivo, činností mikroorganismů tj, kvasinek, bakterií)‏ Vady chuti - hořká až trpká, prázdná, zvětralá, kyselá, drsná až nelahodná, kvasničná příchuť Nízký obsah oxidu uhličitého (snížená pěnivost)‏ Skladování, ošetřování piva Pivo se skladuje v čistých, vzdušných a suchých prostorách při teplotě 7 až 10 °C. Teploty pod 4 °C a nad 15 °C a náhlé změny teploty pivu škodí. Při čepování piva je nutné pravidelně čistit výčepní zařízení. Podává se vychlazené na 7 - 9 °C.

Tržní druhy piva Konzumní piva - obsah extraktu v původní mladině od 8 % Výčepní piva - obsah extraktu v původní mladině je 10 % Ležáky – dělí se podle extraktu na výčepní ležáky(11 %), ležáky (12 %), ležáky speciál (13%), ležáky exkluziv (16 %)‏ Portery - obsah extraktu v původní mladině je 19 % a více (obsahuje 7 % obj. etanolu)‏ Účelová speciálně upravená piva - dia piva, nealkoholická (max. 0,59 % obj. etanolu), lehká ( Light obsahují nejvýše 2,8 % obj. etanolu a extraktu 7,5 %) , minerální piva (obsah hořčíku, zinku, lithia atd), pšeničná piva Kvasnicové pivo – s přídavkem mladého piva ve stadiu tzv. bílých kroužků ( 0,5 až 5 % )‏ Zahraniční piva - anglická ( Beer, Ale, Porter, Stout) a německá piva (Bavaria malt, Kulmbacher Bier, Lager Bier, Weissbier aj.)‏

Značení piva Je nutno podle vyhlášky č. 335/1997 Sb. pivo označit: názvem druhu a skupiny (např. pivo ležák), obsahem alkoholu v procentech, zda jde o světlé či tmavé pivo a některými dalšími údaji. Místo stupňů je nutno správně uvádět tzv. extrakt původní mladiny (EPM)- a to v procentech hmotnostních.

A jak je to se stupňovitostí ? Stupňovitost = EPM EPM je nový název dle legislativy Jedná se o procentuální vyjádření množství (hmotnostně) uvolněných látek ze sladu a chmelu.

Děkuji Vám za pozornost Tři nejkrásnější blondýny na pláži :)‏ Zdroje: http://cs.wikipedia.org/wiki/Pivo http://vladahadrava.xf.cz/napoje.html http://www.pivovar.zeliv.cz/txt/stupnovitost.htm http://www.google.com zásuvka 230V/50Hz