Neurorehabilitace – jak se zorientovat? Neurorehabilitace – jak se zorientovat? Příručka pro osoby se získaným poškozením mozku a jejich rodiny.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
O.Sláma, Š. Špinka Projekt „Paliativní péče v ČR“ Senát PČR
Advertisements

Průzkum v azylových domech
Studijně-poznávací návštěva Ankary –
Praha 11, 10 Psychoterapeutická a psychosomatická klinika ESET o. s
J AK SE ZAŘADIT DO SPOLEČNOSTI ? N A KOHO SE MOHU OBRÁTIT ? Praktická část.
Krok do života 1 projekt, který pomáhá mladým lidem odcházejícím z dětských domovů vstoupit do samostatného života.
Kulatý stůl-Paliativní medicína evropské zkušenosti
Koncepce zdravotní péče o bezdomovce
Skupina osob se zdravotním znevýhodněním
Vyškovský cerebrovaskulární den Stávající stav budovy neurologického oddělení I a II p.
Projekt Inkluze – nová cesta vzdělávání OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost registrační číslo projektu CZ.1.07/1.2.02/ Závěrečná konference 16.
Každý může potřebovat pomoc aneb K čemu je sociální práce?
Vznik  jeden z výstupů projektu „Vytvoření střednědobého plánu rozvoje sociálních služeb v Prostějově“  realizace byla zahájena  v pěti.
Psychiatrie, její postavení a organizace psychiatrické péče (bakalářské a magisterské studium) Česková E., Psychiatrická klinika LF MU a FN Brno definice.
DOMÁCÍ ZDRAVOTNÍ PÉČE.
Závěrečná konference k individuálnímu projektu „Podpora vzdělávání a supervize u pracovníků v oblasti sociálních služeb a pracovníků v sociální oblasti.
Prosinec 2007 MUDr. Jana Valjentová a kolektiv Cesty domů
Mgr. Vendula Baboučková. A – akce R – rehabilitace P – pomoc I – integrace D – dobrovolnost A – agapé (-láska pečující), křesťanská láska, sounáležitost,
Název příjemce: Základní škola Vyškov, Nádražní 5, příspěvková organizace Název partnera: ZŠ Slavkov Komenského, ZŠ Drnovice, ZŠ Pustiměř, ZŠ Šaratice,
Centrum pro rozvoj péče o duševní zdraví v Moravskoslezském kraji
Fakultní nemocnice Ostrava
PACIENTOVO POJETÍ NEMOCI
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Rekondiční pobyt osob po cévní mozkové příhodě Skokovy 2.9. –
ROZBOR VYHLÁŠKY Č. 72/2005 SB. Prezentuje Petra Procházková a Jakub Pivarč UNIVERZITA JANA EVANGELISTY PURKYNĚ V ÚSTÍ NAD LABEM Pedagogická fakulta.
Cesta k udržení mobility a soběstačnosti seniorů
Organizace zdravotnické služby v armádě
Poradenství pro zdravotně postižené Pojetí a přínos kurzu Anna Kučerová.
Charitní dům- azylové ubytování pro matky s dětmi a ženy v tísni
Klinická pastorační péče a její poskytovatel
Speciální pedagogika jako pedagogická disciplína
Gerontopsychologie v praxi Mgr. Kateřina Bartošová Mgr. Markéta Kukaňová.
Rozvoj činnosti a modernizace vybavení Centra vývojové péče Neonatologického oddělení FN Plzeň Fakultní nemocnice Plzeň , Plzeň.
Petr Kopečný Katedra speciální pedagogiky PdF MU Prešov,
Personální vyhláška Mgr. Lubomír Francl Místopředseda OSZSP ČR.
Sdružení Práh Vzniklo v roce 1999 prostřednictvím projektu Matra II – holandského ministerstva zahraničí V roce 2000 členem sdružení se stává Psychiatrická.
KLÍČOVÁ AKTIVITA Č. 6 – RANÁ PÉČE Registrační číslo projektu: CZ.1.04/3.2.00/ Tento projekt je financován z prostředků ESF prostřednictvím OP LZZ.
Budoucnost ústavní výchovy z úhlu pohledu Federace dětských domovů ČR PaedDr. Jana Koubová
Nejčastější právní problémy psychiatrických pacientů Mgr. et Mgr. Matěj Stříteský Férová nemocnice – Liga lidských práv - Brno.
Problematika QOL – Quality of Life M. Lejska AUDIO-Fon centr. Brno.
Jan Vacek. Program cerebrovaskulárních center  Věstník MZ …………………………………………………………… …………………………………………………………… …………………………………………………………… ……………………………………………………………
Informační a poradenské centrum VIOLA Pilotní projekt Centra sociálních služeb Praha pro muže a ženy, kteří chtějí řešit konfliktní vztahy se svými blízkými.
Domov důchodců Dubí, příspěvková organizace Na Výšině 494 a Ruská 130.
Péče o pacienty s cerebrovaskulárním onemocněním v ČR.
Ošetřovatelská péče v pobytových zařízeních sociálních služeb MUDr. Tom Philipp, Ph.D., MBA náměstek pro zdravotní pojištění.
Leoš Heger Konference „Zdraví seniorů“ , PSP ČR Praha programové body TOP 09 zdravotnictví x senioři.
Vypracování národních norem kódování pro český systém DRG číslo projektu CZ2005/017/ Program Evropské Unie Transition Facility pro Českou.
Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast Vzdělávání pro zdrav í PředmětZdravověda Tematický.
Zdravotně znevýhodnění jako cílová skupina sociálních služeb.
Zdravotnické systémy - 1 Zdravotnické systémy Pro zajištění zdravotní péče vytváří státy v oblasti organizace zdravotnictví určitou soustavu zdravotnických.
HOSPICOVÁ A PALIATIVNÍ PÉČE v Libereckém kraji CESTA K VÝSTAVBĚ KAMENNÉHO HOSPICE.
Možnosti a přínosy rehabilitace u pacientů s roztroušenou sklerózou Prim. MUDr. Martina Kövári Klinika rehabilitace a tělovýchovného lékařství 2. LF UK.
Zaslouží si lékařská posudková služba koncepční změnu?
Paliativní péče v pobytových zařízeních sociálních služeb
Centrum služeb a podpory Zlín o.p.s. HORIZONT ZLÍN
Cíle péče a paliativní přístup v pobytových službách
Gerontopsychologie v praxi
Koncept poskytování paliativní péče MZČR Konference Kvalita- Bezpečnost- Efektivita MUDr. Martina Novotná ředitelka odboru zdravotních služeb 3. června.
Spolupráce zdravotníků a sociálních pracovníků; možnosti následné péče
Ošetřovatelství v primární péči
Mgr. Jana Drexlerová Mamma HELP
VY_32_INOVACE_1/20A-ICT/PE/ON
Spolupráce MŠ se školskými poradenskými zařízeními
STŘEDNÍ ZDRAVOTNICKÁ A VYŠŠÍ ODBORNÁ ŠKOLA ZDRAVOTNICKÁ MB
Finanční situace systému veřejného zdravotního pojištění a úhrady zdravotní péče v roce 2009 Praha, 20. listopadu 2008.
8. Spolupráce MŠ se školskými poradenskými zařízeními
§ 49 Domovy pro seniory. V domovech pro seniory se poskytují pobytové služby osobám, které mají sníženou soběstačnost zejména z důvodu věku, jejichž.
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Středisko rané péče SPRP, pobočka Brno
Inkontinence Jeden z nejčastějších zdravotních problémů
Transkript prezentace:

Neurorehabilitace – jak se zorientovat? Neurorehabilitace – jak se zorientovat? Příručka pro osoby se získaným poškozením mozku a jejich rodiny

Komu je určena? pacientům jejich rodinám a blízkým všem odborníkům, kteří se s touto problematikou setkali a potřebují další informace

Co obsahuje? 1. kapitola: Získané poškození mozku – orientace v problematice 2. kapitola: Nejčastější následky získaného poškození mozku 3. kapitola: Role jednotlivých oborů v komplexní neurorehabilitaci + Slovníček pojmů 4. kapitola: Komplexní péče, její ideály a limity – srovnání německého a českého „systému“ 5. kapitola: Co můžeme udělat sami

1. kapitola: Získané poškození mozku – orientace v problematice Traumatická poranění mozku Cévní mozkové příhody Nádory mozku Zánětlivá onemocnění mozku Epilepsie Roztroušená skleróza Neuroplasticita – naděje terapie

2. kapitola: Nejčastější následky získaného poškození mozku Mozek a jeho centra Fyzické následky a omezení Psychické následky a omezení Sociální následky a omezení A co s tím?

3. kapitola: Role jednotlivých oborů v komplexní neurorehabilitaci Lékařské obory (neurochirurgie, neurologie, rehabilitační lékařství, psychiatrie, ambulance bolesti) Speciální pedagogika a pedagogicko - psychologické poradny SexuologieTerénní a ambulantní sociální služby FyzioterapiePobytové služby ErgoterapiePracovní rehabilitace Psychologie Klinická logopedieZařízení v ČR obecně

4. kapitola: Komplexní péče, její ideály a limity – srovnání německého a českého „systému“ Legislativně neukotvená následná péče, nepropojení zdravotních a sociálních služeb Fázový model (jasně stanovená posloupnost péče a její financování pojišťovnami) Česká republika Německo Dosavadní legislativa v ČR (na co má rodina nárok)

5. kapitola: Co můžeme udělat sami Co může rodina udělat v nemocnici Co může rodina udělat doma Psychohygiena aneb péče o sebe sama

Jak je třeba s příručkou zacházet? Odborné zdroje a teorie Praktické zdroje Tréninkové nástroje Služby Video Oficiální dokumenty a zákony většinou učebnice či odkazy s odbornými a teoretickými informacemi pro hlubší vhled do problematiky příručky a odkazy s praktickými návody a radami využitelnými v běžném životě konkrétní tělesná i mentální cvičení odkazy a kontakty na jednotlivá zdravotnick á a sociální zařízení názorná ukázka co je v rámci legislativního systému ČR možné

Podpora samotných pacientů a rodin… „Po operaci jsem byl asi 2 dny na JIP abych byl pod kontrolou a potom převezen. Na první vyzitě jsem si nepamatoval ani kdy semě narodila vlastní dcerka což mne tam uplně položilo a vždy mě tam dostavalo na nohy když zamou jezdila manželka nebo když mne zavolal kdokoli z rodiny. V domění že po operaci bych mohl jit tak po tydnu domu a v klidu do prace mědohnalo k šílenství když jsem se dozvěděl že to je hrozně dlouhá štreka léčení. Honilo se mne hlavou finanční zabezpečení rodiny. Pomoc kdyby žena našla práci, protože jsme nevěděli že budu potřebovat tak velikou pomoc od ženy. Chodit semnou po všech lékařích a kontrolách protože jsem si nepametoval ani město ve kterém bydlim s rodinou. Stále mě chybí orientace po městě a pomáhá mě k tomu dokonce i dcerka která mě vede do předškolky po cestě kterou si pamatuje lépe jak já. Hrozně mě to rozbrečí, ale zahřeje na srdíčku protože ji a ženu hrozně miluji a chci byt zdraví co nejrychleji. třeba to nepujde tak rychle, pujdu dotoho s plnym srdce. Pravě kvuly rodině.“

Poznání představuje konec strachu… Jiří Švejda Poděkování patří paní doktorce Marcele Lippert-Grünerové a všem lékařům, fyzioterapeutům, ergoterapeutům, psychologům, logopedům, sociálním pracovníkům, pacientům, jejich rodinám a všem nezávislým čtenářům, kteří podali kritickou zpětnou vazbu…