Krmiva.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ENERGIE ve výživě koní.
Advertisements

Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Název projektu Moderní škola Registrační číslo projektu
TUKY (LIPIDY).
Olejniny K olejninám řadíme rostliny obsahující ve svých plodech, semenech, příp. jiných částech hodně tuku (oleje), který se vyplatí průmyslově získávat.
ANTINUTRIČNÍ LÁTKY.
Zdroje včelí pastvy.
Chov I Výživa zvířat cvičení 2.. Krmiva a jejich rozdělení.
Okopaniny nízký obsah sušiny ( %) vysoké hospodářské výnosy
Zemědělství České republiky.
Praktické využití výpočetní techniky při sestavování a optimalizaci krmných dávek pro hospodářská zvířata.
Úpravy krmiv.
Krajina a životní prostředí
Výživa prasat Cvičení.
„EU peníze středním školám“
Josef Sklenář Výkrm kanečků na biofarmě Sasov
Potraviny rostlinného původu
Polní ekosystémy luskoviny krmné plodiny.
PaedDr.Pavla Kelnarová ZŠ Valašská Bystřice
BIOTECHNOLOGIE KVASNÝ ETHANOL.
Základy výživy a krmení hospodářských zvířat
Pícniny - rozdělení a využití
„EU peníze středním školám“
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Odborný výcvik Ročník:
Sacharidy ve výživě ryb
KUKUŘICE VE VÝŽIVĚ SKOTU
Předmět: Odborný výcvik Ročník: 1. Téma: Chov zvířat
Předmět: Odborný výcvik Ročník: 2. a 3. Téma: Chov Zvířat
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Zdeněk Pilka Název šablonyIII/2.
Polní plodiny Filip Bordovský.
Základy výživy a krmení hospodářských zvířat
Základy výživy a krmení hospodářských zvířat
Základy výživy a krmení hospodářských zvířat
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Zdeněk Pilka Název šablonyIII/2.
Předmět: Odborný výcvik Ročník: Téma: Chov Zvířat
Základy výživy a krmení hospodářských zvířat
Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Zásady zdravé výživy Dagmar Šťastná.
Zdravá výživa I Dagmar Šťastná.
Mgr. Věra Vasiljevičová
LUŠTĚNINY Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: luštěniny, význam, složení, hrách, čočka, fazole, sója Autor:
Projekt:OP VK Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Autor:Mgr. Alena Přibíková Číslo DUM:Pě9 - 8 Datum ověření ve výuce: Ročník:9.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL. Mají vysoký obsah bílkovin, sacharidů (hlavně škrobu), vlákniny, minerální látky (draslík, vápník), z vitamínů B, E, provitamín.
Produkce obilovin Obiloviny výrazně ovlivňují výživovou bilanci světové populace ve všech světadílech a mají mezi ostatními zemědělskými produkty výsadní.
STŘEDN Í ODBORN Á Š KOLA A STŘEDN Í ODBORN É UČILI Š TĚ MĚSTEC KR Á LOV É T.G. MASARYKA 4 Sada číslo 13.
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_564_ Výkup mléka Název školy: Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná škola,
Ekosystém pole Rostliny
Potraviny poživatiny s výživovou (nutriční) a energetickou hodnotou.
T e c h n i k a k r m e n í h o s p o d á ř s k ý c h z v í ř a t.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Z LEPŠOVÁNÍ PODMÍNEK PRO VÝUKU TECHNICKÝCH OBORŮ A ŘEMESEL Š VEHLOVY STŘEDNÍ ŠKOLY POLYTECHNICKÉ P ROSTĚJOV REGISTRAČNÍ ČÍSLO CZ.1.07/1.1.26/
Kakao o Kakao se vyrábí úpravou semen stromu kakaovníku pravého o Plody obsahují semena – tzv. kakaové boby, které mají ledvinovitý tvar o Největší.
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_563_ Výroba olejů Název školy: Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná.
OBILOVINY Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: obiloviny, charakteristika, složení, pšenice, žito, ječmen,
Zlepšování podmínek pro výuku technických oborů a řemesel Švehlovy střední školy polytechnické Prostějov registrační číslo CZ.1.07/1.1.26/
Alternativní zdroje NON-GMO krmiv
Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Kopřivnice, Štramberská 189, příspěvková organizace
SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Předmět Potraviny a výživa
Pole - obilniny Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
CO ROSTE NA POLI - TEST Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
Základní škola a Mateřská škola Libáň, okres Jičín
AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV ŠKOLY:
= přeměna látek a energií
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Vejce Vejce – pouze slepičí
VY_32_INOVACE_138_Chov_skotu
Transkript prezentace:

Krmiva

K r m i v a produkty rostlinného, živočišného, minerálního popř. syntetického původu, které dodávají zvířatům živiny na : Zachování života Produkci

Existuje asi 400 druhů základních krmiv s různou výživnou hodnotou a různými vlastnostmi, proto je nutné jejich rozdělení do skupin. Kriteria pro dělení krmiv :

P o d l e p ů v o d u : rostlinného – zelená krmiva, seno, okopaniny, siláže, zrna obilovin,semena luskovin, olejniny živočišného – mléko, živočišné moučky (rybí, masová, masokostní) minerálního – krmná sůl, vápenec, krmný superfosfát syntetického – aminokyseliny, vitamíny apod.

P o d l e m n o ž s t v í ž i v i n : 1. objemná a/objemná šťavnatá b/ objemná suchá c/ objemná vodnatá 2. jadrná (koncentrovaná) – zrniny, zbytky po zpracování průmyslu ( olejářského, mlynárenského, pivovarnického apod.

P o d l e z p ů s o b u získávání : statková - objemná i jadrná vyrobená v zemědělském podniku (zelená píce, obiloviny okopaniny, olejniny) průmyslová - zbytek po zpracování rostlinných a živočišných produktů pro lidský konzum (mlýnské zbytky, olejářské zbytky, masné, sladařské)

P o d l e p o m ě r u ž i v i n : bílkovinná – na organické hmotě se podílí hlavně dusíkaté látky (extrahované šroty, luskoviny, živočišná krmiva, kvasnice) polobílkovinná – na organické hmotě se stejným podílem podílí jak sacharidy tak i bílkoviny (krmná mouka, jetelotráva, luskovino obilní směsky) sacharidová – na organické hmotě se podílí především sacharidy (obiloviny, kukuřice, slunečnice, okopaniny, sláma, melasa)

Objemná krmiva Tvoří základ krmných dávek pro p ř e ž- v ý k a v c e, některá slouží jako doplněk krmné dávky pro ostatní zvířata.

Třídění objemných krmiv Šťavnatá Suchá Vodnatá

Šťavnatá krmiva Zelená píce, siláže, okopaniny Charakteriské znaky : vysoký obsah vody, okolo 80% nízký obsah sušiny okolo 20 % nízký obsah živin omezená skladovatelnost

Suchá krmiva Seno, sláma, plevy,kukuřičná vřetena Charakteristické znaky : Vysoký obsah sušiny nad 85 % Nízký obsah vody pod 15% Vysoký obsah vlákniny – 25 – 40% Nízká stravitelnost Dobrá skladovatelnost

Vodnatá krmiva Pivovarské mláto, lihovarské výpalky, melasové výpalky,škrobárenské zdrtky Charakteristické znaky : Vysoký obsah vody – nad 90% Nízký obsah sušiny pod - 10 % Nízký obsah živin Omezená skladovatelnost

Objemná krmiva šťavnatá Zelená píce – porosty zkrmované v čerstvém stavu, suš. 15 – 25%. Nejpřirozenější a nejlevnější krmivo. Dělíme na – bílkovinnou (jeteloviny, ..) -- polobílkovinnou (luční porost, směsky) -- sacharidovou (kukuřice, slunečnice)

Obsah živin v kg krmiva v původní sušině v %

Zařazovat do krmné dávky v optimální krmné zralosti Vyšší i nižší obsah vlákniny způsobí u zvířat snížení stravitelnosti, chutnosti, depresi trávení Při změně krmiva nutno dodržovat navykací období 7 -14 dnů Dusičnany, motýlokvěté P : Ca 1: 3- 10 trávy, obilí 1 :1,5 -1 Vitamíny – karoteny, C, E a K, skup B Při zkrmování zelených krmiv nutné doplnit sacharidová krmiva (kukuřičnou siláž vhodné zkrmovat celý rok jako vyrovnávací krmivo).

Dietetické účinky Zapařená – nadýmání Namrzlá – zkrmit po rozmrznutí Enzymy a hormony – estrogeny, gonadotropiny – při zkrmování vysokých dávek způsobí narušení pohlavní činnosti Mladá píce – mnoho vody – projímavé účinky Motýlokvěté – nadýmání, koliky, průjmy při vysokých dávkách – přídavek siláží, sena, slámy pozitivní účinky – mladá zelená píce mírně projímavé účinky, oživuje trávicí ústrojí aromatické rostliny zvyšují chuť k příjmu potravy luční porost léčivo při chronických zácpách

Specifické účinky Nepříjemnou chuť a vůně mléka způsobuje přítomnost plevele a vikve Více vitamínů – nažloutlá barva mléka – zelená píce Vysoké dávky zelené píce – horší kvalita tuku i masa

Dávky zelené píce kg na den Dojnice – 25 – 40 kg Výkrm - 15 - 20kg Jalovice – 15 kg Prasata – 2 – 10 kg Ovce – 2 – 8 kg Koně – 10 – 20 kg Husa – 200 g

Obnova pastevního porostu Duben 25 – 30 dnů Květen 14 – 18 dnů Červen 20 – 28 dnů Srpen 28 – 35 dnů Říjen 60 dnů Optimální výška porostu: dojnice 15 – 20 cm, ostatní skot 20 – 30 cm

Siláže Způsob konzervace, kdy bakterie mléčného kvašení přeměňují část zkvasitelných sacharidů na kyseliny, zejména mléčnou ( má značné konzervační účinky) Siláž je krmivo vzniklé buď z čerstvé nebo zavadlé píce Dodržovat zásady silážováná– sušina, délka řezanky, doba plnění, dusání, zakrytí, konzervanty

Silážování – vytvoření prostředí, kde nemohou žít škodlivé mikroorganizmy Silážujeme: zelenou píci, okopaniny, cukrovarské řízky, vlhké obilí, kukuřičné klasy a zrno Těžce silážovatelné – jeteloviny Lehce silážovatelné – kukuřice Využití hlavně ve výživě přežvýkavců

Obsah živin v l kg krmiva průměrné jakosti v %

Dietetické vlastnosti siláží kyselina mléčná ovlivňuje pozitivně trávení, aktivuje trávicí šťávy a potlačuje činnost pato- genních mikroorganismů závadná siláž – kyselá vůně, tmavá barva, kašovitá konzistence / způsobí diet. poruchy/ zkrmovat siláže po ukončení kvasných pochodů čili fermentace 10 – 40 dní příznivě dieteticky působí přídavek sena a okopanin k siláži zvířata raději přijímají siláže s vyšším obsahem sušiny

Specifické vlastnosti siláží horší kvalita siláží ovlivňuje kvalitu tvrdých sýrů mléko přijímá pachy siláže ze vzduchu jakostní siláž způsobí nažloutlou barvu mléka i másla

Orientační dávkování siláží na ks a den Skot 10 – 30 kg Ovce 1 – 3 kg Prase 1 – 6 kg Koně 2 – 10 kg Drůbež 20- 30 g / husa 80 - 100 g /

Krmné okopaniny Nízký obsah sušiny – 10 – 30% Poskytují nejvyšší výnosy z 1 hektaru Vysoká produkce energeticky bohatých látek (škrob, cukry, inulín) Nízký obsah bílkovin, ale vysoký výnos (z ha poskytnou brambory více než ječmen) Zkrmují se přímo, silážované, pařené nebo sušené Zbytky – zdrtky, řízky, melasa

jednostranná krmiva, používáme pouze jako doplňková organické živiny obsahují hlavně vysoce stravitelné BNLV mají nízký obsah Ca, P mají vysoký obsah K, vitamínu C a beta karotenu Klíčky a zelené zabarvení u brambor – přítomnost solaninu

Obsah živin v kg krmiva průměrné jakosti v %

Dietetické účinky vyšší dávky okopanin projímavé účinky u zvířat znečištění zeminou deprese trávení, průjmy zvířat, snížení stravitelnosti ostatních krmiv v KD v optimálních dávkách povzbuzují činnost střev, syrové přispívají k rozpouštění hlenů při katarech dýchacích cest nutné upravovat bulvy řepy , velké způsobují otlaky dásní, malé dávení zvířat biologická hodnota bílkovin u brambor je vysoká 70 %

Specifické účinky okopanin syrové brambory v optimálních dávkách ovlivňují příznivě sekreci mléka krmná řepa ve větších dávkách způsobí řepnou chuť mléka pařené brambory pozitivní vliv na kvalitu masa vyšší dávky krmné řepy u prasat snižují přírůstek krouhání řepy 2 hodiny před zkrmováním jinak dochází k přeměně dusičnanů v dusitany pařené brambory zkrmovat po vychladnutí

Dávkování okopanin na ks a den Skot : dojnice do 18 kg výkrm do 10 kg tele 3 – 8 kg chovný 8 – 15 kg Ovce: bahnice 1 – 3 kg výkrm 1 – 2 kg chovný 0,5 – 1 kg

Drůbež: slepice 30 – 60 g house 10 – 100g husa 100 – 200 g Prasata: prasnice 6 – 12 kg výkrm 1 - 6 kg kanec 5 – 8 kg chov 1 - 7 kg Koně: klisna 8 – 12 kg tažný 10 – 15 kg chovný 2 - 5 kg

Objemná s u c h á krmiva K těmto krmivům patří – seno, sláma, kukuřičná vřetena, plevy, slupky semen

C h a r a k t e r i s t i c k é znaky vysoký obsah sušiny nad 85 % nízký obsah vody do 15 % vysoký obsah vlákniny 25 – 40 % nízká stravitelnost živin dobrá skladovatelnost

Seno Zelená píce konzervovaná přirozeným sušením nebo dosoušením Princip sušení – vysušená buňka krmiva převyšuje sací napětí mikroorganismů, které nemají schopnost odebírat živiny z buněk krmiva a odumírají Výživné a dietetické krmivo

Předpoklady výroby kvalitního sena sklizeň v optimální vegetační fázi rychlé snížení obsahu vody nad 85 % sušiny sklizeň vhodnou mechanizací příznivé počasí rovnoměrné rozvrstvení zajistí stejnou vlhkost a zamezí vzniku ohnisek plísní

Skladování sena lisované nebo volné v senících dosoušení – vojtěšku naskladnit při sušině min 60 %, trávu naskladnit při sušině min. 65 % při teplotě sena nad 24 stupňů Celsia intenzivně větrat (do větráku vstřikovat kys. propionovou popř. čpavkovou vodu)

Rozeznáváme seno: luční, jetelové, vojtěškové, jetelotravní V praxi rozeznáváme seno telecí (luční) vitaminózní (mladá píce) koňské – málo kvalitní z kyselých trav lesní - nekvalitní

sušením se ničí vit. C, sníží se obsah beta – karotenu, vit. D, seno zkrmovat až po vyzrání tj. za 4 – 6 týdnů, nevyzrálé seno způsobí žaludeční katary, zvyšuje tělesnou teplotu, způsobuje žloutenku, skleslost a pocení zvířat vyzrálé seno má mít aromatickou vůni

Luční seno – podporuje trávení a zvyšuje využití ostatních krmiv (jeteloviny, trávy , byliny) vhodné pro telata Jetelové seno – větší dávky sena u koní způsobují podráždění mozku, někdy i žloutenku - výlučné zkrmování vyvolává kožní onemocnění fagopyrismus (způsobuje kyanogenní glykosid) Vojtěškové seno – méně příznivé dietetické účinky jako jetelové vyšší dávky kožní ekzémy, změny na sliznici, nervová onemocnění

Specifické účinky sena kvalitní seno má příznivé účinky na produkci i kvalitu mléka příznivé účinky i na kvalitu masa i na přírůstky vhodné pro plemenice před a po porodu vhodné i pro přípravu dietních nálevů

Dávkování sena skot - telata ad libitum dojnice 1 - 6 kg na kus a den koně – 5 – 12 kg ovce – 1 – 2 kg

Obsah živin v l kg sena v původní sušině v %

Sláma má zanedbatelnou výživnou hodnotu dosytné čili balastní krmivo ke krmení jsou vhodné slámy jařin ovesná a ječná, sláma je měkčí a jakostnější, ovesná sláma nejvhodnější obsahuje víc NL a ML nejvíce živin má sláma kukuřičná, sláma je i chutnější

sláma ozimů není vhodná ke krmení sláma luštěnin (hrachu, pelušky, vikve, čočky,sóji, bobu) má kvalitu podřadného sena( desikovanou nekrmit) sláma řepková, řepy semenačky není vhodná ke krmení

Dietetické a specifické účinky slámy vyšší dávky nejsou vhodné pro vysokobřezí plemenice (přeplnění bachoru), nebezpečí zmetání vysoké dávky způsobují tvrdost a bílou barvu másla ječná a ovesná sláma ve vyšších dávkách způsobí hořkou chuť mléka

Plevy chemické složení podobné slámě, nižší obsah vlákniny, vyšší obsah ML, lepší stravitelnost

Obsah živin v 1 kg krmiva v původní sušině v %

Orientační dávky na kus a den: dojnice 0 – 5 kg chovný skot 0 – 2 kg plemenný býk 0 – 2 kg výkrm 0 – 3 kg

Koně – tažný 3 – 5 kg Ovce – bahnice 0,5 kg - výkrm 0,3 – 0,5 kg - beran 0,5 – 1,0 kg

Objemná krmiva v o d n a t á zbytky po zpracování okopanin a obilnin v cukrovarech, pivovarech, lihovarech a škrobárnách obsahují mnoho vody a rychle se kazí, nejlépe zkrmovat co nejdříve v teplém stavu, konzervace je možná sušením popř. silážováním

Cukrovarnický průmysl Cukrovarské řízky - sušina okolo 20 % pro silážování - obsahuji NPN, vyšší obsah Ca - vláknina není signifikovaná 1,9 %, lehce stravitelné vhodné i pro prasata - jednostranné krmivo, nutné doplnit jinými krmivy - čerstvé zkrmovat omezeně, vhodnější silážování

skot - do 20 kg prasata – 2- 4 kg ovce 2 – 3 kg Ze 100 kg cukrovky se získá 60 – 70 kg cukrovkových řízků

Škrobárenský průmysl Bramborové zdrtky - vodnaté sacharidové krmivo 14 % sušiny, podáváme v bramborářských oblastech skotu 15 – 25 kg, omezeně ovcím do 2 kg - zkrmovat čerstvé nebo silážované - ze 100 kg brambor získáme asi 70 kg zdrtků

Škrob z obilnin (kukuřice, pšenice) Škrobárenská mláta mají vyšší krmnou hodnotu než bramborové zdrtky (málo k disposici)

Pivovarnický průmysl Pivovarské mláto – zbytek po vyloužení sladu - ze 100 kg sladu se vyrobí 130 kg mláta o sušině 20 % - vhodné pro přežvýkavce, pravidelné podávání pozitivně ovlivňuje dojivost podáme 15 – 20 kg na dojnici - prasatům zkrmujeme výjimečně 3 kg

Lihovarnický průmysl Výpalky bramborové, obilní, cukrovkové a melasové - ze 100 kg brambor se získá 150 kg výpalků - ze l00 kg obilí se získá 44 kg výpalků - výpalky obsahují 4 – 6 % sušiny

zůstávají všechny živiny mimo BNLV, které zkvašují BHB vysoká - zůstávají kvasinky nejvyšší výživná hodnota obilní výpalky, podřadné řepné, melasové nejsou vhodné ke zkrmování podávat zvířatům čerstvé v teplém stavu jako nápoj zkrmujeme dojnicím a skotu do 30 kg, ovcím 3 kg velké dávky bramborových výpalků způsobují vyrážky, průjmy, zmetání sušení je velice nákladné

JADRNÁ KRMIVA (koncentrovaná)

Využívají se ve výživě zvířat jednotlivě nebo ve formě krmných směsí a to: Doplňkových KS - DS Kompletních KKS Mléčných Medikovaných

Charakteristické znaky vysoký obsah sušiny a živin nízký obsah vlákniny vysoká energetická hodnota 6,8 – 9 MJ NEL/kg S, objemné krmivo 4,2 – 6 MJ/kg S vysoká stravitelnost živin okolo 80 % vysoká výživná hodnota nestimulují přežvykování rychle v bachoru fermentují – nebezpečí acidóz nízké skladovací ztráty okolo 3 %

Zrna obilovin pšenice, ječmen, oves, kukuřice, tritikale, žito Sacharidové krmivo pouze 10 – 12 % NL NL s nízkou BHB málo lyzinu a metioninu převážnou část BNLV tvoří škrob ML - málo Ca, více P (fytátová forma)

Dietetické účinky Zkrmovat 4 – 6 týdnů po sklizni Oves nejlepší dietetické účinky, slizové látky v nápoji, vysoká obsah vlákniny 10 – 12 % Kukuřice – nízká chutnost, nepříznivé dietetické účinky Pšenice – pozitivní dietetické účinky, chutné univerzální krmivo, Tritikale - pozitivní dietetické účinky Žito méně vhodné, antinutriční látky, hořké působí trávicí problémy, námel (toxický)

Specifické účinky Kukuřice – vysoká energetická hodnota, vhodná pro všechna zvířata, zkrmovaná prasatům ke konci výkrmu víc než 50 % v KS působí měkkou konzistenci sádla (nenasycené MK, barvivo „ zeanin“ žlutá barva sádla) zařazení luskovin působí příznivě - zařazujeme do KKS pro brojlery, vyšší dávky snižují chutnost krmné směsi a snižují příjem Pšenice – součást krmných směsí pro všechny druhy a kategorie zvířat, univerzální použití, bez omezení

Ječmen - působí příznivě na kvalitu masa a jakost sádla u prasat u dojnic ovlivňuje příznivě kvalitu mléka i másla obsahuje sacharidy „glukany“ - drůbež nemá enzym glukanázu, zařazovat omezeně do KS

Oves - vhodný pro plemeníky a koně, ovlivňuje příznivě pohlavní činnost temperament( avenin, koniferin) vyšší dávky způsobí měkkou konzistenci tuku u dojnic podporuje produkci mléka a tvorbu mléčného tuku nejvyšší obsah vlákniny z obilovin (10 – 12%), není vhodný pro monogastrická zvířata, ovesná rýže pro mláďata Žito - omezené zkrmování, antinutriční a hořké látky, výkrm skotu do 20 %

Obsah živin v 1 kg krmiva v původní sušině

S e m e n a l u š t ě n i n Obsah živin v 1 kg v původní sušině v % :

Luštěniny - příznivější zastoupení aminokyselin než obiloviny mají vysoký obsah lyzinu po vyrovnání specificky účinných látek (B12) částečně nahradí krmiva živočišného původu vysoký obsah antinutričních látek hořké látky (alkaloidy, kyanovodík) ovlivňují i degradaci aminokyselin i jiných živin nepříznivě ovlivňují enzymatickou činnost i metabolismus

Dietetické účinky vyšší dávky způsobují poruchy trávení, „blokují“ činnost enzymů a poškozují nervový systém kyanidy se přeměňují v rodanidy a pozvolna se vylučují z organismu dochází k jejich kumulaci nutné zkrmovat za 6 – 8 týdnů po sklizni přítomnost tříslovin způsobuje zácpu u zvířat

Hrách – nejchutnější, neobsahuje hořké látky Peluška – je méně chutná, obsahuje hořké látky, uvolňuje se kyanovodík, zkrmovat omezeně Bob - mírně nahořklá chuť, snížit zastoupení v KS pro prasata (hořká chuť masa, menší příjem krmiva) Vikev - obsahuje glykosid v i c i a n i n jeho složkou je kyanovodík, hořkou chuť snížíme propařováním a vyluhováním, nepoužívá se do KS

Sója - obsahuje ureázu – rozkládá močovinu, nezkrmovat společně sóju a močovinu antitrypsin rozrušíme propařováním nebo jinou tepelnou úpravou (toustace) Lupina – obsahuje alkaloid l u p a n i n vyvolává nervové poruchy, kožní exemy

Specifické účinky vyšší dávky luštěnin způsobí sušší a tužší maso a sádlo vysokobřezím zvířatům zkrmovat omezeně vyšší dávky sóji nahořklá chuť mléka, měkká konzistence tuku se sojovou příchutí

S e m e n a o l e j n i n Ke přímému zkrmování se používá semeno: lnu, řepka 00, ostatní semena olejnin se zpracovávají na výrobu oleje – lisováním nebo extrakcí Lněné semínko - povařené s vodou uvolní sliz a nabobtná, má příznivé dietetické účinky -obsahuje linamarin (uvolní se v teplé vodě) - dávkujeme telatům v odchovu 0,1 – 0,5 kg na den, při odstavu telat odvar 50 g na 1 litr mléka Řepka 00 - výkrmu skotu a dojnicím do 1 kg den

Obsah živin v %

Zbytky potravinářského průmyslu Využití pro výrobu krmných směsí Mlýnský průmysl: otruby, krmné mouky, obilní klíčky, ovesné slupky - Otruby – bohaté na vlákninu, obsahují P, poloviční energetická hodnota než zrno nejrozšířenější pšeničné, dieteticky příznivé pro přežvýkavce ve formě nápoje, ostatní nízká výživná hodnota

Krmné mouky – stejné vlastnosti jako obiloviny, vyšší obsah vlákniny a NL, nejvíce pšeničná mouka využití pro výkrm případně jako vehikulum doplňku biofaktorů, vysoké dávky mají tlumivé účinky na trávení Obilní klíčky – využívají se pšeničné a žitné, obsahují NL, vitamíny B, E Dále je možné využít: zlomkovou pšenici, ovesné slupky – nízká výživná hodnota

Obsah živin v %

Olejářský průmysl pokrutiny, extrahované šroty vysoký obsah NL, vysoká BHB pokrutiny kolem 5 až 12 % tuku, extrahované šroty 0,7 – 1,5 % tuku

Rozdělení extrahovaných šrotů : I.jakostní třída obsah NL okolo 40 % - sójový, podzemnicový, slunečnicový loupaný II. jakostní třída obsah NL okolo 30 % - podzemnicový, slunečnicový loupaný III. jakostní třída obsah NL okolo 25 % - řepkový, bavlníkový, slunečnicový IV. jakostní třída obsah NL pod 25 % - hořčičné, slunečnicové neloupané

Sójové - dobré dietetické účinky, antitrypsin, soyn - toxický, enzym ureáza, ovlivňují příznivě množství mléka ale snižují obsah tuku v mléce Podzemnicové – chutné, plísně ASPERGILUS FLAVUS produkují aflato- xiny – karcinogenní účinky vyšší dávky - nepříznivá chuť mléka a másla Sezamové – hodnotné obsahují slizotvorné látky, účinky jako lněné

Slunečnicové – loupané, neloupané vyšší dávky měkká konzistence tuku, pozitivní vliv na snášku Řepkové – více lyzinu a síry nahořklé obsahují glykosid sinirgin a silabin přechází do mléka nahořklá chuť Lněné - chutné, příznivé dietetické účinky, obsahují glykosid linamarin (vhodné povařit)

Zbytky cukrovarnického průmyslu melasa, krmný cukr, sušené cukrovarské řízky Melasa – ze 100 kg cukrovky se vyrobí 3 – 4 kg melasy, obsahuje 77 až 80 % sušiny má projímavé účinky dávkování pro skot - 2 – 3 kg, koně 1– 5 kg, zdroj pro výrobu kvasnic

Krmný cukr – nažloutlá barva, zchutňuje, zvyšuje energetickou hodnotu, skot 2 kg, prasata 1 kg, ovce 0,2 kg

Pivovarský průmysl Sladový květ - odrolené kořínky a klíčky z ječmene 2,5 x víc NL než ječmen, obsahuje fosfor, vitamíny B a E Mláto Pivovarské kvasnice

S u š á r e n s k á k r m i v a Získávají se ze zelené píce, okopanin a odpadů potravinářského průmyslu Sušení náročné, sušit jen kvalitní suroviny Úsušky pícnin o kvalitě rozhoduje vegetační fáze v době sklizně: I. třída 16,0 % NL 24,0 % vlákniny II. třída 12,5 % NL 26,0 % vlákniny

Cukrovarské řízky ze 100 kg řepy se vyrobí 5 - 6 kg sušených řízků Bramborové vločky a řízky ze 4 kg brambor se vyrobí 1 kg sušených řízků nebo vloček

K r m i v a ž i v o č i š n é h o p ů v o d u obsahují bílkoviny s vysokou biologickou hodnotou bílkovin obsah minerálních látek ve vhodném poměru, vitamíny skupiny B Mléko a mléčné krmné zbytky Mlezivo – husté, žlutá barva, lepkavé 2 x více sušiny než zralé mléko 4 až 5 x více bílkovin (imunoglobuliny) více vit. A, enzymů a ML – Ca, P, Mg za 5 až 6 dní má hodnotu normálního mléka

Mléko – albuminové a kaseinové málo železa, více fosforečnanů vápenatého a draselného a chloridu sod- ného, plnotučné mléko zkrmujeme výjimečně Odstředěné mléko Podmáslí a syrovátka - vhodná pro prasata

Živočišné moučky rybí, krevní, drůbeží, masokostní, péřokostní v současné době zákaz krmení neobsahují vlákninu, vysoké % minerálních látek

Obsah živin v %

Výrobky kvasného průmyslu Krmné kvasnice – kvasinky SACHAROMYCES a TORULA 90 % sušiny, vitamíny B i B 12, fosfor Výroba kvasnic – směs melasy, melasových výpalků, odpadních louhů a kyseliny citronové sulfitové kvasnice - využíváme odpady při výrobě celulózy sulfitoetanolové – výroba z etanolu a sulfitových výluhů krmné kvasnice – droždí – výroba z melasy činností kvasinek SACHAROMYCES nejkvalitnější

Využití: sušené kvasnice jsou součástí krmných směsí pro prasata a drůbež v dávce 2 – 3 %.

MINERÁLNÍ KRMIVA příjem ML - v nativní formě z krmiva nebo přídavek minerálních krmiv Vápenatá - krmný vápenec, vápenatý grit, plavená křída, chlorid vápenatý, vaječné skořápky Fosforečná – krmný superfosfát, diaminofosfát, hexametafosfát Vápenatofosforečná – kostní moučka, dikalciumfosfát, monokalciumfosfát Hořečnatá – magnovit / síran hořečnatý, uhličitan hořečnatý /, oxid hořečnatý Sodná – krmná sůl

Minerální krmné přísady MKP směs minerálních krmiv připravená podle požadavků jednotlivých druhů a kategorií zvířat