Mezinárodní den jódu – 6. března vyhlášeno 1999 Českým výborem UNICEF Lesklé krystaly jódu při pokojové teplotě; cca 0,7 g.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ZVÝŠENA HLADINA CHOLESTEROLU
Advertisements

Osteoporóza Role potravy v prevenci i léčbě
Vitamíny a jejich význam ve výživě člověka
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
OBEZITA.
VÝŽIVA – základní složky potravy
Žena a sport Mgr. Lukáš Cipryan.
Nedostatek potravy Jakub Průdek Kateřina Pužejová Adéla Chloubová
Světová populace je celkové množství všech živých lidí na Zemi v daném čase.Podle odhadů vydávaných sčítáním lidu dosáhla Zemská populace v roce 2007.
Metabolismus Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o funkci metabolismu člověka.
živiny z přírodních zdrojů
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:

Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
SPRÁVNÁ VÝŽIVA PROJEKT „ZDRAVĚ JÍST, ZDRAVĚ ŽÍT“.
Také si myslíte, že to děláte správně?
VY_32_INOVACE_VkZ Základní složky potravy
„EU peníze středním školám“
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Výživa a potraviny Voda a nápoje Obrázek:
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
Křivice Téma: Štefková Kristýna 2.HB.
Zdravá výživa II Dagmar Šťastná.
Žena a sport.
Potraviny – zdroje energie
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_ P9 _ 1.9 TEMATICKÁ OBLAST: Biologie člověka s rozsahem pro ZŠ Metabolické procesy trávicí soustavy TYP: DUM výkladový.
Stopové prvky Olivia Stamates.
Vitamíny rozpustné v tucích
HOBITI.
Lidské zdraví a potrava
„EU peníze středním školám“
VITAMÍNY A MINERÁLY.
. CIVILIZAČNÍ CHOROBY.
Pitný režim a děti Dana Růžičková, DiS., nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí 14. května 2008.
Sociální politika 06 CHUDOBA.
MultiVita pomáhá s chutí růst Ing. Radka Šimánková Manažerka značky Rama.
Endemická struma Hejmalová Michaela.
METABOLISMUS = chemické látkové přeměny v těle
Předmět: Potraviny a výživa Ročník: první
PITNÝ REŽIM NA ŠKOLÁCH a jak ho naplňovat
Poruchy výživy. Pavel Šuranský.
Název: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Příjemce podpory – škola: Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, p.o. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Vitamíny Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Název školy: D ě tský domov, Základní škola praktická, Praktická škola a Školní jídelna, Dlažkovice 1, p ř ísp ě vková organizace T ř ebívlice Autor:
Zdravá výživa Správné sestavení jídelníčku VY_32_INOVACE_01_36.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Milan Urbášek Dostupné z Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA Přáslavice.
VODA PITNÝ REŽIM Monika Crhová (
DEMENCE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jan Kumstát. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Název školy:Základní škola, Hradec Králové Milady Horákové 258 Autor:Mgr. Lukáš Dubrovský Název: VY_32_INOVACE_03_16C_Vitamíny Téma: Biologie člověka Registrační.
Vitamíny Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
P RAKTICKÉ ČINNOSTI Přídatné živiny Vypracoval: Lukáš Karlík.
Žlázy s vnitřní sekrecí. o uložena : na krku před dýchací trubicí, pod hrtanem o dělí se : na pravý a levý lalok spojený můstkem – istmus o činnost je.
Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_10_PŘÍRODOPIS
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
Potrava člověka Úkol: Na obrázku jsou některé zdroje živin, rozděl je na zdroje cukrů, tuků a bílkovin.
Živina Funkce (dle schválených tvrzení) Významný zdroj Vitamin A
Žít zdravě Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.
Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_11_PŘÍRODOPIS
NUTRILITE™ Iron Folic Plus
VLIV NADMĚRNÉHO PŘÍJMU FLUORIDŮ NA ORGANISMUS
Autor: PaedDr. Hana Hrubcová
Endemická struma.
ŽLÁZY S VNITŘNÍ SEKRECI
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
ZDRAVÁ VÝŽIVA III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška
Transkript prezentace:

Mezinárodní den jódu – 6. března vyhlášeno 1999 Českým výborem UNICEF Lesklé krystaly jódu při pokojové teplotě; cca 0,7 g

 Jód z řeckého iódés = „fialový“  hustota: 4,940 g/cm3  teplota tání: 113,5 °C  teplota varu:184,35 °C

Jod je životně důležitý pro tělesný a duševní růst a pro udržení celkového zdraví. Nedostatek jodu je obvykle daleko horší, než nedostatek železa. Je zcela nezbytný pro správnou funkci štítné žlázy, která pohlcuje jod potřebný k denní látkové přeměně, ale nemůže ho skladovat, jelikož ho potřebuje k výrobě hormonů (např. tyroxinu).  Nedostatek těchto hormonů může celkově negativně ovlivnit inteligenci.  Navenek se nedostatek jódu projevuje jako tzv. vole neboli struma.

 Nedostatkem jódu v organismu trpí celosvětově přibližně 30% populace (1,6 miliardy lidí). Nejvíce je postiženo obyvatelstvo vnitrozemských a horských oblastí Jižní Ameriky, centrální Afriky a Asie.  Je-li příjem jódu dostačující, obsahuje ho tělo asi mg a až 75% je uloženo přímo ve štítné žláze.  Vstřebávání jodu zhoršují burské oříšky, syrová sojová mouka, (sojové boby nejsou vhodné), všechny kapustové zeleniny.

 Následky nedostatku jódu Nedostatek jódu v potravě je nejčastější příčinou mentální retardace na světě. Nedostatek jódu u dětí se může projevovat celkovou apatií, mentální retardací, poruchou růstu, neschopností normálního pohybu a vyjadřování. Nedostatek jódu v těhotenství může zapříčinit spontánní potrat nebo mentální retardaci u dítěte.

 Vstřebávání radioaktivního jodu ze vzduchu je nebezpečné, zvlášť u lidí s nedostatkem jodu. Například radionuklid jódu I131 se dýcháním dostane do těla, shromažďuje se zejména ve štítné žláze a svou velkou radioaktivitou ohrožuje organismus. Pokud však přijme člověk tablety obsahující jód, nasytí jeho stabilní jód štítnou žlázu. Ta pak další radioaktivní jód nepřijme a jeho přebytek je z těla vyloučen.

μg /den dítě 1-3 roky90 dítě 4-6 let90 dítě 7-10 let120 dospívající a dospělý150 těhotenství200 kojení200 Doporučená denní dávka jódu

PotravinaObsah jódu (µg/kg) treska940,6 filé759,5 hejk (štikozubec)540,2 štika mořská225,5 makrela208,1 losos86,2 pstruh72,1 uzená makrela1211,6 šproty v oleji681,1 herinky v oleji525,6 losos v oleji489,0 sardinky v oleji432,7 makrela v oleji171,8 tuňák v oleji146,3 sardinky v rajském protlaku 343,3 sleď v rajském protlaku 212,3 zavináč128,6

Velmi vysoký obsah jódu má také Vincentka (5500 µg/kg ) a sušené mléko (1805 µg/kg). Obsah jódu v ovoci a zelenině závisí na tom, kolik ho obsahovala půda, v níž se pěstovaly. Jódem se v České republice obohacují i běžné potraviny, jako např. dětské piškoty nebo přesnídávky, ale hlavním zdrojem jódu v potravě je jodizovaná sůl, která dostatečně pokrývá denní potřebu jódu. Další potraviny s obsahem jódu: