VY_32_INOVACE_29-06 DUM 6 PRÁVO EU.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Správní právo Pojem správního práva.
Advertisements

charakteristické rysy práva © JUDr. Monika Forejtová, Ph.D.
Jednotlivec v právním řádu EU z perspektivy ochrany lidských práv
Přehled orgánů Evropské unie
VY_32_INOVACE_ 13 Instituce EU I
EU a Česká republika Instituce EU
EVROPSKÁ UNIE Je regionální uskupení sdružující evropské státy, jehož cílem je vytvoření hospodářské, politické a měnové unie členských zemí.
Státní občanství a cizinecký režim
KOMBI Obsah: Legislativa Evropské unie.
VY_32_INOVACE_ Politiky unie oblasti činnosti unie dělení podle resortu, kterých se týkají (doprava…), nebo podle toho, jak v nich rozhoduje Rada.
Co změní Lisabonská smlouva? Eurocentrum, Praha, 23. října 2008 Jan Karlas Ústav mezinárodních vztahů, Praha.
Volby VY_32_INOVACE_29-12 volební systémy.
Základní škola Evropské unie
Evropská unie.
Jsme v EU, buďme v obraze. Výhody a nevýhody členství v EU Jarolím Antal.
KOMBI Obsah shrnutí: Důvod vzniku a cíle evropské integrace
Právní aspekty genderového rozpočtování v České republice JUDr. Kristýna Outlá Praha.
I.5. Demokracie přímá a nepřímá
Tento studijní materil byl vytvořen jako výstup z projektu č. CZ.1.07/2.2.00/ Právní stát, demokracie a sociální stát Katedra práva.
Tento studijní materil byl vytvořen jako výstup z projektu č. CZ.1.07/2.2.00/ Systém a struktura práva Katedra práva.
SADA č.22 Identifikátor: VY_32_INOVACE_SADA22 _ VkO DUM č.19
SADA č. 22 Identifikátor: VY_32_INOVACE_SADA22 _ VkO DUM č.8
Evropská integrace pro pedagogy s posílením aktivizačních metod ve výuce III_Shrnutí_Riskuj Evropská integrace pro pedagogy s posílením aktivizačních metod.
MEZINÁRODNÍ ORGANIZACE
Historické milníky evropského práva
Příprava předsednictví ČR v Radě EU a role Sekce pro evropské záležitosti Aleš Opatrný Odbor koordinace evropských politik Sekce pro evropské záležitosti.
VY_32_INOVACE_15_Státy evropské unie (1) (2) (SADA ČÍSLO 6)
VY_32_INOVACE_ Smlouva o EU je platná od Je zavedeno „evropské občanství“ Přináší „kritéria konvergence“ – ekonomické sblížení 1.Stabilita.
Světová ekonomika OPF 1 SVĚTOVÁ EKONOMIKA 9. Světová ekonomika OPF 2 1) Charakteristika 2) Vývoj EU 3) Maastrichtská kriteria 4) Orgány EU 5) Rozpočet.
Jsme v EU, buďme v obraze. EU jako politický organismus Eva Pluskalová.
STÁTY EVROPSKÉ UNIE Zpracovaly: Jana Kroupová Kristýna Kocarová Kristýna Kocarová.
DUM 6 VY_32_INOVACE_ a)Velká Británie, Nizozemí, Lucembursko, Francie, Itálie, Německo b)Belgie, Nizozemí, Lucembursko, Francie, Itálie, Německo.
TEST 17. POLITOLOGIE
PRÁVNÍ VZTAH SOCIÁLNÍHO ZABEZPEČENÍ
DUM 6 VY_32_INOVACE_ a)Belgie, Nizozemí, Lucembursko, Francie, Itálie, Německo b)Velká Británie, Nizozemí, Lucembursko, Francie, Itálie, Německo.
Evropská unie - vznik vznik 1993 na základě Smlouvy o Evropské unii (Maastrichtská smlouva) navazovala na evropský integrační proces od padesátých let.
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Výchova k občanství II. stupeň Název a číslo učebního materiálu.
Monika Matysová.  Co to je suverenita?  Čl. 10 Ústavy  Čl. 10a Ústavy.
Prof. JUDr. Vladimír Týč, CSc
Evropská unie a lidská práva
Struktura a principy Evropského práva
Mezivládní organizace – jediná úroveň
Monika Matysová.  Belgie  Nizozemsko  Lucembursko  Itálie  Francie  Německo.
Právo životního prostředí JUDr. Jana Dudová, Ph.D.
VY_32_INOVACE_29-14 TEST 4 VOLBY, VOLEBNÍ SYSTÉMY.
VÝUKOVÝ MATERIÁL ZPRACOVÁN V RÁMCI PROJEKTU EU PENÍZE ŠKOLÁM
Česká republika a Evropská unie. ČR na cestě do EU n Dohoda o obchodu průmyslovými výrobky mezi ČSSR a EHS n Kooperační dohoda mezi ČSFR.
Instituce a právo ES/EU Přednáška ke kurzu „Právní aspekty evropské integrace“
Monika Matysová.  Belgie  Nizozemsko  Lucembursko  Itálie  Francie  Německo.
Evropské environmentální právo Osnova Úvod: hlavní změny v EU po ratifikaci LS Ochrana ŽP jako cíl EU Pravomoci EU Prameny EP + legislativní.
Evropské právo životního prostředí Přednáška č. 2 Úvod: hlavní změny v EU po ratifikaci LS Ochrana ŽP jako cíl EU Pravomoci EU Prameny EP.
EVROPSKÁ UNIE.
Jsem občanem Evropské unie
Dělba státní moci 1. Zákonodárná moc
Hlavní orgány v EU Monika Matysová.
11. Vztah práva a státu a pojem právního státu
SŮVOVÁ, COUFALOVÁ C3B. DEFINICE právní odvětví veřejného práva, zabývá se ústavou a vykládá ji na ochranu ústavnosti dohlížejí ústavní soudy souhrn právních.
P RÁVO E VROPSKÉ UNIE 2 Prezentace ES A EU Evropská společenství – původně tři Společenství 1951 – ESUO (fungovalo v období 1952 – 2002) 1957.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Kopřivnice, Štramberská 189, příspěvková org. AUTOR: Mgr. Vlasta Geryková VYTVOŘENO: NÁZEV: VY_32_Zeměpis_16_Evropská unie,
Příprava předsednictví ČR v Radě EU a role
Sociální zabezpečení v EU
Právo mezinárodní a právo vnitrostátní
Vnitrostátní, mezinárodní a evropský rozměr práva
ČR a EU, judikatura ÚS, Ústava ČR, pojem „ultra vires“
Přehled orgánů Evropské unie
ÚSTAVA ČESKÉ REPUBLIKY
Digitální učební materiál
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Renata Pitrová Název materiálu:
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Transkript prezentace:

VY_32_INOVACE_29-06 DUM 6 PRÁVO EU

Komunitární právo 1 Právo Evropských společenství komunitární právo – acquis communautaire ( systém nadstátního práva) Komunitární právo – dělení: Primární právo tvoří jej zakladatelské smlouvy o Evropských společenstvích, Slučovací smlouva Jednotný evropský akt, Smlouva o Evropské unii, Amsterodamská smlouva, mezinárodní smlouvy, ústavní tradice členských zemí

Komunitární právo 2 Sekundární právo (odvozené) nařízení – závazná směrnice – závazná v cíli rozhodnutí – závazná pro vybrané státy doporučení – nezávazná stanoviska - nezávazná

Zásady Evropského práva Princip přímého účinku přímá závaznost normy pro jedince Princip nadřazenosti přednost unijního práva před právem národním Princip subsidiarity Přednost práva EU!!!

Národní a evropské právo Evropské právo je upřednostněno před právem národním členské státy musí implementovat (zařadit)evropské právo do národního právního systému státní soudy jsou odpovědny za prosazování evropského práva – při odlišnosti právní normy se primárně využívají evropské normy

Kodaňská kritéria politická a ekonomická kritéria, která musí každý stát od roku 1993 splnit před vstupem do unie Politická kritéria dodržování lidských práv stabilita demokratických institucí Ekonomická kritéria fungování tržní ekonomiky

Vystoupení z EU Stát může z EU oficiálně vystoupit podmínky vystoupení upravuje Lisabonská smlouva stát o vystoupení zažádá – Rada EU zahájí jednání o smlouvě o budoucích vztazích mezi EU a zemí stát z EU oficiálně po uzavření dohody vystoupí

Občané EU občan státu unie = občan EU smlouva o EU zavedla „evropské občanství“ občanská práva vyplývající z „evropského občanství“ politický a sociální charakter – př. právo volně cestovat, právo na rovné zacházení v zaměstnání… politická práva vyplývající z „evropského občanství“ aktivní a pasivní volební právo (př. volby do Evropského parlamentu) „občanská iniciativa“

Práva občanů EU Listina základních práv a svobod EU od roku 2009 je dokument součástí primárního práva EU Evropský soudní dvůr řeší spory mezi orgány EU a jednotlivci, mezi členskými státy Evropský ombudsman Úmluva o ochraně lidských práv a svobod není součástí evropského práva Evropský soud pro lidská práva stojí mimo institucionální strukturu EU

ČR a EU „Zpátky do Evropy“ (volební heslo Občanského fóra v roce 1990) v roce 1993 podepsala vláda tzv. Asociační dohodu upravovala vztahy mezi EU a ČR před vstupem do EU nutnost plnění „kodaňských kritérií“ ze strany ČR v ČR vyhlásil prezident na 13. a 14. června 2003 referendum o vstupu (účast 55%, souhlasilo 77% z nich) Znění otázky v referendu: „Souhlasíte s tím, aby se Česká republika stala podle smlouvy o přistoupení České republiky k Evropské unii členem Evropské unie?“ 1.5.2004 vstup ČR do EU

ČR a EU Národní priory ČR prosazování principu tržního hospodářství snižování administrativní zátěže zvyšování energetické bezpečnosti a ochrana klimatu podpora lidských práv, další rozšiřování EU ČR má právo podílet se na rozhodování v evropských institucích

ČR a EU v roce 1990 bylo zahájeno jednání o vstupu do ES v roce 1996 podala ČR přihlášku ke členství v letech 1998 – 2004 probíhala přístupová jednání (nutno plnit „kodaňská kritéria“) 1.5.2004 ČR v rámci „východní vlny“ rozšíření vstoupila s dalšími devíti zeměmi do EU

Mgr. Monika Brzá Zdroj obrazového materiálu: KLIPARTY MS OFFICE Děkuji za pozornost Mgr. Monika Brzá Zdroj obrazového materiálu: KLIPARTY MS OFFICE