Dobrovolnictví v české společnosti

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Sexuální zneužívání v České republice: Výsledky národního výzkumu
Advertisements

Mgr. Dagmar Fialová Asociace muzeí a galerií České republiky
  MOŽNOSTI STUDIA V ZAHRANIČÍ Andrea Klapuchová Dům zahraničních služeb MŠMT Národní agentura pro Evropské vzdělávací programy
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
ERGONOMICKÉ ŘEŠENÍ PRACOVNÍHO MÍSTA PRO OSOBY SE ZDRAVOTNÍM POSTIŽENÍM
Název projektu: „Aby byl domov domovem I“ Registrační číslo projektu: CZ.1.15/3.3.00/ SEZNAMTE SE S PROJEKTEM „Aby byl domov domovem I“ realizovaném.
Dobrovolnictví v Soběslavi Akce je součástí projektu NSZM ČR „Dobrovolnictví a veřejná služba v obci - jak na to?“ podpořeného finančními prostředky z.
DOBROVOLNICTVÍ V SOCIÁLNÍCH SLUŽBÁCH
Reforma systému péče o ohrožené děti a služby pro rodinu
SOCIÁLNÍ EKONOMIKA SOCIÁLNÍ PODNIKÁNÍ
Projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR.
Význam mezinárodního dobrovolnictví pro rozvoj jednotlivce a otevřené společnosti Uznávání neformálního vzdělávání, Praha Robin Ujfaluši, ředitel.
Financování komunitních projektů Tento příspěvek vznikl při řešení grantu podpořeného Vzdělávací nadací Jana Husa Ing. Jana Krbová.
Projekt Podpora stáží a odborných aktivit při inovaci oblasti terciárního vzdělávání na DFJP a FEI Univerzity Pardubice CZ.1.07/2.4.00/ TENTO PROJEKT.
Obecná část rozpočtového práva III
„Finanční gramotnost jako nejlepší prevence předlužení občanů“ S ENÁT P ARLAMENTU Č ESKÉ REPUBLIKY 31. března 2009.
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. I n v e s t i c e d o r o z v o j e v z d ě l á v á n.
PŘEDSTAVENÍ PROJEKTU E-INKLUZE 50+. OBSAH Základní informace Komu je projekt určen Cíle Aktivity Harmonogram.
Projekt Podpora stáží a odborných aktivit při inovaci oblasti terciárního vzdělávání na DFJP a FEI Univerzity Pardubice CZ.1.07/2.4.00/ TENTO PROJEKT.
Finanční možností svépomocných skupin
Velké infrastruktury pro výzkum, vývoj a inovace
CSR V INTERNÍ KOMUNIKACI SKUPINY ČEZ
PREZENTACE KA 7 KONFERENCE PROJEKTU ITP ITP Ing. Jaromír Čáp, Národní vzdělávací fond, o.p.s. Velké Karlovice, Institut Trhu Práce.
Komunikace o evropských fondech Názory široké veřejnosti Tisková konference Ministerstva pro místní rozvoj
FM EHP /Norska Fond pro podporu spolupráce škol. Norsko.
Asistivní technologie a asistivní život ATIS workshop , Praha Mgr. Filip Novotný Odbor sociálních služeb a sociální práce Ministerstvo práce.
Studie dobrovolných aktivit ekologických NNO Tomáš Růžička
Konference Dobrovolnictví v obci – jak na to? Soběslav, října 2013 Akce je součástí projektu NSZM ČR „Dobrovolnictví a veřejná služba v obci -
Aktuální stav dalšího vzdělávání v České republice
Ing. Šárka Horáková, statutární město Karviná
Dobrovolnictví jako sociální služba, nebo příspěvek ke zdravotní péči?
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 8. prosince 2014.
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 24. března 2014.
Knihovny vzdělávají aneb Senioři v lavicích Nebuďte sami doma Městská knihovna Chrudim a sekce 60+ SKIP
Konference Neležme v posteli, zachraňujme kostely aneb role občanské společnosti při záchraně kulturního dědictví , Stříbro Příběh jednoho.
Místní akční skupiny a vzdělávání Horní Ředice
„Podpořeno grantem z Islandu, Lichtenštejnska a Norska v rámci Finančního mechanismu EHP a Norského finančního mechanismu prostřednictvím Nadace rozvoje.
Péče o zraněné živočichy ve světě Jan Plesník Konference o Národní síti záchranných stanic, Praha,
Síťování neziskových organizací Tereza Pospíšilová Fakulta humanitních studií, Univerzita Karlova.
Národní síť Zdravých měst ČR Místní Agenda 21 Brno, NKQ, 20. února 2013.
7.ročník programu Co je nového ve III.fázi Make a Connection v ČR & výběrové řízení 2008.
SOCIÁLNÍ DOPADY FINANČNÍ NEGRAMOTNOSTI U HANDICAPOVANÝCH OBČANŮ Mgr. Olga Rosenbergerová předsedkyně Asociace TRIGON místopředsedkyně pro projekty a fondy.
Dobrovolníci v sociálních službách Dobrá praxe v SAS pro rodiny s dětmi Dobrovolnického centra, o. s.
Rozvoj praktické výuky studentů psychologie sociální pedagogiky a poradenství: Shrnutí činnosti dvouletého působení Akademického centra poradenství a supervize.
Tandem Koordinierungszentrum Deutsch-Tschechischer Jugendaustausch Koordinační centrum česko-německých výměn mládeže Tandem Koordinační centrum česko-německých.
Města, obce a židovské památky – vzájemná spolupráce Vladimír Vihan, Obnova židovských památek v České republice.
KULATÝ STŮL Metodiky práce v náhradní rodinné péči
VEŘEJNÁ EKONOMIKA A SPRÁVA
Občanský a družstevní sektor. překrývání sociální ekonomiky státu s občanským sektorem /nejsou totožné/ České organizace občanského sektoru občanská sdružení.
Občanská společnost a občanský sektor PhDr. Jaroslava Šťastná, Ph.D.
NEVLÁDNÍ NEZISKOVÉ ORGANIZACE (NNO)
AKTUÁLNÍ SITUACE V PROJEKTU RIS – ČASOVÝ HARMONOGRAM červen 2005 – květen 2006červen 2007 – leden 2008 Fáze 0 – definice projektu Fáze 1 - analýza Fáze.
Sociální zabezpečení 4. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
Stav realizace ESF programů v gesci Ministerstva práce a sociálních věcí k Tisková konference 5. února 2007.
Březen – měsíc internetu podeváté aneb Na úřad přes internet Jaroslav Winter BMI sdružení ISSS, Hradec Králové
1 Stáže studentů v advokátních kancelářích poskytujících pro bono služby Pro bono junior.
1 Účast veřejnosti na rozhodování ve veřejné správě – základní pojmy Jitka Bělohradová.
Občanský sektor. Veřejný prostor Klíčová slova: stát x člověk (občan) – mezi nimi se rozpíná prostor – zahrnuje věci veřejné Klíčová slova: stát x člověk.
Transformace sociálních služeb: zkušenosti a výsledky Ing. Daniela Lusková Role obcí v transformaci sociálních služeb 25. – , Praha.
Financování NO Systém veřejného financování - financování z veřejných rozpočtů Finance z neveřejných zdrojů (tuzemských i zahraničních) Nadace tuzemské.
“DOBROVOLNICTVÍ JAKO IMPULS PRO UPLATNĚNÍ SE NA TRHU PRÁCE“ PŘEDÁVÁNÍ PRAKTICKÝCH ZKUŠENOSTÍ BAVORSKO – JIŽNÍ ČECHY Mgr. Bohdana Břízová, Ph.D. Zdravotně.
Z AJIŠŤOVÁNÍ VEŘEJNÝCH SLUŽEB Kontrahování služeb se soukromým a neziskovým sektorem.
MIKROEKONOMIKA Ekonomika neziskových organizací. Společenský význam neziskových organizací Nezisková organizace (nonprofit, nověji not-for-profit) = organizace,
ČINNOST PANELU HO ÚSTECKÉHO KRAJE V ROCE 2016
NÁZEV PROJEKTU: Podpora počátečního vzdělávání zdravotnických oborů, jejich propagace ve vzdělávacím centru pro komunitní práci a rozvoj klíčových kompetencí žáků 
Subjekty a objekty veřejných politik
Společensky odpovědné podnikání
Liberecký kraj a nestátní neziskové organizace
NNO partner pro rozvoj kraje
Česko s dobrovolnictvím počítá
Transkript prezentace:

Dobrovolnictví v české společnosti Tereza Pospíšilová Fakulta humanitních studií Univerzity Karlovy v Praze Z projektu Vzory a hodnoty dobrovolnictví v české a norské společnosti financovaného Finančními mechanizmy EHP a Norska a státním rozpočtem České republiky prostřednictvím Fondu pro podporu výzkumu

Prezentace představuje vybraná data z probíhajícího výzkumu Vzory a hodnoty dobrovolnictví v české a norské společnosti (VHD), na kterém pracují Doc. PhDr. Pavol Frič, Ph.D. (Fakulta sociálních věd UK), odborný garant projektu, a Mgr. Tereza Pospíšilová, Ph.D. (Fakulta humanitních věd UK). Data jsou výsledkem reprezentativního šetření na vzorku 3811 občanů ČR ve věku od 15 let (z toho 1132 dobrovolníků), které je součástí výzkumu a které proběhlo na podzim roku 2009. Projekt Vzory a hodnoty dobrovolnictví v české a norské společnosti realizuje Národní dobrovolnické centrum Hestia, o.s., ve spolupráci s Univerzitou Karlovou, Nadací rozvoje občanské společnosti a norským partnerem od června 2009 do prosince 2010.

Dobrovolnictví organizovanému v rámci nestátní neziskové organizace (NNO), tj. formálnímu, se věnuje 30% občanů ČR.(1) Dobrovolnictví individuálnímu (neformálnímu) se věnuje 38% občanů ČR.(2) Nejprve bych se vás ráda zeptala na dobrovolnou práci pro dobrovolné neziskové organizace, např. občanské sdružení, nadaci či obecně prospěšnou společnost. Vyberte prosím z předloženého seznamu dobrovolných neziskových organizací tu nebo ty, pro něž jste v uplynulých 12 měsících dobrovolně pracovala. (2) Člověk se nemusí dobrovolnictví věnovat jen skrze nějakou organizaci nebo přes internet, ale také jako jednotlivec. Pomohla jste dobrovolně během posledních 12 měsíců někomu ve vašem sousedství nebo v místním společenství bez toho, aby vaši pomoc zprostředkovala nějaká organizace?

Nejdůležitější bariéry dobrovolnictví Dobrovolníci: Příliš náročná situace v práci (34%) Příliš zaneprázdněn/a jinými činnostmi (32%) Mám zdravotní problémy (21%) Ostatní: Příliš zaneprázdněn/a jinými činnostmi (56%) Příliš náročná situace v práci (45%) Mám zdravotní problémy (39%) Nemám zájem (39%) Nikdo mně nepožádal (39%)

Kontakt: tereza.pospisilova@fhs.cuni.cz Děkuji za pozornost. Na tuto prezentaci prosím odkazujte takto: Pavol Frič a Tereza Pospíšilová, 2010. „Dobrovolnictví v české společnosti“. Příspěvek na konferenci „Neležme v posteli, zachraňujme kostely, aneb role občanské společnosti při záchraně kulturního dědictví“ ve Stříbře 26.-27.5.2010. Výstup z projektu Vzory a hodnoty dobrovolnictví v české a norské společnosti. Kontakt: tereza.pospisilova@fhs.cuni.cz Projekt Vzory a hodnoty dobrovolnictví v české a norské společnosti je financován Finančními mechanizmy EHP a Norska a státním rozpočtem České republiky prostřednictvím Fondu pro podporu výzkumu