Minerály a stopové prvky

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Soustava žláz s vnitřním vyměšováním
Advertisements

Lidské zdraví a potrava - pokračování
VÝŽIVA – základní složky potravy
ESENCIÁLNÍ ANORGANICKÉ (MINERÁLNÍ) LÁTKY
Látkové složení lidského těla- prvky
; Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_03
VITAMÍNY.
VY_32_INOVACE_VkZ Základní složky potravy
Organické a anorganické sloučeniny lidského těla
ZŠ A MŠ BOHUMÍN TŘ. DR. E. Beneše 456 okres Karviná, příspěvková organizace Digitální učební materiály ŠIII/2 VÝCHOVA KE ZDRAVÍ.
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Zdravá výživa aneb výživou ke zdraví.
Zdravá výživa II Dagmar Šťastná.
Automatické předvádění Víte, jaké bohatství se skrývá v jednom litru piva?
Steroidní hormony Dva typy: 1) vylučované kůrou nadledvinek (aldosteron, kortisol); 2) vylučované pohlavními žlázami (progesteron, testosteron, estradiol)
Minerály a stopové prvky
Stopové prvky Olivia Stamates.
Vitamíny rozpustné ve vodě
VITAMÍNY VY_32_INOVACE_05_26
Vitamíny Přírodní látky složité látky převážně rostlinného původy
HOBITI.
VITAMÍNY A MINERÁLY.
16.1 Jaké živiny jsou obsaženy ve stravě?
. CIVILIZAČNÍ CHOROBY.
Předmět: Potraviny a výživa Ročník: první
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_06
IMMUBLEND.
MINERÁLNÍ LÁTKY A STOPOVÉ PRVKY
Minerální látky a stopové prvky.
ŠTÍTNÁ ŽLÁZA Tvorba hormonů tyroxin - T4, trijodtyronin - T3
VITAMÍNY Jiří Folbrecht.
Anémie Hejmalová Michaela.
Osteoporóza Hejmalová Michaela.
Příjemce podpory – škola: Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, p.o. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Zdravá výživa VY_52_INOVACE_119.
Zdravá výživa I Dagmar Šťastná.
Vitamíny Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Vitamíny rozpustné v tucích  Mezi vitamíny rozpustné ve vodě řadíme: Vitamíny skupiny B Vitamín C Vitamín H Kyselina listová.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Brandýs nad Labem – Stará Boleslav, Školní 291 AUTOR: Mgr. Stránská Alena NÁZEV: VY_32_INOVACE_13_Př - výživa a zdraví TEMA:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Milan Urbášek Dostupné z Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA Přáslavice.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Fluor aneb všeho s mírou Bc. Tereza Černá 1. CNP - PS ZSF JČU.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Látky nezbytné pro: - Správný vývoj kostry - Správný metabolismus - Udržení acidobazické rovnováhy a homeostázy (co to je?) - Podílí se na tvorbě enzymů,
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Základní škola a Mateřská škola Dobrá Voda u Českých Budějovic, Na Vyhlídce 6, Dobrá Voda u Českých Budějovic EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek.
Vitamíny Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Vitamíny rozpustné v tucích  Mezi vitamíny rozpustné v tucích řadíme: Vitamín A Vitamín D Vitamín E Vitamín K.
P RAKTICKÉ ČINNOSTI Přídatné živiny Vypracoval: Lukáš Karlík.
Mikroživiny jsou vedle makroživin (sacharidy, tuky, bílkoviny) nezbytnou částí našeho jídelníčku. minerály Mikroživiny jsou tvořeny vitamíny. Tyto látky.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Vitamíny Jejich funkce a kde je najdeme VY_32_INOVACE_05_36.
VY_32_INOVACE_Luk_II_08 Živiny Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost 1.4. Zlepšení.
Výživa a zdraví. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport, zdraví, svět práce–
Předmět:chemie Ročník: 3. ročník učebních oborů Autor: Mgr. Martin Metelka Anotace:Materiál slouží k výkladu učiva o vitamínech. Klíčová slova: vitamíny,
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové, Úprkova 1 Autor: Mgr. Bláhová Eva Název: VY_32_INOVACE_13A_20_Biokatalyzátory Téma: 13A_CH9.roč.
Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_10_PŘÍRODOPIS
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
Potrava člověka Úkol: Na obrázku jsou některé zdroje živin, rozděl je na zdroje cukrů, tuků a bílkovin.
Živina Funkce (dle schválených tvrzení) Významný zdroj Vitamin A
AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková
Osteoporóza.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
DUM / VYDMUCHOV / POLIAČÍKOVÁ/ JAZYK A JAZYKOVÁ KOMUNIKACE/ 027
= přeměna látek a energií
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Víte, jaké bohatství se skrývá v jednom litru piva?
ZDRAVÁ VÝŽIVA VLIV VÝŽIVY NA ZDRAVOTNÍ STAV LIDÍ
Vitamíny Přírodní látky složité látky převážně rostlinného původy
Transkript prezentace:

Minerály a stopové prvky

Minerály a stopové prvky, ač nejsou stejně jako vitamíny nositeli energie, jsou zcela nezbytnou složkou naší stravy. Vzhledem k tomu, že většina minerálů je v dostatečném množství obsažena ve stravě, setkáváme se zřídka s jejich nedostatkem (výjimkou jsou rozvojové země). Koncentrace minerálních a stopových látek v potravinách často závisí na jejich množství v půdě, na níž byly pěstovány rostliny a na níž se pásl dobytek.

Krátkodobě si tělo dokáže udržet rovnováhu minerálních látek samo Krátkodobě si tělo dokáže udržet rovnováhu minerálních látek samo. Pokud je však jejich příjem dlouhodobě nízký, tělo čerpá ze zásob uložených ve svalech, játrech, kostech. Nejvýznamnější z hlediska nutričních defektů je nedostatek vápníku, železa a jódu. V posledních letech je také dáván důraz na dostatečnou suplementaci hořčíkem a zinkem.

Nejdůležitější minerály lidského těla: sodík draslík vápník fosfor chlór hořčík Nejdůležitější stopové prvky lidského těla: síra železo zinek jód selén fluór měď chróm mangan hliník

SODÍK ZDROJE: Většina sodíku se v našem jídelníčku nachází ve formě běžné kuchyňské soli - chloridu sodného. Ve formě dusitanu sodného se používá při konzervaci šunky, slaniny, párků a salámů. Je také hlavní složkou glutamátu sodného, přísady používané k dochucení mnoha komerčních polotovarů.

REFERENČNÍ HODNOTY: 1,6 g sodíku = 4 g soli (průměrná spotřeba v naší republice je však desetinásobná). Rovná čajová lžička je 5 g a vrchovatá lžička asi 8 g soli. VÝZNAM V ORGANIZMU: Tvoří základ elektrolytu, ve kterém probíhají všechny životní projevy buněk. Společně s draslíkem regulují vodní rovnováhu v těle, podílí se na udržování homeostázy krve, je nezbytný pro nervovou a svalovou činnost.

NEDOSTATEK: vzácně, může vést k nízkému TK, dehydrataci a svalovým křečím Významné množství se z těla ztrácí pocením. NADBYTEK: Zadržování tekutin, vysoký krevní tlak, selhání srdce, ledvin. Nadměrné množství soli může zvýšit vylučování vápníku a zvyšuje tak riziko osteoporózy. Děti nejsou schopné vylučovat sodík tak jako dospělí, a jsou proto mnohem citlivější na jeho nadměrný příjem.

DRASLÍK ZDROJE: suš. fíky, avokádo, semena, ořechy, banány, obil. klíčky, meruňky, brambory, luštěniny REFERENČNÍ HODNOTY: 2,5 g VÝZNAM V ORGANIZMU: Buňky, nervy a svaly by bez draslíku nemohly správně pracovat, je hlavním intracelulárním iontem, vyrovnává účinky nadměrného příjmu sodíku, např. otoky a vysoký krevní tlak. Je nezbytný pro šíření nerv. vzruchů.

NEDOSTATEK: slabost, pomatenost NADBYTEK: ochrnutí, srdeční selhání, svalová paralýza Nadměrný příjem má močopudné účinky (ledviny zvyšují objem vylučované moči). Lidé s ledvinovou chorobou však nejsou schopni se nadbytku draslíku zbavit, a proto by se měli nadměrného přísunu tohoto prvku vyhýbat.

VÁPNÍK ZDROJE: mléko a mléčné výrobky, sardinky v konzervě i s kostmi, zelená listová zelenina, sezamová semínka Je obsažen i v zelenině (špenát, rebarbora), ale pro přítomnost kyseliny šťavelové se v organizmu špatně vstřebává. REFERENČNÍ HODNOTY: MUŽI: 0,8 g ŽENY: 0,8 g, těhotné ženy až 1,5 g

VÝZNAM V ORGANIZMU: Stavba kostí a zubů, nezbytný pro přenos nerv. vzruchů, srážení krve a činnost svalů. NEDOSTATEK: svalová ochablost, křehké kosti, patologické zlomeniny, osteoporóza, křeče – tetanie Pokud tělo potřebuje více vápníku, než kolik ho potravou získá, vyvazuje vápník z kostí. Nedostatek vápníku může také plynout z nedostatku vit. D (kalciovou homeostázu řídí 3 hormony: parathormon, kalcitonin a D-hormon kalcitriol).

NADBYTEK: postižení ledvin (tvorba kamenů), kalcifikace měkkých tkání, poruchy srdečního rytmu Těžká poškození organizmu předávkováním Ca jsou dnes vzácností.

FOSFOR ZDROJE: ve všech rostl. a živočišných bílkovinách, tmavé maso, drůbež, ryby, plody moře, ořechy, semena, celozrnné obiloviny, mléko, žloutek REFERENČNÍ HODNOTY: 0,5 - 1 g

VÝZNAM V ORGANIZMU: tvorba kostí a zubů, nezbytný pro uvolnění energie v buňkách Sloučeniny fosforu (fosfáty) jsou hlavní složkou tkání všech rostlinných a živočišných buněk. Fosfor se účastní také regulace enzymové aktivity.

NEDOSTATEK: vzácně Fosfáty se přidávají do celé řady potravin (coca-cola k regulaci kyselosti nápoje, maso a mražené drůbež - zadržují vlhkost a tak maso změkčují). Někdy dochází k nedostatku fosforu v důsledku dlouhodobého užívání antacid. NADBYTEK: negativně ovlivňuje využití vápníku - zvyšuje riziko osteoporózy, potlačuje vstřebávání hořčíku .

Chlór ZDROJE: stolní sůl REFERENČNÍ HODNOTY: 2,5 g VÝZNAM V ORGANIZMU: udržování rovnováhy tekutin, nezbytné pro tvorbu žaludeční kyseliny Nejvyšší koncentrace se nachází v mozkomíšní tekutině a v trávicích žal. šťávách.

NEDOSTATEK: při běžné stravě se nevyskytuje K nadměrné ztrátě chloridů může dojít podobně jako u sodíku pocením, průjmy a zvracením. NADBYTEK: nevyskytuje se, vyloučí se močí

HOŘČÍK ZDROJE: celozrnné obilniny, luštěniny, ořechy, sezamová semínka, zelená listová zelenina, kakao REFERENČNÍ HODNOTY: 0,3 - 0,5 g VÝZNAM V ORGANIZMU: důležitá složka kostí a zubů, nutný pro přenos nerv. vzruchů, svalové stahy

NEDOSTATEK: křeče a svalový třes (tetanie) Nedostatkem tohoto prvku často trpí diabetici, lidé se zažívacími poruchami (celiakií, průjmem) a ledvinovými chorobami. NADBYTEK: nevyskytuje se

SÍRA ZDROJE: Do organismu se dostává nejčastěji v bílkovinách (sýry, vejce), neboť je součástí sirných aminokyselin cysteinu a metioninu. Je také složkou 3 vit. B: thiaminu, kyseliny pantotenové a biotinu. REFERENČNÍ HODNOTY: 0,5 - 1 g

VÝZNAM V ORGANIZMU: Síra je složkou dvou esencenciálních aminokyselin (cystein a methionin). Nachází se ve všech buňkách lidského těla, ve vyšších koncentracích ji najdeme v kůži, nehtech a ve vlasech. V čisté formě působí síra jako protiplísňové a antibakteriální činidlo (síření vinných sudů, léčba kožních chorob - akné).

NEDOSTATEK: není znám NADBYTEK: Siřičitany, které se používají ke konzervaci barvy sušených potravin (meruňky, rozinky), mohou u alergických jedinců vyvolat astmatický záchvat.

ŽELEZO ZDROJE: vnitřnosti, libové maso, sardinky, žloutek, zelená list. zelenina Vstřebávání železa z rostlinné potravy je podmíněno dostatkem vit. C, vstřebávání snižují oxaláty (špenát, rebarbora). Železo a vitamín E se vzájemně znehodnocují – nutno mít 8 hodinový odstup. REFERENČNÍ HODNOTY: MUŽI: 10 mg ŽENY: až 20 mg

VÝZNAM V ORGANIZMU: nezbytná složka hemoglobinu a mnoha enzymů účastnících se energ. metabolismu Železo je také nezbytné pro tvorbu myoglobinu, který slouží k ukládání kyslíku ve svalech. Enzymy obsahující železo se účastní přeměny beta-karotenu na aktivní formu vit. A. Další enzymy, které vážou železo, jsou nezbytné pro syntézu DNA, RNA a kolagenu. NEDOSTATEK: únava, chudokrevnost, snížená obranyschopnost organizmu

NADBYTEK: Vzácně sideróza = otrava Fe (šedé zabarvení kůže, žaludeční a jaterní poruchy), může být důsledkem častých krevních transfuzí a bývá také spojována s dlouhodobou pravidelnou konzumací alkoholických nápojů zkvašených v železných nádobách.

ZINEK ZDROJE: ústřice, tmavé maso, arašídy, slunečnicová semínka, kakao Nejlepším zdrojem jsou korýši a měkkýši, zvláště ústřice. Snadněji se vstřebává ze živočišných zdrojů. Vegetariáni často trpí jeho nedostatkem. Přítomnost železa a zinku v potravě vede k vzájemné konkurenci při vstřebávání. REFERENČNÍ HODNOTY: MUŽI: 10 mg ŽENY: 7 mg

VÝZNAM V ORGANIZMU: antioxidant, nezbytný pro zdravý růst, rozmnožování a činnost imunitního systému, důležitý pro funkci řady enzymů, syntéze inzulínu Zinek působí synergicky s vit. C u virových a bakteriálních infekcí, je součástí více než 200 enzymů. Z hlediska sportovního výkonu se podílí na tvorbě hormonu testosteronu. Také zvyšuje stabilitu inzulínu v krvi, a tím se udržuje stabilní hladina cukru v krvi.

NEDOSTATEK: ztráta chuti k jídlu, u dospívajících zpomalení růstu, poškození kůže, nehtů, vypadávání vlasů, špatná funkce pohlavních orgánů, oslabený imunitní systém NADBYTEK: nehrozí, pouze při příjmu z potravinových doplňků

JÓD ZDROJE: mořské řasy, plody moře, sůl obohacená jódem Nejlepšími zdroji jodidů jsou mořské ryby, plody moře, řasy a mořská voda. Některé látky v potravě - strumigeny- brání využití jodu (dusičnany, dusitany a také léky - sulfonamidy). REFERENČNÍ HODNOTY: 140 µg Jód je obsažen v mateřském mléce, a tudíž je v době kojení jeho potřeba zvýšená.

VÝZNAM V ORGANIZMU: nezbytná součást hormonů štítné žlázy NEDOSTATEK: struma, kretenismus, hrubá kůže, vlasy, apatie Ženy trpící těžkým nedostatkem jódu se vystavují nebezpečí, že porodí děti s nefunkčními hormony štítné žlázy. Pokud se postižené dítě ihned neléčí hormonem tyroxinem, trpí retardací – kretenismem. NADBYTEK: hypertyreóza - zvýšená činnost štítné žlázy

SELÉN ZDROJE: mořské produkty, mléčné výrobky, para ořechy, avokádo, čočka Selénu je dostatek v mořských rybách, ale z neznámých důvodů se z nich velmi špatně vstřebává. V potravě ho přijímáme hlavně v mase a v zelenině, pěstované na půdě s dostatkem selenu - česnek, cibule, pórek, pažitka, houby a některé ořechy. REFERENČNÍ HODNOTY: MUŽI: 75 µg ŽENY: 60 µg

VÝZNAM V ORGANIZMU: antioxidant, nezbytný pro správný pohlavní vývoj, pro zdravou kůži a vlasy a pro zachování dobrého zraku Patří mezi nejdůležitější stopové prvky pro lidský organizmus. Je součástí enzymu glutathionperoxidázy, který se podílí na odstraňování volných radikálů. Selén je nezbytný pro tvorbu aktivní formy hormonu štítné žlázy.

NEDOSTATEK: vzácně, zastavení růstu, opožděný pohlavní vývoj, snížená plodnost Při nedostatku selenoproteinu obalu spermie vznikají abnormální spermie. Hladina selenu je nízká u kuřáků a chronických alkoholiků, kteří trpí i nedostatkem vit. E. NADBYTEK: vypadávání vlasů, depigmentace kůže, únava

FLUÓR ZDROJE: zubní pasty, pitná voda, čaj (čajovník velmi dobře vstřebává z půdy fluoridy a příjem fluóru u lidí, kteří pijí hodně čaje z fluoridované vody může být značně vysoký) Rozložení fluoridů v půdě a pitné vodě je velmi nerovnoměrné a v některých oblastech je nutné podávání fluoridových přípravků dětem. REFERENČNÍ HODNOTY: 0,3 - 0,5 mg

VÝZNAM V ORGANIZMU: stavba kostí a zubů NEDOSTATEK: zubní kaz, špatné ukládání Ca do kosti NADBYTEK: fluoróza (křehké a skvrnité zuby), osteoporóza

MĚĎ ZDROJE: Vnitřnosti, korýši a měkkýši, ořechy, semena, houby, kakao, žloutek REFERENČNÍ HODNOTY: 1 – 2 mg VÝZNAM V ORGANIZMU: Nezbytná pro růst kostí a tvorbu pojivové tkáně, zlepšuje vstřebávání železa z potravy. Je složkou mnoha enzymů, např. superoxiddismutázy, který se účastní ochrany proti volným radikálům.

NEDOSTATEK: vzácně (nedonošené děti), poruchy růstu a tvorby kostí, vlasů, nehtů Nedostatek může vést ke vzniku anemie z nedostatku železa, neboť jen díky mědi dokáže lidské tělo využít zásob železa pro tvorbu červených krvinek. NADBYTEK: Poškození jater, hromadění mědi v CNS, poškození ledvin

CHRÓM ZDROJE: Tmavé maso a játra, žloutek, plody moře, celozrnné obiloviny, sýry, kvasnice REFERENČNÍ HODNOTY: 25 g VÝZNAM V ORGANIZMU: důležitý pro regulaci hladiny krevního cukru, podílí se na úpravě hladiny tuků a cholesterolu v krvi Dostatečný přísun chrómu je zvlášť důležitý v jídelníčku diabetiků -že usnadňuje přenos glukózy do buněk.

NEDOSTATEK: snížená glukózová tolerance, opožďování růstu Při jeho nedostatku se může zvýšit hladina cholesterolu v krvi. NADBYTEK: poškození ledvin

MANGAN ZDROJE: ořechy, obilniny, neloupaná rýže, luštěniny, zelená listová zelenina REFERENČNÍ HODNOTY: 2 mg VÝZNAM V ORGANIZMU: má vliv na fungování základních metabolických enzymů, mineralizaci kostí a správnou funkci nervového systému, tvorba hormonů štítné žlázy a pohlavních hormonů, hraje důležitou roli v tvorbě inzulínu a cholesterolu.

NEDOSTATEK: není znám NADBYTEK: Nadbytek je znám jako profesionální inhalační otravy, které vedou k poruše centrální nervové soustavy.

HLINÍK ZDROJE: Stopová množství tohoto prvku se nacházejí ve všech živých organizmech. Většina požitého hliníku se spíše vyloučí než vstřebá. Hliník se přidává do stolní soli, aby se solná zrnka nelepila k sobě. V nízkých koncentracích se objevuje v pitné vodě – ve formě síranu hlinitého se používá k jejímu čištění. Hydroxid hlinitý se přidává do mnoha typů antacidových tablet používaných při léčbě zažívacích poruch. REFERENČNÍ HODNOTY: Žádné

VÝZNAM V ORGANIZMU: Žádná známá biologická funkce v těle NEDOSTATEK: Není znám. NADBYTEK: Mozkové poruchy (předčasná demence)