Seznamuje žáky s procesem lidské socializace a společenským statusem.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PhDr. Věra Strnadová, Ph. D.
Advertisements

Motivace 1.úvodní pojmy 2. pracovní motivace 3. stimulace
 Seskupení lidí spojených určitými vazbami; vyvíjejí společnou činnost, mají společný cíl.  Protiklad - náhodné setkání (koncert, autobus)  Vzájemné.
Sociologie Sociologie je společenská věda, která zkoumá sociální život jednotlivců, skupin a společnosti.
Vzdělávání a jeho kategorie
Životní způsob, životní styl, volný čas a zdraví
Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Socializace Škola: Cyrilometodějské gymnázium a střední odborná škola pedagogická Brno Označení: CZ.1.07/1.5.00/ , VY_32_INOVACE_nov42 Autor Mgr.
AKTIVNÍ STÁRNUTÍ A MEZIGENERAČNÍ SOLIDARITA, ČILI JAK VŠTE VEDE STUDENTY K RESPEKTU A CHÁPÁNÍ STARŠÍCH OBČANŮ Mgr. Lenka Hrušková, Ph.D. VŠTE v Českých.
Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony:
Výchova ke zdraví Vztahy ve skupině.
KULTURA Jitka Nešněrová.
Konflikt sociálních rolí
Rozdíly mezi osobnostmi
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
UČENÍ = PROCES JEHOŽ VÝSLEDKEM JE ZMĚNA PSYCHICKÝCH JEVŮ, DISPOZIC K NIM A JEJICH VNĚJŠÍCH PROJEVŮ.
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 1. ročníku gymnázia na předmět OSZ KLÍČOVÁ SLOVA: Socializace,
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Benedikt Chybík Název šablonyIII/2.
Název projektu: Zvýšení kvality profesní přípravy žáků SOU Dačice
SOCIÁLNÍ ROLE ROLE Očekávaný způsob chování vázaný na určitý sociální status (VSS II, s. 943) Připsané Vnucené Získané.
VY_20_INOVACE_SVF20360DUD Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
VY_20_INOVACE_SVF20560DUD Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
Střední odborné učiliště zemědělské a služeb, Dačice, nám. Republiky 86 Název projektu: Zvýšení kvality profesní přípravy žáků SOU Dačice Název projektu:
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět:Občanská nauka Ročník:
SOCIÁLNÍ DETERMINACE PSYCHIKY
MALÉ SOCIÁLNÍ SKUPINY.
Sociální role Petr Machala.
typy sociálních skupin
VÝCHODISKA SPORTOVNÍHO TRÉNINKU
Model transkulturní péče
Socializace Občanský a společenskovědní základ
Sociální role Sociální pozice Sociální mobilita
Šárka Hučíková, V8A Gymnázium Jiřího Ortena
SOCIÁLNÍ KOMUNIKACE KAPITOLA 1. Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice.
6. Profesní kompetence jako pracovní způsobilost Dagmar Svobodová.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Jana Novotná Název materiálu: VY_32_INOVACE_10_PEDAGOGIKA_PSYCHOLOGIE_09.
Výchova jako proces zpracovala: Kateryna Foinetská.
OPAKOVÁNÍ. Přetopená místnost Přehledné poznámky Příliš velká večeře Talent na jazyky Spolupráce se spolužáky Zábavné příklady Bolest hlavy Lehké učivo.
Vliv společenského prostředí na utváření osobnosti, sociální prostředí, komunikace a socializace.
S OCIÁLNÍ PSYCHOLOGIE Mgr. Vladimír Velešík. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy ANOTACE 1.Kód DUMu: VY_32_INOVACE_1.SV.18.
Co je to učení?. Učení je jeden ze základních vývojových procesů, jehož výsledkem je relativně trvalá změna vyvolaná zkušeností. (Denglerová, 2009)
Socializace Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslava Wrubelová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Jedna z rolí, kterou člověk v životě splňuje – ROLE KONZUMENTA – na základě toho se očekává SPOTŘEBNÍ CHOVÁNÍ. - základem spotřebního chování – ROZHODOVÁNÍ.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslava Wrubelová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
 Souhrn hybných činitelů v činnostech, učení a osobnosti  Skutečnosti, které jedince podněcují, podporují nebo naopak tlumí, aby něco konal či nekonal.
OB21-VVP-HUM-OBN-MIK-U O s o b n o s t Mgr. Marie Mikulcová.
Trocha teorie nikoho nezabije …. VLASTNOSTI OSOBNOSTI OSOBNOST - souhrn vlastností, procesů a stavů, návyků, postojů, které tvoří celistvou strukturu.
Psychická struktura osobnosti Vytvořila Ing. Lenka Hřibová, Duben 2016.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
ČÍSLO PROJEKTU ČÍSLO MATERIÁLU NÁZEV ŠKOLY AUTOR TÉMATICKÝ CELEK
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Sociologie pro SPP/SPR/VPL
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
Sociální skupiny a role
Mediální manipulace rozjizdeji-kampan-proti-propagande-a- bludum/r~c1f97c0ea36f11e6a16a fea04/
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Jana Novotná Název materiálu:
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
RODINA A JEJÍ POSTAVENÍ VE SPOLEČNOSTI
Socializace Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslava Wrubelová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
O dborné U čiliště a Z ákladní Š kola praktická Holešov
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Socializace Kejřová.
Sociální pozice a role. Zdroj obrázků:
Lekce 6: Dítě v procesu socializace výchovy a vzdělávání
Osobnost člověka z hlediska sociální psychologie
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy
Sociální psychologie.
Pedagogika a psychologie
5. Kultura jako řešení problémů přežití
Lekce 6: Dítě v procesu socializace výchovy a vzdělávání
Transkript prezentace:

Seznamuje žáky s procesem lidské socializace a společenským statusem. ČLOVĚK VE SPOLEČNOSTI Seznamuje žáky s procesem lidské socializace a společenským statusem.

ZÁKLADNÍ POJMY individuum sociální skupina socializace status společenská role

Člověk jako společenská bytost člověka lze charakterizovat jako: individuální osobnost  osobnost sociální http://indy.mgn.cz/wp-content/uploads/2009/09/silueta2.JPG http://www.christnet.cz/img-main/319.jpg

Osobnost individuální tvoří ji dynamický souhrn duševních vlastností a duševních procesů člověka, propůjčující mu neopakovatelnou jedinečnost vývoj osobnosti se skládá jednak z genetické složky a je podmíněn životními zkušenostmi je také ovlivněn rodinným prostředím (kvalita a stálost citových vztahů v rodině)

Osobnost sociální  je součástí skupiny – rodiny, kolektivu, společnosti... vyžaduje kontakt s okolním prostředím skupina = relativně stálý soubor lidí spojených určitým cílem, činností, společnými zájmy, hodnotami a normami chování mezi členy skupiny vznikají více nebo méně pevné vazby pro funkčnost ve skupině je důležitý proces socializace

Zápis do sešitu Člověk ve společnosti Osobnost individuální individuální osobnost  osobnost sociální Osobnost individuální souhrn duševních vlastností a duševních proces, neopakovatelná jedinečnost osobnost = genetická složka + životní zkušenosti + rodinné prostředí Osobnost sociální je součástí skupiny vyžaduje kontakt s okolím skupina = stálý soubor lidí se společným cílem, zájmy, hodnotami a normami chování mezi členy skupiny vznikají vazby

Socializace proces, jímž se jedinec stává schopným sociálně žít v příslušné společnosti, zespolečenštění člověka v jejím průběhu je třeba se naučit: porozumět kultuře dané společnosti přijmout za svůj určitý soubor hodnot a norem, jejichž dodržování společnost vyžaduje ovládnout základní způsoby chování v typických sociální situacích, tedy naučit se hrát různé sociální role socializací se přenášejí na následující generace hodnoty a sociální znalosti společnosti, ale též sociální nerovnosti a defekty socializace (jako získávání sociální zkušenosti) probíhá nepřetržitě

Zápis do sešitu Socializace jedinec se stává schopným sociálně žít v příslušné společnosti je třeba se naučit: porozumět kultuře dané společnosti přijmout určitý soubor hodnot a norem ovládnout základní způsoby chování, tnaučit se hrát různé sociální role socializací se přenášejí na následující generace hodnoty a sociální znalosti společnosti socializace probíhá nepřetržitě

Sociální učení Formy sociálního učení je to způsob, kterým se jedinec učí přizpůsobovat požadavkům svého společenského prostředí a osvojuje si názory, postoje, hodnoty Formy sociálního učení napodobování ztotožňování se s určitým vzorem (identifikace) přebírání rolí (osvojování si rolí) očekávání určitého způsobu jednání přebírání citových vztahů od lidí nekritické přebírání názorů http://redsys.magazin.libimseti.cz/img/img/605392de053f.jpg

Zápis do sešitu Sociální učení Formy sociálního učení je to způsob, kterým se jedinec přizpůsobuje požadavkům společenského prostředí a osvojuje si názory, postoje, hodnoty Formy sociálního učení napodobování ztotožňování se se vzorem přebírání rolí nekritické přebírání názorů atd.

Status základem formálních vztahů  je sociální pozice (status) a sociální role, která je s ní svázána status má vzhledem k jiným postavením určitou hodnotu – svázán s výkonem určité role (role = to, jak očekáváme, že se bude člověk chovat) může být: vrozený, získaný (získaný během života), připsaný (jak člověka vidí ostatní lidé) členění sociální role: formální (student, poslanec...), neformální (kamarád...) podřadná/souřadná/nadřazená specifická → vnucená (obětní beránek), přisouzená (šašek třídy)… souběžně několik rolí (matka, dcera, atletka, sekretářka, sestra...) atd.

Zápis do sešitu Status status = sociální pozice základ formálních vztahů je svázán se sociální rolí status má určitou hodnotu může být: vrozený, získaný, připsaný členění sociální role: formální, neformální podřadná/souřadná/nadřazená specifická souběžně několik rolí

Otázky: Co vše dohromady formuje naši osobnost? Definuj, co je to socializace. Vysvětli, proč je proces socializace důležitý. Popiš, co se rozumí pojmem status. Jakým způsobem člověk určitý status může získat? Je tento status již neměnný? Proč? http://www.clker.com/clipart-4257.html

Děkuji za pozornost! http://www.clker.com/cliparts/P/9/5/b/q/Q/smiley-thumbs-up-md.png