Statistika Vypracoval: Mgr. Lukáš Bičík

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Statistika.
Advertisements

Statistické funkce v tabulkovém kalkulátoru Excel MS
Statistická indukce Teorie odhadu.
Charakteristiky úrovně
Výpočet zásoby porostu na zkusných plochách při požadované přesnosti
Projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR.
Statistické charakteristiky variability
NORMOVANÉ NORMÁLNÍ ROZDĚLENÍ
Odhady parametrů základního souboru
Hodnocení způsobilosti měřících systémů
POPISNÁ STATISTIKA ZPRACOVÁNÍ DAT Výpočet výběrových charakteristik
4EK416 Ekonometrie Úvod do předmětu – obecné informace
Charakteristiky variability
Exponenciální rovnice
Popisná statistika - pokračování
CHYBY MĚŘENÍ.
Statistika Střední hodnoty
Charakteristiky polohy hodnoty znaku - čísla popisující polohu znaku na číselné ose -můžeme zvolit: -Aritmetický průměr -Modus, medián -Harmonický průměr.
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace
Tloušťková struktura porostu
„EU peníze středním školám“
Charakteristiky polohy
Derivace Vypracoval: Mgr. Lukáš Bičík
Obsah statistiky Jana Zvárová
Charakteristické rysy a typy jednorozměrného rozdělení četností.
Základní statistické charakteristiky
Statistika Ukazatelé variability
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUMVY_32_INOVACE_09C17 AutorMgr. Monika Chvostková Období vytvořeníŘíjen.
Charakteristiky variability
Aktivní škola - podpora, zlepšení kvality vzdělávání a výuky na základní škole Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Pavel Najman. Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
Statistika 2 Aritmetický průměr, Modus, Medián
Charakteristiky variability
Popisná statistika III
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Pavel Najman. Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
Metrologie   Přednáška č. 5 Nejistoty měření.
Průměr Maximum Minimum
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Pavel Najman. Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
Základy matematické statistiky. Nechť je dána náhodná veličina X (“věk žadatele o hypotéku“) X je definována rozdělením pravděpodobností, s nimiž nastanou.
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Základy statistiky Autor: Jana Buršová.
REGIONÁLNÍ ANALÝZA Cvičení 2 Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice.
VY_32_INOVACE_21-16 STATISTIKA 2 Další prvky charakteristiky souboru.
Kombinatorika, pravděpodobnost, statistika
© Tom Vespa STATISTICKÉ ZPRACOVÁNÍ DAT (JEDNOROZMĚRNÉ SOUBORY)
Statistika Statistika je matematická disciplína, která zpracovává výsledky hromadného pozorování (o objemu výroby, dovozu či vývozu zboží, výdajích a příjmech.
Základy statistiky Základní pojmy. Základy statistiky Statistiku můžeme chápat jako činnost - získávání stat. údajů, jejich zpracování a vyhodnocení jako.
STATISTIKA 1. MOMENTY Vztah mezi momenty v rámci skupin a celku Data rozdělena do několika skupin S 1, …, S k Počty objektů v jednotlivých skupinách n.
Popisné charakteristiky statistických souborů. ZS - přesné parametry (nelze je měřením zjistit) VS - výběrové charakteristiky (slouží jako odhad skutečných.
Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název a adresa školy: Integrovaná střední.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Charakteristiky variability Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Charakteristiky úrovně Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY Vypracoval: Mgr. Lukáš Bičík Logaritmické rovnice.
… jsou bohatší lidé šťastnější?
Chyby měření / nejistoty měření
Induktivní statistika - úvod
Číslo a název projektu: CZ /1. 5
Statistika 2.cvičení
STATISTICKÉ ZPRACOVÁNÍ DAT (JEDNOROZMĚRNÉ SOUBORY)
Spojitá a kategoriální data Základní popisné statistiky
Metodologie pro ISK 2 Úvod do práce s daty
Základní zpracování dat Příklad
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Střední škola obchodně technická s. r. o.
Analýza kardinálních proměnných
Autor: Honnerová Helena
Základy statistiky.
Základy popisné statistiky
Charakteristiky polohy
Transkript prezentace:

Statistika Vypracoval: Mgr. Lukáš Bičík TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY 1

Význam statistiky Cílem statistiky je zpracovat naměřené nebo jinak získané údaje (zpravidla číselného charakteru) tak, aby z nich bylo možno vyvodit nějaké závěry. Vzhledem k tomu, že se zpracovává zpravidla velké množství údajů, využívá se k výpočtům výpočetní technika – počítač, případně kalkulačka. K výpočtu statistických hodnot se často používá menší počet dat, než kolik obsahuje celý statistický soubor. Např. při zjišťování volebních preferencí se nezjišťují odpovědi všech občanů České republiky s volebním právem, ale vybere se jen tzv. reprezentativní vzorek, který má v tomto případě pouze přibližně 1000 respondentů. Výsledek je pak zatížen určitou chybou, která je však kompenzována menšími nároky při sběru dat.

Statistické veličiny Aritmetický průměr: xi jsou jednotlivé naměřené hodnoty n je počet hodnot 2) Vážený aritmetický průměr: ni jsou počty nebo váhy jednotlivých hodnot xi Tento průměr se použije v případě, že jednotlivé hodnoty mají různou váhu (např. výpočet průměrné známky) nebo jsou zastoupeny v různých počtech.

Statistické veličiny 3) Geometrický průměr: xi jsou násobky růstu či poklesu (např. růst je o +5 %, násobek růstu je tedy 1,05 (105 % z původní hodnoty)). Geometrický průměr se používá při výpočtech průměrného růstu či poklesu. 4) Harmonický průměr: Harmonický průměr se používá při výpočtech průměrné doby nějaké práce (výroba součástky, zpracování úkolu apod.) Poznámka: I u geometrického a harmonické průměru lze použít váženou variantu (viz vážený aritmetický průměr).

Statistické veličiny 5) Medián: Medián je prostřední hodnota ze souboru srovnaného dle velikosti, takže přesně polovina hodnot je větších než medián a polovina menších. V případě sudého počtu hodnot je medián aritmetický průměr dvou prostředních hodnot. 6) Modus: Modus je nejčastěji se vyskytující hodnota v souboru. 7) Maximum a minimum – největší a nejmenší hodnota 8) Variační rozpětí: R = max – min 9) Absolutní odchylka: Absolutní odchylka je vzdálenost mezi konkrétní hodnotou a průměrem.

Statistické veličiny 10) Průměrná absolutní odchylka: Průměrná absolutní odchylka je aritmetický průměr absolutních odchylek. 11) Relativní odchylka: Relativní odchylka je vyjádření (zpravidla procentuální) poměru průměrné absolutní odchylky vzhledem k aritmetickému průměru.

Statistické veličiny 12) Rozptyl: 13) Směrodatná odchylka: 14) Variační koeficient: Variační koeficient je obdoba relativní odchylky, vypočítává se však ze směrodatné (nikoliv průměrné absolutní) odchylky. Vyjadřuje poměr směrodatné odchylky a průměru, zpravidla se vyjadřuje v %. Poznámka: Rozptyl, průměrná absolutní i směrodatná odchylka vyja-dřují, jak hodně jsou jednotlivé hodnoty vyrovnané, resp. jak jsou vzdá-lené od průměru. V praxi se nejčastěji používá směrodatná odchylka.

Statistické veličiny 15) Korelační koeficient: Korelační koeficient vyjadřuje závislost jedné veličiny na druhé. Výsledkem je číslo v intervalu <–1;1>, resp. <–100 %;100%>. Záporná hodnota vyjadřuje opačnou závislost (veličiny se ovlivňují negativně), kladná naopak. Příklady: Čím lepší výkon v hodu granátem, tím lepší výkon v hodu oštěpem, korelační koeficient bude zřejmě vysoký (více jak 0,5, neboli více jak 50 %). Čím vyšší množství tělesného tuku, tím nižší věk dožití (např. kvůli vyššímu riziku kardiovaskulárních nemocí), korelace je tedy záporná. Korelační koeficient je pro ruční výpočet dosti složitý, používá se tedy výhradně výpočetní technika.

Využití Excelu při výpočtech Statistické výpočty jsou zhledem k velkému množství zpracovávaných údajů zdlouhavé. Proto se využívá počítač s vhodným softwarem, např. programem Excel. Standardním způsobem lze vložit tyto funkce: PRŮMĚR – spočítá aritmetický průměr z označených buněk GEOMEAN – geometrický průměr HARMEAN – harmonický průměr MODE – modus MEDIAN – medián PRŮMODCHYLKA – průměrná absolutní odchylka VAR – rozptyl SMODCH – směrodatná odchylka CORREL – korelační koeficient MAX – maximum MIN – minimum Ostatní údaje (relativní odchylka, variační koeficient atd.) lze dopočítat vzorcem, např. smodch()/průměr() spočítá variační koeficient. Statistické výpočty zvládají i kalkulačky. Je nutné je přepnout do statistického režimu (STAT) a postupovat dle návodu (na vnitřní straně krytu kalkulačky bývá přesné pořadí tlačítek, která se mají stisknout).