Společné stravování Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Milena Michnová Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze. www.zlinskedumy.cz
Charakteristika DUM Název školy a adresa Střední odborná škola Otrokovice, tř. T. Bati 1266, 76502 Otrokovice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0445 /1 Autor Bc. Milena Michnová Označení DUM VY_32_INOVACE_SOSOTR-KC-Ek/1-EK-2/17 Název DUM Společné stravování Stupeň a typ vzdělávání Středoškolské vzdělávání Kód oboru RVP 65-51-H/01 Obor vzdělávání Kuchař – číšník pro pohostinství Vyučovací předmět Ekonomika Druh učebního materiálu Výukový materiál Cílová skupina Žák, 15 – 16 let Anotace Výukový materiál je určený k frontální výuce učitelem, případně jako materiál pro samostudium, nutno doplnit výkladem, náplň: charakteristika a členění společného stravování, funkce a formy veřejného stravování Vybavení, pomůcky Dataprojektor Klíčová slova Společné stravování, veřejné stravování Datum 21. 8. 2013
Společné stravování Náplň výuky Charakteristika společného stravování Charakteristické rysy společného stravování Formy veřejného stravování Funkce a podstata veřejného stravování
Společné stravování – charakteristika Jedním z mnoha výsledků prohlubující se dělby práce ve společnosti a rozvoje cestovního ruchu je omezování individuálního stravování v domácnosti a jeho nahrazování stravováním společným. Společné stravování představuje činnost spojenou s hromadnou výrobou, prodejem a spotřebou jídel a nápojů pro velké skupiny obyvatelstva. Je organizována mimo domácnosti. Stravování je buď za plnou nebo částečnou úhradu v prostorách, které jsou zpravidla místně spojeny s výrobou.
Charakteristické rysy společného stravování ovlivňuje životní úroveň obyvatelstva šetří čas potřebný k přípravě pokrmů v domácnosti vhodnou nabídkou zajišťuje racionální výživu vytváří nové pracovní příležitosti podílí se na tvorbě HDP působí na rozvoj ekonomiky tím, že ovlivňuje další odvětví - je součástí národní kultury Obr. 1
Formy společného stravování Veřejné stravování – otevřené Je přístupné všem spotřebitelům Poskytuje služby podle obchodních zásad Jde o zisk – host si vše plní v plné výši Patří sem – restaurace, kavárny, vinárny, pohostinství Účelové stravování – uzavřené Zabezpečuje diferencované stravování pro uzavřené skupiny Je to neobchodní činnost – strávníci platí jen část nákladů V některých případech neplatí nic Patří sem – školní, závodní, ústavní stravování, stravování důchodců…
Veřejné stravování – funkce Patří mezi nejstarší a nejrozšířenější soustavy společného stravování. Zařízení veřejného stravování zpravidla plní všechny funkce společného stravování. Jeho zařízení jsou přístupná široké veřejnosti. Zákazník hradí celou hodnotu poskytovaných služeb. Podniky veřejného stravování si ze získaných tržeb hradí své náklady a dosahují zisku. Obr. 2
Účelové stravování – funkce Nazýváme také jako uzavřené stravování. Je určeno pouze pro určité skupiny obyvatelstva. Strávník hradí pouze hodnotu poskytovaných surovin. Ostatní náklady hradí zřizovatel. Zařízení účelového stravování nevytváří zisk. Plní pouze funkci základního a doplňkového stravování. Obr. 3
Podstata společného stravování Činnost společného stravování je zaměřená na uspokojování výživových potřeb obyvatelstva. Stravování je organizováno pro velké skupiny spotřebitelů ve speciálních prostorách. Ve většině případů je ve společném stravování místně i časově spojena výroba pokrmů a nápojů. Výrobky jsou spojeny s distribucí, prodejem a současně s jejich konečnou spotřebou. Tím se odlišují od maloobchodu.
Činnost společného stravování Společné stravování: Nákup – výroba – prodej – spotřeba Maloobchod: Nákup – prodej Obr. 4
Kontrolní otázky Charakterizuj společné stravování. Jaké znáš formy společného stravování? Jaké zastává funkce společné stravování? Vysvětli podstatu společného stravování. Obr. 5
Seznam obrázků: Obr. 1: [vid. 21. 11. 2012], dostupné z klipart Microsoft Office 00408950.jpg Obr. 2: [vid. 21. 11. 2012], dostupné z klipart Microsoft Office 00401950.jpg Obr. 3: [vid. 21. 11. 2012], dostupné z klipart Microsoft Office 00409367.jpg Obr. 4: [vid. 21. 11. 2012], dostupné z klipart Microsoft Office 00431830.jpg Obr. 5: [vid. 21. 11. 2012], dostupné z klipart Microsoft Office 00439536.jpg
Seznam použité literatury: [1] Jan Mlčoch: Ekonomika pro SOU a SOŠ, vydalo nakladatelství INFORMATORIUM, Praha, 2000, ISBN: 80-86073-61-O
Děkuji za pozornost