Koordinační centrum pro EQF (EQF NCP) Setkání zástupců evropských iniciativ 29. 10. 2013 NAEP Milada Stalker Antonie Ondrouchová Pavel Hradecký.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
POSPOLU Podpora spolupráce škol a firem se zaměřením na odborné vzdělávání v praxi T. Vencovská.
Advertisements

Národní koordinační skupina pro digitální vysílání v ČR Ing. Zdeněk Duspiva Cíle a financování informační kampaně na podporu digitalizace.
ECVET A NÁVRH ZPŮSOBU JEHO ZAVÁDĚNÍ V ČESKÉ REPUBLICE Lenka Chvátalová.
ECVET v Programu celoživotního učení
Národní centrum Europass ČR | Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků.
Europas JUDr. Milan Tomeš AKTIVITA JE SPOLUFINANCOVÁNA EU JAKO PROJEKT č. COMM/PRG/008-1 V RÁMCI „AKCE NA PODPORU INFORMOVANOSTI A DISKUSE OEVROPSKÉM ROKU.
LLP Comenius Evropská jazyková cena Label Petr Chaluš.
Koordinační centrum EQF Základní a střední vzdělávání PhDr. Jana Kašparová.
Zákon č. 179/2006 Sb. a právní úpravy systému uznávání výsledků dalšího vzdělávání MŠMT Odbor vyššího odborného a další vzdělávání Mgr. Monika Měšťanová.
NÚV a jeho priority v oblasti celoživotního učení
Rozvoj a implementace Národní soustavy kvalifikací (NSK2) Projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
1 PROJEKT UNIV 2 KRAJE Školy jako centra celoživotního učení IPn SETKÁNÍ ŘEDITELŮ STŘEDOČESKÉHO KRAJE
Koordinační centrum pro EQF Implementace EQF v Evropě – současný stav Valná hromada AVOŠ, 19. dubna 2012 Milada Stalker
Celostátní síť pro venkov
SETKÁNÍ ZÁSTUPCŮ EVROPSKÝCH INICIATIV KOORDINAČNÍ CENTRUM PRO ECVET SETKÁNÍ ZÁSTUPCŮ EVROPSKÝCH INICIATIV
YOUTHPASS (Pas mládeže) externí spolupracovníci ČNA.
Další vzdělávání v terciárním vzdělávacím sektoru Současnost a výhled do budoucna MŠMT Odbor vyššího odborného a další vzdělávání Mgr. Monika Měšťanová.
Český rámec kvalifikací Podmínky, souvislosti a možnosti vývoje Jiří Nantl , Praha, MŠMT Diskusní seminář na téma „Proč zavádět ČRK“? Projekt.
Rozvoj Národní soustavy kvalifikací podporující propojení počátečního a dalšího vzdělávání Systémový projekt (NSK – Národní Soustava Kvalifikací)
YOUTHPASS (Pas mládeže) Akce 2 – Evropská dobrovolná služba (pro Vysílající a Hostitelské organizace)
Konference NIDM k uznávání neformálního vzdělávání Praha, 2. a 3. listopadu 2011.
Národní tým expertů ECVET Národní tým expertů ECVET Šíření a podpora evropského nástroje pro zvýšení kvality mobilit ECVET a jeho zavádění.
1 Školy jako centra celoživotního učení a uznávání Jana Bydžovská KONFERENCE MŠMT K VYUŽÍVÁNÍ ESF VE VZDĚLÁVÁNÍ
YOUTHPASS Pas mládeže Akce 2 – Evropská dobrovolná služba (pro dobrovolníky)
Další vývoj přiřazování kvalifikací k EQF v České republice Miroslav Kadlec, Praha,
Národní kvalifikační rámec České republiky a projekt Q-RAM
EUROPASS PaedDr. Miroslava Salavcová
Role škol v kariérovém poradenství z pohledu programu Euroguidance
Knihovny současnosti 2011 České Budějovice
Tato prezentace je spolufinancována Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Výstupy z učení a národní kvalifikační rámec terciárního.
Celostátní síť pro venkov. Obsah  Cíle, nástroje a zásady Sítě  Organizační zajištění Sítě  Tématické pracovní skupiny  Kontaktní místa Sítě  Informační.
Národní centrum Europass ČR | Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků.
Implementace ECVET v České republice. HLAVNÍ ZÁSADY ECVET Nástroj k podporování mobility Využití v počátečním i dalším vzdělávání Podpoření stáží v ČR.
Podpora poskytování dalšího vzdělávání v Pardubickém kraji reg.č.: CZ.1.07/3.2.13/ Představení projektu - rekapitulace dosavadní činnosti aktivity.
Evropská dimenze odborného vzdělávání Helena Úlovcová Helena Úlovcová Otrokovice 6. – Konference projektu UNIV 2 KRAJE.
Další vzdělávání v ČR Konference UNIV 2 KRAJE , Liblice.
EU - V PRAXI Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Národní centrum Europass ČR | Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků.
Výsledky referenčního procesu NSP, NSK, EQF Pavel Hradecký.
Organizační struktura
EUROPASS EUROPASS PaedDr. Miroslava Salavcová
Evropská dimenze OV a její odraz v činnosti NÚOV
Transformuje Kraj nebo kraj ?
ZÁVĚREČNÁ JEDNÁNÍ SEKTOROVÝCH RAD 1. čtvrtletí 2015.
Implementace EQAVET v ČR
Referenční proces v České republice Jakub Stárek 11. března 2011 Praha, Hotel Pyramida Konference k procesu přiřazování úrovní kvalifikací v ČR k úrovním.
Odborné vzdělávání a Evropa Helena Úlovcová
”Národní tým expertů ” Dům zahraniční spolupráce Národní agentura pro evropské vzdělávací programy.
Aktivity Centra EUROGUIDANCE Jitka Morčušová, Alice Müllerová Centrum Euroguidance Praha,
Michala Čičváková Národní centrum Europass ČR Portfolio dokumentů Europass.
METODICKÝ SEMINÁŘ ETWINNING. eTwinning eTwinning Partnerství škol v Evropě Projekty spolupráce na dálku Komunita evropský škol.
Další vzdělávání v ČR Konference UNIV 2 Kraje , Otrokovice.
STAV VÝVOJE A VYBRANÉ SOUVISLOSTI NÁRODNÍ SOUSTAVA KVALIFIKACÍ STAV VÝVOJE A VYBRANÉ SOUVISLOSTI.
Evropské nástroje na podporu mobility žáků Michala Čičváková.
Setkání expertní skupiny v rámci partnerské sítě TTnet Téma - polytechnické vzdělávání Ing. Tomáš CIMBÁLNÍK Mgr. Petr Paníček Praha,
Analýza potřeb v území Pardubického kraje Pracovní tým k platformě Kariéra a celoživotní vzdělávání Podpora kompetencí k podnikavosti, iniciativě a kreativitě.
Uznávání výsledků neformálního vzdělávání a informálního učení v sítích škol poskytujících vzdělávací služby pro dospělé Projekt je financován Evropským.
Národní ústav odborného vzdělávání Aktuální úkoly v příštím období Jitka Pohanková Celostátní seminář ředitelů středních průmyslových škol Špindlerův Mlýn,
European Qualifications Framework Evropský rámec kvalifikací Národní ústav pro vzdělávání :
NZZ – Nová závěrečná zkouška IPN Dana Kočková, NÚOV MŠMT,
NSK – vazby na evropské procesy
Úvodní konference projektu UNIV 2 KRAJE, PRAHA
KURIKULUM S Podpora plošného zavádění školních vzdělávacích programů v odborném vzdělávání.
NSK Jednání k PK chůva na MPSV
Role sektorových rad jako reprezentantů zaměstnavatelů v procesech NSK
Aktuální stav dalšího vzdělávání a vize do budoucna
Polytechnické vzdělávání v praxi
Organizační struktura
Kvalita a akční plánování rozvoje vzdělávání. kvalita a akční plánování rozvoje vzdělávání.
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání v JčK
Transkript prezentace:

Koordinační centrum pro EQF (EQF NCP) Setkání zástupců evropských iniciativ NAEP Milada Stalker Antonie Ondrouchová Pavel Hradecký

Evropské nástroje pro transparentnost a mobilitu

EQF  umožňuje mezinárodní srovnání a přenos kvalifikací mezi zeměmi, podporuje mobilitu  zajišťuje větší srozumitelnost kvalifikací mezi jednotlivými zeměmi a podporuje celoživotní učení  rozlišuje osm úrovní kvalifikací, které jsou popsány znalostmi, dovednostmi a kompetencemi Doporučení o zavedení EQF (2008)  Používat EQF jako referenční nástroj pro srovnávání úrovní kvalifikací  Využívat postup založený na výsledcích učení a podporovat VNIV  Do r provést přiřazení – stanovení jasných odkazů mezi národními úrovněmi a úrovněmi EQF  Do r zajistit, aby nové certifikáty a diplomy obsahovaly odkaz na úroveň EQF  Ustavení Poradní skupiny EQF (EQF Advisory Group) – Kritéria a postupy pro přiřazování, projednávání nár. referenčních zpráv atd.  Ustavení národních koordinačních center pro EQF Evropský rámec kvalifikací pro CŽU – EQF LLL

EQF 8 EQF 7 EQF 6 EQF 5 EQF 4 EQF 3 EQF 2 EQF 1 IE 10 IE 9 IE 8 IE 7 IE 6 IE 5 IE 4 IE 3 IE 2 IE 1 FR I FR II FR III FR IV FR V EQF 8 EQF 7 EQF 6 EQF 5 EQF 4 EQF 3 EQF 2 EQF 1 DK 8 DK 7 DK 6 DK 5 DK 4 DK 3 DK 2 DK 1 MT 8 MT 7 MT 6 MT 5 MT 4 MT 3 MT 2 MT 1 EQF – 1.krok Národní úrovně přiřazeny k úrovním EQF

Doporučení o zavedení EQF – ustavení koordinačních center (NCP)  přiřadit české úrovně kvalifikací k Evropskému rámci kvalifikací,  použít při tom transparentní metodiku a výsledky zveřejnit,  dávat pokyny zainteresovaným subjektům a informovat je,  zapojit do procesu všechny příslušné subjekty vč. sociálních partnerů a vzdělávacích institucí Činnost KC EQF podporována granty EK v podobě projektů  na aktivity, které by jinak nebyly možné uskutečnit (semináře, externí spolupráce odborníků, PR, tisk brožur, napojení databází na portál EQF, mezinárodní spolupráce mezi NCP atd.) Hlavní cíl a náplň činnosti = vytváření českého rámce kvalifikací, seznamování veřejnosti s jeho potenciálními výhodami a diskuse o něm Smysl, činnost a poslání KC EQF

Kvalifikace všeobecné Kvalifikace odborné Kvalifikace vysokoškolské 4. úroveň 2. úroveň 1. úroveň Co je a k čemu může být národní rámec kvalifikací?

Povedlo se:  přiřazení českých kvalifikací k Evropskému rámci kvalifikací (ale ne jediného rámce úrovní),  použití transparentní metodiky a zveřejnění výsledků,  informování zainteresovaných subjektů (částečně),  zapojování do procesu všech příslušných subjektů vč. sociálních partnerů a vzdělávacích institucí (nikdy nekončící práce) Obtíže:  abstraktní koncepty se obtížně vysvětlují  nepochopení principu, záměna s NSK,  činnost NÚV omezena na primární a sekundární vzdělávání,  malý zájem mezi subjekty i odborníky o diskusi a rozvoj ČRK Úspěchy a obtíže

Poděkování všem, kteří se podílejí na činnosti KC EQF a umožňují jeho existenci Děkuji vám za pozornost