Přínos dobrovolnického programu pro onkologické pacienty

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Dobrovolnické centrum při Diecézní charitě ČB
Advertisements

Dobrovolníci v sociálních službách
Specifika dobrovolnické služby na onkologickém oddělení
III. výroční kongres poskytovatelů sociálních služeb ČR
Dobrovolnický program na Onkologické klinice FN Olomouc
Obsah prezentace Kdo jsme Co je hipoterapie Náš cíl
Vzdělávání pro reformu
Dobrovolnictví pro Vysočinu Akce je součástí projektu NSZM ČR „Dobrovolnictví a veřejná služba v obci - jak na to?“ podpořeného finančními prostředky z.
Inovační kurz pro sanitáře
Péče o pacienty s chronickým onemocněním. Dispenzarizace.
Zkušenosti OSPOD s hostitelskou péčí
Maminka maminek kontaktní sestra
Podejte nám prst, my vám podáme celou ruku
Dobrovolnické centrum Ostrava. DC ADRA Ostrava Nejsme poskytovatel soc. služeb 3 akreditace MV ČR na vysílání dobrovolníků do soc. a zdrav.zařízení –
MODEL PRAXÍ A STÁŽÍ PSY412 Praxe a stáže (zdravotnictví)
Dobrovolnická činnost v Domově Sue Ryder Příklad dobré praxe
Zpracování „Protokolů o pádu pacienta“ I. čtvrtletí 2003 Zpracoval Median, s. r. o.
Darja Hrabánková Navrátilová
Program PĚT P. Pět P je… Sociálně preventivní volnočasový program Sociálně preventivní volnočasový program Zaměřuje se na: Zaměřuje se na: Přátelství.
DOBROVOLNÍCI V HOSPICI
RYTMUS, o.p.s – od klienta k občanovi
Dobrovolnictví jako sociální služba, nebo příspěvek ke zdravotní péči?
Dobrovolníci Amelie na ambulanci I. interní kliniky – hematologie Staniční sestra Karolína Straková a koordinátorka dobrovolníků Amelie pro Prahu Mgr.
SLEZSKÁ DIAKONIE DOBROVOLNÍCTVÍ VE SLEZSKÉ DIAKONII.
Projekt Volunteering. Projekt Volunteering byl založen 14. září 2009 Asociací pro podporu vzdělání jako projekt Univerzitního centra Na Baště, Na Baště.
Onkodobrovolníci v Krajské nemocnici Liberec Konference I slova léčí, aneb dobrovolníci na onkologických pracovištích Praha 27. února 2012 © Bc. Dana HRSTKOVÁ,
Provoz lůžkové části Kliniky pracovního lékařství
Spojuje tři generace a pomáhá. Celý projekt je postaven na principech lidskosti a vzájemné pomoci a nejdůležitějším předpokladem pro jeho fungování je.
Spojuje tři generace a pomáhá. Program 3G Vznik Praha 2011 Je určen především pro občany ve věku 50+, kteří nemají vlastní vnoučata anebo s nimi nejsou.
Aktuální rizika dobrovolnického programu v nemocnicích a význam metodických doporučení MUDr.Ivana Kořínková Garant a konzultant zdravotně sociálních dobrovolnických.
KOMPAS = sociálně preventivní volnočasový program pro děti ve věku 8 – 15 let Zaměřený na:KOMunikaci PArtnerství Spolupráci V současné době je program.
Výstupy z Úvodního semináře
Ekologicko – charitativní projekt Haima První akce proběhla na podzim 2000 Probíhá dvakrát do roka na podzim a na jaře. Studenti sbírají.
Dobrovolnické programy na onkologických pracovištích v ČR
Výsledky dotazníkové evaluace dvouletého působení dobrovolníků v IKEM
Dobrovolnická služba v muzeu a knihovně Akce je součástí projektu NSZM ČR „Dobrovolnictví a veřejná služba v obci - jak na to?“ podpořeného finančními.
Dobrovolník jako člen týmu
Dobrovolníci v sociálních službách Dobrá praxe v SAS pro rodiny s dětmi Dobrovolnického centra, o. s.
Úhel pohledu algeziologa Vztah paliativní medicíny a léčby bolesti Dana Vondráčková Subkatedra léčby bolesti.
Koncept praxí a stáží1 MODEL PRAXÍ A STÁŽÍ PSY412 Praxe a stáže (zdravotnictví)
Představení projektu Trojlístek Konference Rodina spojuje generace Mgr. Gabriela Vybíralová Brno.
Dobrovolník na dětském oddělení
Gerontopsychologie v praxi Mgr. Kateřina Bartošová Mgr. Markéta Kukaňová.
Domov pro osoby se zdravotním postižením v Horním Benešově
Cíle projektu a projektové aktivity Aktivity na národní úrovni  Podpora Národní pracovní skupiny v práci na  Národním akčním plánu ochrany práv dětí.
CELOSTÁTNÍ PACIENTSKÉ SETKÁNÍ 31. října 2014 LYMFOM HELP, o.s.
Koncept praxí a stáží1 Fakulta sociálních studií Katedra psychologie PSY412 Praxe a stáže (psychoterapie a klinická psychologie)
Konference knihovníků Euroregionu Neisse-Nisa-Nysa „SENIOŘI V KNIHOVNÁCH – KNIHOVNY PRO SENIORY V EUROREGIONU NISA“ Městská knihovna Semily 27. až 28.
DOBROVOLNICTVÍ nejen V SOCIÁLNÍCH SLUŽBÁCH. HISTORIE, mezníky r zemětřesení v Japonsku r Mezinárodní rok dobrovolníků Mezinárodní den.
Podzimní škola WHO-HPH v ČR, 12.– , MZ ČR v Praze Fakultní nemocnice v Motole.
DOP-HC s.r.o. Dům ošetřovatelské péče – Home Care Dolní Rychnov Prezentuje: MSc. Magdaléna Radošová Scholzová, MBA
Domov důchodců Dubí, příspěvková organizace Na Výšině 494 a Ruská 130.
Podzimní škola WHO 2001 v ČR, Praha 12. – Monika Klusáková, Mgr. Zuzana Velebová Bc. Renáta Grossová – Klementová Akční plán podpory zdraví.
Akční plán podpory zdraví Nemocnice Pelhřimov, p.o. Pavlína Fridrichovská, DiS. Podzimní škola WHO – HPH, 12. – , MZČR Praha.
Leoš Heger Konference „Zdraví seniorů“ , PSP ČR Praha programové body TOP 09 zdravotnictví x senioři.
Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast Vzdělávání pro zdrav í PředmětZdravověda Tematický.
Klinika infekčních, parazitárních a tropických nemocí Nemocnice Na Bulovce Hana Roháčová Klinika infekčních, parazitárních a tropických nemocí, Nemocnice.
Aktivita je součástí individuálního projektu Služby sociální prevence v Královéhradeckém kraji ( Projekt.
Oddělení domova se zvláštním režimem
Gerontopsychologie v praxi
Workshop FN Brno ve spolupráci se Studentskou komorou LF MU
Spolupráce zdravotníků a sociálních pracovníků; možnosti následné péče
Aktivní senior v České Skalici.
VY_32_INOVACE_1/20A-ICT/PE/ON
SYNDROM VYHOŘENÍ V KONTEXTU ZDRAVOTNICKÉHO ZAŘÍZENÍ
Terénní péče o seniory s demencí a jejich podpora v domácím prostředí
Dobrovolnické programy
UMÍME POMÁHAT…….? PETRA STEJSKALOVÁ
Workshop FN Brno ve spolupráci se Studentskou komorou LF MU
Metodický a supervizní seminář k praxi III.
Transkript prezentace:

Přínos dobrovolnického programu pro onkologické pacienty Bc. Jana Vojtková Svatopluk Šmahlík

Motto: “Dobrovolníci jsou obyčejní lidé, kteří dělají neobyčejné věci”

Od roku 2003 spolupracuje FN Brno s Dobrovolnickým centrem Motýlek Od roku 2003 spolupracuje FN Brno s Dobrovolnickým centrem Motýlek. V současné době je činnost DC rozdělena do 3 projektů: Dobrovolníci dětem: probíhá na Pracovišti dětské medicíny Dobrovolníci seniorům: probíhá v Domově pro seniory Koniklecova Projekt Lidská tvář: probíhá na Pracovišti medicíny dospělého věku v Bohunicích

Interní hematologická a onkologická klinika se skládá ze 3 standardních oddělení a jednotky intenzívní péče. V současné době je na naší klinice aktivních 5 dobrovolníků. Koordinátorka dobrovolnického programu Koordinátorka dobrovolníků a asistentka Supervizoři dobrovolníků Garanti programů v přijímajících organizacích Interní koordinátoři v přijímajících organizacích Externí garance programu

Každý dobrovolník musí projít výběrovým řízením a splnit základní body: Podpis smlouvy Mlčenlivost Supervizní setkání Výběr dobrovolníků: Vstupní pohovor a dotazník Celodenní skupinové školení Individuální konzultace závazků s DC Motýlek Praktický zácvik na pracovišti za doprovodu

Organizace práce dobrovolníků na klinice koordinátor: provádí dobrovolníky po oddělení organizuje společenské akce (promítání filmů, mikulášská besídka, vánoční besídka…) dobrovolník: eviduje svůj příchod a odchod zapisuje činnosti do knihy zajišťuje nákupy pro nemocné oblečení a visačka zůstává ve skřínce v dobrovolnické místnosti.

Cíle programu Posláním programu je vnést do nemocnice více lidského kontaktu, posilovat duševní pohodu pacientů. Pomáhat překlenout těžké chvíle a přispět k lepšímu průběhu a efektu léčby. Činnost dobrovolníků nenarušuje léčebný provoz nemocnice, ale doplňuje práci odborného personálu tam, kde je to možné.

Dobrovolnické aktivity na lůžkovém oddělení: Role průvodce nebo společníka v individuálním kontaktu s nemocným Vykonávání určité konkrétní činnosti (nákup, čtení...) Doprovod při procházkách Pomoc při organizaci kulturních programů Pomoc při tvůrčím vyplnění volného času

Dobrovolnické aktivity v ambulantní části: Příprava a podávání teplých nápojů Role společníka v kontaktu s nemocnými Doprovod nemocných k odbornému vyšetření

Pozitiva a negativa dobrovolnické činnosti Z pohledu dobrovolníka: Pozitiva Dobrý pocit Seberealizace Vážení si života Negativa Syndrom vyhoření Neochota nemocného spolupracovat

Z pohledu pacienta Pozitiva Sdílení starostí Nové informace, nové kontakty Jiný druh komunikace než s rodinou Negativa Cizí člověk Nejistota ze strany dobrovolníka

Z pohledu organizace Pozitiva Zlepšení psychiky pacientů Méně práce personálu Možnost růstu organizace Negativa Pohyb cizích lidí na oddělení Riziko infekce Špatně odvedená práce

Děkujeme za pozornost