Kritéria, pilíře, spravedlnost MARTIN POTŮČEK PREZENTACE NA 4. JEDNÁNÍ ODBORNÉ KOMISE PRO DŮCHODOVOU REFORMU PRAHA, MPSV ČR, 19. 6. 2014 … a jak dál.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Důchodová reforma (úvod do problematiky) Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR.
Advertisements

GENERALI TOP TALENT 2007 Návrh koncepce penzijní reformy Jan Krejsa.
Reforma systému péče o ohrožené děti a služby pro rodinu
Místo důchodové reformy v sociálním, ekonomickém a politickém kontextu vývoje země Martin Potůček CESES FSV UK Praha, Česká republika
Sociální zabezpečení 3. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
TRANSITION – DRUHÁ KARIÉRA 20 let jednání o nastavení sociálního programu pro tanečníky Zdeněk Prokeš.
Nezbytná potřeba reformy důchodového systému Jan Kordík.
Důchodová reforma ČSSD Principy a cíle Prof. PhDr. Martin Potůček, CSc. MSc.
Představení sady indikátorů pro hodnocení dopadů návrhů Odborné komise pro důchodovou reformu a referenční (základní) varianty Jednání pracovního týmu.
Úvod do systému důchodového pojištění v ČR Mgr. Terezie Pemová.
Oblasti, jejichž řešení může výrazně zlepšit životní podmínky osob s PAS – autismem v České republice, v kontextu Úmluvy o právech osob se zdravotním.
1 Mezinárodní konference 80 let sociálního pojištění „Současnost sociálního pojištění“ Svaz průmyslu a dopravy ČR Ing. Zdeněk Liška generální.
TÉMA: SPRAVEDLIVÁ REFORMA HOSPODÁŘSKÉ POLITIKY AUTOŘI: JAN MLÁDEK, JIŘÍ HAVEL HOSPODÁŘSKÁ POLITIKA.
Likvidace českého lázeňství pokračuje. Příčiny likvidace Indikační seznam Omezení opakování lázeňské péče Nástup lázeňské péče do 3 měsíců Jednotná délka.
Daňová reforma - reformní novela 2013 JUDr. Radim Boháč, Ph.D
Návrh ČSSD na důchodovou reformu Prezentace na stejnojmenné panelové diskusi Prof. PhDr. Martin Potůček, CSc. MSc. Vedoucí odborné Sociální komise.
Petr Nečas místopředseda vlády ministr práce a sociálních věcí 27. listopadu 2008 Důchodová reforma.
Právo sociálního zabezpečení J.Kožiak. Předmět úpravy  Pojem Právní odvětví, které upravuje pomoc občanům v tíživé společenské situaci z veřejných zdrojů.
POJISTNÉ NA SOCIÁLNÍM ZABEZPEČENÍ Zákon č. 589/1992 Sb.
OSVČ – zdravotní pojištění 2014 Každý občan ČR a cizinec s přechodným či trvalým pobytem v ČR musí být zdravotně pojištěn Zákon č. 48/1997 Sb., o veřejném.
Důchodová reforma Vladimír Bezděk Sdružení Lípa; ; Harachov.
OSVČ – sociální zabezpečení 2014

Finanční gramotnost Jana Leciánová Gymnázium Uherské Hradiště, 2013 Penzijní fondy – III. pilíř.
Jana Leciánová Gymnázium Uherské Hradiště
Účelové stravování Střední odborná škola Otrokovice
Podnikání v oboru penzijního připojištění a jeho efektivnost ESFS Řízená konzultace 15. Prosince 2006.
Výzvy a další cesta pro dětské služby v Maďarsku Rodičovská péče o děti a politika zaměstnanosti „Kolize nebo komplementarita?" Praha, 5. -
Jabok, ETF 2010 Michael Martinek.  Sociální ◦ Politika ◦ Práce ◦ Událost ◦ Vyloučení ◦ Zabezpečení  Sociální politika: ◦ Objekt ◦ Subjekt ◦ Nástroj:
Věra Machová Gymnázium Uherské Hradiště
Konference Net ZP – Síť péče o osoby se zdravotním postižením Včasná pracovní diagnostika pro tělesně postižené CZ.1.04/5.1.01/B Mgr. Martin Korych.
OSVČ – zdravotní pojištění 2014
OSVČ – zdravotní pojištění 2014 Každý občan ČR a cizinec s přechodným či trvalým pobytem v ČR musí být zdravotně pojištěn Zákon č. 48/1997 Sb., o veřejném.
Správa sociálního zabezpečení
Sociální zabezpečení (Veřejné finance – ekonomické souvislosti)
FINANČNÍ GRAMOTNOST Spoření ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy:
Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím inovace CZ.1.07/1.5.00/ Gymnázium a Střední odborná škola, Klášterec nad Ohří, Chomutovská 459, příspěvková.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_62_INOVACE_11_17 Název materiáluZákonná.
Rozpočty obcí a krajů v roce 2009 v návaznosti na aktuální ekonomický vývoj Ministerstvo financí ČR Praha červen 2009 Jan Zikl ředitel odboru financování.
Vliv demografického vývoje na důchodový systém v ČR Ing. Lenka Fulínová.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada41 AnotaceSociální.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Ekonomická, finanční, právní a insolvenční andragogika určená lektorům, poradcům a dalším účastníkům vzdělávání - CZ.1.07/3.2.11/ Vzdělávací program:
MAS CÍNOVECKO o.p.s., organizační složka MAS CÍNOVECKO - LEADER Podpora sociální soudržnosti na území místního partnerství v programovém období
Konference Transformace a deinstitucionalizace sociálních služeb a Hradec Králové Národní centrum podpory transformace sociálních služeb.
Veřejné finance Mgr. Oldřich Hájek. Financování zdravotnictví Financování zdravotnictví je odvozené od zdravotní politiky státu, ta vychází z: Stanovených.
Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Jihlava Šablona 32 VY_32_INOVACE_399.UCE.34 Sociální pojištění.
Deinstitucionalizace: Od expertních posudků k praktickým experimentům Jan Paleček Centrum pro výzkum a inovaci v sociálních službách, o.s.
Růst počtu lidí v poproduktivním věku jako zdroj ohrožení veřejných financí, formy penzijního připojištění v ČR a Evropě.
DŮCHODOVÁ REFORMA. 2 Současné hlavní problémy I.pilíře Vnímání systému jako jednozdrojově financovaného (pouze pojistné) OSVČ - platí méně než 30% vyměřovacího.
OBECNÁ ZJIŠTĚNÍ ZE ZKUŠENOSTÍ ZAMĚSTNAVATELŮ A ZAMĚSTNANCŮ S ODŠKODŇOVÁNÍM PRACOVNÍCH ÚRAZŮ A NEMOCÍ Z POVOLÁNÍ 6. konference Společně bezpečně v EU –
1 Důchodové pojištění. 2 Důchodové pojištění v roce 2012 Důchodové pojištění musí mít každý občan ČR Sociální pojištění se skládá ze tří složek: - důchodové.
Leoš Heger Konference „Zdraví seniorů“ , PSP ČR Praha programové body TOP 09 zdravotnictví x senioři.
Financování sociálního zabezpečení Mgr. Oldřich Hájek.
SPOV – POR - červen 2011 Cíl SPOV  nastolit toto téma v přesvědčení, že právě venkov a zejména malé obce mohou sehrát velmi důležitou roli při obnově.
STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ MĚSTEC KRÁLOVÉ, T. G. MASARYKA 4 Daňová evidence.
Ministerstva zdravotnictví ČR
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_21-07
Střední odborné vzdělávání a trh práce „odpověď na demografický vývoj“
Bc. Magdalena Zábranská
Název školy : Základní škola a mateřská škola,
Sociální politika Předmět, metoda a prameny právní úpravy SZ
Sociální politika Předmět, metoda a prameny právní úpravy SZ
DUM - Digitální Učební Materiál
Příprava pěstounů a sociální zabezpečení
Dlouhodobá udržitelnost veřejných financí
Prorodinné aktivity Olomouckého kraje
Zpráva o dlouhodobé udržitelnosti veřejných financí
Projekce veřejných příjmů a výdajů v oblasti zdravotnictví
Poskytování sociálních služeb a ekonomika církevních nestátních neziskových organizací Konference APSS Praha,
Transkript prezentace:

Kritéria, pilíře, spravedlnost MARTIN POTŮČEK PREZENTACE NA 4. JEDNÁNÍ ODBORNÉ KOMISE PRO DŮCHODOVOU REFORMU PRAHA, MPSV ČR, … a jak dál

Kritéria a pilíře Pilíře: Kritéria: IIIIII Důstojný život důchodců Ústava; vnitrogenerační a mezigenerační solidarita pojištěný jedinec pojištěný jedinec (fakultativně i zaměstnanec) Zásluhovost (ekvivalence) relativní; nález Ústavního soudu absolutní Narovnání transferů mezi rodinou a společností péče o děti jako příspěvek pečovatelů irelevantní Udržitelnost veřejných financí nastavení příspěvků státu a pojištěnců: úhrada náhradních dob, platby zaměstnanců, zaměstnavatelů a OSVČ vyvádění 3 % prostředků účastníků z I. pilíře příspěvky státu

Spravedlnost v I. pilíři Náhradový poměr penzí k výdělkům Proporce příspěvků zaměstnanců, zaměstnavatelů a OSVČ Osoby pečující o děti vs. ostatní Společný příjem partnerů z výdělku vs. penze vypočítaná individuálně Vnitrogenerační a mezigenerační solidarita MARTIN POTŮČEK3

Podmínky úspěchu Sledování vývoje všech součástí důchodového systému v souvislostech Nalezení odpovídajícího místa důchodového systému v kontextu vzdělávacího systému, zaměstnanosti, sociálního systému, daňového systému a ekonomiky země Mít systém co nejjednodušší Otevření prostoru pro větší flexibilitu systému Posilování sociální gramotnosti obyvatel MARTIN POTŮČEK4

Další postup reformy Směřování k dlouhodobé cílové představě o důchodovém systému Návrhy nejbližších dílčích kroků v této perspektivě MARTIN POTŮČEK5

Děkuji za pozornost MARTIN POTŮČEK6