10. Martin Smíšek 2. A  Jelikož se DHM při jeho užívání opotřebovává a jeho hodnota postupně přechází do hodnoty nových výrobků nebo jiných výkonů.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary, Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: ING. JANA KOVAŘÍKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_05_OCEŇOVÁNÍ.
Advertisements

DM - ODPISY DM je pořizován na delší dobu
zpracovaný v rámci projektu
Oběžný majetek Znaky spotřebovává se jednorázově mění svou podobu
VY_32_INOVACE_07_EKO_412_Mus
Výukový program: Obchodní akademie Název programu: Dlouhodobý hmotný majetek – odpisy (2. část) Vypracoval : Ing. Jana Šustrová Projekt Anglicky v odborných.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola
zpracovaný v rámci projektu
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Označení:Sada: Ověření ve výuce:Třída: Datum: Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_UCE_PI_3_14.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_62_INOVACE_07_FINANCE Název školy Táborské soukromé gymnázium, s. r. o. Tábor Autor Ing. Pavla.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám 1 Registrační číslo projektuCZ. 1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_UCE_016 Název.
Daňové odpisy Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lucie Kavanová. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola, Opava, příspěvková.
TÉMA 6: Daň z příjmů právnických osob 2
FINANCE 2014/2015.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2Č. materiáluVY_32_INOVACE_187.
ODPISY DLOUHODOBÉHO MAJETKU Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Zuzana Mikulová. Střední škola hotelnictví a služeb a.
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
Technické zhodnocení Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Odpisy Michal Radvan Za využití přednášky JUDr. Mrkývky na téma Odpisy, FP III, podzim 2006.
Účtování dlouhodobého majetku „14“
Červen 2013VY_32_INOVACE_UCE_ Autory materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou Ing. Jitka Honková, Ing. Martina Palyzová a Ing. Marek.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
EKONOMIKA Ing. Jaromír Tišer ODEPISOVÁNÍ DLOUHODOBÉHO MAJETKU (DM)
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_267.
OPOTŘEBENÍ A ODPISOVÁNÍ DLOUHODOBÉHO MAJETKU
1 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: Obchodní akademie, Střední.
Dlouhodobý majetek Odpisy
Podniková ekonomika.
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Dlouhodobý majetek.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola Autor: Ing. Soňa Šestáková Název materiálu: Základní účtování dlouhodobého hmotného.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola Autor: Ing. Soňa Šestáková Název materiálu: Účetní odpisy Označení materiálu: VY_32_INOVACE_UCE2.OA
ODPISY DLOUHODOBÉHO MAJETKU ROVNOMĚRNÉ
1 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: Obchodní akademie, Střední.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola Autor: Ing. Soňa Šestáková Název materiálu: Majetek podniku Označení materiálu:VY_32_INOVACE_UCE1.OA
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_295.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
_________________________________________
Daňové odpisování majetku
1 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: Obchodní akademie, Střední.
1 Hmotný a dlouhodobý majetek. 2 dlouhodobý majetek – účetní kategorie dlouhodobý majetek  hmotný  nehmotný  drobný dlouhodobým majetkem jsou samostatné.
Majetková (a kapitálová) struktura podniku
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_268.
Odpisy Michal Radvan Za využití přednášky JUDr. Mrkývky na téma Odpisy, FP III, podzim 2006.
Odpisy Kristýna Chalupecká
ODPISY – TECHNICKÉ ZHODNOCENÍ
Daň z příjmů právnických osob Mgr.Eva Kolářová, Ph.D. Tato prezentace vznikla za podpory projektu FRVŠ č.2714/2007.
Majetek podniku. oběžný majetek – jednorázový, spotřebován, mění podobu (materiál) oběžný majetek – jednorázový, spotřebován, mění podobu (materiál) dlouhodobý.
Charakteristika dlouhodobého majetku Členění: 1)Dlouhodobý hmotný majetek – pozemky, stavby, SMV nad Kč, pěstitelské celky, základní stádo a tažná.
Odpisování dlouhodobého majetku od ČÚS č. 708 Pracovní schůzka s ekonomy neškolských PO –
Název školySŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Eva Zmeškalová Název šablonyVY_32_INOVACE UCE Název DUMuUCE S Stupeň a typ.
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín Registrační čísloCZ.1.07/1.5.00/ Označení DUMVY_32_INOVACE_E21.12 Ročník2. ročník.
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín Registrační čísloCZ.1.07/1.5.00/ Označení DUMVY_32_INOVACE_Úč24.08 RočníkDruhý.
STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ MĚSTEC KRÁLOVÉ, T. G. MASARYKA 4 Daňová evidence.
STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ MĚSTEC KRÁLOVÉ, T. G. MASARYKA 4 Daňová evidence.
DM - ODPISY DM je pořizován na delší dobu DM nespotřebován jednorázově, ale postupně Postupné opotřebovávání se vyjadřuje prostřednictvím ODPISŮ.
Odpisy dlouhodobého majetku Bilanční právo
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Ing. Zdeňka Bitterová Název materiálu:
Podniková ekonomika.
Digitální učební materiál
Daňové odpisování majetku
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Dlouhodobý majetek.
Účtování dlouhodobého majetku účtová třída 0
Řízení majetku ve vazbě na zdrojovou náročnost
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
MAJETEK V PODNIKU A ZDROJE FINANCOVÁNÍ
EKONOMIKA VETERINÁRNÍ ČINNOSTI
Transkript prezentace:

10. Martin Smíšek 2. A

 Jelikož se DHM při jeho užívání opotřebovává a jeho hodnota postupně přechází do hodnoty nových výrobků nebo jiných výkonů. Opotřebení dlouhodobého majetku je fyzické a morální  Fyzické – vzniká v důsledku užívání  Morální – vzniká v důsledku zaostávání po technické stránce, tím také DHM ztrácí svou hodnotu  Peněžní částce vyjadřující opotřebení DHM říkáme odpisy  Úhrn odpisů za celou dobu užívání DHM se nazývá oprávky  Odečteme-li oprávky od pořizovací ceny dlouhodobého majetku, zjistíme zůstatkovou cenu

 Je jim třeba věnovat velkou pozornost, protože  Ovlivňuje náklady a tím i HV účetní jednotky  Ovlivňuje výši ocenění majetku  Rozeznáváme odpisy účetní a daňové  Účetní odpisy – mají odpovídat skutečnému opotřebení. Sazby odpisů si stanoví účetní jednotka podle předpokládané doby použitelnosti majetku nebo ve vztahu k výkonu, vztahuje se k zákonu o účetnictví  Daňové odpisy – vypočítávají se podle zákonu o dani z přijmu. Zákon stanoví pravidla pro výpočet odpisů, které může účetní jednotka uplatnit jako daňově uznatelný náklad

 Zařazení majetku do odpisových skupin V prvním roce zatřídí poplatník dlouhodobý majetek do příslušné odpisové skupiny uvedené v ZDP.  Stanovení způsobu odpisování Rovnoměrné nebo zrychlené odpisování způsob si stanová sama účetní jednotka a nelze jej změnit po celou dobu jeho odpisování

 Odpisuje se dlouhodobý majetek, který byl zařazen do užívání. Neodepisují se pozemky a jiný majetek vymezený zvláštními předpisy (např. umělecká díla)  Dlouhodobý majetek se odpisuje maximálně do výše vstupní ceny, tzn. Součet uplatněných odpisů nesmí být vyšší než vstupní cena.  Daňové odpisy se vyjadřují pouze jako roční, nezohledňují se části roku  Odpisy není povinen podnikatel uplatnit – je to jeho právo nikoliv povinnost.  V případě rovnoměrného odpisování může podnikatel uplatnit dle svého uvážení i sazbu nižší než je uvedeno v ZDP.  Odpisuje vlastník (nájemce může odpisovat pouze ve výjimečných případech)  Vypočtené odpisy se zaokrouhlují na celé koruny nahoru.

 Pravidla pro rovnoměrné odpisy jsou uvedeny v § 31 zákona o daních z příjmů. (Vstupní cena /100 ) * roční odpisová sazba  Roční odpisy se vypočítají podle vzorce (Vstupní cena /100 ) * roční odpisová sazba

 Pravidla pro zrychlené odpisování jsou uvedeny v § 32 zákona o daních z příjmů. 1. rok = Vstupní cena / Koeficient pro první rok  Vzorce pro výpočet odpisů při zrychleném odpisování 1. rok = Vstupní cena / Koeficient pro první rok  2. rok = 2x zůstatková cena / Koeficient platný v dalších letech – počet let, po které bylo odepisováno

 Vypočtené odpisy DHM jsou pro účetní jednotku nákladem účtovaným na účtu Odpisy dlouhodobého nehmotného a hmotného majetku. Současně odpisy snižují pořizovací cenu dlouhodobého HM, a to nepřímo pomocí příslušného účtu Oprávek