Ondřej Valenta, DiS. Oddělení BESIP Ministerstvo dopravy Národní strategie bezpečnosti silničního provozu – informace o plnění v roce 2010.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Rok 2008; leden až říjen Nehody na pozemních komunikacích a jejich následky; Česká republika Připravil: pplk. ing. Josef Tesařík Besip 20. listopadu 2008.
Advertisements

Nový školní rok začíná.
Popularizace výsledků dopravního výzkumu CZ.1.07/2.3.00/
Dopravní nehody dětí v roce 2013 a
Mgr. Bc. Jaroslav Kubík BESIP MD ČR
Tisková konference Velikonoce 2010, jarní motoristická sezona plk. Ing
Prázdninový provoz Ing. Martin Farář
Statistika dopravních nehod
BEZPEČNĚJŠÍ SILNICE ZACHRAŇUJÍ ŽIVOTY Program EuroRAP v České republice Projekt EK Evropský atlas bezpečnosti silnic.
10. zasedání Rady vlády České republiky pro bezpečnost silničního provozu 23. dubna 2009 Aktuální aspekty bezpečnosti silničního provozu v rámci českého.
Příprava nové dopravní politiky ČR
BESIP MINISTERSTVA DOPRAVY
I jízda na motocyklu může být bezpečná…. Změna počtu usmrcených v EU v letech 2001 – 2010 (v procentech) zdroj: ETSC Počet těžce zraněných snížen o 31.
Bezpečnost silničního provozu v roce 2009 Tisková konference, 15. ledna 2010 ministr dopravy Gustav Slamečka.
Návrh způsobu financování opatření Národní strategie BESIP (k diskusi)
Strategie BESIP 2012 – 2013 Ministerstvo dopravy – BESIP.
Bezpečnost seniorů v dopravě. Za seniory osoby považujeme osoby, jejichž věk je vyšší než 65 let Po šedesátce právě vlivem věku lze zaznamenat změny organizmu,
Informace o Národní strategii bezpečnosti silničního provozu (pro jednání rady vlády ) Mgr. Jan Suchý oddělení BESIP Ministerstvo dopravy.
1 Roční výročí novelizace zákona 361 / 2000 Sb. v ČR Tisková konference, 28. června 2007.
VÝBOR PRO FINANCOVÁNÍ NÁRODNÍ STRATEGIE BESIP (VFNS) Informace o činnosti výboru pro jednání Rady vlády pro BESIP , Praha.
Společně proti úrazům ve městě Chrudim. Zdravé město Chrudim  Zdravé město od roku 2001 – vstup do NSZM ČR  Podpora zdraví (soulad psychické, fyzické.
1 Informace k revizi Národní strategie bezpečnosti silničního provozu v roce 2008.
Stále se zvyšující provoz na pozemních komunikacích sebou přináší vyšší rizika vzniku dopravních nehod a jejich následků. Jedním z období, které se projevuje.
Seminář pořádaný Výborem pro zdravotnictví Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR pod záštitou poslance výboru Bc. Stanislava Mackovíka na téma PONEHODOVÁ PÉČE.
Tisková konference příčiny nehod v podzimním a zimním období priority a úkoly – podzimní období Tisková konference příčiny nehod.
1 Projekt Brno-Zdravé město. 2 Cíl zlepšení zdraví a kvality života obyvatel podpora udržitelného rozvoje Projekt Zdravé město Zásady mezioborová spolupráce.
Veronika Kurečková Centrum dopravního výzkumu, Brno Rehabilitační programy pro řidiče.
Čas se zamyslet … zodpovědný přístup k bezpečnému pohybu v silničním provozu.
Velikonoce začátek motoristické sezóny aktivity BESIP - zranitelní účastníci provozu Martin Farář, vedoucí samostatného oddělení BESIP Ministerstva.
Činnost dopravní policie v roce Dopravní přestupky řidičů motorových vozidel Celkem řešeno řidičů motorových vozidel na místě uloženo.
Zima 2014/2015 Viditelnost chodců a rizika zimního období Ing. Martin Farář, vedoucí samostatného oddělení BESIP Ministerstva dopravy
Bezpečnost silniční a železniční dopravy Přednáška NÁVRH A VYHODNOCENÍ OPATŘENÍ KE SNÍŽENÍ NEHODOVOSTI Doc. Ing. Miloslav Řezáč, Ph.D. Katedra dopravního.
Činnost Policie ČR za I. pololetí r.2010 v dohledu nad sil. provozem plk. Mgr. Ing. Ivan Bílek Policejní prezidium ČR Praha 19. července 2010.
Rady pro rozvoj lidských zdrojů - komunikace a koordinace Kamil Ubr, OŠMS Krajského úřadu kraje Vysočina.
Tisková konference dopravní nehodovost - priority a úkoly – podzimní období Tisková konference dopravní nehodovost - priority.
Prázdniny nehod (- 423, tj. - 3,2%) 140 osob usmrceno (- 30, tj. -17,6%) 598 osob těžce zraněno (- 48, tj. – 7,4%) osob zraněno lehce.
1 Aktivity MŠMT v oblasti primární prevence rizikového chování dětí a mládeže Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7, Praha.
DOPRAVNÍ NEHODOVOST NA ÚZEMÍ OLOMOUCKÉHO KRAJE ZA ROK
Prosinec 2009 plk. Ing. Leoš Tržil ŘSDP PP ČR Praha Prosinec 2009 plk. Ing. Leoš Tržil ŘSDP PP ČR Praha
Činnost služby dopravní policie v I. čtvrtletí r.2010 plk. Ing. Leoš Tržil ŘSDP PP ČR Praha 15. dubna 2010.
Policie České republiky Krajské ředitelství policie Jihomoravského kraje odbor služby dopravní policie.
Činnost Policie ČR v dohledu nad silničním provozem, rozbor činnosti dopravní policie za rok plk. Ing. Leoš Tržil ŘSDP PP ČR Praha.
KE ZLEPŠENÍ BEZPEČNOSTI NA SILNICÍCH ZLÍNSKÉHO KRAJE?
Stručná informace o plnění Národní strategie BESIP 2020
Rok 2016 v silničním provozu a priority Policie ČR pro rok 2017
Tisková konference ÚO Děčín Krajské ředitelství Ústeckého kraje
Tisková konference Velikonoce 2010, jarní motoristická sezona plk. Ing
Výbory a pracovní skupiny
Letní prázdniny lepší než 2009 ?
Prázdniny bezpečnější
Nehodovost na okrese ZNOJMO
Policejní prezidium ČR Ředitelství služby dopravní policie Prázdniny vyhodnocení plk. Ing. Tomáš LERCH.
Prevence užívání alkoholu za volantem TÉMA: Aktivity BESIP pro snížení dopravních nehod pod vlivem alkoholu POSLANECKÁ SNĚMOVNA PARLAMENTU ČR
Policejní prezidium ČR Ředitelství služby dopravní policie
Prázdniny bezpečnější
4. celosvětový týden bezpečnosti OSN rychlost – aktivity BESIP
Policejní prezidium ČR Ředitelství služby dopravní policie Alkohol v silničním provozu plk. Ing. Tomáš LERCH
Krajské ředitelství policie hl. m
Ing. Luděk Sosna, Ph.D. Odbor Strategie Ministerstvo dopravy
Tisková konference vedoucího odboru služby dopravní policie Krajského ředitelství policie Ústeckého kraje.
Policejní prezidium ČR Ředitelství služby dopravní policie Vývoj dopravní nehodovosti za období leden až září roku 2013 a technický stav vozidel plk.
Policejní prezidium ČR I. náměstek policejního prezidenta plk. Mgr
Policejní prezidium ČR Ředitelství služby dopravní policie Vývoj dopravní nehodovosti za období leden až říjen roku 2013 plk. Ing. Tomáš LERCH
STRATEGIE BEZPEČNOSTI SILNIČNÍHO PROVOZU ZLÍNSKÉHO KRAJE za rok 2016
Policejní prezidium ČR Ředitelství služby dopravní policie Senioři v dopravě kpt. Mgr. Miroslav ŠIMEČEK
Policejní prezidium ČR Ředitelství služby dopravní policie Vývoj dopravní nehodovosti za I. čtvrtletí roku 2014 a Velikonoce plk. Ing.
Krajské ředitelství policie hl. m
Tisková konference vedoucího odboru služby dopravní policie Krajského ředitelství policie Ústeckého kraje.
A OHLASU OTROKOVICKÉ VÝZVY
Dopravní nehodovost v Pardubickém kraji 2018
Transkript prezentace:

Ondřej Valenta, DiS. Oddělení BESIP Ministerstvo dopravy Národní strategie bezpečnosti silničního provozu – informace o plnění v roce 2010

Počet obětí dopravních nehod v roce 2010 – další pokles

Strategie v roce 2010 Plnění vytyčených základních okruhů Strategie v roce 2010 bezesporu přispělo ke snížení fatálních následků dopravní nehodovosti.

Snižování počtu nehod a jejich následků způsobených nepřiměřenou rychlostí Kampaně „Nemyslíš, zaplatíš“ … a rovněž tak na krajské úrovni Zklidňování dopravy Měření rychlosti vozidel

Snižování počtu nehod a jejich následků způsobených nedáním přednosti v jízdě Pozornost věnována zlepšení parametrů křižovatek Přechody pro chodce – nutno věnovat zvýšenou pozornost. Železniční přejezdy – zvýšený počet usmrcených! Nová metodika „Analýza a návrh na opatření pro snížení nehodovosti na železničních přejezdech“

Snižování počtu nehod a jejich následků zaviněných pod vlivem alkoholu a jiných drog Kampaň „Domluvme se“… … a řada dalších akcí pořádaných MZd, MV, MŠMT, kraji apod. Počet nehod zaviněných účastníky pod vlivem alkoholu je však stále vysoký Alkohol je stále považován za společensky tolerovanou návykovou látku.

Snižování závažnosti následků nehod zvýšeným používáním zádržných systémů Zvyšuje se míra používání zádržných systémů + Osvětové aktivity MD Akce pořádané BESIP teamy společně s MV „Pásovec“, „Připoutejte se!“ Dohledová a přednášková činnost PČR

Zvyšování ochrany zranitelných účastníků silničního provozu Projekt „Připoutáš mě?“ Viditelnost chodců a cyklistů Kampaň MD „Jsme vidět“ Pozornost tématu věnují i MZd, MV, kraje…

Vytváření bezpečného dopravního prostoru Vytvořena jednotná metodika pro hodnocení dopadů nově plánovaných komunikací na bezpečnost silniční sítě Odbor pozemních komunikací MD se zaměří na osvětovou činnost k problematice bezpečnostních auditů Bezpečnostní audit připravovaných staveb dosud není samozřejmostí ve všech krajích

Zlepšení opatření bezprostředně po nehodě Zapojení ČR do přípravy tříletého pilotního evropského projektu (odesílání důležitých informací o nehodě) Kampaň MD pro zvýšení informovanosti veřejnosti o nově zavedeném číslování železničních přejezdů Vzdělávání obyvatelstva v oblasti poskytování první pomoci

Dopravní výchova Vzdělávací pomůcky určené žákům 1. tříd ZŠ mladým cyklistům vyrobeno a odvysíláno 13 dílů dopravně bezpečnostního pořadu (TV PRIMA) Pro zvýšení bezpečnosti malých cyklistů

Velký důraz je kladen na praktickou přípravu dětí V ČR je k dispozici 250 dětských dopravních hřišť. V roce 2010 se přípravy na DDH účastnilo žáků všech ročníků ZŠ Projekt „(Ne)zvratné osudy“ - prevence dopravních nehod a rizikového chování teenagerů Specializované kurzy bezpečné jízdy pro řidiče se 6-10 body Bohužel však doposud chybí zapojení dopravních psychologů

Zvyšování respektu účastníků silničního provozu k dodržování právní úpravy Ministerstvo dopravy zpracovalo věcný návrh novely zákona č. 56/2001 Sb. návrh úprav zákona č. 361/2000 Sb. o provozu na pozemních komunikacích Kontroly STK, autoškol, zkušebních komisařů, autodopravců

Koordinace činností v oblasti bezpečnosti silničního provozu Konstatování Rady Vlády pro bezpečnost silničního provozu: doposud není zajištěn dostatečný monitoring a analýza aktivit na poli bezpečnosti silničního provozu nedošlo k ustanovení pracovních skupin složených z odborníků ze státní správy, nevládních organizací a občanských sdružení i privátního sektoru Naopak pozitivem je, že v rámci krajů probíhá celá řada aktivit ve spolupráci příslušných obecních a krajských úřadů s PČR, příp. i pracovišti obecní policie.

Národní strategie bezpečnosti silničního provozu V loňském roce došlo k citelnému snížení počtu usmrcených na pozemních komunikacích v ČR... … přesto se však naše země v rámci EU řadí ke státům s podprůměrnými výsledky. Je proto třeba věnovat náležitou pozornost nově připravované Národní strategii bezpečnosti silničního provozu Počet usmrcených osob na obyvatel a na miliardu ujetých vozokilometrů

4. evropský akční plán bezpečnosti silničního provozu 4. evropský akční plán bezpečnosti silničního provozu vytyčil specifikací sedmi strategických cílů program… cílem je snížit počet usmrcených při nehodách v silničním provozu v letech na polovinu.

Národní strategie bezpečnosti silničního provozu na období Základní východiska Vyhodnocení předchozí Strategie Průzkum mezi dotčenými subjekty Analýza zkušeností ze zemí s radikálním snížením tragických následků nehod Zásady vytyčené 4. evropským akčním plánem bezpečnosti silničního provozu

Základní strategický cíl Základním strategickým cílem do roku 2020 je snížit počet usmrcených na úroveň průměru zemí EU oproti roku 2009 snížit počet těžce zraněných osob o 40 %

Ondřej Valenta, DiS. vedoucí samostatného oddělení BESIP Ministerstvo dopravy Děkuji Vám za pozornost