Maďarsko. Poloha uprostřed Evropy mezi 45° 48´ až 48°35´ severní šířky a mezi 16°05´ až 22°58´ východní délky Sousedí se sedmi státy: - Slovensko (S,

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
MAĎARSKO.
Advertisements

Geografická charakteristika Střední Evropy I.
Maďarsko Prezentace.
SLOVINSKO.
Polsko Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
Srbsko Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
Německo Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
Bulharsko Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
Velká Británie Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
Maďarsko Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
Česká republika-1 poloha, rozloha…
Musilová Tereza VIII.A /2009
Maďarsko Aleš Jůn.
IRSKO Robin Plch 8.A
Moldavsko.
MOLDAVSKO.
Základní škola a Mateřská škola Mírová 81, Mimoň, příspěvková organizace Oblast podpory Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách OP.
Střední ř Evropa.
Předmět: Zeměpis cestovního ruchu Ročník: 2.
Rakouská republika- alpská země Vlastivěda – 5. ročník
Oblast podpory Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách OP VK Základní škola a Mateřská škola Mírová 81, Mimoň, příspěvková organizace.
Východní Evropa – Ukrajina
BULHARSKO.
Nela Lachmanová VIII.B Makedonie Nela Lachmanová VIII.B
SRBSKO.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: , ; fax:
BELGIE.
Nizozemí Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník 1 Francie.
Střední Evropa.
ČESKÁ REPUBLIKA Vlajka Znak. Obecně Hlavní město: Praha Hlavní město: Praha Počet obyvatel: Počet obyvatel: Rozloha: km².
Základní škola a Mateřská škola Mírová 81, Mimoň, příspěvková organizace Oblast podpory Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách OP.
Evropské regiony – Střední Evropa - Maďarsko
BENELUX.
MAĎARSKO.
Velká Británie (Great Britain).
Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník 1 Ukrajina.
Українська Республіки
MAĎARSKO.
STŘEDNÍ EVROPA Jan Dušek.
REGIONY EVROPY STŘEDNÍ EVROPA.
Referát-Německo Aleš Novotný 8.A
SLOVINSKO.
LITVA.
Republika Rakouska.
RUMUNSKO.
ŘECKO Martin VRZALA.
MAĎARSKÁ REPUBLIKA.
Německo.
RISKUJ!.
Rumunsko Rumunsko je stát ležící z větší části na Balkánském poloostrově v jihovýchodní části Evropy. Sousedí s Ukrajinou a Moldavskem na severovýchodě,
Finsko.
Francie Francie, oficiální název Francouzská republika je demokratický stát, jehož většina území (někdy označovaná jako Metropolitní Francie) se nachází.
Hungary Maďarsko Magyarorszag.
NÁZEV ŠKOLY:Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR:Mgr. Vlastimil Ogrodník NÁZEV:Maďarsko TÉMATICKÝ CELEK:Evropa ČÍSLO.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Police nad Metují, okres Náchod Autor: Mgr. Kuchtová Květoslava Název : VY_32_INOVACE_12C_19_Maďarsko Téma:
Praha – hl- město ČR Praha je největší a nejvíce obydlené město České republiky Patří mezi nekrásnější města světa Je sídlem prezidenta, vlády a parlamentu.
Střední Evropa – Polsko, Slovensko, Maďarsko VY_32_INOVACE_17_ZEMĚPIS_střední Evropa – Polsko, Slovensko, Maďarsko Dětský domov, Základní škola, Střední.
Název školy: ZŠ NETVOŘICE, OKRES BENEŠOV Autor: Mgr. Pavla Zrzavecká Datum: Název: VY_32_INOVACE_01_ZEMĚPIS Téma: Německo Ročník: 8. Číslo projektu:
ŠABLONA 32 VY_32_INOVACE_14_22_RAKOUSKO.
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
Maďarsko Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu:
ŠABLONA 32 VY_32_INOVACE_11_22_SLOVENSKO.
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
RUMUNSKO BULHARSKO SRBSKO MAKEDONIE.
Střední Evropa.
POLSKO. POLSKO CHARAKTERISTIKA hlavní město: Varšava rozloha: cca km2 počet obyvatel: jazyky: polština náboženství: katolické (89.
Název školy: ZŠ NETVOŘICE, OKRES BENEŠOV
Maďarsko, Rumunsko, Bulharsko
Transkript prezentace:

Maďarsko

Poloha uprostřed Evropy mezi 45° 48´ až 48°35´ severní šířky a mezi 16°05´ až 22°58´ východní délky Sousedí se sedmi státy: - Slovensko (S, SV) - Ukrajina (V) - Rumunsko (V,SV) - Srbsko a Černá Hora (J) - Chorvatsko (JZ) - Slovinsko (Z) - Rakousko (SZ) Rozloha : km2

Povrch převážně rovinatý, obklopen horami Velká uherská nížina (Nagy Alfold) - na východ od Dunaje -zaujímá polovinu rozlohy země -je odvodňována řekou Tisza a jejími přítoky v pahorkatině severně od nížiny se nachází nejvyšší vrchol země – Kekes (1015 m.n.m.) západně od Dunaje se rozkládá převážně zvlněná krajina s malými kopci

Vodstvo síť povrchových toků je poměrně řídká řeky: - Dunaj (říční osa země 417 km) - Tisza (protíná Velkou Uherskou nížinu) - Dráva - Mura na území Maďarska je množství jezer se sladkou i slanou vodou jezero Balaton

Podnebí na hranici oceánského a kontinentálního podnebí vyšší teplotní rozdíly- mezi létem a zimou - mezi dnem a nocí - k východu rozdíly pozvolna rostou průměrná teplota: 11,3 °C nejchladnějším měsícem je leden (průměrná teplota klesá i pod -20 °C) srážky - průměrně mm za rok nejsušší jsou stepi

Obyvatelstvo počet obyvatel: hustota zalidnění : 108 obyvatel/km 2 délka dožití - muži 64 let - ženy 73 let náboženství - 50% římsko a řecko katolické - 30% kalvínské - 5% luteránské úřední jazyk : maďarština

Sídla hlavní město Budapešť Buda a Pest - leží na protějších březích Dunaje - kdysi bývaly oddělenými městy - dnes spojeny mosty další města: - Debrecen - Miskolci - Szeged - Pécs

Zemědělství okolo Dunaje je velmi úrodná oblast ovoce a zelenina - oblast Kiskunsangu, jižně od Kecskemetu pěstování rýže - v zavlažovaných oblastech v údolí řek Tiszy a Korosu víno - okolo Pécsi a jezera Balatonu

Průmysl tvoří 40% národního důchodu hutnictví - výrobu oceli v Miskolci - výrobu hliníku v Szekesfehervaru výroba autobusů chemický průmysl - zmírnil nedostatek domácích surovin kombináty na výrobu hnojiv a polymerů - poblíž Miskolce Maďarsko patří k předním vývozcům léčiv zahraniční investice napomohly stávajícímu průmyslu

Doprava 8500 km železnic, z nichž je 1920 km elektrifikováno železniční síť dosud přepravuje velký objem nákladů silniční síť ( km) obstarává většinu nákladní i osobní dopravy přístavy na Dunaji: - Budapešť - Dunajvaros

Cestovní ruch hlavním odvětvím hospodářství Balaton - moře, je zároveň největším jezerem ve střední Evropě - slunečné lázně, pláže - cyklistické stezky kolem celého jezera Budapešť - budova parlamentu - řetězový most (375 m) - Margitin most (7 pilířů, 607 m) turistika v lesnatých kopcích obývaných mnoha druhy divoké zvěře

Historie 9. století – součást Velkomoravské říše konec 10. století vznik Uherského království 1527 – Uhersko se stalo součástí habsburské monarchie do konce 17. století - nájezdy Turků vyhlášeno Rakousko-Uhersko 1918 přišly Uhry o většinu území za 2. světové války - Maďarsko spojencem Německa 1956 – revoluce potlačena 1989 – pád komunistického režimu 2004 – vstup do Evropské unie

Osobnosti Ferenc Liszt - maďarský novoromantický skladatel a klavírní virtuos ( ) Jánose Hunyadi - vojevůdce mimořádných schopností János Kádár, - nejvyšší komunistický státní a stranický činitel (1912 – 1989)

Zajímavosti Typická vesnická oslava Královský palác Potica

Slovník Ahoj - Aranyköszöntés Dobrý den -jó napot Nashledanou- istenhozzád Škola -együtt úszó halraj Žák - emberek Chleba-kenyér Voda-gyógyvíz Maminka-anya Tatínek-páter Bratr-báty Sestra-húg Město-város Vesnice-falu Domov-belföldi Učit se-alaposanjártas Číst-felolvasott Hrát si-kártyázás Jak se máš-hogy vagy Jmenuji se- hivatkozhatsz rám Mám rád-ejha