Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_19

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Advertisements

Označení materiálu: VY_32_INOVACE_HLAVE_NEMCINA1_02
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_ZMAJA_VYTAPENI_08
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_ZMAJA_VYTAPENI_07
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673,
Tematická oblast: Vytápění – 1. ročník Instalatér
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Integrovaná střední škola, Slaný
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_08
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_01 Název materiálu:Poživatiny a potraviny. Tematická oblast:Potraviny a výživa 1. ročník Anotace: Prezentace.
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_20
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673,
 Označení materiálu: VY_32_INOVACE_STEIV_FYZIKA1_07  Název materiálu: Fyzikální měření  Tematická oblast:Fyzika 1.ročník  Anotace: Prezentace slouží.
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_14
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_17
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_12
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673,
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
 Označení materiálu: VY_32_INOVACE_STEIV_FYZIKA2_06  Název materiálu: Elektrický proud v kovech.  Tematická oblast:Fyzika 2.ročník  Anotace: Prezentace.
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Integrovaná střední škola, Slaný
Téma: Ověřování gastronomických dovedností a vědomostí
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_RUBMO_CESKYJAZYK_20
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_09
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_HLAVE_NEMCINA1_01_prezentace
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_16
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673,
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_11
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_11
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY2_06 Název materiálu: Vlastnosti a použití škrobů Tematická oblast: Suroviny, 2.ročník Anotace: Prezentace.
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_06
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_15
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_10
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
 Označení materiálu: VY_32_INOVACE_STEIV_FYZIKA2_05  Název materiálu: Proud v pevných látkách.  Tematická oblast:Fyzika 2.ročník  Anotace: Prezentace.
Integrovaná střední škola, Slaný
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_RUBMO_CESKYJAZYK_03
Název školy Střední škola obchodně technická s. r. o. Číslo projektu
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
STŘEDN Í ODBORN Á Š KOLA A STŘEDN Í ODBORN É UČILI Š TĚ MĚSTEC KR Á LOV É T.G. MASARYKA 4 Sada číslo 14.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Sada číslo 14 STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
Potraviny a výživa – Med
Transkript prezentace:

Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_19 Název materiálu: MED Tematická oblast: Suroviny, 1. ročník Anotace: Prezentace slouží k výkladu nového učiva. Očekávaný výstup: Žák rozumí pojmu med, ví, jak med vzniká, umí vysvětlit složení, jakost, druhy, použití a vady medu. Klíčová slova: vznik medu, složení medu, jakost medu, skladování medu, význam a použití medu Metodika: Podklad k výuce nové látky. Obor: 29-54-H/01 Cukrář Ročník: 1. Autor: Ing. Lenka Dvořáčková Zpracováno dne: 20. 02. 2013 Prohlašuji, že při tvorbě výukového materiálu jsem respektoval(a) všeobecně užívané právní a morální zvyklosti, autorská a jiná práva třetích osob, zejména práva duševního vlastnictví (např. práva k obchodní firmě, autorská práva k software, k filmovým, hudebním a fotografickým dílům nebo práva k ochranným známkám) dle zákona 121/2000 Sb. (autorský zákon). Nesu veškerou právní odpovědnost za obsah a původ svého díla. Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný

MED Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný

MED Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný Včelí produkt Přírodní sladidlo Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný

Vznik medu včely nasávají do medového váčku sladké šťávy – nektar z květů šťávy se mísí s enzymy slin naplněný váček včela vyprázdní do plástů včely dělnice šťávu upravují – zahušťují ji, obohacují o ochranné látky, šťáva zraje při zrání šťáva houstne, získává barvu, chuť a vůni medu Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný

Získávání medu z plástů Za tepla vytavování Za studena vykapávání, lisování, vytáčení v medometu Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný

Ošetření medu - cedí se přes síta - v teplém prostředí se nechá čeřit- pěna na povrchu se odstraňuje - plnění do spotřebitelských obalů Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný

Průměrné složení medu Ovlivněno druhem šťáv voda 16-22 % sacharóza 1-4 % glukóza 29-37 % fruktóza 32-42 % dextriny 1-12 % malé množství – bílkovin, minerálních látek, organických kyselin, vitamín B, C, hormony, enzymy Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný

Kvalita, jakost medu barva – bezbarvý až tmavohnědý vůně – podle květů chuť – sladká, s aromatickou příchutí konzistence – přiměřeně hustá časem ztrácí tekutost, krystalizuje krystalizace si uchovává vzácné látky rozehřátí ve vodní lázni – do 40 °C Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný

Vady medu zjišťují se smyslovým posouzením vzhled medu – špatné vyčištění medu, pěna na povrchu vůně medu – špatným vyčištěním včelínem chuť medu – kvašením – kvasná, nakyslá chuť – stářím – nahořklý Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný

Druhy medu jeden z nejkvalitnějších světlá, žlutavá barva, Lipový jeden z nejkvalitnějších světlá, žlutavá barva, snadno krystalizuje Akátový bezbarvý až světle žlutý vydrží dlouho tekutý Jetelový bezbarvý až nažloutlý příjemná chuť i vůně tuhne v bílou hmotu Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný

Druhy medu Z ovocných stromů světlá barva, příjemná chuť krystalizuje Z řepky a z ohnice žlutá barva, méně lahodná chuť Vřesový červená barva hustý Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný

Druhy medu Medovicový (lesní) Květový (nektarový) tmavohnědý, lahodá chuť nekrystalizuje Květový (nektarový) z léčivých rostlin, světlý krystalizuje Smíšený směs květových a medovicových medů Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný

Pastový Druhy medu mechanicky upravený do pasty lahodná chuť, neteče Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný

Skladování medu v obalech, které neovlivňují chuťové a aromatické vlastnosti vhodné – skleněné, kameninové, porcelánové, nerezové nevhodné – dřevěné, kovové nádoby musí být dobře uzavřené v suchých, čistých skladech s teplotou do 20 °C Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný

Význam medu ve výživě snadno stravitelný - rychle se vstřebává do krve má biologickou hodnotu - vhodné sladidlo pro děti, nemocné a staré lidi obsahuje vitamíny a léčivé látky Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný

Použití medu v potravinářství výroba trvanlivého pečiva, perníků, sušenek, bonbonů a karamel výroba nápojů – medovina, medové pivo, víno v cukrářství medová perníkové těsta a výrobky z těchto těst – medovníky, koláčky, tyčinky, perníky Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný

Kontrolní otázky Vysvětli, co je to med. Jak med vzniká? Popiš složení medu. Jaké druhy medu znáš? Jaký med je nejkvalitnější? Vyjmenuj vady medu. Jak se med správně skladuje? Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný

Použitá literatura BLÁHA, Ludvík, RNDr. Ivana KOPOVÁ a František ŠREK. SUROVINY: pro učební obor Cukrář, Cukrářka. 4. aktualizované vydání. Praha: Informatorium, spol.s.r.o., 2007. 4. ISBN 978-80-7333-000-2. Použité zdroje: http://www.bonella.cz/vyziva/vceli-med-je-zdrava-sladkost.html Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný