Zásobování plynem jako součást energetické bezpečnosti České republiky

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Regionální dimenze sítě TEN-T
Advertisements

Jihomoravská plynárenská, a.s.
Souhrnné hodnocení situace v plynárenství z pohledu velkých zákazníků Ing. Vladimír Štěpán ENA s.r.o. Listopad 2012.
Energetická bezpečnost ČR - představy x mýty x realita; technologický úhel pohledu Blahoslav Němeček místopředseda a ředitel sekce regulace.
XXIV. SEMINÁŘ ENERGETIKŮ
PODZEMNÍ ZÁSOBNÍKY PLYNU RWE GAS STORAGE
Význam infrastruktury pro konkurenceschopnost v kontextu kohezní politiky a budoucí priority ČR Ing. Lukáš Hampl 1. náměstek ministra dopravy.
1  Ministry of Industry and Trade 2006 Energetika ČR ve vazbě na energetickou politiku EU Ing. Zbyšek Sochor Ředitel sekce energetiky Ministerstvo průmyslu.
Přichází zlatý věk plynu? Karel Dyba velvyslanec ČR při OECD Prezentace na IEC Ostrava 2011 na základě poznatků MEA (IEA)
Plynárenství ČR – všeobecná informace
EU 2020: Obnovitelné zdroje či jádro Petr Binhack
Předpokládaný vývoj české elektroenergetiky Pozice ERÚ seminář VSE 28. května 2007 – Praha Josef Fiřt - ERÚ.
XI. jarní konference energetických manažerů Problémy ČR v kontextu evropského trhu s energiemi (Bezpečnost a dostupnost dodávek energií v ČR a EU) Vliv.
ZAJIŠTĚNÍ ENERGETICKÉ ENERGETICKÉ BEZPEČNOSTI ČR V OBLASTI DODÁVEK ROPY „součást přednáškového cyklu „ENERGETICKÁ BEZPEČNOST ČESKÉ REPUBLIKY“ Dr. Libor.
Konference INOVACE 19. září 2013 Podpora podnikání malých a středních podniků ze strany Ministerstva průmyslu a obchodu ČR Ing. Tomáš Hajdušek náměstek.
Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu Jednotný energetický trh – blízká vize nebo vzdálená budoucnost?
Říčany, 19. června 2003 Client Logo Copyright © Česká plynárenská unie 2003 Žádná část této prezentace nesmí být rozmnožována nebo kopírována bez výslovného.
Čistá mobilita, elektromobilita Ing. Luděk Sosna, Ph.D. ředitel odboru Strategie ELEKTROMOBILITA ve veřejné dopravě, Praha,
Plynová krize - fakta RWE Konzern.
Seminář KOMTERM, 21. duben 2010 Dipl. - Ing. Roman Baláž, MBA Generální ředitel SPP CZ, a.s. 1 Bezpečnost dodávek – nevyhnutná podmínka zákazníka.
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ POLITIKY STABILNÍ ELEKTŘINA ZA PŘIJATELNOU CENU AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ.
Přenosová soustava ČR v kontextu regionu a Evropy
XXII. Seminář energetiků
Obchod se zemním plynem Výzvy a rizika Vratislav Ludvík.
 2007 Ministry of Industry and Trade, Energy Department Nová evropská energetická legislativa Cíle a opatření „energetického balíčku“ Ladislav Pazdera.
Návrhy na změny pravidel trhu s elektřinou v Evropě
Plynárenství v roce Dopady ukrajinské krize do plynárenství
MOŽNOSTI PODNIKÁNÍ NA UKRAJINĚ
1 Krize s plynem, příčiny a důsledky. Bezpečnost dodávek plynu v ČR. Prognóza vývoje cen energií v roce Vladimír Štěpán ENA s.r.o. Leden 2009
Kritické situace v PS ČR
Nové iniciativy EU v oblasti energetiky a její dopady na hospodářskou soutěž Ing. Martin Pecina, MBA Předseda Úřadu pro ochranu hospodářské.
Ing. Pavel Šolc Náměstek ministra průmyslu a obchodu PREZENTACE WORLD ENERGY OUTLOOK Prezentace World Energy Outlook 2014 Čtvrtek ,
1 NOVELIZACE ENERGETICKÉ LEGISLATIVY NÁZOR VELKÝCH SPOTŘEBITELŮ Luděk Piskač – tajemník SVSE ;
Státní energetická koncepce a postavení plynárenství v ČR Ing. Tomáš Hüner náměstek ministra © 2006 Ministerstvo průmyslu a obchodu České Republiky Praha,
Zásobování plynem jako součást energetické bezpečnosti ČR 27. listopadu 2014, Žofínské Fórum.
ministr průmyslu a obchodu
České plynárenství na prahu roku Ing. Jan Zaplatílek 27. ledna 2010 XX. SEMINÁŘ ENERGETIKŮ.
1 Přehled situace, dopad změn pro rok 2009 na odběratele, cenové srovnání dostupných evropských zemí Zdeněk K Á N S K Ý ENA s.r.o. listopad 2008
Změna Státní energetické koncepce a priority České republiky k zajištění bezpečnosti zásobování elektřinou Ing. Tomáš H ü n e r náměstek ministra © 2008.
1 Brno, Ing. Petr Fajmon Dopady liberalizace a legislativních změn na JMP,a.s.
České plynárenství v roce 2011 Ing. Jan Zaplatílek © 2011 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Energetická legislativa Příprava zákona o výkupu energie z obnovitelných zdrojů a kogenerace Poděbrady 19. března 2003 Ing. Miroslav DOSTÁL Česká energetická.
Přístup RWE Transgas k zabezpečení spolehlivých dodávek zemního plynu pro ČR a Evropu Praha, 21. března 2007 Petr Fajmon Jihomoravská plynárenská, a.s.
Příprava změn zákona č. 458/2000 Sb. v oblasti plynárenství Ing. Jan Zaplatílek Odbor plynárenství a kapalných paliv Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Příprava změn zákona č. 458/2000 Sb. v oblasti plynárenství Ing. Jan Zaplatílek Odbor plynárenství a kapalných paliv Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Novela energetického zákona – část plynárenství Ing. Jan Zaplatílek © 2008 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
8. září 2004AEM Praha1 Regulace v EU a vliv vstupu ČR na činnost ERÚ Blahoslav Němeček místopředseda a ředitel sekce licencí a regulace.
Bezpečnost dodávek zemního plynu Petr Binhack
BUDOUCNOST ČESKÉ ENERGETIKY V EVROPĚ
Řešení dodavatelských vztahů při dodávkách zemního plynu Jaroslav Horych 1.vicepresident; národní prodej VEMEX s.r.o. AEM,
Ing. Jan Mládek, CSc. Ministr Vývoj české ekonomiky 11.
České plynárenství po vstupu do EU a před otevřením trhu Ing. Jan ZAPLATÍLEK © 2004 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
RWE Transgas po unbundlingu – pohled na otevírání trhu s plynem Praha 7. září 2006 Milan Kajtman, člen představenstva, CCO RWE Transgas, a.s.
PROČ SE NÁS NEDOTKLA KRIZE DODÁVEK PLYNU PŘES UKRAJINU
Vliv legislativních a koncepčních změn na pozici zemního plynu v PEZ ČR Ing. Josef Kastl generální sekretář, Česká plynárenská unie Praha - Žofín, 22.
Fungování energetických trhů v EU a ČR Dopady chystaných změn energetických koncepcí na energetiku a její zákazníky 1. listopadu 2012 Ing. Jiří Bis.
Plyn jako důležitá součást energetického mixu ČR Ing. Alena Vitásková, předsedkyně Energetického regulačního úřadu Praha, 27. října 2015.
Page 1 Energetická závislost EU - Možná řešení - Daniela Štoková.
Plyn – důležitá součást energetického mixu ČR , Žofínské fórum Ing. Jiří Gavor, CSc. jednatel ENA ředitel ANDE.
Ing. Jan Mládek, CSc. ministr průmyslu a obchodu 1 Zásobování plynem jako součást energetické bezpečnosti ČR 1 Zásobování plynem jako součást energetické.
Praha – Žofín, 29. Září 2009 Vliv evropské legislativy na energetiku v ČR Tomáš HÜNER náměstek ministra průmyslu a obchodu Praha 29. září 2009.
Žofínské fórum Co ohrožuje energetickou bezpečnost ČR? Priorita – bezpečnost dodávek 18. února 2016.
Ing. Pavel Šolc Náměstek ministra průmyslu a obchodu Státní energetická koncepce 11 Ochrana práv spotřebitelů a zákazníků na energetickém trhu Konference.
Přispívají změny legislativy k lepšímu fungování našeho trhu s plynem? Ing. Oldřich Petržilka prezident České plynárenské unie konference DONE „Fungování.
ONYX CONVERGENCY Plynovod „Mainstream“ Ing. Vratislav Ludvík.
Lenka Kovačovská Náměstkyně ministra 11 Výzvy pro plynárenský sektor z pohledu MPO Žofínské fórum, Praha
Zemní plyn má jednoznačně místo v energetickém mixu budoucnosti
Kompresní stanice Jirkov
Kde jsme a kam jdeme na cestě k digitální ekonomice?
Ing. Martin Pecina, MBA Předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže
Transkript prezentace:

Zásobování plynem jako součást energetické bezpečnosti České republiky Žofínské fórum 27. listopadu 2014

Struktura primárních energetických zdrojů dle ASEK Hlavní změny: výstavba jádra (2026 – I. blok + 2028 – II. blok) – původně 2 bloky naráz v roce 2025. III jaderný blok nahrazuje vysloužilé bloky podle předpokladu v JE Dukovany. Optimalizace uhlí – výrazně méně uhlí v pětiletce 2035-2040.

Bezpečnost a spolehlivost dodávek 1. Diverzifikované zdroje plynu Celkový dovoz zemního plynu v roce 2013 - 8 479 mil. m3 Zemní plyn z Ruské federace v roce 2013 – 63,44 % Zemní plyn z Norského království – 2,95 % Zemní plyn z Evropské unie – 33,59 % 2. Diverzifikované dopravní cesty Plyn z Ruské federace lze do ČR dopravit nejen přes Ukrajinu a Slovensko, ale i přes plynovody Nord Stream a OPAL i plynovod Yamal 3. Podzemní zásobníky plynu Na území ČR téměř 100 % plné 4. Reversní schopnosti přepravní soustavy Reversní schopnosti soustavy NET4GAS byly v posledních letech výrazně posíleny

Diverzifikace zdrojů a dopravních cest Základem pro zajištění bezpečnosti dodávek je diverzifikace zdrojů a tras, aby zamezilo opakování lednové krize z roku 2009. Na snímku vidíte současné trasy dodávek plynu do Evropy z Ruska a Norska a novou trasu tvořenou plynovody Nord Stream, Opal a Gazela

Zásobníky plynu v České republice Velký význam pro bezpečnost a spolehlivost dodávek mají podzemní zásobníky plynu. Jejich celková kapacita v porovnání s celkovou roční spotřebou řadí Českou republiku na jedno z předních míst EU. Důležitá je však nikoliv pouze celková uskladňovací kapacita, ale i maximální denní těžební výkon, což je parametr oceňovaný zejména v krizových situacích. Státní orgány České republiky podporují z výše uvedených důvodů další rozšiřování stávajících i výstavbu nových zásobníků plynu.

Kritérium bezpečnosti technické infrastruktury N - 1

Bezpečnostní standard dodávek (BSD) Je určen Nařízením č. 994/2010 pro zajištění dodávek plynu chráněným zákazníkům členského státu Bezpečnostní standard dodávek je definován energetickým zákonem a upřesněn vyhláškou č. 344/2012 Sb. Kontrolní úlohu má Energetický regulační úřad Tuzemská legislativa, konkrétně zákon č. 458/2000 Sb. (energetický zákon) v platném znění a vyhláška č. 344/2012 Sb. o stavu nouze v plynárenství a o způsobu zajištění bezpečnostního standardu dodávky plynu povinnosti z Nařízení pouze upřesňují (vč. zajištění minimálně 20% bezpečnostního standardu prostřednictvím podzemních zásobníků plynu), zejména co se týká prokazování a kontroly zajištění bezpečnostního standardu a rovněž upřesňují okruh chráněných zákazníků pro něž je standard zajišťován (minimální požadavek Nařízení na zákazníky kategorie domácnosti je v tuzemsku rozšířen i o objekty kritické infrastruktury jako nemocnice, teplárny zásobující obyvatelstvo, subjekty potravinářského průmyslu apod.)

Posílení energetické bezpečnosti od ledna 2009 v regionu střední Evropy

Simulace zátěžových testů při přerušení dodávek plynu z Ruské federace přes území Ukrajiny a do celé EU Evropská komise požádala členské státy a další subjekty: o scénář, jak by vypadalo plné přerušení dodávek plynu z RF letos v zimě aby popsaly již zavedená opatření aby Norsko sdělilo, nakolik může nahradit přerušení dodávek plynu z RF Zkoumaly se dva scénáře: přerušení dodávek ruského plynu do Evropy přes Ukrajinu na období měsíce (únor) a šesti měsíců (od září do února) přerušení veškerých dodávek ruského plynu do Evropy na období měsíce (únor) a šesti měsíců (od září do února) Evropská komise poté představila celkové výsledky zpracovaných scénářů

Dopady simulace zátěžových testů při přerušení dodávek plynu z Ruské federace přes území Ukrajiny na ČR Výsledek simulace po dobu měsíce: S vysokou pravděpodobností nehrozí zákazníkům žádná omezení dodávek plynu a ani žádná tranzitní omezení Výsledek simulace na dobu 6 měsíců: S vysokou pravděpodobností žádná omezení dodávek plynu pro tuzemské zákazníky ani žádné tranzitní omezení nehrozí v případě že: import z přesměrovaných dodávek bude minimálně v průměru 20 mil. m3/den plyn ze zásobníků plynu na území ČR bude používán prioritně pro zásobování domácího trhu

Dopady simulace zátěžových testů při přerušení dodávek plynu z Ruské federace do EU na ČR Varianta přerušení dodávek z RF do EU na období února 2015: V případě naplnění zásobníků na 95 % pravděpodobně nehrozí žádná omezení dodávek plynu pro tuzemské zákazníky Varianta přerušení dodávek z RF do EU na dobu 6 měsíců: Dodávky tuzemským zákazníkům plynem ze zásobníků lze bez jakéhokoli jiného importu zajistit pouze pro domácnosti a to pouze v případě, že bude období s průměrnými teplotami. I v případě importu z neruských zdrojů je potřeba zavádět regulaci odběru plynu, i když na nižší úrovni. Taková situace by měla i značný negativní dopad na ekonomiku ČR

Náhrada plynu z RF v případě šestiměsíčního přerušení dodávek do EU (odhad pro EK – zdroj: ENTSO-G)

Dopad dlouhodobého přerušení přepravy plynu přes Ukrajinu

Posílení energetické bezpečnosti od ledna 2009 v regionu jihovýchodní Evropy

Aktivity MPO MPO denně monitoruje situaci ohledně dodávek plynu tranzitovaných přes Ukrajinu a stav tuzemských zásobníků plynu MPO je v kontaktu s rozhodujícími tuzemskými plynárenskými subjekty MPO společně s dalšími státy V4 monitoruje situaci v regionu MPO uspořádalo jednání představitelů států, které jsou do značné míry závislé na tranzitu plynu přes území Ukrajiny

Perspektivní posílení bezpečnosti - Vybudování severojižního koridoru 1.3 1.4 1.5 1.6 1.1 1.2 2.1 2.3 2.2 3.2 3.1 4.1 5.1 5.2 POLSKIE LNG 1.7 1.8 1.9 Iniciativa zemí V4+ Severojižní propojení LNG Świnoujście LNG Adria na poloostrově Krk Tento koridor byl zahrnut do projektů společného zájmu v rámci Pracovní skupiny pro severojižní plynárenské propojení ve středovýchodní a jihovýchodní Evropě. Cílem je plynárenské propojení mezi regionem Baltského moře a regiony Jadranského, Egejského a Černého moře. Severojižní plynárenský koridor – spolupráce Polska, České republiky, Slovenska, Maďarska a Chorvatska. Jedná se o propojení LNG terminálu v polském Swinoujscie a chorvatským LNG terminálem na ostrově Krk.

Závěr - Zemní plyn má v energetickém mixu ČR nezastupitelné místo Jak zajistit větší bezpečnost a spolehlivost dodávek plynu: Posilováním kapacity podzemních zásobníků plynu Výstavbou nových interkonektorů se sousedními zeměmi (Rakousko, Polsko) Výstavbu severojižního plynárenského propojení včetně přístupu k relevantním LNG terminálům (Swinoujscie, Krk) Napojení na plynovody jižního koridoru (Nabucco West, South Stream, ITB, Trans-Mediterranean Gas Pipeline, East Mediterranean Pipeline, TAP) Tvorba jednotného trhu s plynem (regionální, v rámci celé EU) Na závěr je tedy možné konstatovat, že plyn má v energetickém mixu České republiky své nezaměnitelné místo a že se předpokládá jeho postupné vyšší uplatnění v oblasti výroby elektřiny.

Děkuji za pozornost