Intervenční centra: pomoc osobám ohroženým domácím násilím zahajovací konference k projektu „Společně za život bez násilí“ Magistrát hl. města Prahy.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Sociální zabezpečení 4. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
Advertisements

Sociální služby SOZ.
Poradna Pro Rodinu Šumperk
Předmět úpravy Podmínky pro poskytování sociálních služeb a příspěvku na péči Podmínky pro vydávání oprávnění k poskytování soc.služeb, pro výkon veřejné.
Poslání Intervenčního centra
Kateřina Valachová Kancelář veřejného ochránce práv
Koncepce politiky bydlení v ČR do roku 2020 a sociální bydlení 18. Září 2012.
Zákon o sociálních službách
Stacionární terénní práce ve Věznici Jiřice Občanské sdružení Semiramis.
Azylové domy v Rakousku • 30 azylů pro ženy, které se staly obětí násilí a jejich děti • První azyl z roku 1978 ve Vídni • Nezávislé NGOs (neziskové organizace)
Centrum pro rozvoj péče o duševní zdraví Moravskoslezského kraje KRIZOVÉ CENTRUM OSTRAVA ul. Nádražní 196, Moravská Ostrava tel.: ,
Farní charita Litomyšl
Sociálně-aktivizační služba pro rodiny s dětmi
Právní rámec domácího násilí v ČR Praha, 5. června 2014 Konference k problematice domácího násilí MŠMT ČR Petra Vitoušová.
Dlouhodobý projekt podpory rodin. Prezentace služby Ambulance Rokycany adresa: Svazu bojovníků za svobodu 68: pondělí: 7:30 – 18:00 úterý:7:30 – 18:00.
ČESKÝ HELSINSKÝ VÝBOR Děti vězněných rodičů „Barevný svět dětí“ Program je finančně podpořen ze sbírkového projektu Pomozte dětem a Nadací O2.
Vznik  jeden z výstupů projektu „Vytvoření střednědobého plánu rozvoje sociálních služeb v Prostějově“  realizace byla zahájena  v pěti.
O.s.MOSTY vás vítá na závěrečné konferenci k projektu RADDAR naše téma: Alternativní způsoby podpory rodiny jako prevence institucionalizace.
Komunitní terénní centrum Psychiatrické nemocnice Bohnice
ohroženým domácím násilím
Středisko náhradní rodinné péče Projekt Náhradní rodina + dítě + odborník jako partneři (Metodické centrum pro NRP) doba trvání projektu
ZD - změny, registrace Individuální projekt „Podpora sociálních služeb v Plzeňském kraji“
PŘEDSTAVUJEME Fond ohrožených dětí je občanské sdružení na pomoc týraným, zanedbávaným, zneužívaným opuštěným nebo jinak sociálně ohroženým dětem, s působností.
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Domácí násilí v praktické rovině
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
STŘEDISKO VÝCHOVNÉ PÉČE HELP
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Minimální preventivní program školy
Charitní dům- azylové ubytování pro matky s dětmi a ženy v tísni
Bílý kruh bezpečí pobočka Brno
Centrum sociálních služeb Praha je příspěvkovou organizací Magistrátu hlavního města Prahy.
Projekt je financován z prostředků Evropského sociálního fondu prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost a státního rozpočtu ČR.
KLÍČOVÁ AKTIVITA Č. 6 – RANÁ PÉČE Registrační číslo projektu: CZ.1.04/3.2.00/ Tento projekt je financován z prostředků ESF prostřednictvím OP LZZ.
Poradenství v sociálních službách. Sociální poradenství Základní Odborné.
Budoucnost ústavní výchovy z úhlu pohledu Federace dětských domovů ČR PaedDr. Jana Koubová
„Šance pro děti v ohrožení na Vysočině.“ Příspěvek na konferenci Třebíč, dne 14.října 2014.
Bc. Anna Kasincová (Pacholíková) Mgr. Markéta Křivská.
SPONDEA, o.p.s. Brno Intervenční centrum pro osoby ohrožené domácím násilím Spolupráce OSPOD s intervenčními centry Spolupráce OSPOD s intervenčními centry-
INTERVENČNÍ CENTRUM Přínos Individuálního projektu „Zajištění vybraných sociálních služeb na území JmK“ pro službu INTERVENČNÍ CENTRUM Jana Levová Intervenční.
Informační a poradenské centrum VIOLA Pilotní projekt Centra sociálních služeb Praha pro muže a ženy, kteří chtějí řešit konfliktní vztahy se svými blízkými.
Název školy: Střední škola sociální PERSPEKTIVA a Vyšší odborná škola, s.r.o. Adresa: Mírová 218/6 Dubí III - Pozorka Název projektu KLÍČE K POZNÁVÁNÍ.
Aktivity centra v rámci práce s násilnou osobou Centrum J.J. Pestalozziho, o.p.s. Štěpánkova 108, Chrudim Mgr. Lucia Pechtorová.
POLICIE ČESKÉ REPUBLIKY Krajské ředitelství policie Jihomoravského kraje Městské ředitelství Brno por. Bc. Andrea KORNETOVÁ por. Bc. Andrea KORNETOVÁ –
Integrace cizinců v Jihomoravském kraji Zasedání Rady pro rozvoj lidských zdrojů 21. září 2010.
Tým pro mládež Plzeň-město v rámci projektu „Na správnou cestu!“
Intervenční centrum pro osoby ohrožené domácím násilím Ostrava © Bílý kruh bezpečí, o. s.
Středisko křesťanské pomoci v Praze Představení SOS centra Diakonie ČCE – SKP v Praze Mgr. Helena Šašková KONFERENCE STOP NÁSILÍ VE VZTAZÍCH.
Projekt Intervenční centrum v Ústí nad Labem Interdisciplinární spolupráce Koordinátorka týmu Bc. Zuzana Lešková.
Prevence domácího násilí z pohledu Ministerstva vnitra Praha 14. prosince konzultační dny k přestupkové agendě Ministerstvo vnitra.
Pomoc osobám ohroženým domácím násilím v Ústeckém kraji Konference Sociální služby v Ústeckém kraji.
Sociální práce v roce 2012 Bc. Ivana Vedralová. Od Úřad práce ČR převezme:  Činnosti, které přímo souvisejí s řízením, rozhodováním a výplatou.
Pomoc pachatelům domácího násilí Mgr. Alexandra Lammelová SOS centrum Diakonie ČCE.
MUDr. František Schneiberg
Andrea Doubková, Janus, z. s.
Projekt na podporu neformální péče v ORP Hodonín
Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb
Specializovaný tým MŘ PČR Brno na problematiku DmN
Intervenční centrum Ostrava pro osoby ohrožené domácím násilím Bílý kruh bezpečí, z.s. Poslanecká sněmovna Praha
Domácí násilí a pomoc jeho obětem
Terapie pachatelů domácího násilí
OSPOD NOVÝ BOR A SOCIÁLNÍCH SLUŽEB Mgr. Balážová Dana OSPOD Nový Bor
Krizová pomoc.
Mabistrát hlavního města Prahy
Michaela Borovanská, Jana Malíková
3. Krizová pomoc Sociální rehabilitace
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Středisko rané péče SPRP, pobočka Brno
Domácí násilí.
CENTRUM NA PODPORU INTEGRACE CIZINCŮ
Transkript prezentace:

Intervenční centra: pomoc osobám ohroženým domácím násilím zahajovací konference k projektu „Společně za život bez násilí“ Magistrát hl. města Prahy 5. března 2013

IC jako jeden z pilířů v systému Intervenční centra: v ČR od r. 2007 na základě zákona č. 135/2006 Sb. a zákona č. 108/2006 Sb, o soc. službách, nyní ca 20, v každém kraji min. 1 IC, např. Stř. kraj více IC některá IC v Asociaci pracovníků IC – více na www.domaci-nasili.cz, existuje od r. 2008 IC nabízí pomoc na základě rozhodnutí o vykázání ze společného obydlí nebo zákazu vstupu do něj vydaného podle zvláštního právního předpisu (ZoP), osobě ohrožené násilným chováním vykázané osoby, a to nejpozději do 48 hod. od doručení opisu tohoto rozhodnutí intervenčnímu centru. Pomoc intervenčního centra může být poskytnuta rovněž na základě žádosti osoby ohrožené násilným chováním jiné osoby obývající s ní společné obydlí nebo i bez takového podnětu, a to bezodkladně poté, co se intervenční centrum o ohrožené osobě násilným chováním dozví. Sociální služba v intervenčním centru je poskytována jako služba ambulantní, terénní nebo pobytová. Osoba ohrožená: ženy, muži, děti, senioři, osoby s handicapem, cizinci… koordinace interdisciplinární spolupráce - velmi úzká spolupráce se všemi partnery zejména policií, justicí a OSPOD, soc. odbory, NNO atd. Prioritou IC je INDIVIDUÁLNÍ a PROFESIONÁLNÍ PŘÍSTUPU k případu, resp. osobě ohrožené

Nabídka pomoci Intervenčního centra Prahy Tým IC: vedoucí, 4 SP, 1 právnička, 2 psychologové + 2 externí advokáti IC Praha spadá pod Centrum sociálních služeb Praha, p.o. nabídka služeb IC: sociálně-právní poradenství, psychologická pomoc zprostředkování kontaktů na instituce a pomoc se základní orientací v situaci (krizová intervence), sestavení bezpečnostního plánu, zprostředkování dalších služeb (např. ubytování, lékař, advokát), pomoc se sepisováním návrhů PO atd., právní poradenství – právnička a externí advokáti doprovod na instituce, vyžaduje-li to klient a umožňuje kapacita IC (např. policie, soud, soc.odbor atd.) základní poradenství v případech Nebezpečného pronásledování (ů354 TZ) nebo-li stalking… … Sociálně právní pomoc pro OO – návrh na PO na prodloužení doby vykázání o 1 měsíc, poté návrh na prodloužení PO na 6 měsíců až 1 rok; žaloby na rozvod, návrh svěření dětí do péče, úpravu výživného, žaloby na vyklizení bytu, zrušení společného nájmu apod. Psychologická pomoc – individuální jednorázové nebo opakované konzultace Socioterapeutická skupina pro ženy, které mají problémy ve vztazích – partnerské násilí, vztahy mezi rodiči a dětmi (důraz na návrat do běžného života)

Nabídka pomoci IC Praha (pokr.) koordinace interdisciplinární spolupráce – navazujeme na praxi IDT, již se uskutečnila 2 setkání IDT týmů v Praze – noví klienti, konzultace s policií, apod., zájem o kazuistiky IC Praha je zastoupeno ve vládním Výboru pro prevenci domácího násilí v srpnu ukončen mezinárodní projekt o sdílení dobré praxe s Německem a Slovenskem – odborné publikace k PSP, DN a migranti; připravuje se cizojazyčný leták nyní nový dvouletý mezinárodní projekt – partneři z Rakouska, Itálie a Velké Británie – sdílení dobré praxe více také www.intervencnicentrum.cz a našem novém Bulletinu

Statistiky IC Praha v ČR je Praha stále na předních místech v počtech případů DN – celkový počet klientů v roce 2012 - 420 (z toho 45 mužů) v r. 2012 bylo evidováno 139 vykázání (z toho 93 domácností s nezl. dětmi) v r. 2011 to bylo 123 oproti r. 2007 zaznamenáno pouze 59 vykázání, někdy opakované. Nejvíce OO je ve věku od 30 - 50 let, s 1-2 dětmi, častější případy žen, jejichž partneři jsou cizinci (např. Etiopie, Vietnam atd.), smíšené manželství – spolupráce s NNO specializ. na migranty v průměru cca 8-12 vykázání/měsíc, ročně zaznamenáme cca 1800 kontaktů leden 2013: 9 vykázání, únor 2013: 12 vykázání narůstá počet případů DN mezi zletilými dětmi a jejich rodiči (transgenerační násilí)

Statistiky intervenčních center v ČR Celkem bylo v ČR za rok 2012 provedeno přes 1400 vykázání, ve 192 případech se jednalo o vykázání opakované. Nejvíce vykázání evidují kraje Ústecký, JmK, Praha, Moravskosl. V období od 1. 1. 2007 do 31. 12.2011 bylo realizováno, dle evidence intervenčních center v ČR celkem 4 818 vykázání násilné osoby ze společného obydlí. Nejvyšší počet vykázání je evidován v roce 2011, nejnižší v roce 2008, kdy počet vykázání dosahuje přibližně poloviny vykázání ve srovnání s rokem 2011. Nejčastěji docházelo v r. 2012 k násilnému chování ve svazcích manželských (566), dále pak mezi druhy (446). Třetí nejpočetnější kategorií v tomto směru jsou vztahy mezigenerační, kdy násilnou osobou bylo zletilé dítě vůči rodiči. Celkem bylo v České republice za rok 2012, vykázáním násilné osoby ze společného obydlí, ochráněno 2051 ohrožených osob. Z toho 1467 žen, 164 mužů a 420 dětí. Pomoc intervenčních center v ČR vyhledalo v r. 2012 celkem přes 7000 uživatelů Zdroj APIC, www.domaci-nasili.cz

Děti a domácí násilí IC Praha s dětmi jako osobami ohroženými přímo nepracuje, pouze v rámci spolupráce s OSPOD (orgánem sociálněprávní ochrany dětí) i když se dětí DN bezprostředně netýká, jsou vystaveny psychickému týrání, policisté mají uvádět do úředního záznamu o vykázání děti v domácnosti jako ohrožené osoby (=oběti DN) IC Praha - většina ohrožených osob jsou ženy mezi 30-40 lety, v rodině bývají zpravidla 1-2 děti, někdy více Práce s dětmi zasaženými DN jakou součást terapie – Dětské krizové centrum, ACORUS, ROSA…atd. Preventivní programy pro děti a mládež na zákl. a středních školách – MP, ROSA

Kazuistika žena vietnamské národnosti, 2 nezl. děti, NO manžel 2 vykázání v průběhu měsíce září, Telefonický kontakt se nedaří > byl jí zaslán dopis s nabídkou služeb IC ve vietnamštině (vrátil se později jako nevyzvednutý), policie spolupracovala s 8 letým synem, který rozumí česky za 3 dny po skončení 1. vykázání byla NO vykázána znovu napadený byl i jeden z nezl. synů, případ předán kriminální policii, IC přes PČR zaslalo další dopis ve vietnamštině s nabídkou služeb navázána spolupráce s OSPOD - proběhlo šetření v rodině bylo navázáno spojení s OO OO na schůzku do IC nepřišla…? proběhla dobrá spolupráce s OSPOD a o.s. InBáze Berkat

Co se daří zvyšuje se citlivost odborníků (OSPOD, PČR, přestupkových oddělení, linek důvěry, občanských poraden a organizací pro seniory) k rozeznávání případů DN, rychleji přeposílají klienty do IC Praha v některých případech funguje OSPOD, soc. odbor, kurátoři velmi dobře x někdy velmi složitá cesta k hledání možností spolupráce potřeba síťování a znalost kompetencí do IC posílá stále více organizací klienty, kteří se chtějí poradit k situaci doma, podle DONA linky se snižuje doba, po kterou OO tolerují násilí (dříve 6 let, nyní 4 roky) - a DN neřeší

Nedostatky systému přístup OO k soc. dávkám - finanční podpora možnosti bydlení pro OO – krizová lůžka… neprovázanost služeb umístění osob vykázaných zdravotně postižených či osob s psychiatrickou diagnosou - pomoc OO ze strany takto agresivních osob komplexní řešení situace práce s násilnou osobou

Co plánujeme lokální kampaň k tématu DN v Praze zefektivnění spolupráce s justicí, policií, soc. odbory navázání spolupráce se nemocnicemi, mateřskými centry atd. získání nových poznatků a zkušeností v rámci mezinárodního projektu…

Děkuji za pozornost Otázky ?? Mgr. Barbora Holušová E-mail: barbora.holusova@csspraha.cz Intervenční centrum pro osoby ohrožené domácím násilím Centrum sociálních služeb Praha Modřínová 1699/1, Praha 8 – Kobylisy 182 00 www.csspraha.cz www.intervencnicentrum.cz tel.: 281 861 580, 281 911 883 12