Mám zde malý plat, chci raději pracovat v Německu… Seminář v Evropském domě Lukáš Pachta, Institut pro evropskou politiku EUROPEUM Pracovní příležitosti.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ludvík Eger, FEK ZČU v Plzni
Advertisements

EURES Evropské služby zaměstnanosti
Kandidátské země do EU Chorvatsko Turecko Makedonie Island.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_242_Členské státy EU AUTOR: Alena Hořavová ROČNÍK, DATUM:
Tomáš Křivka FPR ZČU Plzeň 07/05/2014
Sociální zabezpečení pracovníků v EU Jana Odehnalová FPR ZČU Plzeň 07/05/2014 Tato prezentace vyjadřuje pouze názory autora a Komise neodpovídá za použití.
OSN OSN= organizace spojených národů
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Děti s odlišným mateřským jazykem (OMJ) v předškolním vzdělávání
EVROPSKÁ UNIE Je regionální uskupení sdružující evropské státy, jehož cílem je vytvoření hospodářské, politické a měnové unie členských zemí.
JPD 3 Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava – Vítkovice,příspěvková organizace Autor: Ing. Andrea Modrovská Datum: 8. dubna 2012 Název: VY_32_INOVACE_7.3.6.
Evropská integrace pro pedagogy s posílením aktivizačních metod ve výuce III_Shrnutí_Riskuj Evropská integrace pro pedagogy s posílením aktivizačních metod.
ZEMĚPIS 9. ROČNÍK MEZINÁRODNÍ ORGANIZACE
VY_52_INOVACE_Z.9.36-hospodářské organizace ve světě-prezentace
Barbora Votavová, Vendula Šimanová
Nekvalifikovaní průvodci poškozují kvalitu českého cestovního ruchu – MMR ČR.
Eurocentrum - praktické zkušenosti a potenciál spolupráce
EU.
Romana Zabořilová ZŠ Jenišovice VY_32_INOVACE_012.
Najdi na slepé mapě Evropy státy podle zadání
 VY_32_INOVACE_16_04  Základní vzdělávání – Člověk a společnost – Výchova k občanství.
VY_32_INOVACE_ Smlouva o EU je platná od Je zavedeno „evropské občanství“ Přináší „kritéria konvergence“ – ekonomické sblížení 1.Stabilita.
Evropský den jazyků pohlednic pro Evropu.
STÁTY EVROPSKÉ UNIE Zpracovaly: Jana Kroupová Kristýna Kocarová Kristýna Kocarová.
DUM 6 VY_32_INOVACE_ a)Velká Británie, Nizozemí, Lucembursko, Francie, Itálie, Německo b)Belgie, Nizozemí, Lucembursko, Francie, Itálie, Německo.
EVROPSKá UNIE.
Poskytování služeb na vnitřním trhu EU. Obsah I.Směrnice o službách na vnitřním trhu. II.Způsob implementace v ČR. III.Přínosy zákona o volném pohybu.
Evropská unie - vznik vznik 1993 na základě Smlouvy o Evropské unii (Maastrichtská smlouva) navazovala na evropský integrační proces od padesátých let.
Pracovní právo ES a změny v pracovně právních předpisech v ČR.
Koordinace dávek v nezaměstnanosti
EURES – vaše práce v Evropě
Jaké služby Enterprise Europe Network ČR nejvíce přispěly k rozvoji podnikání na jednotném trhu Jitka Ryšavá European Commission Enterprise and Industry.
TECHNICKÁ UNIVERZITA V LIBERCI FAKULTA TEXTILNÍ Katedra hodnocení textilií Kristýna Šlemínová.
Oblasti úpravy pracovního práva 1. Volný pohyb osob (pracovníků) 2. Rovné zacházení a boj s diskriminací 3. Pracovní podmínky 4. Ochrana zaměstnanců 5.
SOLVIT efektivní řešení problémů na vnitřním trhu EU.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Předmět: Evropská ekonomická integrace Irena Fujerová.
Jednotný vnitřní trh- osoby Evropské soutěžní právo Michal Částek.
SOLVIT neformální systém řešení sporů na vnitřním trhu Setkání center na MPO
Mezinárodní regionální integrační seskupení v oblasti obchodu
Ekonomika pivovarského průmyslu
Historický vývoj EU Petra Henychová.
EVROPSKÁ INTEGRACE.
EVROPSKÁ UNIE.
EURES EURopean Employment Services Evropské služby zaměstnanosti.
Základy pracovního práva a sociálního zabezpečení v EU – prameny ke studiu
Úvod do problematiky, definice základních pojmů
Volný pohyb osob, volný pohyb pracovní síly v EU
Kapitola 13: Evropské bankovnictví, Evropská centrální banka
EVROPSKÁ UNIE OFICIÁLNÍ VZNIK EU 1993 Současná politická společnost má neustálou potřebu se sdružovat. Sdružení jako hlavní myšlenku má i Evropská.
Nerovné odměňování žen a mužů – příčiny a současná situace v ČR Mgr. Veronika Šprincová.
Zaměstnání v sousední zemi a související právní předpisy EU David Chlupáček poradce EURES Úřad práce ČR Krajská pobočka v Jihlavě Jihlava
Evropa - obyvatelstvo, EU Tercie Řešení úkol.
JSEM OBČANEM EVROPSKÉ UNIE Učebnice od s. 14 n.. EUROOBČAN ČR je od roku 2004 členem EU Občané EU mají stejná práva a povinnosti (bez ohledu na to, ve.
Z ÁKAZ DISKRIMINACE V SOCIÁLNÍM ZABEZPEČENÍ PODLE PRÁVA EU Seminář 2016.
EVROPSKÁ INTEGRACE.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
EVROPA EVROPSKÁ UNIE VY_32_INOVACE_07-48 Ročník: VIII. ročník
Mobilita pracovních sil v zemích EU a návrhy na její zintenzivnění
Koordinace dávek v nezaměstnanosti
Pakt stability a růstu EVSE Šárka Horáková.
OBČAN Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Ing. Radoslava Benová Název materiálu:
Problémy trhu práce v České republice a Evropské Unii
Výsledky mezinárodního výzkumu OECD
VY_32_INOVACE_07_Zeměpis_8.ročník 15_Evropská unie, NATO
Najdi na mapě : Česko Rakousko Maďarsko Polsko Řecko Německo Švédsko
Příjmové daně – jeden nebo dva zákony? Dny práva 2016
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
Transkript prezentace:

Mám zde malý plat, chci raději pracovat v Německu… Seminář v Evropském domě Lukáš Pachta, Institut pro evropskou politiku EUROPEUM Pracovní příležitosti pro občany ČR v zemích EU Práva občanů EU Volný pohyb pracovníků Svoboda usazování Volný pohyb služeb Podmínky v zemích EU

Mám zde malý plat, chci raději pracovat v Německu… Seminář v Evropském domě Občanství EU od Maastrichtské smlouvy Volný pohyb po EU – široce chápaná svoboda cestovat po EU, pracovat v EU, podnikat, studovat či usadit se na důchod Garantováno primárním právem EU a legislativou EHP a Švýcarsko Velké množství praktických potíží a výjimek

Mám zde malý plat, chci raději pracovat v Německu… Seminář v Evropském domě Volný pohyb pracovníků -bez nutnosti pracovního povolení -možnost hledání práce -podpora v nezaměstnanosti po nějaké době -nediskriminace – ani od státu, ani od zaměstnavatele (odstupné, diety apod.) -i rodinní příslušníci (i z třetích zemí) – manželé, děti, rodiče, osoby stejného pohlaví?

Mám zde malý plat, chci raději pracovat v Německu… Seminář v Evropském domě Výjimky a omezení Výjimky – státní služba (výkon veřejné moci) Francie (učitelé!) kapitán letadla či lodi jazyková znalost (případ irštiny) ochrana veřejného pořádku – scientoložka do VB

Mám zde malý plat, chci raději pracovat v Německu… Seminář v Evropském domě Bilance -žádný příval (ani po roce 1986, ani po 2004, jenom Irsko – 3,87%) -pouze Poláci (východ Polska) -země, které otevřely pracovní trh, na tom profitovaly (vyšší zaměstnanost a růst) -celkově 1,7% práceschopného obyvatelstva – kvalifikovaní a přeshraniční pendleři

Mám zde malý plat, chci raději pracovat v Německu… Seminář v Evropském domě Liberalizace volného pohybu pracovníků Nové členské země, UK, Irsko a Švédsko – 2004 (2007) Španělsko, Portugalsko, Řecko, Finsko, Norsko, Island – 2006 Nizozemí, Lucembursko – 2007 Francie – 2008 Belgie, Dánsko – 2009 Německo, Rakousko, Švýcarsko, Lichtenštejnsko – 2011 (včetně vysílání pracovníků v určitých sektorech) Sektorová či sezónní práce v těchto zemích možná (lesy v Rakousku)

Mám zde malý plat, chci raději pracovat v Německu… Seminář v Evropském domě Vysílání pracovníků – zvláštní směrnice Svoboda usazování -podnikatelé a firmy, nutnost plnit standardy daní země -Volný pohyb služeb – dočasnost -princip země původu? Studenti, důchodci – pobírají důchod ze země, kde naposledy pracovali

Mám zde malý plat, chci raději pracovat v Německu… Seminář v Evropském domě -nutnost registrace? Belgie ano, ale fakticky ne (komunální daň, i pro úředníky EU), jinde ne -nikdo nesmí být přítěží sociálnímu systému hostitelské země -kvalifikace (princip země původu, princip bezproblémové praxe) - někdy doba adaptability, praxe, zkouška způsobilosti – advokátní komora -pracovní právo – problém (viz případ Laval)

Mám zde malý plat, chci raději pracovat v Německu… Seminář v Evropském domě

Mám zde malý plat, chci raději pracovat v Německu… Seminář v Evropském domě Faktická týdenní pracovní doba u plných úvazků 2008 zdroj: European Industrial Relations Observatory