Vize JMK v inovacích Vize JMK v inovacích JMK je nejvíce inovativní region v rámci ČR a mezi prvními padesáti v EU JMK je nejvíce inovativní region v rámci.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
15 let činnosti Společnosti vědeckotechnických parků ČR
Advertisements

Ing. Hana Procházková (Úřad práce Pardubice)
Podpora inovací v Olomouckém kraji. Ekonomická situace kraje  Průměrná mzda : Kč (1.-2. čtvrtletí 2012)  Míra registrované nezaměstnanosti: 10,38.
1 ASOCIACE INOVAČNÍHO PODNIKÁNÍ ČR Úloha transferu technologií v inovačním procesu Pavel Švejda CTT UTB ve Zlíně, 27. března 2014.
Představení komory, akce, projekty
Priorita č. 3 Aktivní zapojení výzkumné a vývojové základny do rozvoje podnikání.
SVTP ČR v Jihomoravském kraji
30. červen, 2006 Role Agentury pro regionální rozvoj v marketingu Moravskoslezského kraje Marek Prorok, PR a marketing, ARR.
PRIORITY A CÍLE DOKUMENTU REGIONÁLNÍ INOVAČNÍ STRATEGIE ZLÍNSKÉHO KRAJE MVDr. Stanislav Mišák náměstek hejtmana Zlínského kraje.
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic
Technologický profil ČR Databáze kontaktů pro spolupráci v inovačním podnikání Projekt je podporován MŠMT v rámci programu KONTAKT (projekt ME 950).
ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA Strategie mezinárodní konkurenceschopnosti a priority MPO pro programové období kohezní politiky 2014.
RIS JMK III Radim Kocourek Jihomoravské inovační centrum , Regionální inovační fórum, Praha.
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic NÁRODNÍ DIALOG KE KLASTROVÝM KONCEPCÍM Martina Froňková Praha,
Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA 7. prosince 2011, Praha Operační program Podnikání.
Rozvoj kvalifikované pracovní síly v ČR. Obsah prezentace Představení Agentury CzechInvest Regionální kanceláře Aktivity pro podporu rozvoje kvalifikované.
Enterprise Europe Network Síť pro podporu nových a inovačních firem Ing. Daniela Váchová Seminář „Podniková inkubace“ 8. prosince 2008.
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
Třetí role vysokých škol - spolupráce s průmyslem a soukromým sektorem 10. zasedání předsednictva Rady VŠ 22. března 2007 V. Kebo, B. Tremlová.
1 Česká asociace rozvojových agentur Regionální inovační infrastruktura a inovační proces v krajích Manfred Hellmich Praha 29. listopadu 2005.
ÚřadPrůmyslovéhoVlastnictví Česká republikaČeská republika Josef Kratochvíl Úřad průmyslového vlastnictví a podpora mezinárodní konkurenceschopnosti.
Krajský úřad Karlovarského kraje
Výzkum a vývoj a inovace v ČR Diskusní fórum k inovačnímu podnikání Brno, 3. října 2007.
Příprava RIS LK – OS 1 Připomínkování a rozpracování první priority odbornou skupinou č.1.
Infrastruktura pro inovační podnikání a alternativní formy financování Ing. Jaroslav Branda.
Vize výzkumu, vývoje a transferu technologií („třetí role univerzit“) Jan Slovák Ředitel Centra pro transfer technologií.
SEMINÁŘ Možnosti podpory podnikatelského sektoru a jeho dalšího rozvoje v Libereckém kraji Příprava projektu vědecko technického parku v Liberci Mgr. Tomáš.
1 ASOCIACE INOVAČNÍHO PODNIKÁNÍ ČR Ochrana průmyslového vlastnictví jako jeden z nástrojů zkvalitnění inovačního procesu Pavel Švejda ÚPV, Praha, 1. června.
Regionální inovační infrastruktura v ČR JUDr. Vladimír Gašpar, předseda představenstva ČARA 4. prosinec 2007, Praha – Inovace 2007.
Česká asociace rozvojových agentur Regionální inovační strategie Manfred Hellmich Inovace 2006 Praha 5. prosince 2006.
Předsednictvo RVŠ dne Vladimír Kebo Informace o Kulatém stolu SPD a RVŠ dne
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
Příprava odborníků pro oblast inovačního podnikání Pavel Švejda Asociace inovačního podnikání ČR Seminář Inovační potenciál ČR, AIP ČR.
INOVACE 2011 Pražská rada pro výzkum a ekonomiku (PRVEK) Bohuslav Svoboda Primátor hl. m. Prahy
RIS JMK Vznik a vývoj Brno Východiska a specifikace zpracování RIS JMK  První RIS v ČR, konzultace zahájeny 1998  Impuls z projektu InterpRISe.
Regionální inovační struktura Karlovarského kraje Brno URBIS 2010.
VĚDECKO - TECHNICKÝ PARK BRNO
1 Regionální inovační strategie RIS. 2 O Regionálních inovačních strategiích Projekty RIS mají za cíl podporu rozvoje regionálních inovačních strategií,
AKTUÁLNÍ SITUACE V PROJEKTU RIS – ČASOVÝ HARMONOGRAM červen 2005 – květen 2006červen 2007 – leden 2008 Fáze 0 – definice projektu Fáze 1 - analýza Fáze.
1 ASOCIACE INOVAČNÍHO PODNIKÁNÍ ČR RIS3 krajů ČR a RIS3 ČR včera, dnes a zítra Pavel Švejda Inovace a technologie v rozvoji regionů Brno, 24. dubna 2014.
Znalostní ekonomika Praha, 23. května 2006 Mgr. Tomáš Hruda Generální ředitel.
1 ASOCIACE INOVAČNÍHO PODNIKÁNÍ ČR Inovace 2012 podevatenácté Pavel Švejda Praha, 4. prosince 2012 INOVACE 2012, Týden výzkumu, vývoje a inovací v ČR.
Spolupráce na tvorbě Regionálních inovačních strategií Podpora konkurenceschopnosti krajů CZECHINVEST Agentura pro podporu podnikání a investic Mgr. Lucie.
Technologické Inovační Centrum Akční plán RIS ZK – aktivity TIC Lenka Kostelníková Seminář „Inovace a technologie v rozvoji regionů“, Brno
Jihomoravské inovační centrum
Vysoká škola Karlovy Vary, o.p.s. Výzkum, vývoj a inovace na VŠ v ČR Pavel Švejda INOVACE 2009, Týden výzkumu, vývoje a inovací v ČR, 1. –
2 Regionální inovační strategie Jihomoravského kraje III. JUDr. Vladimír Gašpar, ředitel RRA JM, P ředseda představenstva ČARA INOVACE A.
PaedDr. Pavla Břusková generální ředitelka a předsedkyně představenstva Agentura pro regionální rozvoj,a.s., Ostrava Inovační rozvoj regionů 2010 Žilina,
1 Podpora inovací v českém a slovenském průmyslu, role AIP ČR K. Šperlink Brno, září 2008.
Biology Park Brno a.s. Brno,
1 Společnost vědeckotechnických parků ČR Projekt SPINNET CZ.1.07/2.4.00/ Pavel Švejda Praha, INOVACE 2011, Týden výzkumu, vývoje a inovací.
Podpora firmám umístěným ve vědeckotechnických parcích poskytovaná v rámci Operačního programu Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost PETR PORÁK,
Naplňování krajských priorit za přispění evropských zdrojů z Regionálního operačního programu Moravskoslezsko Prezentuje: Jaroslav Palas
Konference INOVACE JE ZÁKLAD VAŠÍ EXISTENCE Brno,
MIC Akcelerátor Michal Hrabí
REGIONÁLNÍ INOVAČNÍ STRATEGIE (RIS) PETR CHLÁDEK.
Observatoř trhu práce a konkurenceschopnosti Propagace řemeslných a technických oborů Centrum mezinárodního obchodu (CMO) při RHK Brno Integrace.
Biology Park Brno a.s.. Brno – Bohunice, ulice Studentská 812/6 LOKALITA PROJEKTU.
Zájmové sdružení právnických osob OK4Inovace Workshop pro zástupce ORP Olomouckého kraje
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Jihomoravského kraje Workshop s řediteli a zástupci škol 27. května
Královéhradecký kraj – podpora podnikání Ing. Michal Pultar Hradec Králové,
Strategie rozvoje Jihomoravského kraje 2020 Rozvoj CR Brno, 4. listopadu 2015.
Biology Park Brno a.s..
Regionální inovační strategie Libereckého kraje
Program rozvoje cestovního ruchu JMK ANALYTICKÁ ČÁST
Regionální inovační systémy a podpora inovací v regionech ČR
ASOCIACE INOVAČNÍHO PODNIKÁNÍ ČR, z.s.
Aktuální informace z činnosti Pracovní skupiny Inovace
Závěrečná konference projektu
REGIONÁLNÍ STÁLÁ KONFERENCE LIBERECKÉHO KRAJE
Transkript prezentace:

Vize JMK v inovacích Vize JMK v inovacích JMK je nejvíce inovativní region v rámci ČR a mezi prvními padesáti v EU JMK je nejvíce inovativní region v rámci ČR a mezi prvními padesáti v EU

Realizované a chystané kroky Realizované a chystané kroky Jihomoravské inovační centrum Jihomoravské inovační centrum Technologický inkubátor VUT Technologický inkubátor VUT Fond mikropůjček Fond mikropůjček Klastry Klastry Vědeckotechnický park JMK (Technologické inkubátory) Vědeckotechnický park JMK (Technologické inkubátory) Patentový fond Patentový fond Medipark (Inkubátor biotechnologických firem INBIT) Medipark (Inkubátor biotechnologických firem INBIT)

Regionální inovační strategie Jihomoravského kraje (RIS JMK) Strategický dokument Strategický dokument Analyzuje podnikatelské prostředí a aktivity v oblasti výzkumu, vývoje a inovačního podnikání v Jihomoravském kraji Analyzuje podnikatelské prostředí a aktivity v oblasti výzkumu, vývoje a inovačního podnikání v Jihomoravském kraji Formuluje strategické cíle a opatření Formuluje strategické cíle a opatření První v České republice – 2002 První v České republice – 2002 Tři roky zkušeností s implementací Tři roky zkušeností s implementací Nyní verze RIS II Nyní verze RIS II Jedno z opatření – vznik odvětvových klastrů Jedno z opatření – vznik odvětvových klastrů

Důvody aktualizace RIS Zásadní změna prostředí Zásadní změna prostředí - Vstup do EU - Vstup do EU –Strukturální fondy –Rozvoj podnikatelského prostředí –Podpora inovací na národní úrovni Činnost JIC Činnost JIC –zpětná vazba –tým odborníků Vysoké školy Vysoké školy –větší důraz na spolupráci s komercí –profilace na oblast biotechnologií Možnost spolupráce na mezinárodních projektech Možnost spolupráce na mezinárodních projektech

První biotechnologický klastr v ČR První biotechnologický klastr v ČR Spolupráce firem v oblasti biotechnologického čištění odpadních vod Spolupráce firem v oblasti biotechnologického čištění odpadních vod Významná tradice oboru v České republice, zejména v Jihomoravském kraji Významná tradice oboru v České republice, zejména v Jihomoravském kraji 12 firem a 2 univerzity 12 firem a 2 univerzity Water Treatment Alliance

Zaměření klastru Zaměření klastru: Inovace Tendry Společná propagace Export Cíl: mezinárodně úspěšný dodavatel zařízení pro čištění odpadních vod

Členové aliance 12 firem převážně z Jihomoravského kraje 2 univerzity (Masarykova univerzita, Vysoké učení technické v Brně) Otevřenost pro nové členy

Vinařský klastr Projekt Regionální rozvojové agentury jižní Moravy ve spolupráci se Svazem vinařů České republiky Projekt Regionální rozvojové agentury jižní Moravy ve spolupráci se Svazem vinařů České republiky podpořen z prostředků OPPP 1.4 Klastry podpořen z prostředků OPPP 1.4 Klastry doba realizace: 01-08/2005 doba realizace: 01-08/2005 předmětem projektu je posoudit předpoklad fungování jihomoravského vinohradnictví a vinařství jako klastru předmětem projektu je posoudit předpoklad fungování jihomoravského vinohradnictví a vinařství jako klastru projektové aktivity jsou zaměřeny na iniciování diskuse v regionu s cílem prověřit podmínky vzniku klastrové iniciativy jako nástroje dalšího rozvoje vinařství projektové aktivity jsou zaměřeny na iniciování diskuse v regionu s cílem prověřit podmínky vzniku klastrové iniciativy jako nástroje dalšího rozvoje vinařství

Zaměření klastru v regionu je vedena diskuse zaměřená na rozvíjení následujících témat: Vína originální certifikace Vína originální certifikace Národní vinařský marketing Národní vinařský marketing Vinařský a vinohradnický výzkum Vinařský a vinohradnický výzkum Vinařská turistika Vinařská turistika

Dosavadní zjištění Na základě statistických výzkumů podpořených jednáními s vinařskými subjekty lze konstatovat, že moravské vinařství a vinohradnictví se přirozeně chová jako klastr. Na základě statistických výzkumů podpořených jednáními s vinařskými subjekty lze konstatovat, že moravské vinařství a vinohradnictví se přirozeně chová jako klastr. Existují zde vazby mezi podniky, inovační aktivity a instituce pro spolupráci Existují zde vazby mezi podniky, inovační aktivity a instituce pro spolupráci

Děkuji Vám za pozornost