Pohled průmyslové energetiky na teplárenství a elektroenergetiku včetně obchodování s povolenkami skleníkových plynů Petr Matuszek XVII. seminář energetiků.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Cenová rozhodnutí k cenám tepelné energie pro rok 2006
Advertisements

Energetická bezpečnost ČR - představy x mýty x realita; technologický úhel pohledu Blahoslav Němeček místopředseda a ředitel sekce regulace.
Podpora KVET v novele zákona o hospodaření energií
1 Petr Matuszek XXI. seminář energetiků Jelenovská 11. – 13. ledna 2011 Průmyslová energetika v období krize Zhodnocení legislativních změn.
První zkušenosti ze vstupu ČR do EÚ Dopady na energetiku a průmysl Pohled ERÚ konference AEM 14. a 15. září 2005 Praha Josef Fiřt - ERÚ.
Novela energetického zákona a teplárenství. Evropská legislativa a teplárenství EU nemá žádnou ucelenou směrnici týkající se teplárenství Novela energetického.
Předpokládaný vývoj české elektroenergetiky Pozice ERÚ seminář VSE 28. května 2007 – Praha Josef Fiřt - ERÚ.
Podmínky podnikání v teplárenství a kogeneraci v ČR a v EU Ivo Slavotínek MVV Energie CZ s.r.o. Agora Flora, Chrudimská 2526/2a Praha 3.
XI. jarní konference energetických manažerů Problémy ČR v kontextu evropského trhu s energiemi (Bezpečnost a dostupnost dodávek energií v ČR a EU) Vliv.
Nezávislý výrobce na trhu s elektřinou v ČR a v EU. Problémy LDS Ing. Petr Matuszek Jelenovská
Energetický management jako nízkonákladové opatření k dosažení úspor
8. března 2007AEM, SVSE - PRAHA 1 Návrhy ERÚ na novelu energetického zákona Blahoslav Němeček místopředseda a ředitel sekce regulace.
1 Zákon o podpoře výroby elektřiny a tepelné energie z obnovitelných zdrojů energie Seminář AEM, , Praha Josef Fiřt Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Energetická budoucnost Moravskoslezského kraje s novou jadernou elektrárnou nebo bez ní? Ing. Pavel Bartoš viceprezident MSEK.
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ POLITIKY STABILNÍ ELEKTŘINA ZA PŘIJATELNOU CENU AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ.
Využívání druhotných zdrojů energie
1 Podnikání v elektroenergetice a teplárenství velké teplárenské společnosti Petr Matuszek XIX. seminář energetiků Jelenovská 20. – 22. ledna 2009.
1 XVII. Seminář energetiků Aktuální situace a řešené problémy v teplárenství ČR Miroslav Krejčů.
Obchodník, výrobce a distributor elektrické energie
1 XVI. Seminář energetiků Aktuální problémy v teplárenství ČR Miroslav Krejčů.
Zákon o podpoře výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů Ing. František Plecháč Státní energetická inspekce.
1 XVIII. Seminář energetiků České teplárenství a řešené problémy Miroslav Krejčů.
Ing. Zdeněk Kondler, ředitel územního inspektorátu XXI. Seminář energetiků – Jelenovská ledna 2011.
Energetický audit, jeho úloha přípravě projektu pro program Eko-Energie – Ostrava Energetický audit, jeho úloha přípravě projektu pro program.
Pohled zadavatele na energetický audit ve velkém průmyslovém podniku Ing. Petr Matuszek Brno
Energetický audit ve velkém průmyslovém podniku z pohledu zadavatele Ing. Petr Matuszek Seminář AEM Brno
Zákon o podpoře výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů Ladislav Pazdera Ministerstvo průmyslu a obchodu Seminář AEM Praha,
Ocenění elektřiny z KVET, druhotných a obnovitelných zdrojů v souvislosti s otvíráním trhu s elektřinou a plynem Martin Koďousek Energetický regulační.
Spolehlivost dodávek a velcí spotřebitelé v ČR a EU Ing. Petr Matuszek Jarní konference AEM Poděbrady 21. – 22. března 2007.
Dopady obchodování s povolenkami CO 2 na průmyslovou energetiku Ing. Bohuslav Bernátek Jarní konference AEM Poděbrady 22. –
Obchodování skleníkovými plyny a ekologizace daňové soustavy Vladimír Toman Hutnictví železa, a.s.
1 Cenová úroveň roku 2005, vývoj cen pro OZ Asociace Energetických Manažerů Partyzánská 7, Praha 7 Sdružení velkých spotřebitelů energie.
Daně na energie z pohledu velkého odběratele paliv a elektřiny Ing. Petr Matuszek Seminář AEM/SVSE – Spotřební daně na energie Praha 27. listopadu 2007.
Podnikání v elektroenergetice a teplárenství a dopady ekologických daní z pohledu velké teplárenské společnosti Petr Matuszek XVIII. seminář energetiků.
Změna Státní energetické koncepce a priority České republiky k zajištění bezpečnosti zásobování elektřinou Ing. Tomáš H ü n e r náměstek ministra © 2008.
Stav otevření trhu a energetické legislativy v ČR z pohledu spotřebitelů a nezávislých výrobců Ing. Bohuslav Bernátek - ENERGETIKA TŘINEC, a. s. Brno -
Pozice odběratelů elektřiny v ČR Seminář SVSE květen 07 K.Šimeček.
1 Brno, Ing. Petr Fajmon Dopady liberalizace a legislativních změn na JMP,a.s.
1 Konference „Ekologická daňová reforma“ Ekologické daně a teplárenství I. Miroslav Krejčů.
XXI. Seminář energetiků Regulace v energetice. Podpora OZE a její vliv na cenu elektřiny. Cenová rozhodnutí na r Seminář Teplárny Otrokovice, a.
Využití OZE v ČR Příprava NAP pro období Dana Peterková Ministerstvo průmyslu a obchodu AEM – Budoucnost české energetiky v Evropě Poděbrady.
Energetická legislativa Příprava zákona o výkupu energie z obnovitelných zdrojů a kogenerace Poděbrady 19. března 2003 Ing. Miroslav DOSTÁL Česká energetická.
Ekonomické dopady obchodování s povolenkami z pohledu provozovatele velké podnikové energetiky Ing. Petr Matuszek Seminář AEM Praha 23. listopadu 2006.
9. prosince 2004 Regulace cen tepelné energie od Energetický regulační úřad Stanislav Večeřa.
Ing.K.Šimeček Stav otvírání trhu s energií v ČR z pohledu SVSE Září 2002.
Stav otevření trhu a energetické legislativy v ČR z pohledu spotřebitelů a nezávislých výrobců Ing. Bohuslav Bernátek - ENERGETIKA TŘINEC, a. s. Ostrava.
Obchodování s elektřinou v ČR a vývoj po vstupu do EU Miroslav Marvan Konference AEM Česká energetika po vstupu do EU 8. září 2004.
Podpora obnovitelných zdrojů podle návrhu nového zákona a souvisejících vyhlášek Stanislav Trávníček ERÚ.
10.listopadu 2003ČEA, Ing.Josef Bubeník Zákon o podpoře výroby elektřiny a tepelné energie z obnovitelných zdrojů energie.
EU ETS 2005 – 2012 Ladislav Pazdera Ministerstvo průmyslu a obchodu Konference AEM , Praha.
Liberalizace trhu z elektřinou a plynem má být prostředkem k dosažení větší konkurenceschopnosti evropského průmyslu, ne cílem za který je často vydávána.
Problematika zákona o kogeneraci z pohledu provozovatelů závodních energetik Ing. Petr Matuszek Praha
1 Teplo a bydlení v České republice Pavel Kaufmann.
Komentář ERÚ k cenovým rozhodnutím, kterými se stanovují ceny plynu, tepla, elektřiny a souvisejících služeb seminář AEM , Praha Josef Fiřt.
1 Cenová úroveň u oprávněných zákazníků po 3/4 roku 2002 Asociace Energetických Manažerů Partyzánská 7, Sdružení velkých spotřebitelů energie (SVSE)
Asociace energetických manažerů Brno, 20. září 2004 Energetický zákon ELEKTROENERGETIKA A TEPLÁRENSTVÍ Ladislav Havel © 2004 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Zkušenosti s regulací cen OZE Stanislav Trávníček.
Kontrolní činnost SEI v teplárenství Ing. Josef Svoboda ředitel odboru teplárenství.
NÁRODNÍ ALOKAČNÍ PLÁN, OBCHODOVÁNÍ SE SKLENÍKOVÝMI PLYNY, DOPADY ZÁKONA O INTEGROVANÉ PREVENCI NA PRŮMYSL Ing. Josef Bubeník Česká energetická agentura.
Pozice provozovatele LDS a obchodníka s energií při uplatnění na tuzemském a na evropském trhu Ing. Bohuslav Bernátek Praha
Novela Energetického zákona změny a zkušenosti v oblasti elektroenergetiky a teplárenství Brno Ing. Josef Snítilý © 2005 Ministerstvo průmyslu.
Centrální zdroj tepla versus jeho substituční zdroje
Pohled nezávislého výrobce na trh s elektřinou v ČR a EU Ing. Petr Matuszek Poděbrady
Hodnocení členství ČR v EU z pohledu velké průmyslové energetiky Ing. Petr Matuszek Konference AEM 2005 Praha 14. – 15. září 2005.
Sdružení podnikatelů v teplárenství Odpady 2015 a jak dál? Význam energetického využívání odpadů pro teplárenství Ing. Martin Hájek, Ph.D.
Sdružení podnikatelů v teplárenství Ochrana práv spotřebitelů a zákazníků na energetickém trhu Pohled teplárenství na vývoj energetického trhu.
Hodnocení energetických trhů z pohledu velké průmyslové energetiky Ing. Petr Matuszek Fungování energetických trhů v ČR a EU Praha 23. října 2006.
Centrální zásobování teplem Kulatý stůl Hospodářská komora ČR Ing. Pavel Bartoš viceprezident HK ČR , Praha.
Úřad pro ochranu hospodářské soutěže1 Ing. Martin Pecina, MBA předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže Fungování energetických trhů v ČR a EU Budoucnost.
Energetika budoucnosti - uhlí atom nebo obnovitelné zdroje?
Transkript prezentace:

Pohled průmyslové energetiky na teplárenství a elektroenergetiku včetně obchodování s povolenkami skleníkových plynů Petr Matuszek XVII. seminář energetiků Jelenovská 16. – 18. ledna 2007

Obsah Postavení průmyslové energetiky Postavení průmyslové energetiky Trh s elektřinou Trh s elektřinou Teplárenství Teplárenství Obchodování s povolenkami Obchodování s povolenkami

Postavení průmyslové energetiky

Postavení průmyslové energetiky (1) Průmyslové energetiky mají specifické postavení:  výrobce elektřiny a tepla  lokální distribuční společnost (elektřina, plyn)  obchodník s plynem  dodavatel tepla  provozovatel zařízení emitující CO 2

Postavení průmyslové energetiky (2) Pořadí priorit: 1. Výroba produktů, které nejsou na trhu a jsou nutné pro technologii hlavní výroby 2. Spálení přebytků hutních plynů 3. Centralizované zásobování teplem 4. Výroba elektřiny – KVET

 Úzká závislost na výrobní technologii  Výroba se musí přizpůsobit chodu průmyslového podniku  Proměnlivý výskyt i složení hutních topných plynů Postavení průmyslové energetiky (3)

Postavení průmyslové energetiky (4) ENERGETIKA TŘINEC, a. s.

Postavení průmyslové energetiky (5) ENERGETIKA TŘINEC, a. s.  Tepelná energetika  výroba a rozvod vody a stlačeného vzduchu  rozvod a úprava topných plynů  skladování a rozvod topných olejů  rozvod horké a teplé vody  Teplárny  výroba a distribuce elektřiny  výroba tepla (pára a horká voda)  výroba stlačeného a dmýchaného vzduchu

Postavení průmyslové energetiky (6) ENERGETIKA TŘINEC, a. s.

Postavení průmyslové energetiky (7) ENERGETIKA TŘINEC, a. s.

Trh s elektřinou

Trh s elektřinou (1) Způsob privatizace energetiky způsobil velké výhody pro dominantní energetické subjektyZpůsob privatizace energetiky způsobil velké výhody pro dominantní energetické subjekty Řízení státních podílů v energetikách nebere ohled na konkurenceschopnost českých spotřebitelůŘízení státních podílů v energetikách nebere ohled na konkurenceschopnost českých spotřebitelů Do doby vytvoření konkurenčního prostředí jeDo doby vytvoření konkurenčního prostředí je nezbytná ochrana spotřebitelů proti dominanci!

Trh s elektřinou (2) Vznik ERÚ – regulace cen monopolních činnostíVznik ERÚ – regulace cen monopolních činností V 1. roce otevření trhu pokles cenV 1. roce otevření trhu pokles cen V dalších létech výrazný nárůst cen silové elektřiny a cen monopolních činnostíV dalších létech výrazný nárůst cen silové elektřiny a cen monopolních činností U průmyslových energetik obtížné stanovení odběrového diagramuU průmyslových energetik obtížné stanovení odběrového diagramu Problémy při řešení odchylek při výpadku napájeníProblémy při řešení odchylek při výpadku napájení

Trh s elektřinou (3) Ceny vybraných produktů „Duhy“ (Kč/MWh)

Trh s elektřinou (4) Průměrná cena SE v ES ČR včetně marže a průměrné ceny odchylek na úrovni nn (Kč/MWh) – zdroj EGÚ

A co plyn? Cíle  Vytvořit konkurenční prostředí pro nové specifické zboží – plyn  Snížit ceny plynu pro průmysl, zlepšit jeho konkurenceschopnost Skutečnost  Konkurenční prostředí neexistuje  Snížení ceny plynu pro průmysl nenastalo, právě naopak

Teplárenství

Teplárenství (1) ‣ Jiný princip obchodování, který je dán především lokalitou, vymezeným územím ‣ Smlouvy o dodávce tepelné energie

Teplárenství (2) ‣ Ceny jsou věcně usměrňované; do ceny je možné promítnout pouze ekonomicky oprávněné náklady, které souvisejí s výrobou a rozvodem tepla a přiměřený zisk ‣ Existují cenové úrovně zvlášť pro ceny tepelné energie vyrobené z uhlí a ostatních paliv

Teplárenství (3)

Teplárenství (4) - rozvinutá soustava CZT - ekologická a současně ekonomická výhoda kogenerační výroby Je nutné zachovávat konkurenceschopnost s individuálním vytápěním zemním plynem.

Obchodování s povolenkami

Obchodování s povolenkami (1) „Byrokracie a pobíhání po úřadech stojí české firmy a podnikatele 86 miliard Kč ročně. Odhaduje to Hospodářská komora na základě studie Úřadu vlády. České zákony podle studie vyžadují po podnikatelích, aby úřadům hlásili celkem 2164 různých činností.“ (zdroj ČIA)

Obchodování s povolenkami (2)  Přípravu legislativy k obchodování s povolenkami provázely velké problémy  Pozdní vydání zákona ( ve Sbírce zákonů) i prováděcích předpisů (NAP1 až )  Spory mezi MŽP a MPO  Neprofesionalita úředníků na MŽP

Obchodování s povolenkami (3) Vlastní získání povolení bylo doprovázeno řadou komplikací. Pár poznatků z naší společnosti:  zdlouhavé vyřizování ze strany státní správy  množství chyb a omylů (nutnost 3x vrátit vydané rozhodnutí)

Obchodování s povolenkami (4) Výpočet emisí CO 2 Vlastní výpočet emisí CO 2 je proveden podle vzorce Emise CO 2 (t) = Qp x OF x EF Qp … množství tepla spáleného paliva (TJ) OF … oxidační faktor EF … emisní faktor (t CO 2 /TJ)

Obchodování s povolenkami (5) Emisní faktory (t CO 2 /TJ)

Obchodování s povolenkami (6)  S ohledem na velmi vysoké hodnoty emisního faktoru u vysokopecního a konvertorového plynu je z titulu výskytu emisí nevýhodné spalovat tyto plyny  Stávající podmínky působí proti využívání druhotných energetických zdrojů  Není soulad mezi jednotlivými energetickými zákony s legislativou o obchodování s povolenkami

Obchodování s povolenkami (7) Příprava NAP2  Nutnost udržet konkurenceschopnost českého průmyslu  Metodika NAP2 vychází z NAP1  Při stanovení množství povolenek pro jednotlivé firmy by se nemělo vycházet z údajů za první obchodovací období  Zachovat bonusy – EA, KVET a CZT  Rozšíření bonusů za využití druhotných energetických zdrojů

Obchodování s povolenkami (8) Příprava NAP2 Dále je nezbytně nutné:  stanovit pravidla pro rozšíření výroby, výstavbu nových zdrojů, resp. rozvoj CZT  stanovit garance přidělení množství povolenek provozovateli i po roce 2012

Obchodování s povolenkami (9)

Obchodování s povolenkami (10) Příprava NAP2  Není soulad mezi jednotlivými energetickými zákony ve vazbě na využívání druhotných zdrojů s legislativou o obchodování s povolenkami  Nespravedlivé rozdělení povolenek mezi jednotlivými sektory a taktéž členskými státy EU  Vysoké zisky „vyvolených“ a současně výrazné zvyšování cen elektřiny  Základní myšlenka – snížení emisí – jde stranou!

Děkuji za Děkuji za pozornost tel.: +420/