Jaderná energetika 4 Resurrection? 20. ledna, 2007 Ing. Mgr. Miroslav Zajíček, MA Vysoká škola ekonomická, Praha.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Spotřební daň na pohonné hmoty - zachovat nebo snížit?
Advertisements

Potenciální dopady energeticko-klimatického balíčku na průmysl ČR Ministerstvo průmyslu a obchodu C O O C O O C O O C O O C O O C O O 20. listopadu 2008.
PF UK, Možné změny SZP, implikace pro české zemědělství a venkov – jak je naše zemědělství multifunkční? Doucha, T. (VÚZE Praha) 1.Očekávané/možné.
Fyzika 9. ročník Anotace Prezentace, která se zabývá jadernou energetikou Autor Ing. Zdeněk Fišer Jazyk Čeština Očekávaný výstup Žáci se seznámí s klady.
Jaderná energie.
Zpracovaly:Klára Hamplová Barbora Šťastná
Přichází zlatý věk plynu? Karel Dyba velvyslanec ČR při OECD Prezentace na IEC Ostrava 2011 na základě poznatků MEA (IEA)
Energetická společnost ČEZ, a. s. - - organizační změny Jaroslav Míl Tisková konference K výsledkům hospodaření za I. – III. čtvrtletí říjen 2002.
Surovinová strategie ČR s vazbou na využívání ložisek uranu Mgr. Pavel Kavina, Ph.D. analytik nerostných surovin Odbor hornictví, Ministerstvo průmyslu.
Mezinárodní integrace
EU 2020: Obnovitelné zdroje či jádro Petr Binhack
Jak podporovat malé a střední podniky při exportu Ing. Pavel Bartoš, viceprezident HK ČR Ostrava Export, jako významný pilíř ekonomického růstu.
Evropské programy pro energetiku síť IRC a možnosti projektu CIRC (Czech Innovation Relay Center) Radan Panáček, Technologické Centrum AV ČR.
XI. jarní konference energetických manažerů Problémy ČR v kontextu evropského trhu s energiemi (Bezpečnost a dostupnost dodávek energií v ČR a EU) Vliv.
Karel Dyba, Přednáška pro Liberální institut, Praha OECD a ČR: mezi minulostí a budoucností 1.Historické ohlédnutí 2.Současnost OECD: základní.
Státní energetická koncepce – její sočasnost a budoucnost Ing. Drahomír Šelong oddělení energetické politiky Ministerstvo průmyslu a obchodu Listopad 2007.
KOMBI Obsah shrnutí: Důvod vzniku a cíle evropské integrace
Budoucnost energetiky ČR Aktualizace státní energetické koncepce Diskuse AEM – Poděbrady 18. a 19. března 2003.
Jaderná energie.
Klasifikace států podle úrovně hospodářství
Dopady jaderné energetiky na životní prostředí
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Presentation Title. Pracovní skupina Czech BCSD pro energetiku Josef Votruba ENVIROS, s.r.o Pracovní skupina Czech BCSD pro energetiku.
Sustainable Construction and RES in the Czech Republic Irena Plocková Ministry of Industry and Trade CR, Na Františku 32, Praha, CR.
Barbora Votavová, Vendula Šimanová
20. SVĚTOVÝ ENERGETICKÝ KONGRES 2007 ZÁVĚRY KONGRESU Energetický komitét ČR WEC EGÚ Brno, a. s. Sekce provozu a rozvoje elektrizační soustavy.
Novinka „HELUZ FAMILY 2in1
Zemní plyn a zabezpečení jeho dodávek 18. února, 2009 Ing. Mgr. Miroslav Zajíček, MA Vysoká škola ekonomická, Praha.
Světová ekonomika OPF 1 SVĚTOVÁ EKONOMIKA 9. Světová ekonomika OPF 2 1) Charakteristika 2) Vývoj EU 3) Maastrichtská kriteria 4) Orgány EU 5) Rozpočet.
0 Důsledky COP15 pro politiku ochrany klimatu v evropském a českém kontextu Pavel Zámyslický.
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
Jaderná Elektrárna.
Stres v jádře, jádro ve stresu. Dana Drábová Státní úřad pro jadernou bezpečnost.
Nové iniciativy EU v oblasti energetiky a její dopady na hospodářskou soutěž Ing. Martin Pecina, MBA Předseda Úřadu pro ochranu hospodářské.
Pavel Vlček ZŠ Jenišovice VY_32_INOVACE_352
Dopady obchodování s povolenkami CO 2 na průmyslovou energetiku Ing. Bohuslav Bernátek Jarní konference AEM Poděbrady 22. –
Změna Státní energetické koncepce a priority České republiky k zajištění bezpečnosti zásobování elektřinou Ing. Tomáš H ü n e r náměstek ministra © 2008.
Obchodování s emisemi skleníkových plynů jako nástroj redukce emisí Samostatné oddělení změny klimatu Tomáš Chmelík Samostatné oddělení změny klimatu Ministerstvo.
 Ministerstvo průmyslu a obchodu STAV ENERGETIKY V ČR NÍZKOUHLÍKOVÉ ZDROJE NA ENERGETICKÉM TRHU Tomáš Hüner náměstek ministra XXI. Seminář energetiků.
 2007 Ministry of Industry and Trade, Energy Department Česká elektřina pro CE region Jak zapadá výroba elektřiny v ČR do energetické politiky EU Ladislav.
Účetní systémy ve světě.. Účetní systémy se navzájem odlišují: Vymezením okruhu uživatelů účetních výkazů Mírou regulace účetnictví Vztahem mezi účetnictvím.
Ceny energií a jejich očekávaný vývoj
Energetické a ekologické scénáře pro přípravu aktualizace energetické koncepce Poděbrady
Pozice průmyslových spotřebitelů elektřiny Podzimní konference AEM 9/2007 K.Šimeček předseda předsednictva SVSE.
Liberalizace trhu z elektřinou a plynem má být prostředkem k dosažení větší konkurenceschopnosti evropského průmyslu, ne cílem za který je často vydávána.
Bezpečnost dodávek zemního plynu Petr Binhack
BUDOUCNOST ČESKÉ ENERGETIKY V EVROPĚ
Temelín.
Badatelský den Dukovany
Katastrofy jaderných elektráren
Globální problémy - Politická ekonomie Úvod do mezinárodních vztahů 2011.
Vliv legislativních a koncepčních změn na pozici zemního plynu v PEZ ČR Ing. Josef Kastl generální sekretář, Česká plynárenská unie Praha - Žofín, 22.
Politická ekonomie MV a prostor Politická geografie strategických surovin.
Page 1 Energetická závislost EU - Možná řešení - Daniela Štoková.
Fungování energetických trhů v EU a ČR Jak dál po novele zákona o podpoře OZE 31. října 2013 Ing. Jiří Bis.
Centrální zásobování teplem Kulatý stůl Hospodářská komora ČR Ing. Pavel Bartoš viceprezident HK ČR , Praha.
Cestovní mapa pro energetiku do roku 2050 Dobrá navigace nebo vábení Sirén ? Miroslav Vrba ČEPS, a.s. Fungování energetických trhů v ČR a v EU Ohrožení.
Ing. Pavel Šolc Náměstek ministra průmyslu a obchodu AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ KONCEPCE ČR A POSUZOVÁNÍ JEJÍHO VLIVU NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ 11 Jaderná.
Úřad pro ochranu hospodářské soutěže1 Ing. Martin Pecina, MBA předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže Fungování energetických trhů v ČR a EU Budoucnost.
8 EKONOMICKÝ RŮST, VÝKYVY VÝKONU EKONOMIKY. Základy ekonomie 2 Produkce a růst Životní úroveň závisí na schopnosti země produkovat statky a služby Z hlediska.
Uhelný průmysl v Evropě nová publikace EURACOAL Dr. Renata Eisenvortová Manažer evropských záležitostí Czech Coal a.s. Člen výkonného výboru EURACOAL Těžební.
Jaderná zařízení a jejich dopad na okolní prostředí
Určeno pro : žáky ZŠ na 2. stupni Sekce: základní Předmět : zeměpis
Státní energetická koncepce, energetická bezpečnost ČR, energetický systém EU: Jaká budoucnost čeká jádro? Dana Drábová Efektivitu již nelze měřit především.
Dopady energetické politiky na provozovatele přenosové soustavy
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
Energetická (ne)bezpečnost
doc. JUDr. Jan Ondřej, CSc., DSc.
Ing. Martin Pecina, MBA Předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže
MEZINÁRODNÍ OBCHOD 2016.
Transkript prezentace:

Jaderná energetika 4 Resurrection? 20. ledna, 2007 Ing. Mgr. Miroslav Zajíček, MA Vysoká škola ekonomická, Praha

O přednášejícím: Miroslav Zajíček Vzdělání: University of Chicago (obor ekonomie); VŠE (obory: mezinárodní vztahy a finance); PFUK (obor: právo) Profesní kariéra: konzultant a analytik mimo jiné pro Conseq Finance, Logica CMG, advokátní koncipient Linklaters, analytik pro Liberální institut Současná pozice: Přednášející na VŠE Praha Soukromá konzultační praxe

Mýty o jádře Výstavba NPPs skončila po Černobylu Jaderná energetika byla ziskovým podnikáním Jaderná energetika není závislá na vývoji cen ropy Soukromý sektor nechce NPPs ani stavět ani provozovat Jaderná energetika přispívá k „soběstačnosti“ či energetické bezpečnosti

Nukleární nehody a radioaktivní incidenty Chapelcross Magnox 1967 Browns Ferry 1975 Jaslovské Bohunice 1977 Three Mile Island 1979 Černobyl 1986 THTR Biblis 1987 Greiswald 1989 Vandellos Tarragona 1989 Indian Point 2000 Paks 2003

Reálná data I Referenda – úspěšná: Rakousko – 1978, Švédsko – 1980, Itálie – 1987, Maki – 1996 Referenda – neúspěšná: Švýcarsko – 1979, 1984, 1990, Slovinsko – 1995 Dohody mezi vládami a energetickými společnostmi: SRN – 2000

Reálná data II

Reálná data III

Reálná data IV

Reálná data V Country Canada Australia Kazakhstan Russia (est) Namibia Niger Uzbekistan USA Ukraine (est) 800 China (est) South Africa Czech Repub India (est) 230 Romania (est) 90 Germany Pakistan (est) 3845 France Brazil Total world

(Ne)Ziskovost jaderné energetiky TVA a BPA EdF NPP Seabrook v New Hampshire (PE&G) Palo Verde v Arizoně (APS) British Energy Pád komunismu v CEE a SEE Liberalizace v EU Motivační selhání: Averch-Johnsonův efekt a „Temelín“ efekt

Dobré zprávy Soukromí investoři CHTĚJÍ NPPs provozovat (v 90. letech VŠECHNY NPPs v USA změnily majitele) Pokles personálních nákladů Prodloužení délky palivového cyklu (zhruba o 70% u paliva druhé generace) Využívání paliva se snížením obohacením Zjednodušení a zrychlení výměny paliva – zvýšení doby využití NPPs

Špatné zprávy Investiční náklady stále vysoké Doba výstavby dlouhá Vysoké regulační a politické riziko Zdlouhavý povolovací proces Ceny elektřiny nejsou dostatečně vysoké Ceny alternativních paliv nejsou dostatečně vysoké

Kde se dnes staví Evropa – Olkiluoto 3, Cerna Voda, Belene a Flamaville Ostatní svět – Rusko, Čína, Indie, Tchajwan, Pákistán, Irán

Závěry Výstavba NPPs je ekonomický nikoliv bezpečnostní nebo technologický problém Fixní náklady jsou stále vysoké Vliv obchodování s emisními povolenkami? Stále existuje nepřímá podpora (např. skrze omezené náhrady škody) Fosilní paliva zatím vyhrávají nad jádrem Tržní síly na jadernou energetiku působí naprosto stejně jako na jiné sektory energetiky Nejhorší politikou by bylo zvýšení vládních zásahů a podpor

Děkuji za pozvání a za pozornost Ing. Mgr. Miroslav Zajíček, MA Vysoká škola ekonomická, Praha