ELEKTRICKÝ PROUD V PLYNECH

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vedení elektrického proudu v látkách
Advertisements

Vedení elektrického proudu v látkách
Gymnázium, Havířov-Město, Komenského 2, p.o
Vodiče elektrického proudu.
Co je elektrický proud? (Učebnice strana 122 – 124)
ELEKTRICKÝ PROUD.
Vedení elektrického proudu v plynech
VEDENÍ ELEKTRICKÉHO PROUDU V PLYNECH
Vedení elektrického proudu v plynech
Elektrický proud ve vakuu
TERMOEMISE ELEKTRONŮ.
Razimová Jana 01/2009 Obrazová elektronka. Nejrozšířenějším zařízením, které využívá katodové paprsky je obrazová elektronka – obrazovka. V obrazovce.
Šablona:III/2č. materiálu: VY_32_INOVACE_FYZ60 Jméno autora:Mgr. Alena Krejčíková Třída/ročník:2. ročník Datum vytvoření: Výukový materiál zpracován.
TEPELNÉ DĚLENÍ PLAZMOU,POUŽÍVANÉ PLYNY A METODY.
Název školy Integrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektu CZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod.
Ngo Anh Tuan, 4.C.  Za obvyklých podmínek jsou plyny nevodivé  Obsahují jen malý počet elektricky nabitých částic – iontů.  Množství iontů lze určitými.
Elektrický proud v látkách
VEDENÍ ELEKTRICKÉHO PROUDU V PLYNECH
Vedení elektrického proudu v látkách
Vedení elektrického proudu v plynech
Tato prezentace byla vytvořena
CHARAKTERISTIKA VÝBOJE
Vedení proudu v plynech
Škola:Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_FYZIKA1_03 Tematická.
Vlastnosti vedení Ing. Jaroslav Bernkopf Vlastnosti vedení
Vodivost látek.
Anotace Prezentace, která se zabývá vedením el. proudu v plynech. Autor Mgr. Michal Gruber Jazyk Čeština Očekávaný výstup Žáci znají čím je způsobeno vedení.
Elektrický proud v plynech
WEHNELTOVA TRUBICE.
Doutnavka Lucie Šabachová.
KATODOVÉ ZÁŘENÍ.
VEDENÍ ELEKTRICKÉHO PROUDU V PLYNECH
Elektrický proud v kapalinách a plynech
Žárovka Tepelný zdroj Zdrojem světla je wolframový drát, který má veliký odpor a vysokou teplotu tání (3200 °C) Při přivedení el. proudu se drát zahřeje.
Ionizační energie.
IONIZACE PLYNŮ.
ELEKTRICKÝ PROUD V LÁTKÁCH
ELEKTRICKÝ PROUD V PEVNÝCH LÁTKÁCH
Elektrický proud v plynech a ve vakuu
Vedení proudu v plynech
Vedení proudy v plynech
Elektrický proud Elektrický proud kovech Ohmův zákon
ELEKTRONIKA Název školy
Elektronová mikroskopie a mikroanalýza-2
Elektrické výboje v plynech
Název projektu:ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Oblast podpory: Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních.
Vedení elektrického proudu v látkách. Struktura prezentace úvod otázky na úvod výklad příklad/praktická aplikace otázky k zopakování shrnutí.
Výboje v plynech Jana Klapková © 2011 VEDENÍ ELEKTRICKÉHO PROUDU V PLYNECH.
07 ELEKTRICKÝ PROUD V PLYNECH VY_32_INOVACE_07 autor: Mgr. Miroslava Mahdalová identifikace: H třída: 6. předmět: Fyzika anotace: Objasnění nového.
E LEKTRICKÝ PROUD V KAPALINÁCH A PLYNECH Ing. Jan Havel.
Jan HruškaTV-FYZ. Ahoj, tak jsme tady znovu a pokusíme se Vám vysvětlit problematiku vedení elektrického proudu v látkách.
Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: EU peníze středním školám Gymnázium a Střední odborná škola, Podbořany, příspěvková organizace.
V ÝBOJE V PLYNECH Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
Elektromagnetické záření. Elektromagnetická vlna E – elektrické pole B – magnetické pole Rychlost světla c= m/s Neviditelné vlny, které se.
Molekulová fyzika a termika
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Martin Havlena
Vedení elektrického proudu v plynech
Důlní elektrické přístroje
Elektrický proud v plynech
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Ing. Renata Kremlicová NÁZEV: Vedení el. proudu v plynech TÉMATICKÝ.
Název školy: Gymnázium, Roudnice nad Labem, Havlíčkova 175, příspěvková organizace Název projektu: Moderní škola Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Důlní elektrické přístroje
OPAKOVÁNÍ VEDENÍ PROUDU: - v kovech - v kapalinách - v plynech - ve vlastních a příměsových polovodičích.
Název školy: Gymnázium, Roudnice nad Labem, Havlíčkova 175, příspěvková organizace Název projektu: Moderní škola Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
VÝBOJ V PLYNU ZA SNÍŽENÉHO TLAKU
TERMOEMISE ELEKTRONŮ.
CHARAKTERISTIKA VÝBOJE
WEHNELTOVA TRUBICE.
Vedení el. proudu v plynech (za normálního tlaku)
IONIZACE PLYNŮ.
Transkript prezentace:

ELEKTRICKÝ PROUD V PLYNECH Ionizace plynů, nesamostatný a samostatný výboj, voltampérová charakteristika výboje, tichý (doutnavý) výboj, jiskrový výboj, obloukový výboj, výboj ve zředěných plynech, využití výbojů, termoemise elektronů a její praktické využití, obrazovka. Ludmila Střechová, 8. A

Ionizace, ionizátor, ionizovaný plyn Ionizace = proces, kdy se z plynu stane vodič Ionizátor = dodá plynu energii potřebnou k vytvoření volných nabitých částic Ionizovaný plyn: → mimo el. pole: částice se pohybují chaoticky (el. proud neprotéká) → v el. poli: částice se pohybují uspořádaně k elektrodám, plynem prochází proud – nastává tzv. elektrický výboj v plynu

Nesamostatný elektrický výboj (Výboj se udržuje po dobu působení ionizátoru) Voltampérová charakteristika ionizační komory: Platí ohmům zákon, částice rekombinují ⇒ nedorazí k elektrodám Zvýší se pohyb částic, ty nerekombinují, ohmův z. neplatí ⇒ dorazí k elektrodě Obrovská rychlost částic, nastává „lavinová ionizace“ 3 2 1 Un – komorou prochází nasycený proud Uz – zápalné napětí

Samostatný elektrický výboj výboj, který je nezávislý na působení ionizátoru nastává po překročení Uz plazma = vysoce ionizovaný plyn v samostatném výboji (např. v místě ohně, blesku apod.)

Samostatný výboj za atmosf. tlaku 1. Obloukový výboj Vysoký proud a teplota Mezi elektrodami vzniká plazma - ↑ teplota a intenzivní světlo Využití: zdroj světla, svařování kovů, tavení kovů 2. Jiskrový výboj Krátká doba trvání Zvuková vlna např: blesk (průtok proudu vzduchem mezi nabitými tělesy – mraky) 3. Koróna – vzniká v nehomogenním elektrickém poli - okolo drátů, hran a hrotů s vysokým potenciálem, ztráty na vedení vysokého napětí

Samostatný výboj za sníženého tlaku → výbojová trubice – při sníženém tlaku v ní vzniká doutnavý výboj (= katodové doutnavé světlo – 1 a anodový sloupec – 2) Využití: Doutnavky – vzniká pouze katodové doutnavé světlo (kontrolky na vypínačích) Zářivky – vzniká pouze anodový sloupec (reklamní trubice)

Termoemise: Uvolňování elektronů z povrchu pevných nebo kapalných těles při vysoké teplotě nazýváme termická emise, stručněji termoemise.

Katodové záření: Je-li žhavící vlákno (1) chladné – proud neprotéká Je-li vlákno rozžhavené – zahřeje se katoda, nastane termoemise – elektrony vyletují z katody (2) – pohybují se směrem k anodě a trubicí protéká proud Elektrony prolétají otvorem anody (3), na stěně trubice vzniká katodové záření (4)

Vlastnosti katodového záření: Dopadem na stínítko způsobuje světélkování Magnetické a elektrické pole vychyluje paprsek elektronu Má tepelné účinky Chemické účinky – mohou způsobit naexponování fotografického materiálu Dopadá-li záření na kov s velkou relativní atomovou hmotností, vzniká v místě dopadu pronikavé rentgenové záření

Využití katodového záření: Rentgenka – trubice vyzařující rentgenové záření (použití v lékařství) Elektronka – v minulosti základní prvek počítačů Obrazovka (obrazová elektronka) – nejrozšířenější zařízení, které využívá elektronový paprsek

K – katoda, W – řídicí elektroda, A1, A2 – anody, D1, D2 – vychylovací destičky, S – stínítko, G – grafitový povlak Katoda obrazovky K je rozžhavena pomocí žhavícího vlákna a uvolňuje elektrony tepelnou emisí. Aby se snížila výstupní práce, kterou musí elektron vykonat při výstupu z katody, je její povrch pokryt vrstvou oxidu barnatého. Emitované elektrony vystupují malým otvorem v řídící elektrodě W (Wehneltův válec). Potom jsou soustavou anod A1, A2 urychlovány a soustřeďovány do elektronového paprsku, který prochází dvěma páry vychylovacích destiček D1, D2 a dopadá na stínítko S, pokryté vrstvou sulfidu zinečnatého ZnS. V místě dopadu vznikne svítící stopa.