PILOTNÍ PROJEKTY SKUPINY ČEZ Z OBLASTI SMART GRIDS

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Odpady 2014 – jak dál v Olomouckém kraji ? Konference samospráv Olomouc
Advertisements

Energetická bezpečnost ČR - představy x mýty x realita; technologický úhel pohledu Blahoslav Němeček místopředseda a ředitel sekce regulace.
Solární systémy pro aktivní topení
Tisková konference TEPLOFIKACE LEDVIC 12. září 2013 Ing. Vladimír Gult předseda představenstva a generální ředitel.
Solární systémy pro aktivní topení Ing. Tomáš Kopecký 10:30.
12. září 2014 Slide N° září 2014 Slide č. 1 Sekretariát Urbact URBACT II Evropský program územní spolupráce při integrovaném a udržitelném.
Energetická bezpečnost regionu Workshop v rámci projektu Energetický Inovační Portál CZ-PL.
Transformace sociálních služeb pro lidi s postižením
Činnost SC C6 – Distribuční systémy a rozptýlená výroba Ing. František Vybíralík, CSc.
TRH S ELEKTŘINOU TRH S ELEKTŘINOU E URO E NERGIE CZ, spol.s r.o. E URO E NERGIE CZ Pokyny pro ovládání prezentace: Pokyny pro ovládání prezentace: Prezentace.
1 © AGIT AB Efektivní zdravotnictví v podmínkách Ústeckého kraje v Ústí n.L. Koncepce budování informačního systému v nemocnicích Ústeckého.
Tvorba mezinárodních podnikových sítí a strategických aliancí
Rozvodná elektrická síť
Strategické změny v řízení elektrizačních soustav Špindlerův Mlýn Milan Kloubec, ČVUT FEL.
Facility management ČSN EN
Strojírenství zaměření Automatizační a robotizační systémy
Obecná problematika chytrých sítí a chytrých měření
Audit IT procesů ve FNOL
Předpokládaný vývoj české elektroenergetiky Pozice ERÚ seminář VSE 28. května 2007 – Praha Josef Fiřt - ERÚ.
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic
© 2012 Ness Technologies – Proprietary and Confidential Ness Technologies Prolínání Smart světů Tentokrát na téma „Fúze měření a řízení“ Jiří Stich Business.
Energetický management jako nízkonákladové opatření k dosažení úspor
Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu Jednotný energetický trh – blízká vize nebo vzdálená budoucnost?
3. Životní cyklus a procesy projektu
Sustainable Construction and RES in the Czech Republic Irena Plocková Ministry of Industry and Trade CR, Na Františku 32, Praha, CR.
1 OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ pro období MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ
Chytré sítě Smart grids.
Pojetí marketingu v neziskových organizacích. Marketing neziskových organizací Chartered Institut of Marketing: „Marketing je součástí procesu řízení,
Udržitelná energetika 3 Czech BCSD Praha, Ing. Vladimír Vlk, energetický poradce.
Vladimíra Henelová ENVIROS, s.r.o. Podrobnosti zpracování ÚEK dle zákona č. 406/2000 Sb., v platném znění, a Nařízení vlády č. 195/2001 Sb.
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
Vliv energetické koncepce na obchodníka s energiemi Dr. Tomáš Křížek Ekonomický ředitel.
Liberalizovaný trh s elektrickou energií
Kritické situace v PS ČR
Záměr založení 16. odborné sekce Rady kvality ČR „KVALITA V ENERGETICE“ Daniel Jarchovský, ČEZ, a. s. Praha,
Daně na energie z pohledu velkého odběratele paliv a elektřiny Ing. Petr Matuszek Seminář AEM/SVSE – Spotřební daně na energie Praha 27. listopadu 2007.
Změna Státní energetické koncepce a priority České republiky k zajištění bezpečnosti zásobování elektřinou Ing. Tomáš H ü n e r náměstek ministra © 2008.
Využití Smart Meteringu při řízení spotřeby energie
Předpokládaná funkčnost trhu s elektřinou v roce 2005 Ing. Miroslav Marvan Asociace energetických manažerů Praha 14. dubna 2004.
VAZBY MEZI ÚZEMNÍMI ENERGETICKÝMI KONCEPCEMI A UŽIVATELI ENERGIE.
AKTUÁLNÍ SITUACE V PROJEKTU RIS – ČASOVÝ HARMONOGRAM červen 2005 – květen 2006červen 2007 – leden 2008 Fáze 0 – definice projektu Fáze 1 - analýza Fáze.
Problematika zákona o kogeneraci z pohledu provozovatelů závodních energetik Ing. Petr Matuszek Praha
1 Cenová úroveň roku 2003, vývoj cen pro OZ 1. a 2. etapy otevírání trhu, problematika LDS – stručné shrnutí a úvod dalšího bloku Asociace Energetických.
Chytré sítě Smart grids.
2. Životní cyklus a procesy projektu
Pohled nezávislého výrobce na trh s elektřinou v ČR a EU Ing. Petr Matuszek Poděbrady
VÝKONOVÝ ENERGETICKÝ BALANCÉR FVE VÝKONOVÝ ENERGETICKÝ BALANCÉR FVE PETR VACULÍK ENET ENERGETICKÉ JEDNOTKY PRO VYUŽITÍ NETRADIČNÍCH ZDROJŮ ENERGIE VŠB.
CHYTRÁ ENERGETICKÁ SÍŤ JAKO ZÁKLAD SMART LIFE. 1 Změny působící na distribuční společnosti Změna struktury spotřeby Změna struktury výroby EU cíle a očekávaný.
Jaroslav Bazala Brno, 16. září 2015 Proč je důležité plánování a logistický audit ve výrobní firmě?
Dlouhodobá koncepce lokality JE Dukovany Petr Štulc 25.listopadu 2014 Seminář na téma: „MOŽNÉ SOCIOEKONOMICKÉ DOPADY V PŘÍPADĚ UKONČENÍ PROVOZU JE DUKOVANY,
Fungování energetických trhů v ČR a EU (Smart Grids) Konference DONE – Praha, Žofín 2013 Josef Havel – E.ON Distribuce, a.s.
Sjednocení technologické platformy Policie ČR CZ.1.06/1.1.00/ Sjednocení technologické platformy Policie ČR CZ.1.06/1.1.00/ Projekt je.
Zajištění infrastruktury pro operační střediska základních složek IZS Integrovaná Telekomunikační Síť Nové Generace (ITS NGN) Ing. Tomáš Faško.
Pražská energetika, a. s. Fungování energetických trhů Ohrožení a příležitosti z pohledu PRE Žofín
Pražská energetika, a. s. FUNGOVÁNÍ ENERGETICKÝCH TRHŮ Žofín
Návrh modelu Nové tarifní struktury v elektroenergetice pro veřejný konzultační proces Energetický regulační úřad 4. února 2016 Hospodářský výbor – Poslanecká.
Centrum energeticky efektivních budov.  CLB vzniklo jako sdílená infrastruktura, tedy seskupení firem a akademických pracovišť na vývoj systémů technologií,
Operační program pro podnikání a inovace zaměřené na provozovatele LDS
Chytrý Jihomoravský kraj ?
Chytré sítě Smart grids.
Cesta elektrické energie k zákazníkovi SKUPINA ČEZ
PROJEKTOVÝ LIST Pro zjišťování informací o projektových záměrech pro účely zvýšení absorpční kapacity v prioritních osách VaVpI.
Jemný úvod do Smart Grids a Smart Metering
Energetická maturita AMM a LAB
Energetická maturita úsek Síťové služby útvar měření
Ing. Luděk Sosna, Ph.D. Odbor Strategie Ministerstvo dopravy
Chytré sítě Smart grids.
Digitalizace distribuce v české energetice
Problematika registrace OPM a předávání dat na CDS OTE
Finanční podpora pro provozovatele LDS v rámci V. Výzvy Smart grids
Transkript prezentace:

PILOTNÍ PROJEKTY SKUPINY ČEZ Z OBLASTI SMART GRIDS 1

OBSAH Vize Očekávání Realita

CO TO JE TEN SMART GRID? V ČEM JE TEDY PROBLÉM? další vývojový stupeň rozvoje DS vyvolaný novými požadavky – decentrální výroba, elektromobilita, …, které vyvolávají potřebu nových funkcí DS pro realizaci nových požadavků při zajištění spolehlivého a bezpečného provozu … již několik dekád realizováno v ES ŘC na úrovni vvn, HDO na úrovni nn V ČEM JE TEDY PROBLÉM? jedná se o systémovou změnu nikoliv o postupný technologický rozvoj na úrovni jednotlivých komponent = obrovská finanční a časová náročnost definice zadání – jaké funkce a v jakém čase dávají v ČR smysl a ekonomický přínos – z pohledu celé společnosti, nikoliv z perspektivy provozovatelů sítí rozsah a časování implementace SG

PODMÍNKY PRO SMYSLUPLNÝ ROZVOJ SG definovat realistické cíle (parametry služeb) včetně posouzení dopadů na cenu EE pro konečné spotřebitele skloubit požadavky a možnosti zákazníků, tržního prostředí, regulovaných subjektů … a fyzikálních zákonů získat know-how a zkušenosti … definovat realistický plán implementace – vybalancování kapacit, finančních zdrojů, agrotechnických lhůt, … vytvořit národní koncepci smysluplného rozvoje SG v podmínkách ES ČR

SG SKUTEČNĚ POUZE VIZE ? vývoj integrace OZE v ČR elektromobilní projekty město Praha PRE, ČEZ, E.ON možný budoucí vývoj v teplárenství nasazování KGJ

V OBLASTI SMART GRIDS REALIZUJEME DVA PILOTNÍ PROJEKTY Smart Region Smart Metering – AMM Implementace inteligentních monitorovacích a automatizačních prvků v distribuční síti Zapojení různých typů OZE a KVET jednotek Zkoušení konceptů řízení sítí, ostrovního provozu, E-mobility, aktivní role zákazníka, atd. Realizace v letech 2010 - 2015 Implementace 32 tis. kusů Smart Meters Implementace AMM infrastruktury, propojení s ICT systémy Skupiny Podklad pro Národní studii proveditelnosti Realizace v letech 2010 – 2013 +

PILOTNÍ PROJEKT SMART METERING - AMM

Stav implementace chytrých elektroměrů v ČR Výchozí situace v ČR se od ostatních zemí EU v mnohém liší: 60 % spotřeby veškeré elektrické energie je dálkově odečítáno u 38 000 průmyslových odběratelů, kteří jsou vybaveni průběhovými měřidly V ČR je od 80. let 20. století využívání systém HDO (hromadné dálkové ovládání) Systém HDO slouží pro vyrovnávání denního diagramu zatížení – omezování špiček a je nasazen u 1,1 mil. domácností na zásobovacím území ČEZ Distribuce Tímto systémem jsou vybaveny domácnosti, které používají elektřinu k topení a ohřevu teplé užitkové vody – pro tyto spotřebiče je nabízen zvýhodněný (nízký) tarif Spolehlivostní a kvalitativní parametry elektrické sítě dosahují vysokého standardu

Co je cílem pilotního projektu AMM? Cílem pilotního projektu je kromě vyzkoušení nové technologie v reálném prostředí zjistit: Jak chytré elektroměry přijmou zákazníci? Jaký je potenciál změny spotřebitelského chování? Jak přijmou zákazníci nově nabízené produkty a služby? Jaké bude mít případná plošná implementace AMM v ČR dopady do logistiky a procesů? Jaká jsou reálné přínosy a náklady celého řešení? Jaká implementační, provozní a bezpečnostní rizika se mohou vyskytnout? Získání reálných a hodnověrných podkladů pro budoucí rozhodování?

PILOTNÍ PROJEKT SMART REGION

Proč Smart Region ve Vrchlabí? Odpovídající velikost a rozsah pro záměr pilotního projektu Existují zde možnost zapojení několika jednotek KVET a potenciálně MVE Pro koncept Emobility je Vrchlabí s blízkostí KRNAP a důrazem na ekologii ideální Synergický efekt unifikace vysokého napětí (změna 10 → 35 kV) Vstřícnost zastupitelstva města a pana starosty Potenciál zapojení místního průmyslu (Teplo Krkonoše, nkt cables)

Jaké jsou cíle a zaměření projektu Smart Region?

Jaký je plánovaný vývoj projektu? Pilotní projekt Smart Region Studie výzkumu a vývoje Implementace Smart Meters Transformace distribuční sítě v regionu (především vn a DTS) včetně unifikace Nasazení dobíjecích stanic E-mobility Implementace nových automatizačních a monitorovacích prvků Řídící systém s implementací prvků Smart Grids Zapojení KVET Testování ostrovního provozu v lokalitě Liščí Kopec 2010 - 2012 2010 - 2011 2011 - 2015 2011 - 2013 2011 - 2014 2013 - 2015 2012 - 2015 2014 - 2015

Co ČEZ podnikl v projektu Smart Region za jeden rok? Spolupráce s vysokými školami a výzkumnými institucemi ČVUT Praha/FEL VŠB – TU Ostrava/FEI EGE České Budějovice Odborné studie: Finální architektura technického řešení Automatizované prvky sítě Dynamický model chování sítě Ostrovní provoz Návrh jištění nn - plná automatizace Návrh jištění nn - částečná automatizace Cílový koncept ICT řešení

Co ČEZ podnikl v projektu Smart Region za jeden rok? Pokládka nového kabelového vedení vysokého napětí

Co ČEZ podnikl v projektu Smart Region za jeden rok? Provoz elektromobilů, provoz elektrobusu

Co ČEZ podnikl v projektu Smart Region za jeden rok? Instalace inteligentních elektroměrů

Smart Region v roce 2012 Výrobní zdroje Instalace a spuštění kogeneračních jednotek 800 kW v objektu býv. AZ 1600 kW v objektu nkt cables pro napájení Liščího Kopce - vytvoření a testování ostrovního provozu 1600 kW v objektu nkt cables pro provoz závodu Elektromobilita Budování dobíjecích stanic rychlého i normálního dobíjení

Smart Region v roce 2012 Pokračování výměn kabelů vysokého napětí Pokládka kabelů nízkého napětí na Liščím Kopci Instalace rozpojovacích skříní nízkého napětí s prvky dálkového ovládání a automatizace Instalace nových trafostanic na Liščím Kopci s prvky dálkového ovládání a automatizace

GRID4EU Evropský Smart Grid projekt zahájen 1.11.2011 Large-Scale Demonstration of Advanced Smart GRID Solutions with wide Replication and Scalability Potential for EUROPE Evropský Smart Grid projekt zahájen 1.11.2011 Pod vedením 6 distributorů, kteří pokrývají více než 50 % odběratelů v rámci Evropy 27 partnerů (dodavatelé technologií, vysoké školy, výzkumné instituce) Harmonogram: listopad 2011 - listopad 2015 Koordinátor projektu: ERDF

GRID4EU – LOKÁLNÍ DEMONSTRAČNÍ PROJEKTY DER Active Demand Storage Electric Vehicle Innovation Power Management at MV Innovation Power Management at LV level Micro-grid (Islanding) Climate Cold & Stormy Continental/Oceanic Mild Mediterranean Moderate Continental Dry Cold Warm & stormy Population Density Urban Semi-urban Rural Semi-urban / urban

ZÁVĚR Pro zvládnutí budoucí (nikoli virtuální) reality je nutné mít v dostatečném předstihu vizi a nastavená reálná očekávání. SG nejsou pouhou technologickou vrstvou – SG je nutné vnímat jako nové funkce / služby na úrovni celé společnosti Je na každé společnosti, aby si určila smysluplný a ekonomicky reálný scénář rozvoje Jedná se o systémovou záležitost – je nutný dialog všech zainteresovaných hráčů I při velmi konzervativním pohledu na věc je již dnes nutné zahájit koncepční aktivity