LESY MÍRNÉHO PÁSU – VÝZNAM ZELENĚ PRO ČLOVĚKA

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
NATURA 2000 ochrana ptačích oblastí na Moravě
Advertisements

Život v zimní přírodě Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_Přv-Z 4.,6.26
Voda ve všech skupenstvích
Význam malých vodních ploch pro krajinu
Den Země – svátek planety
Přírodní rezervace na území Ostravy
Ptáci v okolí lidských sídel
Živočichové lesů Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_Přv-Z 4.,6.24
Organizace ochrany přírody v ČR
Deštné pralesy – pozdě na záchranu?
Život v lese na podzim Mgr. Iveta Honzejková.
Potravní vazby rostlin a živočichů
VYPRACOVAL Šimon cigánek, 5.tř.
Životní podmínky organizmů
Projekt introdukce orlů skalních v Beskyd e ch Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd Člověk a příroda 7.ročník červenec 2011 Anotace: Kód:
Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd
Kvalita ovzduší a pitné vody Ostravska Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd Člověk a příroda 7.ročník červenec 2011 Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_.
Přírodověda – Podnebné pásy ( Mírný pás )
Ochrana biosféry – světové přírodní parky a rezervace
ČLOVĚK – PASTEVEC A ROLNÍK Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd Člověk a příroda 7.ročník červenec 2011 Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_ Čap-Z.
LIDSKÁ POPULACE – RŮST, NATALITA, MORTALITA
TOK LÁTEK A ENERGIE EKOSYSTÉMEM
Plevele polí a luk Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_Přv-Z 4.,6.18
Význam hub a mechů v ekosystému
Výživa rostlin - fotosyntéza
Nerosty Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_Přv-Z 4.,6.07
Biotechnologie – nové trendy v chovu a pěstování organizmů Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd Člověk a příroda 7.ročník červenec 2011.
Jehličnaté lesy Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_Přv-Z 4.,6.22
Domácí zvířata – druhy, chov
Lesy mírného pásu.
VLIV ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ NA ŽIVOT ČLOVĚKA
ŽIJÍ S NÁMI VE MĚSTĚ - ROSTLINY A ZVÍŘATA
Měření teploty a času Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_Přv-Z 4.,6.10
Za předpokladu použití psacích potřeb
Tajga, smíšené a listnaté lesy
Oběh vody v přírodě Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_Přv-Z 4.,6.05
Hmyz na jaře, v létě Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_Přv-Z 4.,6.33
TAJGA Pás jehličnatých lesů.
Lesy mírného pásu Jan Dušek.
VY_52_INOVACE_PRV.3.29_Živá příroda _ dřeviny_pracovní list
BIOSFÉRA – TYPY EKOSYSTÉMŮ
Listnaté lesy Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_Přv-Z 4.,6.23
Člověk a rostlina – kulturní rostliny, zemědělství, ekofarmy
Člověk a rostlina – genetické manipulace Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd Člověk a příroda 7.ročník červenec 2011 Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_.
CHOV ŽIVOČICHŮ V BYTĚ Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd Člověk a příroda 7.ročník červenec 2011 Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_ Čap-Z 7.,8.17.
Květy a plody rostlin Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_Přv-Z 4.,6.20
Jedovaté rostliny kolem nás
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Knotková. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje.
SPOLEČENSTVO LESA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Knotková. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Lesy a jejich význam Škola: SŠ, ZŠ a MŠ, Karviná, příspěvková organizace Autor: Mgr. Lenka Hulejová VY_32_INOVACE_17_LESY A JEJICH VÝZNAM_HULEJOVÁ Člověk.
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt:
ŠABLONY 32 VY_32_INOVACE_18_22_ROSTLINY A ŽIVOČICHOVÉ EVROPY.
VY_32_INOVACE_18_32_DEŠTNÉ LESY
Ekosystém les Stromy Přírodověda 4. ročník
MÍRNÝ PÁS PŘÍRODOVĚDA 5.TŘ. Mgr. Renata Šimková.
Dostupné z Metodického portálu www. rvp
Přírodní společenstva v České republice
LES A JEHO VÝZNAM Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. Č. DUMu: VY_52_INOVACE_448.
Biota ČR - Prezentace s výkladem
LISTNATÉ DŘEVINY Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
Základní škola a mateřská škola Bukovec
Název školy: ZŠ a MŠ T. G. Masaryka Fulnek
Les v průběhu roku Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Základní škola a Mateřská škola Libáň, okres Jičín
Podzim v lese a plody. Jehličnaté a listnaté stromy.
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Zdeňka Pecková Číslo
Název projektu Zlepšení podmínek vzdělávání na základních školách
III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Přírodověda Podnebné pásy ( Mírný pás )
Transkript prezentace:

LESY MÍRNÉHO PÁSU – VÝZNAM ZELENĚ PRO ČLOVĚKA Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd Člověk a příroda 7.ročník červenec 2011 LESY MÍRNÉHO PÁSU – VÝZNAM ZELENĚ PRO ČLOVĚKA Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_ Čap-Z 7.,8.08 Vzdělávací oblast: druhy lesů mirného pásu. Autor: Mgr. Aleš Hruzík Jazyk: český Očekávaný výstup: žák správně definuje základní probírané pojmy a jejich vzájemné vztahy Druh učebního materiálu: prezentace Cílová skupina: žák Stupeň a typ vzdělávání: druhý stupeň, základní škola Datum (období), ve kterém byl vzdělávací materiál vytvořen: školní rok 2011-2012 Ročník, pro který je vzdělávací materiál určen: sedmý ročník základní školy

Mírné pásmo Velká oblast na obou polokoulích mezi tropy a polárním kruhem Dělíme na severní (mezi severním polárním kruhem a obratníkem Raka) a jižní (mezi obratníkem Kozoroha a jižním polárním kruhem) Oproti jiným pásům máme v mírném pásu pravidelně se střídající čtyři roční období (jaro, léto, podzim, zima)

Lesy mírného pásma Mírné pásmo tvoří tři typy lesů – jehličnaté, listnaté a smíšené [1 - zdroj. 2011-15-07]. < http://en.wikipedia.org/wiki/File:Biogradska_suma.jpg >

Jehličnaté lesy Podíl jehličnanů v lese nad 75 % Vyskytují se hlavně v chladnějších oblastech, kde je teplota nad 10 °C maximálně 4 měsíce v roce, ale člověk je nasadil i v jiných oblastech [1 - zdroj. 2011-15-07]. < http://en.wikipedia.org/wiki/File:Douglaswinter.jpg >

Listnaté lesy Opadavé listnaté stromy tvoří více než 75% Kdysi hrály v mírném pásu hlavní roli, jsou často nahrazovány rychleji rostoucími jehličnany V ČR vzácné (doubravy, bučiny, lužní lesy, parky) [1 - zdroj. 2011-15-07]. < http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Riparian_strip.jpg >

Smíšené lesy Les s vyrovnaným zastoupením listnatých i jehličnatých dřevin (žádný druh není nad 75%) Vysoká biodiverzita – druhová rozmanitost Typické dřeviny: bříza, lípa, buk, osika, jedle, smrk [1 - zdroj. 2011-15-07]. < http://en.wikipedia.org/wiki/File:09272008_BrightonUT.JPG >

Význam zeleně pro člověka V ČR pokrývají lesy 33%, pro člověka má zeleň nezastupitelný význam – dřevo, zachycení srážek Produkce kyslíku – díky fotosyntéze rostlin mají živé organismy dostatek kyslíku pro život Významná součást potravního řetězce živočichů Rekreační a relaxační význam – procházky, výlety a jiný pobyt v přírodě Městská zástavba – vlhký vzduch bez prachu, ochlazuje a člení prostor, tlumí hluk

Význam zeleně u lidských obydlí Zadržuje vodu a zpevňuje půdu Chrání proti emisím (snižuje obsah prachu, plynů a radioaktivního prachu ve vzduchu) Městská zeleň je pro obyvatele mnohdy jedinou možností kontaktu s přírodou Estetický význam – kvete, voní, domov mnoha živočichů (ptáci,motýli,hmyz,drobní savci) Tlumení hluku, v létě snižuje teplotu v zástavbě Psychologický význam (zeleň zklidňuje)

Znáte odpověď? K čemu se používá korek získávaný z kůry korkového dubu? Který strom je národním stromem ČR? V našem okolí se vyskytuje urostlý strom jehož plody jsou mírně jedovaté. Víte o jaký strom se jedná?

Znáte odpověď? K čemu se používá korek získávaný z kůry korkového dubu? K výrobě zátek. O kterém stromu se říká, že je národním stromem ČR? Náš národní strom je lípa. V našem okolí se vyskytuje urostlý strom jehož plody jsou mírně jedovaté. Víte o jaký strom se jedná? Buk. Bukvice mohou vyvolat zvracení a průjem.