Www.icc-cr.cz Czech Republic International Chamber of Commerce M EZINÁRODNÍ OBCHODNÍ KOMORA V Č ESKÉ REPUBLICE Protekcionismus jako hrozba svobodného podnikání.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
1 Podpora ČEB českým exportérům při vývozu mimo Evropskou unii Seminář Export mimo Evropskou unii, jak na to? Brno, Výstaviště BVV 16. září 2009.
Advertisements

Zahraniční obchod Obchodní politika.
Zahraniční obchod.
Mezinárodní obchod a obchodní politika
Makroekonomika a stát VY_32_INOVACE_ Zásahy státu do ekonomiky - Keynesovská teorie - neoklasická (monetaristická) teorie.
CzechInvest Koncepce podpory investic
Czech Republic International Chamber of Commerce M EZINÁRODNÍ OBCHODNÍ KOMORA V Č ESKÉ REPUBLICE Exportní politika v praxi Konference „Exportní.
Jak podporovat malé a střední podniky při exportu Ing. Pavel Bartoš, viceprezident HK ČR Ostrava Export, jako významný pilíř ekonomického růstu.
Hospodářská politika státu
TÉMA: SPRAVEDLIVÁ REFORMA HOSPODÁŘSKÉ POLITIKY AUTOŘI: JAN MLÁDEK, JIŘÍ HAVEL HOSPODÁŘSKÁ POLITIKA.
© 2011 Ministerstvo průmyslu a obchodu
Konkurenceschopnost ČR v rámci středoevropského regionu SpeedChain 13/11/2013 Ing. Martin Tlapa, MBA náměstek státního tajemníka pro evropské záležitosti.
MEZINÁRODNÍ OBCHOD A VNĚJŠÍ OBCHODNÍ A MĚNOVÁ POLITIKA
Ing. Vojtěch Jindra Katedra ekonomie (KE)
MEZINÁRODNÍ OBCHOD. Příčiny rozvoje odlišné klimatické a přírodní podmínky odlišný spotřebitelský vkus zvyšování efektivity – dělba práce.
Vzdělávací materiál/DUM VY_52_INOVACE_01A21
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu Průmyslová politika ve vazbě na automobilový průmysl Zasedání rady ředitelů AutoSAP.
Připravenost České republiky na zavádění opatření strategie Evropa 2020 Ing. Martin Tlapa, MBA náměstek ministra průmyslu a obchodu © 2010 Ministerstvo.
* ZAHRANIČNĚ OBCHODNÍ POLITIKA květen 2013VY_32_INOVACE_EKO_ Autory materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou Ing. Dana Gebauerová.
KONFERENCE projektu APSYS „ Propojení vědy, výzkumu, vzdělávání a podnikové praxe “ Propojení vědy, výzkumu, vzdělávání a podnikové praxe Jsou potřebné,
Nástroje makroekonomické politiky státu VY_32_INOVACE_
EXPORT MIMO EU, jak na to? Strategie přístupu na trh Ing. Andrea Heverlová, MBA 16. září 2009 © 2009 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Partnerství se soukromým sektorem v rozvojové spolupráci Michal Kaplan Česká rozvojová agentura Kulatý stůl na MZV Praha,
Strukturální politika. STRUKTURÁLNÍ POLITIKA POLITIKA SCHOPNOSTI PŘIZPŮSOBENÍ SE MĚNÍCÍM PODMÍNKÁM VE STRUKTUŘE EKONOMIKY STRUKTURA – VNITŘNÍ ČLENĚNÍ.
Výukový program: Ekonomické lyceum Název programu: Hospodářská politika státu Vypracoval: Ing. Lenka Gabrielová Projekt Anglicky v odborných předmětech,
Mikroekonomie I Ekonomický růst Ing. Vojtěch JindraIng. Vojtěch Jindra Katedra ekonomie (KE)Katedra ekonomie (KE)
Ruská federace x WTO a OECD
Výzkum, vývoj a inovace v ČR Výzkum, vývoj a inovace v ČR Seminář Ochrana průmyslového vlastnictví Praha, 6. června 2007.
2.Marketingové prostředí
Zpráva o finanční stabilitě 2005
Hospodářská politika. Hospodářská politika (HP) je souhrn cílů, nástrojů, rozhodovacích procesů a opatření státu v jednotlivých oblastech ekonomické reality.
VNITŘNÍ MĚNOVÁ (MONETÁRNÍ) POLITIKA – 1. nástroj hospodářské politiky Autor: Autor: Ing. Vladimír Havlík Autor je výhradním tvůrcem materiálu. Datum vytvoření:
Obchodní politika EU a její přínos pro české firmy Ing. Jan Walter Ministerstvo průmyslu a obchodu © 2009 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Národohospodářské soustavy a hospodářská politika Ing. Vojtěch Jindra.
1 Společné politiky EU Mezinárodní ekonomická integrace VŠFS LS 2004/05 MS prezenční přednáška
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
Hospodářská politika. HP je souhrn cílů, nástrojů, rozhodovacích procesů a opatření státu. Cíle: 1) plná zaměstnanost 2) cenová stabilita 3) růst ekonomiky.
Mezinárodní obchod.
13 OTEVŘENÁ EKONOMIKA.
Světová ekonomikaOPF1 SVĚTOVÁ EKONOMIKA 5. Světová ekonomikaOPF2 1) Měření světového obchodu 2) Tendence ve světovém obchodě 3) Světové ceny 4) Obchodní.
Základy ekonomie Seminář 10..
Financování ochrany životního prostředí Jana Soukopová.
Názor průmyslového spotřebitele na Státní energetickou politiku K.Šimeček - SVSE Seminář AEM,Poděbrady 3/2003.
Vnitřní trh ES Dr. Petr Kolář. Charakteristika vnitřního trhu n Cíl: konkurenceschopnost na světovém trhu n Definice (Smlouva ES, čl. 14) „vnitřní trh.
Téma 5 Mikroekonomická hospodářská politika
3. PLATEBNÍ BILANCE.
Úvod do mezinárodních vztahů 2011
Právní regulace zahraničně obchodních vztahů ČR aspekt veřejnoprávní –obchod uvnitř EU (intrakomunitární) –obchod s nečlenskými státy aspekt soukromoprávní.
7. POLITICKÁ EKONOMIE OBCHODNÍ POLITIKY
1 IV. POLITICKÁ EKONOMIE OBCHODNÍ POLITIKY. 2 Volný obchod – úvod úplně volný obchod – pár zemí (Hongkong) není dokonalý, ale lepší než jiné politiky.
Společná obchodní politika EU (CCP) – právní rámec VŠFS seminář 2015.
Evropská unie Ing. Jaroslava Syrovátková, Ph. D
Vnější hospodářská politika1 V. NÁSTROJE OBCHODNÍ POLITIKY.
Regionální politika Oldřich Hájek. Nástroje regionální politiky Makroekonomické nástroje Makroekonomické nástroje Jsou omezené ostatními cíly hospodářství.
Soukromý sektor v rozvojovém rámci po roce 2015 Ivan Voleš, poradce prezidenta HK ČR pro mezinárodní vztahy a člen Evropského hospodářského a sociálního.
Opatření EGAP ke zlepšení podmínek pojištění 3 EGAP založen v roce 1992 specializovaná státní úvěrová pojišťovna pojišťování teritoriálních a tržně nepojistitelných.
OBSAH  HDP - definice  Výpočet HDP  HDP České republiky: o HDP v letech 1993 – 1996 o HDP v letech 1997 – 1998 o HDP v letech 1999 – 2002 o HDP v letech.
Mezinárodní právo obchodní, prof. N. Rozehnalová MEZINÁRODNÍ PRÁVO OBCHODNÍ PŘEDNÁŠKA Č. 1.
Ekonomie Makroekonomie Cíle a nástroje hospodářské politiky.
Ekonomie Makroekonomie Cíle a nástroje hospodářské politiky.
Školení pro zaměstnance SSČ, v.v.i. Podpora ekonomických systémů na pracovištích AV ČR v oblasti projektového řízení Mgr. Jaroslava Barbara Sporková
Otevřená ekonomika Pavel Janíčko. Mezinárodní obchod Otevřená ekonomika - mezinárodní obchod a mezinárodní kapitálové trhy Míra otevřenosti ekonomiky.
Ekonomika– národní hospodářství
Nezaměstnanost (a agregátní nabídka)
13 OTEVŘENÁ EKONOMIKA.
Úvod, základní principy a cíle
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín
Střední škola obchodně technická s. r. o.
13 OTEVŘENÁ EKONOMIKA.
Základy ekonomie Seminář 10..
Transkript prezentace:

Czech Republic International Chamber of Commerce M EZINÁRODNÍ OBCHODNÍ KOMORA V Č ESKÉ REPUBLICE Protekcionismus jako hrozba svobodného podnikání Evropský soutěžní den BRNO května 2009

Czech Republic International Chamber of Commerce M EZINÁRODNÍ OBCHODNÍ KOMORA V Č ESKÉ REPUBLICE ICC - International Chamber of Commerce (Mezinárodní obchodní komora) je jedinou celosvětovou obchodní organizací, která reprezentuje podniky všech koutů světa ICC propaguje a podporuje otevřený systém mezinárodního obchodu, investic a tržní ekonomiky již od svého založení na začátku 20. století ICC: –vytváří pravidla pro mezinárodní obchod –zabývá se tématy, mezi která patří boj proti korupci, arbitráž, bankovní technika a praxe, společenská odpovědnost firem, obchodní právo a praxe, cla a regulace obchodu, hospodářská soutěž, e-business, IT a telekomunikace, hospodářská politika, životní prostředí a energetika, finanční služby a pojištění, duševní vlastnictví, marketing a reklama, daně, obchodní a investiční politika, doprava a logistika –prostřednictvím mezinárodního rozhodčího soudu provádí mezinárodní arbitráž –vydává publikace a pořádá semináře O ICC Protekcionismus jako hrozba svobodného podnikání 2

Czech Republic International Chamber of Commerce M EZINÁRODNÍ OBCHODNÍ KOMORA V Č ESKÉ REPUBLICE Z latiny (protectio = ochrana) Vznik: z merkantilismu (16. – 18. stol.) –teorie považující kladnou obchodní bilanci za příznivou a zápornou za nepříznivou hospodářská politika, která se zaměřuje především na ochranu a podporu vlastní národní ekonomiky, a to zvláště na rozvoj průmyslové a zemědělské výroby. Teorie protekcionismu Protekcionismus jako hrozba svobodného podnikání 3

Czech Republic International Chamber of Commerce M EZINÁRODNÍ OBCHODNÍ KOMORA V Č ESKÉ REPUBLICE protekcionismus = usměrňování exportu a importu nástroje omezování importu: –dovozní cla, –kvóty, –netarifní opatření - zpravidla technické překážky, které podmiňují uskutečnění směny splněním určitých podmínek vztahujících se k výrobku, popřípadě i k výrobci. nástroje podpory exportu: –vývozní subvence, –státní úvěry a záruky Nástroje protekcionismu Protekcionismus jako hrozba svobodného podnikání 4

Czech Republic International Chamber of Commerce M EZINÁRODNÍ OBCHODNÍ KOMORA V Č ESKÉ REPUBLICE neekonomické argumenty –podle nich je vhodné obětovat hospodářský blahobyt podpoře společenských cílů (svoboda, národní bezpečnost, národní tradice) argumenty, které se neopírají o rozumnou ekonomickou argumentaci: –merkantilismus –omezení pro určité zájmové skupiny –konkurence levné zahraniční práce - popírá teorii komparativních výhod –odvetná cla –ulehčení od dovozů Důvody protekcionismu Protekcionismus jako hrozba svobodného podnikání 5

Czech Republic International Chamber of Commerce M EZINÁRODNÍ OBCHODNÍ KOMORA V Č ESKÉ REPUBLICE oprávněné argumenty v dynamických podmínkách: –cla mohou posunout směnné relace (poměr vývozních cen k dovozním) ve prospěch určité země - optimální clo (funguje pouze v případě velké země) –clo může ochránit "nezletilé odvětví" s růstovým potenciálem před konkurencí –clo může pomoci snižovat nezaměstnanost - ochrana před dovozem je ovšem neefektivním prostředkem k vytváření pracovních míst Důvody protekcionismu Protekcionismus jako hrozba svobodného podnikání 6

Czech Republic International Chamber of Commerce M EZINÁRODNÍ OBCHODNÍ KOMORA V Č ESKÉ REPUBLICE –Ačkoliv je udržována vyšší zaměstnanost a produkce v dané zemi, je tomu dosahováno na úkor zahraničních ekonomik. –Z hlediska celosvětového produktu omezuje prosazování mechanismu komparativní výhody a tudíž i maximalizaci celosvětového produktu. –Po určité době nastane tlak a dojde k poklesu exportu a tím i k poklesu zaměstnanosti. Dlouhodobý účinek na zaměstnanost tak může být zcela opačný. Protekcionismus znemožňuje volný obchod a zvýhodňuje jen některé země. Důsledky protekcionismu Protekcionismus jako hrozba svobodného podnikání 7

Czech Republic International Chamber of Commerce M EZINÁRODNÍ OBCHODNÍ KOMORA V Č ESKÉ REPUBLICE Výsledkem protekcionismu je pokles hospodářského růstu a nárůst nezaměstnanosti 30. léta 20. století: –Smoot-Hawley Tariff Act podepsán prez. Hooverem – petice 1028 ekonomů proti němu –Vlna ochranářských opatření 1. summit G –Rétorická cvičení, protekcionistická opatření 2. summit G20 – –Celosvětová petice proti protekcionismuCelosvětová petice proti protekcionismu Hrozba protekcionismu Protekcionismus jako hrozba svobodného podnikání 8

Czech Republic International Chamber of Commerce M EZINÁRODNÍ OBCHODNÍ KOMORA V Č ESKÉ REPUBLICE pochvala EK (dobré načasování a zaměření na sektory, na které nejvíce dolehne zpomalení hospodářského růstu) náklady 74 mld (1,95 % HDP) stimul 180 mld (4,7 % HDP) Obsah: Podpora podnikání a soukromých investic Podpora zaměstnanosti a dopravní obslužnosti Podpora restrukturalizace a insolvenčních procesů Podpora vědy, výzkumu a inovací Podpora ekologických a infrastrukturních výdajů Podpora školství a vzdělávání Český protikrizový balíček Protekcionismus jako hrozba svobodného podnikání 9 ?

Czech Republic International Chamber of Commerce M EZINÁRODNÍ OBCHODNÍ KOMORA V Č ESKÉ REPUBLICE Snižování úrokových sazeb, monetární expanze Zřízení ekonomických rad a monitorovacích výborů Protikrizové balíčky ve světě Protekcionismus jako hrozba svobodného podnikání 10 PříjmyVýdaje Snížení daníSanace bank, garance bankovních vkladů Snížení sociálního a zdravotního pojištění Strukturální reformy, investice do infrastruktury Zrychlení odpisůOpatření na podporu podnikání a zvýšení přístupu ke kapitálu, podpora exportu Zjednodušování administrativy Opatření v sociální oblasti a na pracovním trhu Podpora inovací, technologií, VaV +

Czech Republic International Chamber of Commerce M EZINÁRODNÍ OBCHODNÍ KOMORA V Č ESKÉ REPUBLICE Děkuji za pozornost. Vladimír ŠIŠKA