Anglie v 16. století Alžbětinská doba.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Počátky kapitalismu v Anglii
Advertisements

Anglie v 17. a 18. století král Karel I. Stuart měl oporu v severní a západní Anglii (venkovská anglikánská a katolická šlechta) parlament ovládal jihovýchod.
FRANCIE ZA VLÁDY LUDVÍKA XIV.
ANGLIE ZA JINDŘICHA VIII. A ALŽBĚTY I.
Anglie v 15. – 18. století Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
ANGLICKÁ BURŽOAZNÍ REVOLUCE
Anglická revoluce.
Anglická reformace Anglický král Jindřich VIII. využil reformace k řešení osobních sporů Záminkou rozvod s Kateřinou Španělskou (dvorní dáma Anna Boleynová)
Anglická revoluce v 17. století
Ludvík XIV.. Ludvík XIV. LUDVÍK XIV. VELIKÝ řečený Král Slunce Narozen:5.září 1638 v Saint-Germain-en-Laye.
Západní Evropa v 16. st..
Český stát v době předhusitské
POČÁTKY KAPITALISMU V ANGLII
Rusko v 17. století Za Petra I. Velikého.
Evropská kultura v 16.století počátek protireformace
Od Karla V. po Filipa II. Nizozemské povstání
STOLETÁ VÁLKA.
POČÁTKY KAPITALISMU V ANGLII
Anglická revoluce Lenka Ertlová.
Anglie před revolucí po smrti Alžběty I. roku 1603 nastoupil v Anglii skotský král Jakub I. Stuart ( ) vznikla personální unie Anglie a Skotska.
REFORMACE NĚMECKÁ REFORMACE 1.
Evropa na počátku novověku
III/2 XV A
ČESKÉ ZEMĚ PO BITVĚ NA BÍLÉ HOŘE
Anežka Přemyslovna (Česká)
Habsburkové 1526 – 1918 II. část.
Autorem práce, pokud není uvedeno jinak, je Mgr. Marie Toncrová
Co se ti vybaví?. 16. století Hnutí, které usilovalo o reformu (nápravu) církve.
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „Výuka na gymnáziu podporovaná.
Zpracovala Mgr. Jindra Chejnová,
III/2 XV A
Španělsko v 16. století a vzestup Nizozemí
XVI. století - Španělské století
Anglie 15. a 16. století Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Západní Evropa v 16. století
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Příjemce: Doporučeno pro: 7. ročník Předmět: Dějepis Autor: Jakub Komrska Základní škola.
Absolutistická monarchie v anglii
Restaurace Stuartovců, vznik Velké Británie
Reformace a její důsledky
Západní Evropa v 16. století
Anglie 15. – 16. století Dagmar Zemanová.
Tudorovci Miriam Janků.
DĚJINY VÝZNAMNÝCH STÁTŮ A NÁRODŮ V EVROPĚ
Stoletá válka
Stoletá válka Anotace: Materiál je určen k výuce dějepisu v 7. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky s pojmy a informacemi o situaci v Evropě v době stoleté války.
REFORMACE NĚMECKÁ REFORMACE 1.
Jan Lucemburský.
Šlechtická republika v Polsku © H.Trešlová
Anglická revoluce v 17. století Název sady materiálů: Dějepis pro 8. ročník Název materiálu: VY_32_INOVACE_D_8_3601_Anglická_ revoluce_ v_ 17_století Autor:
ABSOLUTISMUS Představitelé absolutismu. ANGLIE Jindřich VIII. Kateřina Aragonská rozvod.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ AUTOR: Markéta Hanzalová Náprstková NÁZEV:VY_32_INOVACE_ N_16_Absolutismus v Anglii.
  1649: po popravě Karla I. Anglie republikou  Anglický parlament: a)Sněmovna lordů (duchovenstvo + vysoká šlechta = členství dědičné) b)Dolní sněmovna.
ŠkolaKatolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektuModerní škola Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Inovace a zkvalitnění.
Vláda Lucemburků Vlastivěda 4. ročník
DĚTI KARLA IV. ODKAZ OTCE VLASTI Mgr. Pavel Vaníček
Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
MANŽELKY KARLA IV. ODKAZ OTCE VLASTI Mgr. Pavel Vaníček
Šablona III/2 OBJEVNÉ PLAVBY Mgr. Lucie Opltová – 1
ANGLIE A VELKÁ BRITÁNIE
ANGLIE A VELKÁ BRITÁNIE
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
REFORMACE V EVROPĚ SVATÁ ŘÍŠE ŘÍMSKÁ NIZOZEMÍ ANGLIE FRANCIE
Reformace v západoevropských monarchiích
Autor: Mgr. Milena Hainišová Datum: Název: VY_32_INOVACE_11_DĚJEPIS
Název školy: ZŠ a MŠ T. G. Masaryka Fulnek Autor:
Základní škola a mateřská škola Bohdalov
AUTOR: Mgr. Hana Műllerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_5B_10
Restaurace Stuartovců, vznik Velké Británie
Náboženské války ve Francii
Anglie v 16. století CLIL - ověřování.
Transkript prezentace:

Anglie v 16. století Alžbětinská doba

Anglikánská církev Anglický král Jindřich VIII. se chtěl dát rozvést se svou manželkou Kateřinou Aragonskou Papež odmítl rozvod povolit Jindřich VIII. převzal papežská práva v zemi a založil vlastní anglikánskou církev Přijímání podobojí, manželství kněžích, angličtina jako bohoslužebný jazyk JVIII

Anglie Dcery Jindřicha VIII. na trůnu: Marie Katolická (manžel Filip II. Španělský) – pronásledovala anglikány – získala přídomek Krvavá Po ní její mladší sestra → Alžběta I. Podporovala anglikánskou církev – ukončení náboženských sporů

Anglie x španělsko Španělsko - hlavní evropská velmoc – ovládala oceán Anglie podporovala nizozemské vzbouřence (proti španělské nadvládě v Nizozemí) Angličtí piráti přepadávali španělské lodě – Alžběta piráty otevřeně podporovala a financovala Z pirátů a lupičů se stali korzáři – státem podporovaní vojáci na moři Alžbětin oblíbenec korzár Francis Drake byl dokonce pasován do rytířského stavu Francis Drake

Anglie x španělsko Filip II. vyslal proti Anglii „nepřekonatelnou armádu“ španělských válečných lodí (160) Angličané ji rozstříleli a zbytek zničila bouře – vítězství Anglie

Portrét nazvaný „Armada“ Co na obraze vidíš? Proč jsou v pozadí vidět lodě? K čemu mohl tento obraz Alžbětě posloužit? Jaký mají význam ostatní předměty na obraze? Co má Alžběta na sobě?

Ve službách propagandy Obraz vznikl z důvodů politické propagandy – oslava vítězství Anglie nad flotilou španělských lodí – pověstnou Armadou („Invincible Armada“ = neporazitelná armáda) Alžběta to prezentovala jako veliké „vítězství“ – přesto Španělsko ještě nějakou dobu ovládalo Atlantický oceán a nadále dováželo z Ameriky velké množství zlata a stříbra a nadále ohrožovalo Anglii – války skončily až smrtí Alžběty, kdy se nový král Jakub Stuart zavázal respektovat všechny požadavky Španělska – kdo tedy byl nakonec spíše vítěz?

Šaty ve službách propagandy K propagandě své moci dokázala využívat i módu Působivost jejímu obrazu dodávaly i drahocenné šaty Její modely prosluly po celé Evropě Oděv královny Alžběty

Alžběta i. – zlatý věk anglie Anglické lodě – brázdily světové oceány – světový obchod – velké výnosy – rozvoj hospodářství Rozvoj kultury – alžbětinská doba – „zlatý věk“ anglických dějin Anglická literatura, divadlo – William Shakespeare video W. Shakespeare Shakespearovo divadlo Globe