TLAKOVÁ SÍLA. TLAK aneb Proč mají tanky pásy? PaedDr. Jozef Beňuška

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Pokud balónek opřeme o jeden hřebík - praskne.
Advertisements

Fyzika 7. ročník Tlak, tlaková síla Anotace
Deformační účinky síly
Tomáš Prejzek ZŠ T. Stolzové Kostelec nad Labem Březen 2012
O drsnosti a materiálech
POHYBOVÉ ÚČINKY SÍLY NA TĚLESO
ZÁKON VZÁJEMNÉHO PŮSOBENÍ
PRÁCE VYKONANÁ PŘI ZVEDÁNÍ TĚLESA POUŽITÍM PEVNÉ KLADKY
Jako předvést výkon na práci
Tlak v praxi (Učebnice strana 89 – 90)
O roli pružiny při měření síly
O traktorech, svěráku, jehlách a podobně
Deformační účinky síly
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Síla a její měření Pojem síla - znalosti ze 6. ročníku
Proč je hmotnější těleso „těžší“?
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_inovace _644 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám.
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
O síle působící proti pohybu
Jaká síla způsobuje harmonické kmitání?
Proč se přitahují také nezelektrovaná tělesa
PŘI PŘEMÍSŤOVÁNÍ TĚLESA
SÍLA F = 3 N F = 3 N.
Člověk a příroda Fyzika Člověk a příroda Tlaková síla, tlak VY_52_INOVACE_19 Sada 2 Základní škola T. G. Masaryka, Český Krumlov, T. G. Masaryka 213 Vypracovala:
VOLNÁ KLADKA. KLADKOSTROJ
ELEMENTÁRNÍ ELEKTRICKÝ NÁBOJ
SKLÁDÁNÍ SIL OPAČNÉHO SMĚRU
Práce Miroslava Maňásková. Kdo koná práci? lokomotiva, která táhne vagon jeřáb, který zvedá kládu muž, který tlačí sekačku muž, který je opřený o auto.
Veličina popisující vztah mezi silou a plochou, na kterou síla působí.
ZŠ, Týn nad Vltavou, Malá Strana
PEVNÁ KLADKA aneb Jak si ulehčit práci PaedDr. Jozef Beňuška
Deformační účinky síly Tlak, tlaková síla
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Mohou tři síly dohromady dávat nulu?
V této kapitole se dozvíme více o deformačních účincích sil
Deformační účinky síly Tlak v praxi. Jaké otázky si zodpovíme? Jaký je rozdíl mezi tlakem a silou? Je vůbec nějaký? Jaký je rozdíl mezi tlakem a silou?
DEFORMAČNÍ ÚČINKY SÍLY
Deformační účinky síly
Účinky gravitační síly Země na kapalinu
Shrnutí učiva IV Autor: Mgr. Barbora Pivodová Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2Č.materiáluVY_32_INOVACE_475.
O rovnoramenných vahách
ROVNOVÁŽNÁ POLOHA PÁKY
f – sekunda yveta ančincová
Název úlohy: 5.7 Smykové tření
Tlak Definice tlaku Příklady Výpočet.
Kde je elektrické pole „silnější“
Název materiálu: TLAK – výklad učiva.
PaedDr. Jozef Beňuška
SKLÁDÁNÍ SIL TÉHOŽ SMĚRU
Fyzika 7.ročník ZŠ Tlak,Tlaková síla Creation IP&RK.
Shrnutí učiva IV Autor: Mgr. Barbora Pivodová Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Mechanika II. Tlak VY_32_INOVACE_ Tlak v tekutinách Kapaliny a plyny nazýváme společným názvem tekutiny. Tlak je fyzikální veličina, která popisuje.
Základní škola T. G. Masaryka, Český Krumlov, T. G. Masaryka 213
OTÁČIVÝ ÚČINEK SÍLY NA TĚLESO OTÁČIVÉ KOLEM PEVNÉ OSY
V této kapitole se dozvíme více o deformačních účincích sil
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Tlak
T LAKOVÁ SÍLA, TLAK Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
Název školyZŠ Elementária s.r.o Adresa školyJesenická 11, Plzeň Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUMu VY_32_INOVACE_ Předmět 7.ROČNÍK.
Tlak v kapalinách. Struktura prezentace otázky na úvod teorie příklad využití v praxi otázky k zopakování shrnutí.
VY_32_INOVACE_ Název výukového materiálu: Tlak – odvozená veličina SI Předmět: Fyzika Autor: Mgr. Ivana Šnáblová Cílová skupina: 7. ročník základní.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Osoblaha, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Milada Zetelová NÁZEV: VY_52_INOVACE_17_FYZIKÁLNÍ VELIČINY TEMA:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Osoblaha, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Milada Zetelová NÁZEV: VY_52_INOVACE_26_FYZIKÁLNÍ VELIČINY TEMA:
Hydraulická zařízení – řešení úloh
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Tlak
7.ROČNÍK Tlak v kapalinách VY_32_INOVACE_
Tlaková síla, tlak..
Tlak Když stlačíme kuličku z plastelíny, zdeformuje se. Podobně se deformuje měkká hlína, když po ní šlapeme nebo hliníková lžička, když ji ohýbáme. V.
Hydrostatický tlak Hydrostatický tlak je tlak v kapalině způsobený tíhovou silou Značíme jej ph Jednotkou je 1 Pa (Pascal), je to stejná jednotka, jako.
Transkript prezentace:

TLAKOVÁ SÍLA. TLAK aneb Proč mají tanky pásy? PaedDr. Jozef Beňuška jbenuska@nextra.sk

Závaží je položeno na vodorovné podložce. Tělesa se dotýkají v určité ploše s obsahem S. Tlaková síla je celková síla, kterou působí jedno těleso na druhé kolmo k ploše.

Závaží položíme na tenkou desku Položíme-li závaží na tenkou desku, deska se prohne. Tlaková síla může vyvolat také deformační účinky.

Na čem závisí deformační účinky tlakové síly? V hlubokém sněhu se chlapec bez lyží zaboří hlouběji. Proč?

Vypočítáme podíl velikosti tlakové síly a obsahu plochy, na níž síla působí. mchlapce = 60 kg Sbot= 0,04 m2 Slyží= 0,4 m2 Stejně velká tlaková síla může vyvolat různé deformační účinky podle toho, jak velký je obsah plochy, na níž působí.

Podíl velikosti tlakové síly F a obsahu plochy S, Fyzikální veličina tlak, p Jednotkou tlaku je pascal. 1 hPa = 100 Pa 1 kPa = 1 000 Pa 1 MPa = 1 000 000 Pa Blaise Pascal (1623-1622), francouzský fyzik Podíl velikosti tlakové síly F a obsahu plochy S, na níž síla kolmo působí, se nazývá tlak.

Umíte vysvětlit, proč tanky mají pásy?

Zopakujte si Tlaková síla je ............. síla, kterou působí jedno těleso na druhé ........... k ploše. Tlaková síla může vyvolat .................... účinky. ........... velká tlaková síla může vyvolat .......... deformač- ní účinky podle toho, jaký velký je .......... plochy, na níž působí. Podíl velikosti ................... a ....................... , na níž síla kolmo působí, se nazývá tlak. Jednotkou tlaku je ............ . Jeden kilopascal je ........ pascalů. celková kolmo deformační Stejně různé obsah tlakové síly obsahu plochy pascal tisíc