Motivace lékárníků k aktivní práci s pacienty

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
TALENTI V DHL SUPPLY CHAIN
Advertisements

POSPOLU Podpora spolupráce škol a firem se zaměřením na odborné vzdělávání v praxi T. Vencovská.
Active Citizens - komunitní vzdělávání pro střední školy Úvodní setkání učitelů Praha 18. března 2013.
Generická preskripce a substituce Pozitivní listy
ECVET v Programu celoživotního učení
Řízení lidských zdrojů
Podpora meziobecní spolupráce Prohlubování meziobecní spolupráce David Bohadlo Vedoucí právního týmu.
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Individuální projekt „Plánování sociálních.
LLP Comenius Evropská jazyková cena Label Petr Chaluš.
Finanční možností svépomocných skupin
12. září 2014 Slide N° září 2014 Slide č. 1 Sekretariát Urbact URBACT II Evropský program územní spolupráce při integrovaném a udržitelném.
OP LZZ - Rozvoj kvalifikační úrovně a kompetencí pracovníků v cestovním ruchu Individuální projekt pro CzechTourism.
Projektový den Střední školy elektrotechnické, Ostrava, Na Jízdárně 30, příspěvkové organizace Mária Borovská Ostrava, TIME (tréninkové, inovační,
Univerzita Mateja Bela v Banskej Bystrici Fakulta prírodných vied Katedra environmentálneho manažérstva Klub ekologické výchovy, o.s. Praha Podmínky a.
KLÍČ K ROZVOJI PROFESNÍCH KOMPETENCÍ Název projektu: KLÍČ K ROZVOJI PROFESNÍCH KOMPETENCÍ Soukromá vyšší odborná škola sociální o.p.s., Jihlava (projekt.
INVY – International Voluntary Year PŘÍKLAD DOBRÉ PRAXE - PROJEKT Z OBLASTI MLÁDEŽE – SLEZSKÁ DIAKONIE.
SCHOLA SERVIS od roku 2006 realizovala celkem 9 projektů financovaných fondy Evropské unie 8 projektů úspěšně ukončila, jeden je od roku 2012 v realizaci.
CZ / /0390 Posílení role Odborového svazu KOVO při zvyšování adaptability jeho členů Příjemce dotace: OBSLUŽNÁ SPOLEČNOST,a.s. Partner: Odborový.
Problematika supervize pracovníků v sociálních službách
Lékárna a léčba závislosti na tabáku
Komunitní terénní centrum Psychiatrické nemocnice Bohnice
Role nelékařů v českém zdravotnictví
© GI, konzultační a vzdělávací skupina OLOMOUC Vyhodnocení a zefektivnění procesů plánování sociálních.
Předškolní péče na Islandu Jónína Konradsdottir, ředitelka MŠ.
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
InSITE - between you and information Hynek Rais, ředitel pro poradenské služby inSITE, s.r.o. Cyklus workshopů v rámci HR živě „Jak si správně vybrat“
Aktuální rizika dobrovolnického programu v nemocnicích a význam metodických doporučení MUDr.Ivana Kořínková Garant a konzultant zdravotně sociálních dobrovolnických.
1.Multikulturní výchova 2.Medializace a mediální výchova 3.Výchova k dobrovolnictví 4.Zdravé klima neformálního a zájmového vzdělávání 5.Participace a.
Projekty mobilit programu Leonardo da Vinci 2002 ___________________ PhDr. Helena Úlovcová
Úvod do výuky lékárenství
Školní výchova ke zdravým stravovacím návykům dětí
Úloha personální práce v podniku Organizování procesu změn ve struktuře a kvalitě lidských zdrojů organizace v souladu s potřebami, které jsou dány požadavky.
Projekty rozvoje ICT ve škole Blanka Kozáková MŠMT odbor 55 SIPVZ
Implementace ECVET v České republice. HLAVNÍ ZÁSADY ECVET Nástroj k podporování mobility Využití v počátečním i dalším vzdělávání Podpoření stáží v ČR.
Vzdělávání bez omezení … vzdělávání po internetu Radek Hořeňovský, Capital Consulting Capital Expert E-learning jako nástroj.
Řízení lidských zdrojů v mezinárodním prostředí Seminář pro studenty VŠE listopad 2003 Alena Olšarová, HR & Development Manager.
Role vysokoškolského pedagoga ve WBL PaedDr.Vanda Hájková, Ph.D
Mgr. Michal Majer, KAPPA-HELP Přerov
CZ / /0003 Digitalizace – digitální vysílání jako nová technologie a nový trh Hermes o.s. Czech Digital Group, Newton College Jan Vávra,
Modernizace studia aplikované matematiky na PřF Univerzity Palackého v Olomouci na PřF Univerzity Palackého v Olomouci Streamlining the Applied Mathematics.
Kvalita v českém zdravotnictví
Modernizace výuky praktických dovedností studentů FZV a LF UP v Olomouci doc. PhDr. Jana Marečková, Ph.D. a kol. Tento projekt je spolufinancován Evropským.
Výchova ke zdraví v porodní asistenci
STANDARDY KVALITY V SOCIÁLNÍCH SLUŽBÁCH „SKSS“. Proces definice SKSS Fáze – 2002 – hledání nastavení sociálních služeb v postkomunistickém období,
Zápatí prezentace1 Evropské projekty a jejich podpora na ESF MU v roce 2009 Porada vedení fakulty+ vedoucí kateder předkládá: proděkan pro SaR.
KURIKULUM S Podpora plošného zavádění školních vzdělávacích programů v odborném vzdělávání.
Klinická hodnocení a farmakologie pro 3.tisíciletí – multimodální edukační platforma CZ.1.07/2.4.00/
Standardy výdeje léčivého přípravku a výkony lékárenské péče Mgr.Michal Hojný Vedoucí lékárník ÚL IKEM Praha Viceprezident ČLnK.
SPOLEČNÁ ŘEŠENÍ PRO LEPŠÍ UČENÍ reg. č. CZ.1.07/1.1.00/ LOKÁLNÍ STRATEGIE ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ ŽÁKŮ OHROŽENÝCH ŠKOLNÍM NEÚSPĚCHEM v lokalitě ORP Karviná.
Přínos projektu VIP Kariéra II – Kariérové poradenství v podmínkách kurikulární reformy Ing. Jiří Vojtěch, hlavní manažér projektu, vedoucí oddělení pro.
Škola jako poskytovatel DV Seminář propojování počátečního a dalšího vzdělávání v ČR 24. března 2011 Ústí nad Labem.
BEZPEČNÉ UŽÍVÁNÍ LÉKŮ PharmDr. Lubomír Chudoba Výbor pro zdravotnictví Poslanecké sněmovny PČR 9. června 2015.
Ředitel - manažer učící se organizace KA3. Účastníci 6 ředitelů ZŠ a SŠ v Kraji Vysočina.
Vytrvalostí a dalším vzděláváním k vyšším kompetencím v oblasti tělesné kultury a zdravého životního stylu SPORTEM PRO LEPŠÍ ŽIVOT Vzděláváním k vyšším.
MUZEOEDU.CZ jako společná platforma edukačních pracovníků muzeí a galerií Mgr. Pavla Vykoupilová PERSPEKTIVY ČESKÉ MUZEJNÍ EDUKACE 10. – 11. května 2016.
Informační a poradenské centrum ZČU Informační a poradenské centrum ZČU Komplexní služby v oblasti studijního, psychologického, právního, sociálního a.
Metodická podpora projektu P-KAP krajskému akčnímu plánování
Podpora začleňování cizích státních příslušníků na trh práce, reg. č
Strategické řízení a plánování
Místní Akční Plán rozvoje vzdělávání
Podpora společného vzdělávání v pedagogické praxi
Seminář pro výchovné poradce SŠ
Střední škola služeb a cestovního ruchu, Varnsdorf
Bc. Jana Řezníčková, sociální pracovnice
DRAMATURGIE TEAMBUILDINGOVÝCH PROGRAMŮ (seminář)
INTERAKTIVNÍ DISPENZAČNÍ SEMINÁŘE: O projektu
ROZVOJ INTELEKTUÁLNÍHO KAPITÁLU A VZDĚLÁVÁNÍ ZAMĚSTNANCŮ
Bc. Petra Karbanová Krajská metodička projektu APIV B
Datum konání: 5. února 2018 Místo konání: Velké Meziříčí, JUPITER club
Kariérové poradenství a podnikavost
Transkript prezentace:

Motivace lékárníků k aktivní práci s pacienty Michal Hojný Vedoucí lékárník IKEM Viceprezident ČLnK

Definice úspěchu dle českých klasiků… S úspěchem nejdou dělat žádné štráchy. Svět úspěch žádá. Karel Poláček Úspěch se shání u platícího publika. Karel Čapek

Špatné zkušenosti…

Agenda Polemika s MiKr Edukace Motivace Pozice výrobce

Polemika s MiKr Pokles výnosů = prostě impulz ke změně? 2008 – diskuze o změně odměňování Změna 0 2014 - trendy Propad výnosů Tlak na personální „efektivitu“ ↓ čas na vzdělávání ↓ čas na implementaci Koncentrace lékáren do „víkendových“ center x úbytek na venkově Neefektivní role virtuálních sdružení Čest výjimkám

Polemika s MiKr 40 % pacientů akceptuje cross-selling I dlouhodobě? Není často impulzem pro změnu lékárny? Existují někde pravidla (standard) EBM pro tento servis? Výdej bez receptu = zdravotní služba Rezignace na preferenci Rx x DS pod tlakem $$$ Studie – vliv cross-sellingu na odborný kredit farmaceutů a FA

Potravinové doplňky a zdraví Medical Tribune 4/2008 Autor: Prof. MUDr Potravinové doplňky a zdraví Medical Tribune 4/2008 Autor: Prof. MUDr. Štěpán Svačina, DrSc. Podle těchto informací by měl diabetik vstupovat do lékárny s radostí, vždyť léčba jeho nemoci je tak snadná! Stačí přece potlačit chuť a zlepšit glykémii chromem nebo zlepšit glykémii zázračnými léky ze skořice, nebo dokonce vyléčit bolesti nohou kyselinou lipoovou. Jak mohou být lékaři tak hloupí a předepisovat léky a inzulin, po kterých se jeho „cukrovka“ nezlepší, když v lékárně mají za výlohou i na pultech tak zázračné léky?

Tajemný pacient – ročník 2012 57 % lékáren bez diskrétní zóny 64 % expedientů bez visačky (označení) Odkaz na příbalový leták – 7 – 12 % odpovědí X Nárůst lékáren poskytujících individuální konzultační činnost – 30 %

Řešení? …chce to „prostě jen“ znát všechny proměnné a správně je dosadit!

CENTRÁLNÍ ŘEŠENÍ

Edukace Povinná pro farmaceuty pracující v lékárnách Podmínky dle Řádu ČLnK 3letý cyklus Konec srpen 2014 Vyhodnocení – informace na webu www.lekarnici.cz Podpůrné PR ČLnK ČLnK – registr akcí 2013 – 768 vzdělávacích akcí Kongresy, semináře, e-learning, … 2014 (k 19/9) – 652 vzdělávacích akcí

Motivace = odlišnost GK – Odvykání kouření GK - Podpora ve snižování hmotnosti Společný projekt ČLnK a VŠTJ Medicína Praha Garant – MUDr. Martin Matoulek,PhD. Olomouc, Praha - obsazeno 2015 – pokračování Určeno pro F i FA Cíl: Edukace lékárníků v možnostech intervence léčby obezity a následné vytvoření komunity lékárníků, kteří budou regionálně spolupracovat s nutričními terapeuty a rekondičními centry a nabízet pacientům efektivní možnosti snížení hmotnosti.

Realizace odbornosti mimo lékárnu

Plán LA podzim 2014 / 2015 2014/15 OBLAST ZAMĚŘENÍ: IDS plánováno (na 2014) 65 Legislativa 18 GK Konzultační činnost GK DIA Doplňky stravy Nutrice OBLAST ZAMĚŘENÍ: FARMACEUTI + FARMACEUTIČTÍ ASISTENTI SPOLUPRÁCE S VÝROBCI

CELOŽIVOTNÍ VZDĚLÁNÍ Diskutovaná témata: Průnik firemních přednášek mezi „odborná“ sdělení Charakter vzdělávacích akcí Vzdělání x zábava Společné akce pro F a FA Nevhodná struktura přednášky s ohledem na publikum Sdělení původně pro lékaře Doporučená struktura sdělení

Standardy, doporučené postupy ČLnK DP pro konzultační činnost Aktuálně vydán II. díl DP pro specifické lékárnické činnosti Koordinátor Mgr. Drahomíra Stará DP pro samoléčení (2008) Aktuálně prováděná revize

LOKÁLNÍ ŘEŠENÍ

Case study IKEM Interní semináře Aktuální problematika Cca 1x měsíčně Příprava: „mini team“ farmaceut + FA 2 termíny Nácvik dispenzace při samoléčbě nezávažných onemocnění

Proč? Prohloubení a „aktualizace“ znalostí k daném tématu Sjednocení informací 14 F a 18 FA (expedují všichni) Odhalení nedostatků – tj. na co při expedici, dispenzaci zapomínáme Trénink ve známém prostředí = sebevědomí

Výhody / Nevýhody Téma „ušité na míru“ spektru našich pacientů Je to „zadarmo“… F – osvěží si algoritmy při samoléčbě + OTC a doplňky stravy FA – viz F + dozví se i některé „info navíc“ ohledně Rx léků k dané problematice Možnost vyzkoušet si komunikaci i v cizím jazyce (EN, DE) Časová náročnost na přípravu Časová náročnost na provedení nácviku, pro ty, kteří nácvik vedou neochota některých F a FA se nácviku účastnit Neměřitelný výsledek edukace

Jak vše probíhá? tvorba „studijního materiálu“ (2 F + 2 FA) Rozeslání materiálu všem F a FA Příprava kazuistik (18) k nácviku (2F a 2 FA)

Foto si vylosuje F/FA, který si zkouší dispenzaci Konkrétní věta, se kterou modelový pacient „přichází do lékárny“ Informace o pacientovi, na které by se F/FA mohl / měl zeptat Výstup – tj., k jakému závěru by se měl F/FA na konci „dopracovat“

Bolest – další témata Bolest hlava – dítě Bolest dítě – vážná Bolest hlavy u matky Cizinec – Japonec Vnuk – neštovice Bruslař Arthróza v kolenou Bolest hlavy – těhotná „Saridon“ Kocovina Neuropatická bolest Tenisový loket Bolest v kříži Bolest zad – nadváha Menstruační bolest Bolest zubů

4. Praktické provedení - nácvik Jednotlivě postupně všichni F / FA, kteří chodí expedovat (v průběhu cca 1 měsíce) Vč. šéfa Trvá cca 15 minut Probíhá formou rozhovoru „za tárou“ – lékárníkem / f. asistentem je účastník nácviku, modelového pacienta pak „hraje“ F nebo FA z týmu, který nácvik připravoval

Inspirace pro ostatní? Realizace nácviku v jakékoliv lékárně s vyšším počtem pracovníků Možnost dodání „na klíč“ externím subjektem Spojení s výrobcem – v mezích „slušnosti“

Motivace na úrovni lékárny Závisí na pozici (kompetenci) Varianty: Finanční bonus VL x NL Podpora edukace Pozvánka na externí akce – např. ve spolupráci s LA Úhrada vybraných akcí Školení v prostředí lékárny Dárky

Motivace na úrovni ČLnK Aktivní propagace Finanční odměna organizátorů Interní granty na úhrady účasti na kongresu FIP Prostor pro výrobce Podpora studentů Příspěvek na zahraniční stáž s následnou zprávou Příspěvek na činnost v zahraniční studentské organizaci Poté často odchod mimo lékárenství

Nemlek a OTC Rozdílný postoj Přirození součást sortimentu lékárny (ne)poznaná nutnost Zaměstnanecké benefity = atraktivní kupní potenciál Rezervy v řízení a udržování sortimentu Minimální práce s prodejními daty Omezená motivace vydávajících na výdeji konkrétních produktů

Závěr Stěžejní role – dobrý příklad Kolega / mentor Šéf Používat prvky motivace v každodenní práci v lékárně Spolupráce s partnery se schopností: Naslouchat potřebám Reagovat na měnící se podmínky

Děkuji za pozornost