Typy krajiny.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vliv rekreace a cestovního ruchu na životní prostředí
Advertisements

Organizace ochrany přírody v ČR
Vodní plochy označené jako NP a CHKO
Chráněná území v ČR Autor: Bronislav Šenkeřík
KRAJINA A ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ
ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ Lidé a příroda.
ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ Lidé a příroda.
Hospodářská činnost člověka. národní hospodářství: lidská činnosti, které se zabývají výrobou, dopravou, prodejme a spotřebou výrobků sektory hospodářství:
CHRÁNĚNÁ ÚZEMÍ V ČESKÉ REPUBLICE
Co se ti vybaví pod pojmem krajina?. Krajina o Krajina je to, co vidíme kolem sebe… o Krajina je část zemského povrchu, který se liší od svého okolí…
Ochrana biosféry – světové přírodní parky a rezervace
Krajina a životní prostředí
Ochrana přírody ČR Igor Dostal.
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_ 562_VyOv8 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Předmět: Výchova k.
Krajina a životní prostředí
Krajina bezprostřední okolí, které nás obklopuje - místní krajina
Zkoumání a ochrana přírody
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Č. materiálu: VY_32_INOVACE_86.
Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK 1
Vytvoření a pilotní ověření systému školení v obecných a odborných kompetencí dobrovolníků při akcích pro veřejnost, CZ.1.07/3.1.00/ Sportovní akce.
Chráníme přírodu Chráněná území.
ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ Lidé a příroda. Krajina = různě velká, ale určitá část pevniny složena z přírodních a kulturních krajinných složek, vytvořených lidmi.
Střední škola zemědělská a přírodovědná Rožnov pod Radhoštěm
Krajina a životní prostředí
Příjemce Základní škola, Třebechovice pod Orebem, okres Hradec Králové Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.1.05/ Název projektu Digitalizace výuky.
Podnebí a vegetace Asie
KRAJINA – PROSTŘEDÍ, VE KTERÉM ŽIJEME Autor: Mgr. Helena Nováková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo.
Ochrana přírody ČR.
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ivana Vávrová
Autor: Mgr. Ilona Nováková
Moderní škola 2011, CZ.1.07/1.4.00/ Člověk a příroda Zeměpis Zeměpis v praxi Povrch a jeho členění VY_32_INOVACE_04 Sada 7 Základní škola T. G.
Název: Využívání informačních a komunikačních technologií ve výuce
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: V/2 Název: Využívání.
KRAJINNÉ TYPY Výukový materiál EK Tvůrce: Mgr. Alena Výborná Projekt: S anglickým jazykem do dalších předmětů Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.36/
Ekosystém Výukový materiál EK Tvůrce: Ing. Marie Jiráková
OCHRANA PŘÍRODY A KRAJINY
ČESKO a jeho krajina.
 Rozloha 709 km 2, les 47 % trvalé travní porosty 15 %, orná půda 29 %, vodní plochy 2 %, ostatní 7 % Geografická orientace 49° 47´ - 49° 31´N, 15° 46´
KULTURNÍ KRAJINA.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Zeměpis Autor: Mgr. Miluše Džuberová Ochrana přírody v České republice ochrana vod ochrana ovzduší ochrana rostlin.
Chráněná území ČR a regionu. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně.
Ochrana přírody Autor: Mgr. Jana Bieliková Datum: , ročník: 8. ročník ZŠ Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Anotace: Výukový materiál se zaměřuje.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Zeměpis Autor: Mgr. Miluše Džuberová Kácení lesů Těžba surovin Člověk a krajina Kulturní krajina.
Název školy: Speciální základní škola, Louny, Poděbradova 640, příspěvková organizace autor: Mgr. Věra Elbelová Název materiálu: VY_32_INOVACE_20_CHKO+NP.
VY_32_INOVACE_Fi_III_34 Název Přírodní krajina Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost.
Název školy: Dětský domov, Základní škola praktická, Praktická škola a Školní jídelna, Dlažkovice 1, příspěvková organizace Třebívlice Autor: Mgr.Lenka.
Název školy:Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:Mgr. Miloš Kluiber Název:VY_32_INOVACE_309_ČR ochrana přírody Vzdělávací oblast:Člověk a příroda.
Ochrana ŽP v ČR Ekologie – oikos a logos, nauka o místě kde přebýváme Systematická ochrana ŽP u nás začíná už kolem 12- století 1838 – první rezervace.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Marcela Hádková Název školyPlavská škola AutorMgr. Marcela Hádková Název VY_32_INOVACE_15_Vl5_Evropa.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autoři: Ing. Hana Ježková Název prezentace (DUMu): 17. Přírodní rezervace Název sady: Základy ekologie pro střední školy.
Mgr. L. Bernátová. Ekosystém je soustava živých a neživých složek životního prostředí na určitém území, jež se navzájem ovlivňují V naší přírodě se nachází.
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: MGR. SOŇA KYSELOVÁ Název materiálu: VY_12_INOVACE_Z.8.A.06_prirodni_pomery_cr_typy_chranenych_uz emi_v_cr_opakovani_uciva.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Vladimír Mikulík. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Krajina Co to je krajina?
Krajina České republiky
PŘÍRODNÍ (KRAJINNÁ) SFÉRA ZEMĚ
Ochrana krajiny a přírody ČR VY_32_Inovace_20KR-1
Biota ČR - Prezentace s výkladem
Krajina – vymezení pojmu, typy krajin
VY_32_INOVACE_Vac_III_06 Ochrana přírody a krajiny
Ochrana přírody a krajiny
ZEMĚPIS – KRAJINA, VÝŠKOVÁ STUPŇOVITOST
VY_32_INOVACE_280_Typy krajiny
Ochrana krajiny a přírody ČR
Národní parky - opakování
VY_52_INOVACE_54_Životní prostředí ČR
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
TESTOVÉ OTÁZKY pro EKOLOGII A OCHRANU ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ
Člověk mění a vytváří krajinu
VY_52_INOVACE_18_Ochrana rozmanitosti přírody - učební text
Transkript prezentace:

Typy krajiny

Přírodní krajina

Přírodní krajina je původní, člověkem nezměněná Vznikla působením krajinotvorných procesů

? Co pro tebe znamená přírodní krajina? ? Najdeme dnes krajinu, kterou by si člověk nepřetvořil k obrazu svému? Antarktida, velehory, tundra, tajga, pouště, některé plochy deštného lesa

Kulturní krajina

Na vzniku kulturní krajiny se podílí přírodní činitelé a člověk V současné době na Zemi převládá Podle stupně ovlivnění krajiny člověkem rozlišujeme podtypy kulturní krajiny

1/ Kultivovaná krajina Hospodářská činnost člověka je v souladu s přírodou Šumava

2/ Degradovaná krajina Poškozena činností člověka, ale náprava je možná Okolí měst, zemědělské oblasti

3/ Devastovaná krajina Zpustošená krajina, neobnovitelná Rekultivace = zúrodnění krajiny zásahem člověka těžba hnědého uhlí rekultivace

Typy krajiny Přírodní krajina – člověkem neovlivněná vzniká působením krajinotvorných činitelů Antarktida, velehory, tundra, tajga, deštné lesy Kulturní krajina - ovlivněná člověkem 1/ kultivovaná – hospodářská činnost v souladu s přírodou 2/ degradovaná – narušená příroda, ale je možná náprava 3/ devastovaná – zpustošená, neobnovitelná Rekultivace - zúrodnění krajiny zásahem člověka

Metodika Téma: Typy krajiny Autor: Simona Hališková, Ostrava-Hrabová Předmět: Zeměpis Ročník: devátý Obsah: Výukový program je tvořen pro žáky devátého ročníku. Jedná se o výklad na téma Typy krajiny. Toto téma je náplní jedné vyučovací hodiny. Součástí prezentace je přiřazování pojmů, proto je vhodné využít interaktivní tabuli. Prezentace je členěna do několika částí : objasnění pojmů přírodní a kulturní krajina, devastovaná krajina a rekultivace. V poslední části se nachází zápis z hodiny, který je možno využít již v průběhu. Použité materiály: Společenské a hospodářské složky krajiny, Mirvald,Štulc, Fortuna 1997 Poznámky pro učitele: Prezentace je určena pro výklad

Podle převládajícího využití třídíme krajinu:   lesní zemědělská pastevecká těžební urbanizovaná rekreační

Podle geomorfologických vlastností: nížinná pahorkatinná horská vysokohorská přímořská polární

Chráněné území  je území, které je chráněno pro svou zachovalost z hlediska ochrany přírody, kultury apod.

Dělení Přísná přírodní rezervace (Natural Reserve) Divočina (Wilderness) Národní park (National Park) Přírodní památka (National Monument) Místo výskytu druhu (Habitat) Chráněná krajinná oblast (Protected Landscape/Seascape) Oblast ochrany přírodních zdrojů (Managed Resource Protected Area)