Knihovny a senioři (prezentace převzata ze semináře Knihovny a senioři, Vsetín 2009) Zlata Houšková Praha, 12.6.2009.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Projekt „Rovnost na Vysočině v kontextu koncepce rodinné politiky Kraje Vysočina“ Ing. Soňa Krátká, regionální koordinátorka.
Advertisements

Aktivizační programy pro seniory
Služby čtenářům a uživatelům Dětští čtenáři
Vzdělávání seniorů není jen zájmové vzdělávání
SETKÁNÍ SOUSEDŮ NAD PRAHOU
ČINNOST DĚTSKÝCH KNIHOVEN VE VSETÍNĚ
Začátek … Městská knihovna Sedlčany 1. červen 2001 – otevření knihovny v nových prostorách červen 2003 – první schůzka partnerů, narození Lukáška Potřeba.
Vysokoškolské katolické hnutí BRNO. mše modlitba poutě duchovní cvičení duchovní aktivity.
Volný čas a kultura Kultura pro děti a kultura dětí.
PREZENTACE KA 7 KONFERENCE PROJEKTU ITP ITP Ing. Jaromír Čáp, Národní vzdělávací fond, o.p.s. Velké Karlovice, Institut Trhu Práce.
Knihovna v obci - proč? aneb Víme, co máme? Kardašova Řečice říjen 2005 Zlata Houšková.
Prezentace PROJEKTU SENIOR POINT
TÝMOVÁ SBOROVNA LEKTOŘI: Mgr. Tomáš Habart, Mgr. Adéla Lábusová
Občanské sdružení M‘am‘aloca Nezisková organizace pro podporu komunitního způsobu života, regionálního udržitelného rozvoje, životního prostředí a mezigenerační.
Podpora odborných partnerství v sociálních službách, existuje ano či ne?
Spolupráce lokálních institucí Seminář Komunitní role veřejných knihoven ZLÍN
Co to je, když se řekne „komunitní role“ aneb Knihovna v malé obci Tábor, červen 2009 Zlata Houšková.
Knihovny vzdělávají aneb Senioři v lavicích Nebuďte sami doma Městská knihovna Chrudim a sekce 60+ SKIP
Knihovny současnosti 2011 České Budějovice
Spojuje tři generace a pomáhá. Program 3G Vznik Praha 2011 Je určen především pro občany ve věku 50+, kteří nemají vlastní vnoučata anebo s nimi nejsou.
Europe Direct Přednáška – 23. února 2012 Michaela Bartůšková.
Akademie třetího věku. 1.Základní kurz V průběhu 4 semestrů poznávání regionu poznávání regionu průřez historií od antiky po současnost průřez historií.
Blanka Tauberová Městská knihovna Sedlčany ( Městská knihovna v Praze,Knihovnická dílna )
Proč „komunitní knihovna“ Knihovnická dílna Zlata Houšková.
Jindřichův Hradec, Školní a veřejné knihovny – spolupráce v regionu Konkurence? Ne! Spolupráce …
Společně proti úrazům ve městě Chrudim. Zdravé město Chrudim  Zdravé město od roku 2001 – vstup do NSZM ČR  Podpora zdraví (soulad psychické, fyzické.
Jaký byl Březen měsíc internetu 2005? 20. dubna 2005 Vít Richter Svaz knihovníků a informačních pracovníků ČR Národní knihovna ČR Tel: ,
Gateshead – město s inspirací Gateshead – město s inspirací Havlíčkův Brod Havlíčkův Brod duben 2004 duben 2004 Zlata Houšková Zlata Houšková.
Rozvíjení rovných příležitostí a podpora zaměstnatelnosti v Jihočeském kraji Záměr projektu do programu Equal (3.pilíř: Podpora adaptability) Tento příspěvek.
21 dobrých důvodů pro dobré knihovny – Příspěvek Goethe-Institutu k odbornému dialogu a k výměně mezi knihovníky ve Střední a Východní Evropě a v Pobaltí.
I sss I nternet, elektronické informační zdroje a s lužby pro o s oby se s pecifickými potřebami v knihovnách Zlata Houšková, Jana Vejsadová Internet ve.
Představení projektu Trojlístek Konference Rodina spojuje generace Mgr. Gabriela Vybíralová Brno.
Informační a poradenské centrum v Havlíčkově Brodě a spolupráce s veřejnými knihovnami Modelový program podpory slaďování profesního a rodinného života.
Komunitní role knihoven. Komunití role knihoven je důležitá součást systému knihoven Koncepce rozvoje knihoven Priorita C -9, 10.
Zkušenosti s dobrovolnictvím v Německu 3. konference Brno – město pro rodiny „Rodina spojuje generace“ Dana Žižkovská Brno.
Cesta k udržení mobility a soběstačnosti seniorů
Četba a čtenáři v České republice v roce 2007 Knihovnická bašta – akce knihoven k Týdnu knihoven 2007 – PhDr. Vít Richter – předseda SKIP Knihovna roku.
Týden knihoven až 7. října Svaz knihovníků a informačních pracovníků ČR.
MĚSTSKÁ KNIHOVNA LOUNY S knihovnou nezabloudíte, knihovna je majákem vašeho života Kadaň 29. dubna 2015.
Výchova ke zdraví v porodní asistenci
Akademie prarodičů a vnoučat Perspektiva-Pružnost-Prozíravost-Porozumění-Potřebnost Mezigenerační vzdělávací projekt společného setkávání a „ studia“ vnoučat.
1 Budoucnost komunitních služeb v ČR Zuzana Jentschke Stőcklová náměstkyně ministryně pro sociální a rodinnou politiku.
Cíle projektu a projektové aktivity Aktivity na národní úrovni  Podpora Národní pracovní skupiny v práci na  Národním akčním plánu ochrany práv dětí.
PRORODINNÁ POLITIKA.  Prorodinná politika = souhrn aktivit a opatření za účelem podpory rodiny. Obecně se jedná o podporu rodin ve výkonu jejich přirozených.
Aktivity pro seniory v Brně - Líšni PROJEKT RÉVA ZPRÁVA O ČINNOSTI 1. pololetí 2016.
Role koordinačních skupin komunitního plánování v prorodinné politice Konference k zahájení projektu „Od analýz ke koordinaci sociálních služeb v Děčíně“
1 Projekt Brno-Zdravé město. 2 Cíl zlepšení zdraví a kvality života obyvatel podpora udržitelného rozvoje Projekt Zdravé město Zásady mezioborová spolupráce.
Městská knihovna Sedlčany Strom v nás - lokální historie prostřednictvím sedlčanské knihovny Městská knihovna v Českém Těšíně Konference Další možnosti.
Konference knihovníků Euroregionu Neisse-Nisa-Nysa „SENIOŘI V KNIHOVNÁCH – KNIHOVNY PRO SENIORY V EUROREGIONU NISA“ Městská knihovna Semily 27. až 28.
Domov seniorů T.G.M. Beroun Poskytování sociálních služeb Příspěvková organizace Pod Studánkou Beroun Zpracoval: Marek Paclt.
Rodinná politika v Jihomoravském kraji Rodinná politika v centru pozornosti krajů a obcí ( Jihlava – konference)
Komunitní centrum. KOSTKA Krásná Lípa  obyvatel  nezaměstnanost 15 – 22%  nízká kvalifikace uchazečů  minimální nabídka pracovních míst  3%
Informační a poradenské centrum VIOLA Pilotní projekt Centra sociálních služeb Praha pro muže a ženy, kteří chtějí řešit konfliktní vztahy se svými blízkými.
Rodinná politika na úrovni měst a obcí na příkladu města Třebíče Ing. Marie Černá1.
Galerie - prostor pro zábavu i vzdělávání nabídka programů pro střední školy a možnosti spolupráce.
Šest let poté aneb Vzdělávání v krajích po šesti letech Pardubice Zlata Houšková.
Městská knihovna Rožnov pod Radhoštěm „Město v mé paměti“ Marcela Slížková.
Projekt „Rozvoj místního partnerství a trhu práce“. CZ.1.04/5.1.01/ realizováno O.S. „Rozkvět zahrady jižních Čech – místní akční skupina“ a partnery.
Pracovní schůzka aktérů integrace - příprava navazujícího projektu „Jihomoravské regionální centrum na podporu integrace cizinců 2010“ 30. září 2009 EVROPSKÝ.
Komunitní školy - kulturní, vzdělanostní a prorodinná centra v malých obcích Mgr. František Eliáš.
ZŠ Nové Veselí a prevence nežádoucího chování
Sdružení AMIGA - Agency for Migration and Adaptation
Věk sám o sobě není důvodem zvýšené potřeby péče.
SmoČR a senioři v obcích
Terénní péče o seniory s demencí a jejich podpora v domácím prostředí
Dobrý život v našich obcích – pro všechny Iva Holmerová, Radka Vepřková, Olga Starostová Petr Wija et al. CELLO-ILC-CZ.
BP KULTURA Ing. Dana Smetanová, SKIP ČR
Dobrovolnické programy
Sociálně aktivizační služby
TyfloCentrum Brno, o.p.s. Naším posláním je pomáhat nevidomým a slabozra-kým lidem překonávat důsledky těžkého zrakového postižení a zvyšovat kvalitu.
Transkript prezentace:

Knihovny a senioři (prezentace převzata ze semináře Knihovny a senioři, Vsetín 2009) Zlata Houšková Praha, 12.6.2009

Senioři v knihovnách Jedna z nejdůležitějších skupin našich uživatelů (až 30%, v menších obcích i vyšší %) Jedna z nejvděčnějších skupin našich uživatelů Nedoceněný potenciál této skupiny… Její hlavní (?) specifické problémy Naše (společné) možnosti (mnoho věcí nemůžeme) Současné aktivity některých knihoven

Není senior jako senior… Bez ohledu na věk a kategorie (vše se stále mění) co mohou knihovny nabídnout seniorům Oblasti problémů Cíl: psychická, fyzická a sociální aktivizace

Problém č. 1: Finance Registrační poplatek Redukce dalších poplatků (vstupného…) apod. Bezplatné aktivity Benefity Práce/brigády v knihovně a u partnerů Informace o možnostech mimo knihovnu …

Problém č. 2: Samota Individuální (citlivé) přístup, rozhovory Prostor a prostředí k setkávání (jednotlivci sami) – pohodlí akceptovatelného prostoru Příležitosti k setkávání (nabídka (i) pro seniory) Organizované setkávání (určeno primárně seniorům, event. jako mezigenerační) Začlenění do pracovních týmů

Problém č. 3: Zdraví Informace: weby ! (odkazy, speciální seniorweb ) – ve spolupráci s…); „osvěta“ (přednášky, kurzy, kontakty) Možné systémové aktivity: centrum zdravého stárnutí (udržení dobré psychické a fyzické kondice), pohybem ke zdraví… Cvičení paměti (Nový Bydžov, Sedlčany, Litvínov…) Biblioterapie

Problém č. 4: Sebeúcta – „užitečnost“ Co můžeme udělat pro ně (viz některé další snímky) Co mohou udělat pro nás (knihovnu, obec, jednotlivce, skupiny – hledat, informovat, využít) Co mohou udělat pro sebe (seniory) vzájemně (pomoci využít) Co můžeme udělat s nimi (využít) Senioři: lektoři, předčitatelé, organizátoři, dozor, poradní orgány…

Problém č. 5: Seberealizace Co již dělají a můžeme jim s tím pomoci Někteří nepotřebují povzbudit – ale potřebují: prostor, časopis, propagaci, web, organizační výpomoc, bibliografie, informační služby, kontakty… Široká škála: výtvarníci, autoři, hudebníci, ruční práce, pěstitelé, sběratelé, koníčkáři aj. ale možná hledají možnost prezentace svých schopností a dovedností (Sedlčany)…

Půjčování (až do domu) Donáška, dovážka, docházka k osobám vázaným na domov, pečovatelský dům apod. (KM Olomouce, Měk Česká Lípa…) Spolupráce s nemocnicemi, pečovatelskými domy a domovy seniorů Zpětná vazba – fond a služby (platí i obecně) NEDOSTATEČNÉ

Informační služby speciál (seniorweb) !!! Zdraví (kontakty, poradny, lékaři, masáže, první pomoc…) Bezpečí (policie…) Akce v obci, akce knihovny Neznámá slova: seznamy „new speaku“ a televizní fráze a hity … NEEXISTUJÍCÍ (TÉMĚŘ) – Rosice u Brna!

Předčítání (pravidelné) Senioři (dětem, handicapovaným) – pohádkové babičky Seniorům (děti, aktivisté, dobrovolníci…) Velký potenciál, málo využitý NEDOSTATEČNĚ VYUŽÍVANÉ

Počítače Školička pro seniory Kurzy (děti učí babičky) Materiály – slovníčky, jednoduché pokyny Odkazy a kontakty na IT pomoc Příklad nejskvělejší mediální akce z Gatesheadu Využití výstupů (např.) v knihovně ČASTÉ, VĚTŠINOU MÁLO SYSTEMATICKÉ

Zdroj lokální paměti Měsíce lokální historie v Británii Literární biografie (připravovaný projekt) Pište své paměti OJEDINĚLÉ, NEPRAVIDELNÉ

Oblíbené aktivity A3V: KKD Vyškov, MěK Kopřivnice, KK Kroměříž, KKV Havl. Brod, Husova knihovna v Polné, MěK Znojmo, SKKS Chomutov, KMJS Žďár n. S. …) AVČ (vícegenerační): MěK Český Těšín… UVČ (vícegenerační): MěK Litvínov (též Seniorský klub, Klub her), MěK Tišnov, MěK Česká Třebová, MMK Čáslav… U3V: KK Kroměříž s UTB, MěK Litomyšl, KKV Havl. Brod, MěK Poděbrady (s ČČK)…

Oblíbené aktivity KK Kroměříž – Hudební akademie, kurzy na PC pro seniory; MěK Třebíč – Celoživotní vzdělávání seniorů, MěK Louny – 3. věk, MěK Český Těšín – celoměstský program pro seniory AKROPOL, MVK Vsetín ad. KLASy Tréninky paměti Počítačové kurzy Besedy…

Témata Dějiny umění (hudby, výtvarného umění, divadla, filmu, architektury, literatury) Krajina a les, Světové/české dějiny, Vybrané kapitoly z… (lékařství, méně exaktní vědy a matematika…) Pohybem ke zdraví Lidské tělo ve zdraví a nemoci

Témata Soužití generací Psychologie Univerzita pro prarodiče a vnoučata (!) (společná témata: Astronomie, Krajina a les…) Lokální a regionální témata …

Další typy akcí Hudební večery Výstavy výtvarných a rukodělných prací (kurzy) Literární soutěže Literární (a jiné) vycházky a výlety Besedy se (zajímavými seniory, kronikáři, osobnostmi a celebritami, autory apod.) Méně: dramatické a recitační soutěže (?), divadlo, čtenářské soutěže a setkání

Oblíbené aktivity – rezervy Nárazové, nepravidelné, nekoncepční, nesystematické, nedostatečná spolupráce s partnery, cesta nejmenšího odporu nedostatek peněz (pozitivní příklady opačného přístupu) Skvělé využití vlastních nástrojů a poslání: Sedlčany (často není třeba dělat nic, co nám nepatří, jen promyšleně naši vlastní práci)

Aktivity – rezervy/možnosti Jazyky pro seniory (!) Historie – měsíce lokální historie (!) Hry a turnaje (bridge, scrabble…) Hobby (pěstování, chování…) Bezpečnost (ve větších městech velmi aktuální – linky bezpečí a důvěry, týrání rodinou, násilníci, podvodníci…); spolupráce s policií; setkání s politiky)

Aktivity společenské – možnosti Jubilea a jejich oslavy (též ukončení semestru, studia a další společenské příležitosti…) Dnes má svátek Anička Vernisáže… Výtvarné školy (Sedlčany, Znojmo…) Gatesheadské taneční čtvrtky Výstavy Senior-Handicap Lysá nad Labem

Knihovny jako partneři Obecních zařízení (škol, domovů seniorů, nemocnic, pečovatelských domů, kulturních domů, muzeí…) a obcí (komunitní role) Občanských sdružení Charitatitvních a pečujících organizací … NEDOSTATEČNĚ, NESYSTEMATICKY VYUŽÍVÁNO (s výhradou výjimek)

Vstupní podmínky Vstřícnost – prostředí (bez bariér, sezení, indukční smyčky, židle u pultu…), Vstřícnost, poučenost (alespoň základní znalosti) a motivace personálu Měnící se potřeby seniorů (zjišťování – viz dechovka) Vzdělávání knihovníků Knihovničtí senioři (!)

A co vaše babička/dědeček? Akce pro rodiny, děti, veřejnost

Díky a těším se na stáří s knihovnou! Zlata Houšková Národní knihovna ČR Tel. 221-663-330, 603-844-932 E-mail: zlata.houskova@nkp.cz