Prekérní pracovněprávní vztahy větší flexibilita na úkor zaměstnanců Jaromíra Kotíková VÚPSV.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Pracovní a trestní právo Datum vytvoření11.
Advertisements

Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Pracovní a trestní právo Datum vytvoření27.
Vybrané právní aspekty pracovního práva
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
PRACOVNĚ PRÁVNÍ VZTAHY
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_BERGMANNOVA_11.
AGENTURNÍ ZAMĚSTNÁVÁNÍ
Nutnost nové úpravy přenechávání pracovních sil v ČR Mgr. Pavel Čižinský Multikulturní centrum Praha.
5. téma:. Práce jako výrobní faktor  půda, práce, kapitál ( + know-how)  „Lidský kapitál“ (vzdělání + praxe = kvalifikace)  Státní politika zaměstnanosti.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Teleworking Projekt Cristal. 3 základní okruhy problému  Jak postavit pracovní smlouvu  Rozvržení pracovní doby  Odpovědnostní vztahy.
Dohody o pracích konaných mimo pracovní poměr
Komerční a nekomerční pojištění
Vypracovali: Marcela Kučerová Martina Ševců Radka Šebková
Zpracoval: Ing. Jiří Stonawský
Žáci si interaktivně, ústně i písemně opakují dané učivo.
Trh práce VY_32_INOVACE_ Trh práce = místo, kde se střetává poptávka po práci (zaměstnavatelé) s nabídkou práce (uchazeči o zaměstnání) Práce.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Ing. Andrea Modrovská Datum: 22. dubna 2012 Název: VY_32_INOVACE_
Pracovněprávní skutečnosti a vztahy
Návrh novely zákoníku práce předložený vládě Svaz průmyslu a dopravy ČR souhlasil s návrhem novely zákoníku práce Stanovisko ze dne 31. března 2011.
VY_32_INOVACE_SVF36060DUD Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Milotová, Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
Oblasti úpravy pracovního práva 1. Volný pohyb osob (pracovníků) 2. Rovné zacházení a boj s diskriminací 3. Pracovní podmínky 4. Ochrana zaměstnanců 5.
Personalistika a odměňování pracovníků
1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jana Švejdová. Dostupné z Metodického portálu cz, ISSN: , financovaného.
Struktura odpovědnostního vztahu Subjekt Objekt Chování Škoda Protiprávnost Zavinění Causální nexus.
ZÁKONÍK PRÁCE. Označení materiálu : VY_32_INOVACE_EKO_1124Ročník:2. Vzdělávací obor: Ekonomika podniku Tematický okruh: Personální činnosti Téma: Zákoník.
Nepřehledná zákoutí zákoníku práce Petr Hůrka. Předmět a účel pracovního práva umožnit zaměstnavateli, aby prostřednictvím pracovní síly zaměstnance realizoval.
Odvolání z funkce a další zvláštnosti postavení vedoucího zaměstnance
Pracovní právo a právo sociálního zabezpečení
Označení materiálu : VY_32_INOVACE_EKO_1263Ročník:3. Vzdělávací obor: Ekonomika Tematický okruh: Mzdy Téma: Dohody o pracích konaných mimo pracovní poměr.
1 Optimalizace daní a odvodů podniku VŠFS, Zima 2006 Jiří Přibyl.
Vybrané kapitoly z pracovního práva V ČESKÉ REPUBLICE Seminář „Budoucnost pro připravené“ 2011.
Pracovněprávní vztahy v organizaci Pracovní vztahy, prvky pracovních vztahů, přijímání do pracovního poměru Změny pracovního poměru.
262/2006 Sb., zákoník práce 89/2012, občanský zákoník 2.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Zprostředkování zaměstnání agenturami práce a připravované legislativní změny.
VY_62_INOVACE_ Pracovněprávní vztah.
VY_32_INOVACE_LID_18 VY_32_INOVACE_LID_18 Pracovně-právní vztahy.
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiáluVY_32_INOVACE_OdP_S2_19.
Odměňování pracovníků. 3. ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: Střední.
Vybrané otázky nového ZÁKONÍKU PRÁCE Zákon č. 262/2006 Sb.
Aktivní politika zaměstnanosti – Modul III LEGISLATIVA.
Zaměstnání. práce cílevědomá lidská činnost cílevědomá lidská činnost získat statky a služby k uspokojení potřeb získat statky a služby k uspokojení potřeb.
ZÁKONNÁ POJIŠTĚNÍ - teorie Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Vladimír Mikulík. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková.
Mzda. právní předpisy zákoník práce zákoník práce nařízení vlády o minimální mzdě nařízení vlády o minimální mzdě nařízení vlády o nejnižších úrovních.
ODMĚŇOVÁNÍ ZAMĚSTNANCŮ (základní pojmy) VY_32_INOVACE_11_1_5 ODMĚŇOVÁNÍ ZAMĚSTNANCŮ (základní pojmy) Autor: Ing. Jana Rauscherová Zkvalitnění výuky na.
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
Pracovní právo a právo sociálního zabezpečení Ing. Mgr. Tomáš Klusák.
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice ČÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ ČÍSLO MATERIÁLU.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada42 Anotace.
Pojišťovnictví Pojišťovnické & pojistné právo
JUDr. Daniela Světlíková
Zákoník práce 1 – Zákoník práce
Datum:   Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Správa sociálního zabezpečení
Pracovně právní vztahy
Základy pracovněprávních vztahů
Ekonomika Personální činnost 3. Ing. Miroslava Farmačková
Základy pracovněprávních vztahů
Ekonomika malých a středních podniků
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/
Téma VÝVOJ NÁZORŮ NA PODSTATU MZDY
Karlovy Vary Ilona Kostadinovová
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
zpracovaný v rámci projektu
Název vzdělávacího materiálu
Základy podnikání živnostenské podnikání, postup při ohlášení živnosti
Digitální učební materiál
Základy podnikání živnostenské podnikání, postup při ohlášení živnosti
Transkript prezentace:

Prekérní pracovněprávní vztahy větší flexibilita na úkor zaměstnanců Jaromíra Kotíková VÚPSV

Pružnost pracovního poměru: Pracovní poměr na dobu určitou s výkonem prací v nerovnoměrném rozvrhu Rozdělení pracovní doby se střídáním zaměstnanců na jednom pracovišti nebo jinou úpravou pracovní doby Dohody o pracích konaných mimo pracovní poměr v počtu pracovních hodin, soustředěných do kratšího uceleného období podle situace zaměstnavatele Pracovní smlouva s časovým vymezením nebo jiným určením trvání pracovního poměru, případně s jiným sjednáním místa výkonu práce Kombinace uvedených forem

Pracovní poměry na dobu určitou Trvání pracovního poměru mezi týmiž účastníky je možné sjednat celkem na dobu nejvýše 2 let Bezdůvodné „řetězení“ je výhodné pro zaměstnavatele (opakovaně zkušební doba, propuštění zaměstnance bez odstupného, snadná manipulace se zaměstnancem) V roce 2007 zaměstnáno na dobu určitou 8,6 % zaměstnanců v NH

Formy zaměstnávání, kterými se v praxi obchází povinnost zaměstnavatele zajišťovat plnění svých úkolů zaměstnanci v pracovním poměru Dohody o pracích konaných mimo pracovní poměr a) dohoda o provedení práce (DPP) – (150 hodin bez její evidence, úspora mzdových nákladů na odvodech daně z příjmů, sociálního a zdravotního pojištění a příspěvku na politiku zaměstnanosti, možnost rychlého ukončení pracovněprávního vztahu) b) dohoda o pracovní činnosti (DPČ) – (rozsah práce nesmí překročit polovinu týdenní pracovní doby, blíží se pojetí vedlejšího pracovního poměru, ale s významně nižší ochranou)

Vztahy na základě dohod jsou pro zaměstnance typickými prekérními (nechráněnými) pracovněprávními vztahy, neboť se na ně nevztahuje zákonná úprava o: odstupném pracovní době a době odpočinku překážkách v práci na straně zaměstnavatele skončení pracovního poměru odměně z dohody Právo zaměstnance činného na základě dohody o pracovní činnosti na jiné důležité osobní překážky v práci a na dovolenou je možné sjednat.

Formy zaměstnávání, kterými se v praxi obchází povinnost zaměstnavatele zajišťovat plnění svých úkolů zaměstnanci v pracovním poměru „ Zaměstnávání“ podnikatele podnikatelem (tzv. Švarc systém) – porušování povinnosti vykonávat závislou činnost výlučně v pracovněprávních vztazích (snížená sociální ochrana zaměstnanců-úraz, nemoc z povolání, odpovědnost za škody atd., obcházení daňových předpisů a předpisů v oblasti sociálního a zdravotního pojištění)

Formy zaměstnávání, kterými se v praxi obchází povinnost zaměstnavatele zajišťovat plnění svých úkolů zaměstnanci v pracovním poměru Agenturní zaměstnávání jako jeden ze způsobů zprostředkování zaměstnávání

Formy zaměstnávání, kterými se v praxi obchází povinnost zaměstnavatele zajišťovat plnění svých úkolů zaměstnanci v pracovním poměru Tzv. „utajené (zastřené) pracovní poměry“ většinou na základě těchto právních smluv: a) mandátní smlouva (upravuje obchodní zákoník, pro OSVČ, využívána u pojišťovacích mandantů – předmětem není určitá práce, ale určitý výsledek = utajený pracovní poměr) b) zprostředkovatelská smlouva (upr. obchodní zákoník, účastníci vždy podnikatelé, vztahuje se na jednorázové zprostředkování uzavření smlouvy)

c) smlouva s obchodním zastoupením (obchodní zákoník, smlouva o soustavném poskytování obchodů určitého druhu jako samostatné podnikatelské činnosti za úplatu) d) příkazní smlouva (upravuje občanský zákoník, obstarání určité věci či činnosti za odměnu) e) smlouva o obstarání věci (upr. předpisy občanského práva, obstarání věci za úplatu)

Děkuji za pozornost