SPÁNEK Šárka Blatná.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
POTŘEBA ODPOČINKU A SPÁNKU
Advertisements

Žlázy s vnitřní sekrecí
Výuková podpora pro žáky se speciálními vzdělávacími potřebami
EEG (elektroencefalografie), spánek
Přehled základních výsledků šetření Rušiče spánku a nykturie Březen 2009/ Tisková informace k výsledkům šetření / STEM/MARK a.s.
Marta Hlobilová 2. Ročník MBB, UPOL
Pozornost, vědomí Škola:
Anotace Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název VM: Zdravý spánek
Psychické stavy.
PSYCHICKÉ PROCESY A STAVY
Klinická propedeutika
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_KOUTENSKA_06.
Režim dne.
ZDRAVÍ 6. ROČNÍK Autorem materiálu je Ing. Eva Skalická
studijní materiál HS ČR Krušné hory, okrsek Bouřňák MUDr. Machold Petr
Spánek Vypracoval: Dominik Bobek Obor: Technické lyceum Třída: 1L
SPÁNEK Ročníková práce Klára Jelínková 6.tř..
EEG rytmy úvod elektrická aktivita mozku vykazuje rytmickou aktivitu o různé frekvenci, sahající od Hz (delta vlny), přes pásmo vln theta (4-7.
Člověk.
ZŠ A MŠ BOHUMÍN TŘ. DR. E. Beneše 456 okres Karviná, příspěvková organizace Digitální učební materiály ŠIII/2 VÝCHOVA KE ZDRAVÍ.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Metodický list Výuka probíhá diskusní formou. Hledáme odpověď na otázku – proč je užitečné věnovat se sportovní činnosti či jiné intenzivní pohybové činnosti.
. CIVILIZAČNÍ CHOROBY.
Psychologie dobrého spánku
Poruchy osobnosti žáka KPS/0014
ZŠ A MŠ BOHUMÍN TŘ. DR. E. Beneše 456 okres Karviná, příspěvková organizace Digitální učební materiály ŠIII/2 VÝCHOVA KE ZDRAVÍ.
Obrazotvornost či představivost
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Benedikt Chybík Název šablonyIII/2.
Stres Petr Machala. anglicky stress = napětí, namáhání, tlak jedinec je vystaven mimořádným podmínkám následné obranné reakce mají za cíl zachování vnitřní.
Lucie Papežová Michaela Zahradníčková. Proč sníme?  Snění = myšlenkové pochody během spánku  Sny vycházejí z vnějších i vnitřních podnětů a vzpomínek.
ROČNÍKOVÁ PRÁCE BIORYTMY
... a její využití v lékařské fyzice
Duševní zdraví a psychohygiena
SMYSLY ČLOVĚKA.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
VY_32_INOVACE_TMM25460BOU Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
Potřeba spánku a odpočinku
Monika Manethová Poruchy spánku.
Přetížení a přetrénování Školení trenérů licence A Fakulta tělesné kultury UP Olomouc Biomedicínské předměty Doc. MUDr. Pavel Stejskal, CSc.
Bukovina Pyžamový den.
Poruchy spánku Jakub Kužílek X33BMI.
Elektroencefalografie
NERVOVÁ SOUSTAVA 2.
Seminář Trauma.
Vznik a odstranění únavy
Spánek. Lehce z historie elektrické proudy v mozku pomocí galvanometru při pokusech se zvířaty 1929 v klinických podmínkách malé rozdíly potenciálů.
Nevědomí Souhrn duševních procesů, které probíhají mimo duševní oblast a pozornost člověka. Zapomenuté a potlačené objekty a pudy. Neuvědomovaná oblast.
Tato studijní opora je spolufinancována Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/ Učíme se.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Jana Novotná Název materiálu: VY_32_INOVACE_10_PEDAGOGIKA_PSYCHOLOGIE_03.
Duševní hygiena. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně postižené,
Návykové látky VY_32_INOVACE_14_36.
BÍLKOVINY Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_10_26.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Jakubcová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Evropská obchodní akademie, Děčín I, Komenského náměstí 2, příspěvková organizace IČ tel Reg.č. projektuCZ.1.07/1.5.00/
Psychické stavy Vytvořila Ing. Lenka Hřibová, Březen 2016.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Bc. Martina Jeřábková Název materiálu:
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Brandýs n. L. – Stará Boleslav, Školní 291 AUTOR: Mgr. Slaminková Jana NÁZEV: VY_32_INOVACE_09_Výchova ke zdraví TEMA: Denní režim ČÍSLO.
Výchova ke zdraví VY_32_INOVACE_05_20_sport.
Psychosomatika a její souvislost s fyziologií zátěže
garant PhDr. Jitka Šebová Šafaříková
Spánek Vypracoval: Michael Hajný Obor: Technické Lyceum
Obsah :1. Historie projektu 2. Teorie duše 3. Teorie spánku
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
Vyrovnávání se stresem
AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková
Náročné životní situace
Epileptický záchvat Z. Rozkydal.
Vendula Večeřová.
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

SPÁNEK Šárka Blatná

Obsah Co je to spánek? Nedostatek spánku Fáze spánku Sny Usínání Poruchy spánku NREM fáze Zdravý spánek REM fáze Probuzení

Spánek Útlumově - relaxační fáze organismu Snižuje se funkčnost smyslů Při spaní mozek intenzivně pracuje Délka spánku u člověka je velice individuální Uvádí se asi 7- 8 hodin

Fáze spánku Usínání REM fáze NREM fáze Probouzení

Usínání Latinsky hypnagogium Přechodný stav mezi bdělostí a spánkem Změny polohy těla a prohloubené dýchání Svalové křeče a škubání těla, krátké probuzení

NREM fáze Non-rapid eye movement Slouží k relaxaci svalstva Dělí se na čtyři stadia podle hloubky spánku Charakteristická prokazatelným záznamem EEG

REM fáze Rapid eye movement Rychlé pohyby očních bulv Slouží k duševní relaxaci Realistické a živé sny Strnulost těla, napjaté svaly, velice hluboký spánek Pracuje pouze srdce a bránice

Probouzení Hypnexagogium Přechod ze spánku do bdělého stavu Podobné usínání, ale rychlejší Podobný náměsíčnosti

Nedostatek spánku Vede k psychickým i fyzickým problémům a vážným nemocem U psychických například podrážděnost a zhoršení smyslů U fyzických: zhoršená imunita, riziko cukrovky, či onemocnění myokardu

Sny Zážitek obrazů, zvuků, či jiných vjemů Nemožné a nepravděpodobné události Mimo kontrolu spícího Podnětem jsou vzpomínky, myšlenky či nedořešené záležitosti Významná psychologická událost

Sny Výklad snů Snáře Noční můry Nauka o snech: oneirologie Máme za jednu noc 8-10 snů

Sny Zdroje obsahu snů lze dělit na: Vnitřní zdroje Vnější zdroje Vzpomínky

Poruchy spánku Insomnie Hypersomnie Somnabulismus Somnilokvie Spánková deprivace Pásmová nemoc Noční můra Chrápání a spánková apnoe

Zdravý spánek Vyvětraná ložnice Dodržování spánkové hygieny Kvalitní lůžkoviny Pravidelný spánek Nepřerušovaný spánek

Fotky