VITAMÍNY.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vitamíny a jejich význam ve výživě člověka
Advertisements

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Biokatalyzátory Mgr. Lenka Fasorová.
Digitální učební materiál
Vitaminy.
„EU peníze středním školám“ Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Trávící soustava trávení, živiny
Vitamíny.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Předmět: Potraviny a výživa Ročník: první Téma: Vitaminy
; Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_03
VITAMÍNY Title & author
Vitamíny.
PaedDr.Pavla Kelnarová ZŠ Valašská Bystřice
ZŠ A MŠ BOHUMÍN TŘ. DR. E. Beneše 456 okres Karviná, příspěvková organizace Digitální učební materiály ŠIII/2 VÝCHOVA KE ZDRAVÍ.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Vitamíny rozpustné v tucích
Zdravá výživa II Dagmar Šťastná.
Složení potravin Potraviny jsou tvořeny souborem látek - živin, které uspokojují potřeby lidského organizmu. Z tohoto hlediska rozdělujeme živiny na základní.
Mgr. Ivana Blažíčková Základní škola a Mateřská škola Nymburk, Tyršova 446 EU-ICT-Ch-9-04.
EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka
VITAMINY VE STRAVĚ, MINERÁLNÍ LÁTKY VE VÝŽIVĚ
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Stopové prvky Olivia Stamates.
Vitamíny rozpustné ve vodě
VITAMÍNY VY_32_INOVACE_05_26
Vitamíny Přírodní látky složité látky převážně rostlinného původy
ŠABLONA: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Vitamíny rozpustné v tucích
Vitaminy © Jan Novák 2007.
HOBITI.
Výživa Metabolismus = látková výměna – soubor chemických dějů v buňkách katabolismus: štěpení živin na jednodušší látky, definitivně končí u CO2, H2O a.
VITAMÍNY A MINERÁLY.
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_06
PELAGRA David Soukal 2. HA. Příčiny onemocnění Nedostatek vitamínu B3 (niacinu) Vzniká, chybí-li v organismu protipelagrový činitel, tj. kyselina nikotinová.
VITAMÍNY Jiří Folbrecht.
I n v e s t i c e d o r o z v o j e v z d ě l á v á n í
Příjemce podpory – škola: Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, p.o. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Vitamíny Lépe přírodní než umělé! Obr. 1
Příjemce podpory – škola: Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, p.o. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Zdravá výživa VY_52_INOVACE_119.
Vitamíny Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Název školy: D ě tský domov, Základní škola praktická, Praktická škola a Školní jídelna, Dlažkovice 1, p ř ísp ě vková organizace T ř ebívlice Autor:
Vitamíny rozpustné v tucích Vitamíny rozpustné v tucích Ch_062_Přírodní látky_Vitamíny rozpustné v tucích Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní.
Vitamíny rozpustné v tucích  Mezi vitamíny rozpustné ve vodě řadíme: Vitamíny skupiny B Vitamín C Vitamín H Kyselina listová.
LIDSKÝ ORGANISMUS Význam potravy, vody a vzduchu.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Milan Urbášek Dostupné z Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA Přáslavice.
Ch_062_Vitaminy rozpustné v tucích Ch_062_Vitaminy rozpustné v tucích Ch_062_Přírodní látky_Vitaminy rozpustné v tucích Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr.Alexandra Hoňková. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Základní škola a Mateřská škola Dobrá Voda u Českých Budějovic, Na Vyhlídce 6, Dobrá Voda u Českých Budějovic EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek.
Název školy:Základní škola, Hradec Králové Milady Horákové 258 Autor:Mgr. Lukáš Dubrovský Název: VY_32_INOVACE_03_16C_Vitamíny Téma: Biologie člověka Registrační.
N ÁZEV ŠKOLY : Z ÁKLADNÍ ŠKOLA A M ATEŘSKÁ ŠKOLA K LADNO, N ORSKÁ 2633 A UTOR : M GR. K ATEŘINA W ERNEROVÁ N ÁZEV MATERIÁLU : VY_52_INOVACE_C H.9.W E.12_V.
Vitamíny Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Vitamíny rozpustné v tucích  Mezi vitamíny rozpustné v tucích řadíme: Vitamín A Vitamín D Vitamín E Vitamín K.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Chemie 9 Autor: Mgr. Radek Martinák Vitamíny Jak vznikají? Kde se vyskytují? Jaké jsou to látky? K čemu slouží?
Mikroživiny jsou vedle makroživin (sacharidy, tuky, bílkoviny) nezbytnou částí našeho jídelníčku. minerály Mikroživiny jsou tvořeny vitamíny. Tyto látky.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název a adresa školy: Integrovaná střední.
Vitamíny Jejich funkce a kde je najdeme VY_32_INOVACE_05_36.
Předmět:chemie Ročník: 3. ročník učebních oborů Autor: Mgr. Martin Metelka Anotace:Materiál slouží k výkladu učiva o vitamínech. Klíčová slova: vitamíny,
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové, Úprkova 1 Autor: Mgr. Bláhová Eva Název: VY_32_INOVACE_13A_20_Biokatalyzátory Téma: 13A_CH9.roč.
Potrava člověka Úkol: Na obrázku jsou některé zdroje živin, rozděl je na zdroje cukrů, tuků a bílkovin.
Živina Funkce (dle schválených tvrzení) Významný zdroj Vitamin A
AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Suroviny pro cukráře I. ročník
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
= přeměna látek a energií
Vitamíny Přírodní látky složité látky převážně rostlinného původy
Transkript prezentace:

VITAMÍNY

Vitamíny jsou přírodní látky různého složení,převážně rostlinného původu usnadňují chemické přeměny v buňkách živých organizmů jsou nezbytnou složkou potravy v potravě je přijímáme přímo, anebo ve formě provitamínů (=v těle se díky enzymům na vitamíny přeměňují) značí se velkými tiskacími písmeny a dělí podle rozpustnosti: na rozpustné v tucích: A, D, E, K na rozpustné ve vodě B, C

Vitamín A VÝZNAM: pro správnou činnost oční sítnice posiluje imunitu organizmu působí jako antioxidant VÝSKYT: játra, vaječný žloutek,mléčné výrobky,mrkev, salát, špenát, meruňky MOŽNÉ POTÍŽE PŘI NEDOSTATKU: šeroslepost, záněty sliznic a infekce dýchacích cest Protože je rozpustný v tucích, může se v těle hromadit, a hrozí předávkování. Je to nebezpečné v první fázi těhotenství, kdy může způsobit těžké poškození plodu.

B - komplex představuje celou skupinu vitamínů rozpustných ve vodě, vzájemně se doplňujících v přírodě se nevyskytují samostatně, ale vždy ve skupinách podílejí se na látkové přeměně bílkovin, lipidů a sacharidů nezbytné pro krvetvorbu, ochranu a výživu centrální nervové soustavy (CNS)

B - komplex Vitamín Projev nedostatku vitamínu Název nemoci při nedostatku Vitamín B1 úbytek svalstva, až ochrnutí beri-beri Vitamín B3 Záněty kůže, deprese,psychické projevy, ztráta intelektu pelagra Vitamín B12 Nervové poruchy, roztroušená skleróza, podrážděnost, nervozita chudokrevnost

Zdroje vitamínů B – komplexu játra pivovarské kvasnice obilné klíčky rýžové slupky celozrnné pečivo vaječné žloutky maso mléko Vitamín B7 vytvářejí střevní bakterie.

Vitamín C VÝZNAM: zvyšuje odolnost proti chorobám význam v prevenci proti rakovině – antioxidant důležitý pro tvorbu bílkoviny kolagenu v těle VÝSKYT: šípky, pažitka, černý rybíz, zelí, jahody, citrusové plody, křen, paprika, brambory MOŽNÉ POTÍŽE PŘI NEDOSTATKU: krvácení dásní při kousání a čištění zubů, rychlejší stárnutí provázené vznikem svraštělin a tmavých skvrn na pokožce Ke ztrátě účinků vitamínu C dochází: Reakcí s kyslíkem, varem, zmrazením a stykem s některými kovy (Al, Fe, Cu).

Vitamín D VÝZNAM: při tvorbě kostí a ukládání vápníku a fosforu do kostní hmoty při hojení kostí po zlomeninách VÝSKYT: rybí tuk, ryby, játra, vaječný žloutek, mléko, máslo, v pokožce vzniká z provitamínu účinkem slunečního záření MOŽNÉ POTÍŽE PŘI NEDOSTATKU: u dětí křivice u dospělých – řídnutí kostí a lámavost kostí

Vitamín E MOŽNÉ POTÍŽE PŘI NEDOSTATKU: ořechy, luštěniny VÝZNAM: významný antioxidant pro správnou činnost pohlavní soustavy zvyšuje sexuální výkonnost působí protizánětlivě usnadňuje hojení ran VÝSKYT: ořechy, luštěniny celozrnné pečivo oleje lisované za studena MOŽNÉ POTÍŽE PŘI NEDOSTATKU: křeče v lýtkách (pokud nejsou způsobeny nedostatkem jiných látek)

Vitamín K VÝSKYT: VÝZNAM: pro správnou srážlivost krve VÝSKYT: sojový olej, ve všem co je rostlinné a zelené, v rajčatech, vytváří se také v tlustém střevě MOŽNÉ POTÍŽE PŘI NEDOSTATKU: malá srážlivost krve

Nedostatek vitamínu Avitaminóza – je chorobný stav vyvolaný naprostým nedostatkem určitého vitamínu. Může být způsoben např. jeho dlouhodobě nedostatečným přívodem, poruchou trávení, poškozením střevní mikroflóry, poruchou endokrinních žláz nebo jeho nekrytou zvýšenou potřebou nedostatek vitamínu A - způsobuje šeroslepost, noční slepota nedostatek vitamínu B1 - způsobuje beri-beri nedostatek vitamínu B12 - vede ke zhoubné anémii (zhoubné chudokrevnosti) nedostatek vitamínu C - způsobuje kurděje nedostatek vitamínu D - způsobuje rachitidu (křivice) nedostatek vitamínu K - způsobuje krvácení

Nedostatek vitamínu Hypovitaminóza – chorobný stav způsobený částečným nedostatkem určitého vitamínu. Jedná se o lehčí formu avitaminózy. V ČR se vyskytuje u lidí s nedostatečným stravováním, alkoholiků, a lidí s onemocněním trávicího ústrojí.

Nedostatek vitamínu Hypervitaminóza - je onemocnění způsobené příliš vysokou mírou nahromaděných vitamínů v těle organizmu. Týká se především vitamínů rozpustných v tucích (A, D, E, K), které jsou ukládány v játrech a tělesném tuku a jejich dlouhodobá nadměrná koncentrace může způsobit např. toxicitu jater. Vitamíny rozpustné ve vodě tělo nepřechovává a jejich aktuální přebytek je vyloučen ledvinami, proto se u nich hypervitaminóza projevuje jen minimálně. Hypervitaminóza A je toxická a způsobuje praskání a krvácení rtů a podrážděnost. Zvlášť nebezpečná je u těhotných žen, kde může způsobit poruchy vývoje plodu, a malých dětí. Hypervitaminóza D způsobuje odvápnění měkkých tkání, narušení správného růstu a poškození ledvin. Hypervitaminóza E způsobuje přechodné žaludeční potíže a průjmy.