Obchodní politika EU - podpora českým exportérům Ing. Martin Tlapa, MBA náměstek ministra průmyslu a obchodu ČR © 2010 Ministerstvo průmyslu a obchodu.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Očekávané změny v oblasti investičních pobídek
Advertisements

Nová směrnice o energetické účinnosti
Zahraniční obchod Obchodní politika.
SPOLEČNÁ OBCHODNÍ POLITIKA EU červenec 2007
Potravinářské veletrhy a výstavy ve východních teritoriích
Změny v podpoře pro období Ing. Marian Piecha, Ph.D., LLM | generální ředitel Brno, 8. října 2013.
MSP v české ekonomice a dotační podpora z EU a státních prostředků.
Příprava na kohezní politiku EU nadnárodní, národní a krajská úroveň Workshop pro zástupce ORP Olomouckého kraje, , Přerov.
Festival Exportu Svaz průmyslu a dopravy ČR jako respektovaný, nezávislý a společensky zodpovědný sociální partner obhajuje zájmy zaměstnavatelů.
Ministerstvo obrany Inspekce ministra obrany Rezortní interní protikorupční program Ministerstva obrany.
Mezinárodní integrace
JUDr. Radim Boháč, Ph.D. 22. května IFA. 1. Příjmové daně 2. Věcný záměr nového zákona o daních z příjmů 3. Nový zákon o daních z příjmů (NZDP)
Podpora dobrovolných přístupů ze strany MPO včetně existujících mechanismů finanční podpory PhDr. Věra Havránková © 2011 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Obsahová stránka předsednictví ČR v Radě EU Ing. Marek Mora, náměstek místopředsedy vlády pro evropské záležitosti, Sekce pro evropské záležitosti Prezentace.
OBCHODNÍ POLITIKA EU Ing. Martin Tlapa, MBA náměstek ministra průmyslu a obchodu ČR © 2011 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Jak podporovat malé a střední podniky při exportu Ing. Pavel Bartoš, viceprezident HK ČR Ostrava Export, jako významný pilíř ekonomického růstu.
Předsednictví ČR v Radě EU Agenda a Priority
Svaz průmyslu a dopravy ČR - zástupce těch, kteří vytvářejí hodnoty zástupce těch, kteří vytvářejí hodnoty a dopravy ČR Svaz průmyslu.
Konference INOVACE 19. září 2013 Podpora podnikání malých a středních podniků ze strany Ministerstva průmyslu a obchodu ČR Ing. Tomáš Hajdušek náměstek.
Exportní strategie České republiky Exportní úspěchy podniků Moravskoslezského kraje Ing. Petr Adrián, MBA poradce pro řízení podpory exportu MPO konference,
© 2011 Ministerstvo průmyslu a obchodu
Konkurenceschopnost ČR v rámci středoevropského regionu SpeedChain 13/11/2013 Ing. Martin Tlapa, MBA náměstek státního tajemníka pro evropské záležitosti.
Seminář KOMTERM, 21. duben 2010 Dipl. - Ing. Roman Baláž, MBA Generální ředitel SPP CZ, a.s. 1 Bezpečnost dodávek – nevyhnutná podmínka zákazníka.
Nová pravidla veřejné podpory
Evropské fondy v kontextu rozvoje města Brna Marie ZEZŮLKOVÁ Kancelář strategie města.
Příprava předsednictví ČR v Radě EU a role Sekce pro evropské záležitosti Aleš Opatrný Odbor koordinace evropských politik Sekce pro evropské záležitosti.
KREATIVNÍ ODVĚTVÍ A EVROPSKÉ FONDY NOVÁ SCÉNA ND MARTA SMOLÍKOVÁ Proč podporovat kulturní a kreativní průmysly.
1 Etika podnikání Společenská odpovědnost organizací Ing. Jaroslav Prachař – výkonný ředitel, Korektní podnikání, o.s CEBRE – Kam směřuje Společenská.
Vnější dimenze energetické politiky EU
Seminář Nástroje vnější spolupráce EU Odbor politik Evropské Unie, MZV ČR 8. prosince 2014 Praha.
ZAHRANIČNÍ OBCHOD Lucka Vrzalová, OB.
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu Průmyslová politika ve vazbě na automobilový průmysl Zasedání rady ředitelů AutoSAP.
Připravenost České republiky na zavádění opatření strategie Evropa 2020 Ing. Martin Tlapa, MBA náměstek ministra průmyslu a obchodu © 2010 Ministerstvo.
Celostátní síť pro venkov. Obsah  Cíle, nástroje a zásady Sítě  Organizační zajištění Sítě  Tématické pracovní skupiny  Kontaktní místa Sítě  Informační.
EXPORT MIMO EU, jak na to? Strategie přístupu na trh Ing. Andrea Heverlová, MBA 16. září 2009 © 2009 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
1 ● zavedení eura I. STRATEGICKÉ PRIORITY AutoSAP pro další období schválené na 71. zasedání Rady ředitelů ● obnova vozového parku ● podpora.
Mezinárodní obchod David Štros, Historie Starověk - Středomoří (Féničané, Římané) Středověk – vnitrozemí, středomoří, pobřeží Atlantiku, merkantilismus.
Mezinárodní ekonomické právo 3. – WTO
Plnění Národního programu reforem Ing. Tomáš Zídek Ministerstvo financí ČR Odstraňování bariér konkurenceschopnosti EU a ČR.
Ruská federace x WTO a OECD
PŘEDNÁŠKA Č. 4 SPOLEČNÁ OBCHODNÍ POLITIKA – POKRAČOVÁNÍ.
PŘEDNÁŠKA Č. 4 SPOLEČNÁ OBCHODNÍ POLITIKA – POKRAČOVÁNÍ.
Obchodní politika EU a její přínos pro české firmy Ing. Jan Walter Ministerstvo průmyslu a obchodu © 2009 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
1 Možnosti podpory exportu ze strany státu v návaznosti na strategii mezinárodní konkurenceschopnosti ČR pro období PSP ČR, 29. června 2012.
1 Společné politiky EU Mezinárodní ekonomická integrace VŠFS LS 2004/05 MS prezenční přednáška
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
ČESKÉ INOVAČNÍ PARTNERSTVÍ Jaromír Volf.  sdružuje 68 zájmových společností a 5 regionálních Domů techniky, které pokrývají většinu oborů dle číselníku.
Hospodářské vztahy mezi EU a USA
AKTUÁLNÍ SITUACE V PROJEKTU RIS – ČASOVÝ HARMONOGRAM červen 2005 – květen 2006červen 2007 – leden 2008 Fáze 0 – definice projektu Fáze 1 - analýza Fáze.
Digitální Česko – veřejná konzultace Ing. Jan Duben ředitel sekce elektronických komunikací a poštovních služeb © 2010 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Společná obchodní politika EU
EKONOMICKÉ INTEGRACE.
Právní regulace zahraničně obchodních vztahů ČR aspekt veřejnoprávní –obchod uvnitř EU (intrakomunitární) –obchod s nečlenskými státy aspekt soukromoprávní.
Druhý dech českého zbrojního průmyslu
Mezinárodní obchodní instituce Vznik mnohostranného obchodního systému světová válka světová válka neexistuje mezinárodní plán poválečné.
Právní regulace zahraničně obchodních vztahů ČR aspekt veřejnoprávní –obchod uvnitř EU (intrakomunitární) –obchod s nečlenskými státy aspekt soukromoprávní.
Společná obchodní politika EU (CCP) – právní rámec VŠFS seminář 2015.
Transatlantická dohoda o obchodu a investicích mezi EU a USA – kdo na ní získá víc? Ing. Ludmila Štěrbová, CSc.
Exportní konference, Zapojení Svazu průmyslu a dopravy ČR do naplňování Exportní strategie Exportní konference,
Česká exportní banka Ing. Karel Bureš předseda představenstva a generální ředitel Business Den Ruské federace 30. září 2014 Aktuální možnosti financování.
Mezinárodní právo obchodní, prof. N. Rozehnalová MEZINÁRODNÍ PRÁVO OBCHODNÍ PŘEDNÁŠKA Č. 1.
Mezinárodně právní úprava hospodářské spolupráce s Kanadou a USA.
Společná obchodní politika EU (CCP) – právní rámec Seminář 2016.
Příprava předsednictví ČR v Radě EU a role
Společná obchodní politika EU (CCP) – právní rámec
Aktuální otázky v oblasti kohezní politiky a rozvoje měst
Společná obchodní politika
EU v ekonomických vztazích
SPOLEČNÁ OBCHODNÍ POLITIKA – POKRAČOVÁNÍ
Enterprise Europe Network: Výsledky a příprava období 2022+
Transkript prezentace:

Obchodní politika EU - podpora českým exportérům Ing. Martin Tlapa, MBA náměstek ministra průmyslu a obchodu ČR © 2010 Ministerstvo průmyslu a obchodu

 2010  Ministerstvo průmyslu a obchodu 3 Obchodní politika – služba vývozcům  usnadnění přístupu na třetí trhy pro zboží i služby  zajištění ochrany IPR  zlepšení přístupu k veřejným zakázkám  mapování a odstraňování překážek obchodu  otevírání nových exportních příležitostí pro české firmy  růst konkurenceschopnosti českých výrobců a vývozců  obrana českých obchodníků proti nekalým praktikám  komunikace a výměna informací s podnikatelskou sférou  lobbování za zájmy českých firem v EU

 2010  Ministerstvo průmyslu a obchodu 4 realizace vyjednávání a konkrétních kroků – EK formulace obchodně politických zájmů EU aktivní prosazování zájmů ČR v EU (gestor MPO) formulace obchodně politických zájmů ČR zájmy českých výrobců a vývozců Obchodní politika - utváření

 2010  Ministerstvo průmyslu a obchodu 5

6 Obchodní politika - multilaterální oblast  WTO a další mezinárodní obchodní organizace (OECD)  vícestranné dohody (např. Dohoda o vládních zakázkách) stanovení jasných a vymahatelných pravidel světového obchodu pro všech 153 členů WTO komplexní boj s protekcionismem

 2010  Ministerstvo průmyslu a obchodu 7 Obchodní politika - bilaterální vztahy  bilaterální dohody = doplněk multilaterálních jednání  nová generace dohod EU - hluboké a komplexní Dohody o volném obchodu, tzv. DCFTAs hluboká liberalizace v oblasti zboží NTBs (netarifní překážky obchodu) IPRs (práva k duševnímu vlastnictví) vládní zakázky služby

 2010  Ministerstvo průmyslu a obchodu 8 Bilaterální jednání – aktuální stav  Dohoda o volném obchodu mezi EU a Jižní Koreou  jednání zahájena v dubnu 2007, dohoda parafována v říjnu 2009, podpis ??  široká liberalizace vzájemného obchodu  většina položek liberalizována do 5-ti let, cca 70% k datu vstupu dohody v platnost  odstraňování NTBs  otevření korejského trhu pro služby  lepší ochrana a vymahatelnost IPR včetně GIs

 2010  Ministerstvo průmyslu a obchodu 9 Bilaterální jednání – aktuální stav Dokončené vyjednávání dohod EU v Latinské Americe:  Vícestranná obchodní dohoda s Kolumbií a Peru  technická jednání ukončena v březnu 2010  Střední Amerika  uzavření technických jednání k obchodnímu pilíři Asociační dohody se Střední Amerikou v květnu 2010

 2010  Ministerstvo průmyslu a obchodu 10 Bilaterální jednání – aktuální stav  Komplexní ekonomická a obchodní dohoda s Kanadou  zahájení jednání - pražský summit v květnu 2009  čtvrté kolo jednání proběhlo v červenci 2010  ČR priority: maximální liberalizace v oblasti zboží a služeb, přístup k veřejným zakázkám  pro ČR citlivé téma jednostranné vízové povinnosti  Vztahy EU-US = Transatlantická ekonomická rada  odstranění zejména netarifních překážek obchodu  ČR priority: bezpečný obchod, regulatorní spolupráce, ochrana spotřebitele, nové oblasti

 2010  Ministerstvo průmyslu a obchodu 11 Bilaterální jednání – aktuální stav  Dohoda o partnerství a spolupráci s Čínou  velmi složitá jednání – pokrok je pomalý  ČR priority: usnadnění přístupu na trh (veřejné zakázky, regulatorní spolupráce), transparentnost v legislativě, ochrana IPRs  Zahájení jednání s Čínou o ochraně GIs na vína, alkohol, zemědělské produkty a potraviny

 2010  Ministerstvo průmyslu a obchodu 12 Bilaterální jednání – aktuální stav  Dohody o volném obchodu mezi EU a státy ASEAN  březen 2010: zahájeno jednání o DCFTA se Singapurem  září 2010: souhlas k zahájení vyjednávání s Malajsií  příprava zahájení jednání také s Vietnamem  ČR priority: služby, IPRs (zejm. GIs)  Dohoda o volném obchodu mezi EU a Indií  jednání byla zahájena v červnu 2007  problémy: asymetrická liberalizace tarifů, veřejné zakázky, duševní vlastnictví, obchod a udržitelný rozvoj  ČR priority: odstranění tarifů u českých exportních položek, odstranění diskriminace u veřejných zakázek

 2010  Ministerstvo průmyslu a obchodu 13 Bilaterální jednání – aktuální stav  Obchodní jednání s Ruskem  Probíhají jednání o „Nové dohodě“, která by měla nahradit stávající dohodu  prioritou zůstává vstup Ruské federace do WTO  ČR priority: liberalizace obchodu, odstranění NTBs, IPRs, harmonizace standardů a norem, zrušení protekcionistických opatření  Dohoda o volném obchodu s Ukrajinou  jednání byla zahájena v únoru 2008  ČR priority: liberalizace obchodu, odstranění NTBs, harmonizace standardů a norem

 2010  Ministerstvo průmyslu a obchodu 14 Obchodní politika - strategie pro přístup na trh  monitoring klíčových překážek: analyzována všechna strategická vývozní teritoria  ČR klade maximální důraz na prohloubení procesu: cílem je odstranění bariér  pokračovat musí posilování spolupráce klíčových hráčů doma, v Bruselu a v teritoriích: základem úspěchu je rychlý tok informací a koordinace

 2010  Ministerstvo průmyslu a obchodu 15 Obchodní politika - Nástroje na ochranu obchodu (TDIs) cíl:  zajistit, aby obchod probíhal podle pravidel a nezpůsobil újmu domácímu hospodářství nejvyužívanější:  antidumping  vyrovnávací (protisubvenční) opatření  ochranná opatření proti nadměrným dovozům  EU uplatňuje aktuálně vůči třetím zemím 80 antidumpingových a protisubvenčních opatření  třetí země vůči EU 168 opatření

 2010  Ministerstvo průmyslu a obchodu 16 Obchodní politika - systém autonomního dočasného pozastavení všeobecných cel a autonomních celních kvót  mechanismus zvýhodněného celního režimu  firmy mohou žádat snížení celních sazeb či stanovení kvót u produktů, které nejsou dostupné v rámci EU  firmy musí dovážený výrobek používat jako surovinu, polotovar nebo komponent pro vlastní výrobu  české firmy podávají své žádosti prostřednictvím MPO

 2010  Ministerstvo průmyslu a obchodu 17 Obchodní politika – nová součást – Investice  Lisabonská smlouva  společná mezinárodní investiční politika EU  podmínka přidané hodnoty proti stávajícím dohodám členských států  zlepšení podmínek pro EU investory  nastavení kritérií pro výběr zemí pro sjednávání dohod  vytvořit modelová ustanovení  zvláště pro problematické oblasti (vyvlastňování, vymáhání závazků, řešení sporů)

 2010  Ministerstvo průmyslu a obchodu 18 Nová strategie obchodní politiky Strategie „Evropa 2020“ Global Europe: Competing in the World Lisabonská strategie (2000 – 2010) Obchodní politika – Nová strategie

 2010  Ministerstvo průmyslu a obchodu 19 Obchodní politika – Nová strategie  od březnu 2010 veřejná debata k Nové obchodní strategii EU  semináře, diskuse a neformální setkání Evropské komise  veřejné konzultace na webových stránkách EK – léto 2010  v současné době EK zpracovává výsledky konzultací  říjen 2010 – EK zveřejní Novou obchodní strategii EU

 2010  Ministerstvo průmyslu a obchodu 20 Obchodní politika – Nová strategie Podněty z ČR písemné příspěvky přímo do EK, nebo na MPO + diskuse se zástupci podnikatelů = prezentace názorů českých stakeholderů pro EK

 2010  Ministerstvo průmyslu a obchodu 21 Obchodní politika – nová strategie Jako hlavní priority českých vývozců a dovozců byly identifikovány a EK jsou prezentovány:  odstraňování netarifních překážek obchodu  lepší spolupráce s hlavními obchodními partnery, např. s Ruskem  význam bezpečného přístupu k surovinám různé administrativní překážky zdlouhavé procedury slaďování technických norem atd.

 2010  Ministerstvo průmyslu a obchodu 22 Obchodní politika MPO vítá Vaše další náměty či připomínky Budoucnost obchodní politiky i na www. Facebook.com

 2010  Ministerstvo průmyslu a obchodu 23 Děkuji za pozornost