ROVNOVÁŽNÝ STAV, VRATNÝ DĚJ, TEPELNÁ ROVNOVÁHA, TEPLOTA A JEJÍ MĚŘENÍ

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Tomáš Prejzek ZŠ T. Stolzové Kostelec nad Labem Únor 2012
Advertisements

Měření fyzikálních veličin – Měření teploty
STRUKTURA A VLASTNOSTI plynného skupenství látek
Molekulová fyzika a termodynamika
Projekt teplo Na fyziku.
Chemická termodynamika I
(míra tepelného stavu látky)
ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:III/2.
Hodnocení elektráren - úkolem je porovnat jednotlivé elektrárny mezi sebou E1 P pE1 P E1 vliv na ŽP E2 P pE2 P E2 vliv na ŽP.
Entropie v rovnovážné termodynamice
Doc. Ing. Zdeněk KADLEC, Ph.D.
TERMIKA Nauka o teple James P. Joule (1818 – 1889)
Teplota Termodynamická (absolutní) teplota, T
Základy rovnovážné termodynamiky
Teplota a její měření.
Digitální učební materiál
Téma: Fyzikální veličiny – teplota Změna teploty vzduchu během dne
Teplota Jiří Smolák Jan Tareš.
TERMODYNAMICKÁ TEPLOTA
Molekulová fyzika a termika
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Teploměr. Jednotky teploty
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
MĚŘENÍ TEPLOTY Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Radomír Tomášů Název šablonyIII/2.
Měření teploty.
Druhy teploměrů Prezentace do fyziky.
potřebné ke změně teploty nebo přeměně skupenství látky
Anders Celsius – – Byl to švédský astronom a fyzik. Byl to švédský astronom a fyzik. Je to autor Celsiovy stupnice.
Tato prezentace byla vytvořena
ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:III/2.
Šablona:III/2č. materiálu: VY_32_INOVACE_FYZ_370 Jméno autora:Mgr. Alena Krejčíková Třída/ročník:1. ročník Datum vytvoření: Výukový materiál.
Teplota a její měření.
Fyzika 6. ročník Teplota Anotace
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
okolí systém izolovaný Podle komunikace s okolím: 1.
METROLOGIE TEPLOTY P9.
Výpisky z fyziky − 6. ročník
Měření teploty ČVUT – FEL, Praha Sieger, 2008.
Molekulová fyzika 2. přednáška „Teplota“.
Termodynamika Základní pojmy: TeploQ (J) - forma energie Termodynamická teplotaT (K) 0K= -273,16°C - nejnižší možná teplota (ustane tepelný pohyb) EntropieS.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Teplota
Tento výukový materiál byl vytvořen v rámci projektu EU peníze školám. Základní škola a Mateřská škola Veřovice, příspěvková organizace Kód materiálu:
Vnitřní energie, teplo, teplota. Celková energie soustavy Kinetická energie – makroskopický pohyb Potenciální energie – vzájemné působení těles (makroskopicky)
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu. Registrační číslo projektu: CZ 1.07/1.4.00/ Šablona: 32 Sada: F6/18 Předmět: Fyzika Ročník: 6. Jméno.
Fyzika pro lékařské a přírodovědné obory Ing. Petr Vácha ZS – Termika, molekulová fyzika.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_42_20 Název materiáluTeploměry.
Fyzika na scéně - exploratorium pro žáky základních a středních škol reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Gymnázium, Olomouc, Čajkovského 9 Název úlohy: 1.6.
Radovan Plocek 8.A. Stavové veličiny Izolovaná soustava Rovnovážný stav Termodynamická teplota Teplota plynu z hlediska mol. fyziky Teplotní stupnice.
Molekulová fyzika 2. Sada pomocných snímků „Teplota“
TEPLOTNÍ STUPNICE Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_32_10 Název materiáluVypařování.
Daniel Gabriel Fahrenheit
I. Z á k l a d n í š k o l a Z r u č n a d S á z a v o u
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Základní pojmy.
PROJEKT TEPLOTA Vypracovaly : Vanesa Vrbovcová , Klára Kubová , Sofia Bryknerová, Klára Šuláková a Jana Leischnerová.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Výpisky z fyziky − 6. ročník
Sada 1 Člověk a příroda MŠ, ZŠ a PrŠ Trhové Sviny
VY_32_INOVACE_F.6.A Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Tereza Hrabkovská Název materiálu: VY_32_INOVACE_F.6.A.10_TEPLOMĚRY Název: Teploměry.
Teplota Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Teplota Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
TERMODYNAMICKÁ TEPLOTA
MOLEKULOVÁ FYZIKA A TERMIKA
Vnitřní energie plynu, ekvipartiční teorém
VY _52_INOVACE_A_12_Teplota
Teplota-zápis Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č.
Transkript prezentace:

ROVNOVÁŽNÝ STAV, VRATNÝ DĚJ, TEPELNÁ ROVNOVÁHA, TEPLOTA A JEJÍ MĚŘENÍ Radovan Plocek 8.A

Obsah otázky Stavové veličiny Izolovaná soustava Rovnovážný stav Termodynamická teplota Teplota plynu z hlediska mol. fyziky Teplotní stupnice Měření teploty

Stavové veličiny Izolovaná soustava Charakterizují stav termodynamické soustavy Např. teplota, tlak, objem Při interakci soustavy s okolím se veličiny mění, tj. dochází ke stavové změně soustavy Izolovaná soustava Nedochází k výměně energie ani k výměně částic s okolím konáním práce nebo tepelnou výměnou Zvláštním případem je adiabaticky izolovaná soustava, kde nedochází k výměně tepla mezi soustavou a okolím.

Rovnovážný stav Každá soustava, která je od určitého okamžiku v neměnných vnějších podmínkách, přejde samovolně po určité době do rovnovážného stavu. V tomto stavu setrvá, pokud zůstanou tyto podmínky zachovány Stavové veličiny zůstávají konstantní Pokus: Do termosky s vlažnou vodou nasypeme led. Teplota obou složek se změní a ustálí při neměnných vnějších podmínkách na konstantní teplotě.

Rovnovážný stav Relaxační doba Je stavem s největší pravděpodobností výskytu p – pravděpodobnost výskytu m – počet příznivých výsledků n – počet všech případů Relaxační doba Charakterizuje, za jak dlouho se termodynamická soustava vrátí do rovnovážného stavu, jestliže byla z něho vyveden.

Termodynamické děje Termodynamický děj (též tepelný děj) je děj, při kterém se mění stav tělesa (mění se některé ze stavových veličin). Dělíme na: Vratné (reverzibilní) děje - vratné děje jsou takové, u nichž lze původního stavu dosáhnout obrácením pořadí jednotlivých úkonů. Nevratné (ireverzibilní) děje - Nevratné děje jsou takové děje, které probíhají bez vnějšího působení pouze v jednom směru, tzn. původního stavu nelze dosáhnout přesně stejným postupem v obráceném pořadí.

Termodynamická teplota Teplotní stupnice u kapalinových teploměrů jsou závislé na použité teploměrné látce, proto se vědci snažili najít stupnici nezávislou. Termodynamická teplotní stupnice zavedena skotským fyzikem W. Thomsonem (lord Kelvin) T [K] … kelvin základní jednotka SI soustavy Trojný bod vody – rovnovážný stav soustavy vody + led + pára – Tr = 273,16 K Kelvin je 1/273,16 díl termodynamické teploty trojného bodu vody Počátkem stupnice je termodynamická teplota 0K ( teplota absolutní nuly). Libovolná soustava se k ní může přiblížit, ale nemůže jí dosáhnout, protože při těchto velmi nízkých teplotách ustává tepelný pohyb atomů.

Teplota plynu z hlediska molekulové (statistické) fyziky Molekuly plynu vykonávají tepelný pohyb. Teplota v plynu je přímo úměrná střední kinetické energii molekul a frekvenci jejich srážek. Z toho plyne, že čím vyšší je teplota plynu, tím větší je střední rychlost molekul. Při velmi malých teplotách (blízko absolutní nuly) tepelný pohyb téměř ustává.

Teplotní stupnice Kromě termodynamické stupnice se používají další stupnice: Celsiova stupnice Fahrenheitova stupnice Réaumurova stupnice

Celsiova stupnice Jednotkou stupeň Celsia [°C] Vytvořena v roce 1792 švédským astronomem Andersem Celsiem Dva pevné body: 0°C – teplota tání 100°C – teplota varu vody Dnes je jako vedlejší jednotka SI soustavy definována pomocí trojného bodu vody, kterému je přiřazena teplota 0,01 °C a tím, že absolutní velikost jednoho dílku teplotní stupnice (1 °C) je rovna 1 K. Teplotní rozdíl ve °C se rovná teplotnímu rozdílu v K

Fahrenheitova stupnice Jednotkou stupeň Fahrenheita [F] Pojmenována po německém skláři Gabrielu Fahrenheitovi Dva referenční body 0 F – nejnižší teplota, jaké byl schopen dosáhnout (smícháním soli a led 96 F – teplota lidského těla Později upraveno na 32 F – bod mrazu 212 F – bod varu vody Dnes se používá především v Americe

Réaumurova stupnice Jednotkou stupeň Réaumura [°R] Zavedena v roce 1730 francouzským přírodovědcem René Réaumurem Dva referenční body – 0° R – bod mrazu – 80° R – bod varu vody Dříve byla velmi rozšířena, ale přestala se používat.

Převody mezi stupnicemi a termodynamickou teplotou C = K − 273,15, C je teplota ve stupních Celsia K = C + 273,15, K je teplota v kelvinech F je teplota ve stupních Fahrenheita

Převody mezi stupnicemi a termodynamickou teplotou C je teplota ve stupních Celsia F je teplota ve stupních Fahrenheita R je teplota ve stupních Réaumura

Druhy teploměrů Kapalinový - teploměr, ve kterém se k měření teploty využívá teplotní roztažnosti teploměrné kapaliny (rtuť, líh) Bimetalový - teploměr, ve kterém se k měření teploty využívá bimetalový (dvojkový) pásek složený ze dvou kovů s různými teplotními součiniteli délkové roztažnosti. Při změně teploty se pásek ohýbá a tento pohyb se přenáší na ručku přístroje.

Druhy teploměrů Plynový - teploměr, ve kterém se k měření teploty využívá závislost tlaku plynu na teplotě při stálém objemu plynu, popř. závislost objemu plynu na teplotě při stálém tlaku Odporový - teploměr, ve kterém se k měření teploty využívá závislost elektrického odporu vodiče nebo polovodiče na teplotě Termoelektrický - Teploměr, ve kterém se k měření teploty využívá termoelektrický jev, změnou teploty spoje dvou různých kovů se mění vzniklé termoelektrické napětí.